Actueel op GP
Home » GP Actueel » Acro Champions League: nieuw wedstrijdformat rijk gedoteerd met prijzengeld
Acro Champions League: nieuw wedstrijdformat rijk gedoteerd met prijzengeld
Screenshot Livestream FB © ACL 2018

Acro Champions League: nieuw wedstrijdformat rijk gedoteerd met prijzengeld

IMG_9245MAIA – Op 2 en 3 november 2018 vond in Maia, Portugal, een uniek sportevenement plaats: de ‘Club of the Year Battle’ oftewel de Acro Champions League & Youth ACL. Een acrogymwedstrijd waarbij niet de individuele score telde, maar de clubscore. Een teamcompetitie waarbij gerekend wordt met opgetelde scores om clubs onderling met elkaar te laten strijden. Een wedstrijd ook waarbij prijzengeld verdiend kon worden in een hoeveelheid die voor de acrowereld uniek is: € 10.000,00. Een revolutionair nieuw soort wedstrijdformat op Portugese bodem. Trainer/coach Lorenço Franca van initiatiefnemer ‘Acro Clube da Maia’ legde aan GymPOWER uit hoe de vork in de steel is gezet voor deze baanbrekende teamcompetitie.

Het idee ontstond al vorig jaar bij de beroemde Portugese acroclub die elk jaar tekent voor de Maia Interntional Acrobatic Cup (MIAC). Het ‘gat’ in tijd tussen het WK en het EK is groot, vond de organisatie, terwijl om optimaal te kunnen presteren gymnasten scherp moeten blijven en dus de kans moeten krijgen om op meerdere momenten te pieken. Daarvoor zijn méér internationale competities nodig. In andere sporten zijn teamcompetities al bekender, en het idee om dit én het grote prijzengeld in de acrowereld te introduceren was geboren. Met lef en visie werd het idee voorgelegd aan diverse grote namen in de acrowereld, die gevraagd werden om als ambassadeur van het nieuwe toernooi op te treden. De reacties waren enthousiast, en de steun van deze acrolegendes motiveerde de organisatie om het idee uit te werken.

De opzet is als volgt: de beste club uit elk land stuurt zijn twee of drie beste teams in minimaal twee leeftijdscategorieën. De twee beste balans- en de twee beste tempo-oefeningen per clubteam worden qua punten bij elkaar opgeteld en bepalen de eindscore van de club. Er kan voor gekozen worden, als drie teams meedoen, om een team alléén balans of alléén tempo te laten draaien, zolang uiteindelijk maar minstens twee balans- en twee tempo-oefeningen per club gedaan worden. De winnende clubs gaan naar huis met een bedrag van minstens drie nullen. “We do it for the gymnasts, for all the amazing acrobats that train hard every day and pull up incredible shows in all competitions. They should have a big reward”, staat op de eigen website van het toernooi te lezen.

Screen Shot 2018-10-11 at 22.31.07Een unieke opzet in een sport die zich normaal gesproken vooral richt op individuele teamprestaties. Deze wedstrijdvorm zagen we nog niet eerder in de acrogym. Daar stond tegenover dat het relatief vroeg in het seizoen is: aan veel oefeningen moet nog geschaafd worden, en kunnen teams dan wel het beste van zichzelf laten zien? Hoewel de organisatie beloofde dat het prijzengeld zou stijgen naarmate zich meer clubs en teams inschreven, durfden veel clubs dit vernieuwende format zo vroeg in het seizoen nog niet aan deze eerste keer. Ook Nederlandse clubs hadden zich niet ingeschreven. Enkele clubs hadden wel de moed, waaronder bij onze zuiderburen: Artgym, OTM Gent, Ambitious Pro Gymnastics en Volharding Boom schreven zich in voor respectievelijk de jeugd- en de normale versie van het toernooi. Ze streden er tegen clubs uit Groot-Brittannië, Rusland, Spanje en Portugal.

De organisatie had alles uit de kast getrokken om van dit grensverleggende toernooi een gedenkwaardig evenement te maken. De aankleding van de zaal was in het kenmerkende geel-oranje dat we al zagen in de aankondigingen. Elke club werd op het grote scherm aangekondigd met een video die niet alleen het prachtige acro van die club maar ook de thuisstad volop aandacht gaf. Een trainer van de club werd naast de vloer geïnterviewd om een goed beeld te geven van de club die op het punt stond de vloer te betreden, waarna de teams van die club om beurten onder begeleiding van ‘We will Rock You’ van Queen verwelkomd werden. De samenwerking met het bedrijf Acro Companion betekende dat de gymnasten in de ‘kiss & cry corner’ snel inzicht kregen in hun scores: op hun scherm verscheen het wedstrijdblad met de elementen die voor aftrek zorgden in kleurcodes weergegeven. Een fantastische nieuwe innovatie die nog nooit eerder op een evenement te zien was! Omdat er geen officiële livestream was, livestreamde de Belgische club Artgym Kapellen het evenement vanaf de tribunes, zodat de fans thuis het geheel konden volgen.

