Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Acroteams leverden huzarenstukje voor landelijke finales in Oss
Acroteams leverden huzarenstukje voor landelijke finales in Oss
Foto © TurnOss

Acroteams leverden huzarenstukje voor landelijke finales in Oss

OSS – Op zaterdag 9 juni 2018 vond de landelijke finale plaats van acrogym op de D- en E-niveaus in sporthal De Rusheuvel in Oss, georganiseerd door gymnastiekvereniging Turnoss in samenwerking met gymnastiekunie KNGU. Hoewel zo’n finale alleen bij A-niveau ‘Nederlands Kampioenschap’ heet, voelt het voor de deelnemers natuurlijk wel degelijk als de strijd om de Nederlandse titels. Maar liefst 122 teams stonden, verdeeld over 16 categorieën, deze dag op de wedstrijdvloer en de spanning was te snijden.

Alle teams hadden om op deze landelijke finale te komen hoge posities op provinciale en regionale kampioenschappen moeten behalen, waarna nog een laatste horde kwam : de halve finales. De teams die in Oss stonden, konden dus bij voorbaat trots op zichzelf zijn, gezien de grote concurrentie die zij moesten verslaan om hier te mogen staan. Het bereiken van een plekje in deze wedstrijd waar zo vele teams moesten afvallen is een huzarenstukje op zich.

De kansen waren goed verdeeld: maar liefst 54 clubs van over heel Nederland leverden hier teams voor deze ultieme wedstrijd. Elk van hen had hard gewerkt om hier te komen en wilde hier graag hun beste wedstrijd neerzetten. Soms lukte dat, soms ook niet, wat voor zowel vreugdetranen als groot verdriet zorgde.

Beste scores qua artistieke waarde

Het best scorende team qua artistieke waarde (een overweldigende 8,050!) was het trio Bente Janssen Groesbeek, Edi Rooks & Sophie Sund van TV Fit’84 Amstelveen. Met deze geweldige artistieke score namen zij een voorsprong op de concurrentie in de D-jeugd en kregen het goud omgehangen. Maar de wedstrijd was deze dag sowieso een sterke qua artistieke scores. Ook heel mooi artistiek (met een 7,800!) waren het duo Fleur Vegter & Eline Bakker van WSBF Surhuisterveen, dat in het totaalklassement zilver wist te halen bij de D-senioren, het D-senior trio Corrine Romkes, Merel van Veen & Anne-Gré Bosma van CGV Urk dat goud greep, D-jeugd trio Christy van der Zanden, Demi Draad & Demi Berest van GV Turnoss dat de bronzen positie van het podium op mocht stappen, en D-jeugd duo Aileen Meiboom & Maartje Blom van GV Sport in Uitvoering (SiU) Heerhugowaard dat goud verdiende.

Voor organiserend thuisclub Turnoss was de prestatie van het trio Christy van der Zanden, Demi Draad en Demi Berest een extra kers op de taart. “[…] Een schitterende beloning voor een mooi seizoen […]”, schrijft de club op haar Facebookpagina bij de foto’s van het stralende trio op het erepodium (foto inzet) met hun medailles en bloemen.

Hoogste technische (dag)scores

De hoogste technische score van de dag was maar liefst 16,900 punten. Het E-seniorenpaar Anna Bente Bakker & Anna Snijder van Adonis Sportacrobatiek Leek tekende hiervoor en mocht dan ook terecht het goud in ontvangst nemen in hun categorie. Ook de hoogste dagscore was hiermee voor hun rekening: het duo haalde een totaalscore van 24,640 punten! De tweede hoogste dagscore was voor Bente Janssen Groesbeek, Edi Rooks & Sophie Sund van TV Fit’84 Amstelveen, die in de D-jeugd het goud omgehangen kregen met 24,500 punten. Derde hoogste was het mixpaar Rebecca Groote & Ties Oosterhof van GYM Academy Marum dat een totaal van 24,440 punten neerzette. De tweede technische score van de dag viel trouwens in dezelfde categorie als de hoogste: E-senioren duo Mare Bakker en Anouk Heijne van SV DEKO Valthermond haalden daar het zilver met een technische score van 16,600 punten.

Noemenswaardig doorzettingsvermogen

Noemenswaardig is ook het D-senior duo Mariska Onrust-Blok & Senna de Beunje van GV Lycurgus Hygiëa Krommenie. Vorig jaar stonden zij namelijk óók al in de finale, nog in de “oude” puntentelling. Zij werden toen vijftiende, maar bleven ook dit jaar als team bij elkaar en wisten dusdanig te groeien dat zij dit jaar het goud grepen. Over doorzettingsvermogen gesproken!

Al met al kent Nederland negen nieuwe nationale kampioenen in de D-lijn, en nog zeven in de E-lijn. En héél veel gymnasten die hierin de motivatie zien om, al dan niet in dezelfde samenstelling, volgend jaar óók een gooi te doen naar de podiumplaatsen!

Meer info inclusief de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto Facebookpagina © GV Turnoss