Actueel op GP
Home » GP Actueel » Acrogym verrijkt ook in 2018 het IAG-toernooi met kijkspektakel op hoog niveau
Acrogym verrijkt ook in 2018 het IAG-toernooi met kijkspektakel op hoog niveau
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Acrogym verrijkt ook in 2018 het IAG-toernooi met kijkspektakel op hoog niveau

‘s-HERTOGENBOSCH – Het IAG is inmiddels al bijna een traditie: een jaarlijks in het Hemelvaartsweekeinde terugkerend evenement met internationale wedstrijden in verschillende disciplines. Ook dit jaar, de zesde editie gehouden van 10 tot en met 13 mei 2018 in ‘s-Hertogenbosch, hoorde daar weer een internationaal acrogymtoernooi bij. Hoewel zo kort na het WK sommige teams en landen besloten van het toernooi af te zien, werd het toch een spannende wedstrijd. Zo was het supersterke Israël van de partij, net als meerdere teams uit België. Denemarken was een onverwachtse nieuwkomer op het evenement. Een verslag met een samenvatting van vier dagen lang acropower in de Maaspoort Sports & Events en De Plek.

Acrogym op het IAG 2018

Acrogym deelde dit jaar de Maaspoort-wedstrijdhal tijdens de kwalificatieronde met het turnen en het trampolinespringen. In verschillende delen van de hal stonden de verschillende toestellen opgesteld. Op de vloer wisselden turnen en acrogym elkaar af. Een uitdaging voor de acrogymnasten, want waar turnsters het gewend zijn om middenin hun oefening ineens applaus of gejuich te horen voor een optreden op een ander toestel, kon je zien dat sommige acroteams toch even schrokken van het onverwachtse geluid. Het gaf echter als voordeel dat de teams ook eens wat nader met elkaars disciplines kennismaakten. Hoewel hierin de acrobatiek het voordeel had. Iedere gymnast weet wat turnen is, en toch zijn er nog verbazend veel turnsters die geen idee hebben wat acrogym inhoudt. Tijdens de finales lagen er in de wedstrijdhal twéé vloeren. Op de een werd de finale van het acrogym toernooi gehouden, op de ander de NK kwalificatie van ritmische gymnastiek. De LTC (Landelijke Technische Commissie) van RG werkte hierbij samen met het IAG. Met twee gymnastische teamsporten tegelijk kreeg het publiek mooi spektakel voorgeschoteld.

Al snel bleek Israël bij het acrogym toernooi een pittige tegenstander. In de kwalificaties werden door de Israëlische teams onderdelen getoond die in die leeftijdscategorieën in Nederland meestal niet voorkomen, wat een teken was van de grote beheersing die hun gymnasten op jonge leeftijd al hebben. En niet alleen op de wedstrijdvloer was Israël nadrukkelijk aanwezig: ook het meegekomen Israëlische publiek deed luidkeels van zich horen op de tribunes. Ook de Belgische supporters lieten merken dat ze er waren, en het aanmoedigen van de teams werkte dan ook sfeerverhogend.  Denemarken had helaas wat minder eigen publiek meegenomen. De teams waren dan ook niet in de running voor een medaille, omdat de acrogym in het land nog min of meer in de kinderschoenen staat. Pas sinds enkele jaren wordt volgens de internationale normen gesport, en de teams waren hier dan ook mede om ideeën en vooral internationale ervaring op te doen. De Deense gymnasten scoorden dan ook naar universele normen niet heel hoog, maar de impuls van internationale deelnamev oor de sport in hun land is mooi.