Het onderdeel ACL Youth voor jeugdteams tot 16 jaar kende een voorzichtig begin. Er hadden zich slechts twee clubs voor opgegeven: Artgym uit België en thuisclub Acro Clube da Maia. Doordat de eerste drie teams inzette en de ander twee, viel na de eerste dag nog weinig te voorspellen wat betreft de winnaars. Alleen de beste twee oefeningen zouden immers meetellen voor elke routine. Bij de Acro Champions League voor eerstejaars en tweedejaars junior en senior acroteams werd de toon gelijk bij de eerste oefening gezet met een oefening van ruim 27 punten. Al snel werd duidelijk dat de grote strijd om het goud bij dit toernooi geleverd zou gaan worden tussen club King Edmund uit Groot Brittanië en club Rafkis St Petersburg uit Rusland. Beide clubs hadden teams op de vloer met sterke oefeningen die hoge scores opleverden, maar ook de andere clubs kwamen met prachtige oefeningen. Doordat leeftijdsgroepen en teamsamenstellingen dwars door elkaar heen liepen was het voor het publiek leuk en afwisselend om naar te kijken.

7589886576_IMG_9620De tweede wedstrijddag maakten de clubs het voor het publiek enorm spannend. Bij de jeugd wist het Belgische Artgym de eerste plaats te pakken door thuisclub Acro Clube da Maia 1,25 punten voor te blijven over vier oefeningen. Ook op de ‘volwassen’ versie van het toernooi was het zenuwslopend. De Portugese club Gimnofrielas, op de eerste dag nog op de derde positie, wist het niveau niet vast te houden op dag twee en zakte naar plaats vijf. De favoriet en door velen voorspelde winnaar King Edmund moest het uiteindelijk alsnog afleggen tegen Rafkis dat het goud in ontvangst mocht nemen. Met een verschil van slechts 0,2 punten over vier oefeningen was het een ware titanenstrijd die het publiek tot het laatste toe op het puntje van hun stoel hield. Thuisclub Acro Clube da Maia wist – na vrijdag al de hoogst scorende oefening neergezet te hebben van 28,160 punten – met strakke oefeningen op zaterdag de bronzen positie te behalen. Volharding Boom, de Belgische club die het best scoorde op dit toernooi, mistte daardoor het podium en legde beslag op de vierde plaats.

Een andere innovatie van dit toernooi was de publieksstemming. Door middel van een QR-code op hun mobieltje mocht het publiek stemmen op wat zij het beste team vonden. Uiteindelijk bleek dat ook het team met de hoogste score van de wedstrijd te zijn. De prijsuitreiking, compleet met mega bekers en uit de lucht vallende glitters, was één groot feest. Het prijzengeld is in een sport als acrogym, die door het gebrek aan Olympische status altijd worstelt met financiering, voor clubs een welkome aanvulling voor het komende wedstrijdseizoen. En naast de duizenden euro’s voor de winnende clubs zorgde de organisatie ervoor dat geen van de clubs met lege handen naar huis ging. Bijzonder, want het prijzengeld kwam niet vanuit sponsoring (!) maar werd door de organisatie zelf opgebracht door middel van de deelname- en toegangsgelden. Met de toezegging dat hoe meer clubs er mee doen, hoe hoger het prijzengeld dan ook zal worden!

Door de ervaren organisatie van Acro Clube da Maia, waarvan velen ook betrokken zijn bij de jaarlijkse MIAC, een prestigieus en hoogaangeschreven acrotoernooi die in maart 2019 in dezelfde sporthal gehouden zal worden, verliep de wedstrijd soepel en kan dan ook gesproken worden van een zeer geslaagd evenement. De pioniers in de acrowereld hebben dan ook nu al een volgende editie aangekondigd: van 14 tot 17 november 2019 zullen clubs opnieuw in staat zijn om hun status als topclub neer te zetten en daarmee een prachtig bedrag binnen te halen voor hun acroteams!

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina en de website van de Acro League Championship. Het complete interview met Lourenço Franca kun je lezen op/in GymPOWER’s Perfect 10, editie nummer 2018, 01-11.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beelden: foto’s © Lourenço França en screenshot livestream FB © Organisatie ACL & Youth ACL 2018