Actueel op GP
Home » GP Actueel » 19de Gutenberg Pokal 2018 in Mainz weer geslaagd acrotoernooi
19de Gutenberg Pokal 2018 in Mainz weer geslaagd acrotoernooi
Foto © Felix Kuntoro Photography

19de Gutenberg Pokal 2018 in Mainz weer geslaagd acrotoernooi

MAINZ – Van 11 tot 14 oktober 2018 werd in Mainz de 19e Gutenberg Pokal gehouden, een internationaal toernooi dat inmiddels een lange historie kent. Vernoemd naar Johannes Gensfleish, ook wel Gutenberg genoemd, de beroemde historische figuur uit Mainz die als uitvinder van de moderne boekdrukkunst geldt met verwisselbare letters en een drukpers. Gutenberg leefde van ongeveer 1400 tot 1468 en kent zijn eigen museum in de stad Mainz. Vereniging SAV Mainz-Laubenheim organiseert hier al jaren het toernooi voor teams uit binnen- en buiten-land. In totaal stonden er 330 atleten op de vloer dit weekend.

31062146_616737252013001_3012758793223143424_n

Internationale gasten en FIG-regels

De internationale gasten mochten donderdag al de eerste trainingen draaien.  Het toernooi is voor C, B en A-lijnen. De “C-klasse” draait alleen een combinatie-oefening, terwijl “B-klasse” zowel Tempo als Balans op de vloer mag brengen. Voor de A-lijn werden de FIG regels aangehouden, met een iets ruimere leeftijdsgrens.

Groot Brittannië was op dit toernooi te vinden, en Italië was sterk aanwezig met maar liefst zes verschillende clubs in alle lijnen. Voeg daar nog vijf Bulgaarse teams bij, dan is duidelijk dat er geduchte buitenlandse concurrentie was voor de Duitse teams op dit toernooi.

Toch waren er minder buitenlandse teams dan vorig jaar. Het aantal deelnemers was ten opzichte van vorige edities gereduceerd: een noodzakelijke beslissing omdat het toernooi veel werk met zich meebrengt en de ruim 100 vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten, hun handen méér dan vol hebben aan de organisatie. Het toernooi is juist vanwege die grondige voorbereiding en al dat werk al jaren zeer succesvol.

Opbouw, scoringssystemen en Nederlandse teams

De vrijwilligers werken hard achter de schermen om er voor te zorgen dat het  voor alle deelnemers een mooie ervaring wordt. Dagen van te voren toonde de organiserende club al op hun Facebook hoe de zaal opgebouwd werd en de scoringssystemen getest werden. En met succes : op de foto’s niets dan blije gezichten.

Dit jaar geen Nederlandse teams op de wedstrijdvloer. Vorig jaar nog hadden Nanja Adema & Renée Hamers van Olympia Landgraaf hier de hoogste Balans score in de B-damesparen, terwijl bij de damesgroepen het combinatieteam van Olympia Landgraaf met het Duitse Burtscheider TV, Claudia Kohnen, Kelly Kusters & Luna Aussems, dat kunststukje herhaalde in zowel Balans als Tempo. Maar zonder Nederlandse teams om naar te kijken was er nog genoeg moois op de vloer.

Gutenberg Pokal voor hoogste score per categorie

Foto © Felix Kuntoro Photography

Foto © Felix Kuntoro Photography

Er konden per categorie medailles verdiend worden voor zowel balans als tempo en de combi-oefening. Daarnaast was er nog de Gutenberg Pokal : de Cup voor de hoogste score binnen een categorie. Een damespaar van de Bulgaarse club KSA Burgas mocht de Gutenberg Cup in ontvangst nemen voor de hoogste score in de C-lijn met 26,040.  Ook bij de B-lijn was het een Bulgaarse club die de Cup mee naar huis nam, dit maal een trio van Stefan Danchev Sliven.

Bij de Jeugd was het Duitsland zelf in de vorm van Anna Grass & Xenia Chesler – een duo van LZSA Düsseldorf dat eerder dit jaar nog op de vloer stond bij de WK in Antwerpen – dat met een prachtige 27,150 de Cup verdiende. En hoewel  de scores iets later lagen was er ook in de gecombineerde groep Junioren 1/Junioren 2/Senioren (vanwege hoeveelheid deelnemers samengevoegd) een damespaar van deze club de winnaar van de Cup. Voor LZSA Düsseldorf een mooi resultaat!

Compleet erepodium voor KSA Burgas in C-lijn

Grass & Chessler hadden dan ook geen ‘echte’ concurrentie op dit toernooi. Zowel in balans als tempo scoorden zij een ruime punt boven hun dichtstbijzijnde tegenstanders, en uiteindelijk wisten ze zowel de hoogste technische score van de kwalificaties (17,900) als de hoogste artistieke waarde (8,45) neer te zetten.  Ook noemenswaardig is de technische 17,600 die damespaar Martina Staneva & Mariya Katsarova – cupwinnaars van de C-lijn – bij hun kwalificatie neerzetten namens KSA Burgas.

De club zette zich duidelijk neer en nam het complete erepodium van de C-damesparen in beslag. Alle deelnemers kregen daarnaast een oorkonde mee naar huis ter herinnering aan hun deelname aan dit toernooi. Een mooie herinnering aan een toernooi dat zeker voor herhaling vatbaar is. Op de inzetfoto, verstrekt aan (Acro)GymPOWER door fotograaf © Felix Kuntoro, staat het senior trio bestaande uit Kira Keppler, Eva Rauch & Laura Lösel van het Duitse TKV Oberforstbach, die blij hun medailles in ontvangst namen.

Artikel met toestemming overgenomen van © AcroGymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit foto © Felix Kuntoro Photography