Wereldkampioen junior herenpaar

Op het toernooi werd één categorie node gemist : er bleken zich geen herenvier teams ingeschreven te hebben. Jammer, want zij weten altijd voor spektakel te zorgen – maar gelukkig waren er genoeg andere teams die dat spektakel wisten te leveren. Grote winnaar van het IAG was het Israëlische Junioren herenpaar Hen Banuz & Nadav Gershgoren. Beide hoogste scores van dit toernooi waren voor hen, voor respectievelijk hun balans- (28,720) en combi-oefening (28,680), terwijl ook hun tempo oefening prachtig was. Voor de supporters een genot om naar te kijken vanwege het technisch vakmanschap dat de heren tentoon spreiden. Deze Wereldkampioenen die in april nog uitkwamen in de categorie Jeugd bewijzen dat zij ook in de Junioren grote medaillefavorieten zullen zijn. Ook de Nederlandse teams deden het keurig. De hoogste scores voor Nederland lagen respectievelijk bij Jeugd damespaar Robin Hooijenga & Anna Koster, die in de finales 28,100 neerzetten, en bij Junior 1 damesgroep Veerle Martens, Lisanne Verbeet & Guusje van Vugt die voor hun combinatie oefening 27,880 punten scoorden. Beide teams waren ook in Antwerpen te zien op de wedstrijdvloer waar zij in de WK finales respectievelijk 4e en 7e werden. Overigens stonden nog meer teams uit de Nederlandse WK delegatie hier een maand later opnieuw hun kunsten te vertonen. Tegenover de soms ijzersterke concurrentie stond het garant voor veel kijkspektakel.

Senioren

Na het vroegtijdig afscheid van WK-trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os was de Nederlandse damesgroep Linsey van Ekert, Roos Buurman & Jiska Schuttert van De Leleaart een van de favorieten van het toernooi bij de senioren. Het trio maakte echter op de eerste dag een voor hun supporters onverwachte val in de balans oefening die hen veel aftrek opleverde. Het trio herpakte zich de volgende dag goed met ruim 27 punten op hun tempo en wist tijdens de finale het zilver te grijpen. Ze worden op de voet gevolgd door hun clubgenoten Lisanne Elshof, Sharon Elshof en Faye Hubers, die dit hele toernooi een sterk optreden neergezet hebben en het brons in ontvangst mochten nemen. Het Belgische trio Hanne Vervelghe, Elissa Burggraeve & Chloé Hendrickx van OTM Gent was de winnaar bij de Senioren damesgroepen. Bij de damesparen Senior was het een WK-team dat met het goud naar huis ging: Het duo Nicole Eykelenboom & Djenti Verbrugge van DOS Monster wist stabiel te draaien al wisten ze de vorm die ze in Antwerpen op het WK toonden niet te evenaren. Het andere Nederlandse team, Josan Huisman & Zefanja Nieman van Adonis Sportacrobatiek(vorig jaar nog trio) wist het zilver te grijpen. Het Deense damespaar Signe Ravn Henningsen & Sofie Grøndahl Lindemose van het Deense Nationale Team werd derde in deze categorie. Voor het Belgische gemengd paar Laurens Lapiere en Laura Vergeynst van OTM Gent was het een saaie wedstrijd: ze waren als enige in hun categorie. De Senioren lieten zich echter niet kennen en draaiden een finale alsof ze tegen kampioenen moesten strijden. Met drie mooie oefeningen konden ze terecht blij zijn met het goud.

Junioren 2

Bij de Junioren 11-19 jaar was het trio Lotte van Vugt, Lynn de Bock en Zoë de Wit van Stichting Flik-Flak de hele wedstrijd oppermachtig in hun categorie. Alleen met de tempo oefening scoorden hun Belgische tegenstanders Lounia Goossens, Pauline Calus en Laure De Raeve van OTM Gent net iets hoger. In de finale wist het Nederlandse WK trio hun voorsprong vast te houden met een prachtige combinatie oefening. Het goud was verdiend voor hen. Het trio Ratna Hulleman, Romy Zwiers en Janelle Koster van Sportacrobatiek Zwolle mocht hier het brons in ontvangst nemen. Het derde Nederlandse trio bestaande uit Esmé Regeer, Claire Talboom en Renate Koopman kwam uit voor DOS Monster en nam de vierde plek voor haar rekening. Bij de damesparen enkel Nederlandse teams in de competitie. Damespaar Famke van Wieren en Fei Oudhof van Acro Academy stonden door een val bij balans in de kwalificaties derde maar wisten in de finale weer een mooie oefening neer te zetten en het goud te grijpen. Tweede werden hier Romy Dietrich en Indy Palsma van Sportacrobatiek Zwolle terwijl het brons ging naar Megan Terlouw en Madé Verbrugge van DOS Monster. De dames maakten het onderling erg spannend: in de finale was het verschil tussen de eerste en de derde plaats minder dan een halve punt.

Junioren 1

Over naar de Junioren 10-18 jaar. Het trio Veerle Martens, Lisanne Verbeet en Guusje van Vugt van Stichting Flik-Flak bewezen nogmaals waarom zij in deze categorie de favorieten waren. Met drie strakke oefeningen kaapten zij het goud weg voor het trio van OTM Gent. Yana Degroote, Silke Coppens en Malou Willemot stonden net als het Nederlandse trio op het WK, waar ze vanwege de landenregel de finale mistten. Op de bronzen positie stond hier de Israëlische damesgroep July Ben Ari, Noa Maor & Shahar Gershgoren van Haifa Flyers. Bij de damesparen geen andere landen als tegenstanders. Twee Nederlandse teams streden om het eremetaal. Carlijn Gijsendorffer & Luca Munsterman van Sportacrobatiek Zwolle mochten hier na een fout van hun tegenstanders het goud in ontvangst nemen, terwijl Amber Bosma & Lian Boersma van Acro Academy genoegen moesten nemen met het zilver. Bij de herenparen en mixparen het tegenovergestelde: hier waren juist geen Nederlandse teams te vinden. Het Israëlische herenpaar Hen Banuz & Nadav Gershgoren van Haifa Flyers wist zoals hierboven vermeld een fenomenale wedstrijd neer te zetten. Belgisch paar Ibe De Pauw en Wannes Ost van OTM Gent kon tegen al dit acrogeweld niet op, zij werden ondanks goede oefeningen tweede. Bij de mixparen ook al zo’n eenzame wedstrijd: de tegenstanders van Robbe Bruggeman & Anna Coetsiers waren er niet, en daarom wonnen zij automatisch goud. Gelukkig lieten ook zij zich niet ontmoedigen en zetten gewoon goede oefeningen neer op de wedstrijdvloer.

Jeugd

Zoals we vaker zien waren de categorieën in de Jeugd groter dan bij de oudere acrogymnasten. Ook de deelname van Nederlandse teams was hier groot. Bij de damesgroepen deden maar liefst zeven Nederlandse trio’s mee. Vijf daarvan wisten de finale te bereiken. Het trio Sidney de Vente, Nynke Veenma en Djamilla Wisslink van Sportacrobatiek Zwolle draaide alleen een balans oefening. Het trio Nerissa Stillebroer, Mandana Sotodeh & Cheyenna Hofstede werd in de kwalificaties 9e en mistte zodoende nét de finale. In de finale ontspon zich een ontzettend spannende wedstrijd. Uiteindelijk bleek het Israëlische trio Mika Yaacobi, Shagaf Gutmacher en Adi Horwitz van Haifa Flyers duidelijk het sterkste. Het lukte de Nederlandse damesgroep Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders en Ismay de Wit om daarachter het zilver te pakken, op korte afstand gevolgd door de Israëliërs Hila Spiegel, Ronnie Cohen en Maya Postelniku van Maccabi Dan die het brons kregen en de Nederlanders Myrthe Tognini, Nova Houtman & Arjenne Steenbergen van Acro Academy / FC Meppel die nét buiten het podium vielen met een vierde plaats. Het trio Serèn Çabuk, Lisanne Hulder en Charlotte Suurd van Acro Academy draaiden hun beste wedstrijd dit seizoen en werden vijfde hier, terwijl hun clubgenoten Inge Speerstra, Marieke Hulder en Robin Luinge met mooie punten de zesde positie bezetten. Tot slot zette het trio Eva Gijsbers, Laila Klaassen en Danique Polman van De Leleaart een goede oefening neer en werd 8e.

Bij de damesparen waren er vijf Nederlandse teams. Het goud ging hier met voorsprong naar het duo Robin Hooijenga & Anna Koster van Acro Academy / SV Donkerbroek, die als enige Nederlandse team de 28 punten wist aan te tikken. Israël was in deze categorie ook erg sterk aanwezig. Zilver was er hier voor Shelly Eghert en Shira Magen, terwijl het brons ging naar WK team Gil Elai en Noa Regev. Beide teams kwamen uit voor Maccabi Dan. Damespaar Emma Heitbrink & Sanne van Dalfsen van Sportacrobatiek Zwolle, die ook namens Nederland op het WK gestaan hadden, behaalden hier de vijfde plaats.  Ook het duo Alissa Stoit en Amelie Popma had zich voor de finale geplaatst en  werden daar achtste. Damespaar Esmee Balvers & Eimi Klaassen van De Leleaart mistte helaas de finale door een fout in balans. Het duo Annique ten Braak en Kayleigh Pijpaert herstelt van een blessure en koos er voor om alleen de balans oefening te doen.  Bij de Jeugd ook mixparen. Gemengd paar Marten-Lin Visser & Tess Offringa van Acro Academy / SV Donkerbroek zette mooie strakke oefeningen neer, maar moest het afleggen tegen de Israëlische Omer Hoftman & Shay Shemesh van Maccabi Dan die prachtige punten scoorden met hun oefeningen en het goud in ontvangst namen.

Pupillen

Bij de pupillen damesgroepen was het ook Israël die er met het goud én het zilver vandoor ging. Met 27,250 voor hun finale oefening – in de Pupillen bizar hoog naar Nederlandse maatstaven – wisten Maya Sapan, Ofir Liberman & Emily Zarivach van Haifa Flyers de eerste positie te grijpen. Op een afstandje volgde de nummer twee, Sheli Levi, Iris Kimmel & Alice Gerber, ook van Haifa Flyers. Het hoogste Nederlandse team was Nikky van Berkom, Amber Homminga & Fenne Jongma van Stichting Flik-Flak dat in deze ijzersterke categorie heel knap het brons in ontvangst mocht nemen. Ook de trio’s Wietske de Klein, Esmée de Graaf & Ilse Meeuwis van Adonis Sportacrobatiek en Kiara Palsma, Loren Klink & Yousra Ben Haj Fredj van Sportacrobatiek Zwolle zetten mooie oefeningen neer in de finale en werden hier gedeeld achtste. Het trio Willeke Koster, Aiden Peens & Carola van Dijk van Acro Academy maakte helaas ergens een tijdsfout en werd hierdoor elfde.  Vanwege de grootte van de categorie (maar liefst 22 teams) mochten hier twaalf teams naar de finale.  Het trio Indy Gjaltema, Hanna Bol & Chanel Dewenarain wist ondanks een goede oefening de finale niet te bereiken. Over naar de damesparen, waar het Nederlandse duo Lynn van Vugt & Lynn Kremers van Stichting Flik-Flak de afstand tot hun Israëlische tegenstanders, Nofar Eliahu & Maya Velner van Maccabi Dan, in de finale wist te vergroten en verdiend het goud wist te pakken.  Nienke Woudstra & Tessa de Jong van Adonis Sportacrobatiek kregen hier het brons omgehangen. Clubgenoten Aimee Althof & Amerins Venema werden zevende, op de voet gevolgd door Josefien Emmanuel-Desir & Britt de Kleyn van DOS Monster. Bij de Pupillen ook twee Israëlische herenparen van de Haifa Flyers. Hier waren Ilay Kadosh & Omer Shoham duidelijk te sterk voor hun clubgenoten Yuval Sasson & Shalev Havshush.

B-niveau

De B- en C-lijnen hadden geen aparte finale op de zaterdag. Zij draaiden hun tempo oefening op donderdag, en hun balans oefening op vrijdag. Vrijdagavond stonden de beste teams al op het erepodium. Bij de damesgroepen B-niveau wist het Belgische trio Kyara Masscho, Sarah Stockmans & Estée Reynders van Altis Eeklo het Nederlandse trio Astrid Muurman, Vera van den Berg & Lara Habets van DOS Monster te verslaan in de race om het goud. Bij de damesparen twee Nederlandse teams : hier was de strijd spannend tussen Amber Köppen & Lotus van Zoggel van De Leleaart en Amy Terlouw & Lindsay Vliegenthart van DOS Monster. De laatsten kregen uiteindelijk het goud omgehangen. Gemengd paar Steven Spaans & Daisy Walsch van DOS Monster was eenzaam in hun categorie. Hun balans oefening ging beter dan hun tempo oefening, en zonder tegenstanders kregen ook zij goud.

C-niveau

Bij de C-lijn groepen was het trio Sering Perdok, Melanie Jager en Marleen Vonk van Adonis Sportacrobatiek het sterkst in hun tempo oefening. Met de balans oefening werden zij echter weer ingehaald door hun clubgenoten Marjolein de Haan, Maureen de Wit & Ilse Hoeksema die het goud kregen, terwijl het andere team het zilver ontving. Damesgroep Manon Hulsof, Joy Beijering en Kaylee Hossteenge van SV Deko wist de vele Belgische en Deense teams te verslaan in de race voor het brons en mochten dus ook op het erepodium plaatsnemen. Ook bij de damesparen een podium met alleen Nederlandse teams. Anniek Rütze & Rosanna van Baarwijk van SV Deko wonnen hier overtuigend het goud. Hun teamgenoten Nikkie Zijlema & Isa Dijkhuizen maakten het spannend met tegenstanders Vera Breugem & Luna van den Berg van DOS Monster. Uiteindelijk was de balans-oefening beslissend en verdienden de eersten het zilver. België mistte door fouten in de oefeningen het podium.

D/E lijn

Hoewel geen deel van het internationale toernooi, kwam ook de D- en E-lijn in actie in Den Bosch. Op de zondag werd namelijk de tweede halve finale voor die lijnen gecombineerd met het IAG. In dezelfde Maaspoorthal van de afgelopen dagen mochten de geplaatste gymnasten hun oefening op de vloer tonen. Met maar liefst 118 deelnemende teams was het een grote wedstrijd (meer dan twee maal zoveel deelnemers als op het internationale toernooi voor de A-B-C samen) en men wist dan ook van te voren dat er veel deelnemers moesten afvallen. Bij grote groepen is het behalen van de NK-limiet op zich niet voldoende, er mogen maar beperkt gymnasten doorstromen.  Iedereen zette dan ook zijn beste beentje voor. Vanwege de grote hoeveelheid teams is het noemen van individuele namen ondoenbaar maar grote winnaar van deze dag was vereniging Sportacrobatiek Zwolle met maar liefst drie gouden medailles, twee bronzen plakken en nog een extra team dat weliswaar niet het podium maar wel doorstroming bereikte. Ook GV Sport in Uitvoering had zes teams die doorstroming behaalden: tweemaal goud en eenmaal brons werden daarbij behaald. Stichting Flik-Flak wist bij deze wedstrijd in eigen woonplaats vijf teams uit te vaardigen naar de finale. Zij namen daarnaast één goud, één zilver en één brons in beslag. Vier teams in de finale voor GVAV Rapiditas Gymnastiek met een gouden en twee zilveren medailles, en ook voor GV Lycurgus-Hygiea die zowel goud, zilver als brons mee naar huis namen. In totaal zullen we 33 D-teams en 27 E-teams op de landelijke finale op de vloer terugzien. Zij voegen zich bij de 32 D-teams en 29 E-teams die zich op 5 mei bij de ándere halve finale hadden geplaatst. Op zaterdag 9 juni zullen al deze teams hun uiterste best doen om zich van hun beste kant aan de jury te laten zien, en zullen er in zeventien categoriën nieuwe Nationaal Kampioenen op het podium staan! Een mooi resultaat van deze ddrukke dag.

Geslaagd acroweekend op IAG 2018

Daarmee kwam een geslaagd Acro-weekend op IAG ten einde. Hopelijk komen volgend jaar landen als Zwitserland, Portugal en Engeland weer langs – landen die in het verleden ook naar IAG kwamen. Volgend jaar geen WK dat figuurlijk roet in het eten kan gooien, dus wie weet?  Maar ook zonder die landen hebben de deelnemende teams er weer een spannend internationaal toernooi van gemaakt.Voor de acrowereld dan ook een reden om uit te kijken naar de volgende editie van het toernooi!

Alle uitslagen staan op de website van het IAG Sportevent 2018.

Copyright: Ook op deze tekst en beelden op de GymPOWER-website berust © copyright. Ze zijn onder persaccreditatie gemaakt voor en verstrekt aan GymPOWER en kunnen niet elders gebruikt worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de Sportredactie van GymPOWER en de auteurs ervan. Bij vragen over deze publicatie mail naar sportredactie.gympower@gmail.com.

Artikel © Sportredactie Stg. GymPOWER | Tekst, verslag en foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine