Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Acroteams Nederland op EK in Rzeszow ontspannen en vol vertrouwen op de day before
Acroteams Nederland op EK in Rzeszow ontspannen en vol vertrouwen op de day before
Foto © Emil Buijs: Junior 2 en senior teams Nederland op EK acrogym 2017

Acroteams Nederland op EK in Rzeszow ontspannen en vol vertrouwen op de day before

RZESZOW – In de Poolse stad Rzeszow genoten inwoners en bezoekers op woensdag 18 oktober 2017 van nog een dag mooi weer, terwijl in de Podpromi Hal de junior II en senior acroteams uit diverse Europese landen ijverig de laatste podiumtrainingen afwerkten in voorbereiding op de EK-wedstrijden die op donderdag 19 oktober 2017 van start gaan. Team Nederland maakte tijd vrij voor een interview met GymPOWER Sportmagazine en vertelde ontspannen en vol vertrouwen over hun doelen en plannen. De sfeer onderling oogt prima en de gymnasten zijn vastbesloten voor het teamgevoel te gaan en elkaar aan te moedigen: “Go Nederland!”

De twee senior teams die namens Nederland meedoen aan het EK 2017 in Polen zijn de damesgroep Fem van Os, Pleunie van Mook en Mariska van de Water van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, alsmede het damespaar Djenti Verbrugge en Nicole Eykelenboom van DOS Monster. De junior II teams van Nederland bestaan uit twee damesgroepen – Trio SAM bestaande uit Aimée Tent, Melissa Beekhof en Sidney de Vente van Sportacrobatiek Zwolle, en het trio bestaande uit Mare Blaam, Famke van Wieren en Lisanne Hulder van Acro Academy Noord-Nederland -, alsmede het mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch. In totaal zijn het dertien gymnasten met voor elk team de eigen clubcoach en delegatieleider Emil Buys. Daarnaast ook het internationaal jurylid. Het was een vrolijk gezelschap dat ons relaxed en enthousiast te woord stond. “De reis ging goed. We hadden wel een beetje vertraging, maar verder viel het mee. Het heeft ons niet uit evenwicht gebracht. Iedereen is fit. We zijn al met Luigi, de UEG-mascotte op de foto geweest. Heel leuk.”

Is het voor het trio van de AANN bijzonder dat ze de eerste EK voor hun club meemaken? “Het is eigenlijk niet anders dan anders. We zijn al een heel jaar hard aan het werk. Dus we zijn er al lang mee bezig.” Trio SAM, hebben jullie kunnen wennen aan het gevoel dat jullie hier echt staan? “Het voelt nog wel een beetje vreemd en raar ook, maar het was wel een groot doel om dit te bereiken en nu staan we er. Het is nog een beetje onwerkelijk. Je werkt er zo hard naartoe en dan ineens ben je er. Dat besef ‘Je bent er nu echt.’ Daarvoor is het wel fijn dat je even twee dagen kunt wennen. Iedereen is klaar om te knallen.” Hoe is dat voor het duo van Flik-Flak? “ “Vooral als je de teams uit de andere landen ziet en met elkaar traint. Je ziet ook dat andere landen ook naar jou kijken hoe je het aan het doen bent…dat is leuk om te zien. De aanloop die wij hadden gaf vooral zelfvertrouwen. Dat je weet dat je het kan. Je hebt een soortgelijke wedstrijd gehad vier weken geleden, ook al is deze belangrijker. Maar de wedstrijd in Portugal was een fijne voorbereiding. We laten verder onze oefening voor ons spreken, de beste.”

Wat verwachten ze van de komende wedstrijden op het EK? Trio van SAS: “We zouden het al heel leuk vinden als we in de finale komen met één oefening, dat zou heel mooi zijn, maar het doel was tot nu vooral het EK behalen. Dus we gaan gewoon ons best doen en knallen. Het is ons laatste toernooi, dus ja lekker knallen  en we zien het wel. We zijn er nu met z’n allen en dat is echt wel gaaf.” Trio van AANN: “We gaan zeker voor elkaar juichen, natuurlijk. Wij zijn met junioren 2 natuurlijk wel tegenstanders, maar nu we er met z’n allen staan, heb ik zoiets van ‘als we het allemaal goed doen’ is het een veel beter gevoel dan dat één team het straks goed doet.  We hopen dat we allemaal knallen en wie er dan de finale in gaat, maakt me dan niet zoveel uit. We zijn voor Nederland met z’n allen. Als we maar goede oefeningen neerzetten. Daar gaan we voor.” Duo van Flik-Flak: “We hebben ook de senioren zien trainen. Ze staan er goed voor.” Bijzonder dat er weer twee seniorenteam staan? “Jazeker. Ze zijn ook Team Nederland dus daar juichen we ook graag voor.” De stemming zat er in elk geval goed in, toen de teams aan het eind van het interview met elkaar hun yell  met één stem uitriepen: “Go Nederland!”

Foto's en graphic © Martine Hooijenga-Le Duc

Foto’s en graphic © Martine Hooijenga-Le Duc

En wat vinden de trainers/coaches van Team Nederland? Tevreden met alles? Jorrit Veenstra van AANN: “Ja, de trainingen gaan tot nu toe goed en volgens mij gaan alle Nederlandse teams hartstikke goed. Ook vanuit andere trainers hoor je al dat Nederland zich steeds meer op de kaart zet dus dat is echt positief. Nederland laat nu echt zien waaraan al jaren is gebouwd!” Trainster/coach Jacqueline Martens van Flik-Flak: “We moeten het eerst nog laten zien. Eerst laten zien en dan ervan genieten. Maar niet van tevoren al. Eerst hard werken.” De eerste week was toch al mooi? Trainster/coach Margaretha Plantenga van SAS: “De eerste week was een geode week, drie finales. Nu is er weer een nieuwe delegatie, deze trainingen zijn ook goed gegaan net als de voorbereidingen. Voor de meiden die ik deze week mee heb hoop ik dat ze in elk geval voor zichzelf drie, in elk geval twee goede oefeningen neerzetten en dat is voor mij een doel.”

Het senior duo van DOS Monster zit na de World Games in het Poolse Wroclaw deze zomer, hier ook weer mooi bij. Trainer/coach Emil Angelov van DOS: “We zijn helemaal klaar voor de wedstrijd. Gisteren hebben wij hier voor het eerst getraind en alles is goed aangepast met kleine technische opdrachten. Dus helemaal prima.  Dit duo is nu voor de eerste keer op de EK. De World Games hebben hiervoor grote indruk op ze gemaakt. Ze hebben daar heel veel geleerd en veel dingen gezien van de andere landen.” Is er veel in de oefening aangepast? “Ja, ze hebben zeker dingen aangepast. We hebben erna ook nog met de juryleden gesproken welke dingen eraf en welke erbij konden, dus dat gaat nu allemaal prima.” Het senior trio van Flik-Flak had ook een mooie aanloop hiernaartoe met hun zilveren medaille op de World Cup in Lissabon. Daar waren jullie blij mee? Trainster/coach Jacqueline Martens van Flik-Flak: “Heel blij!” Geeft dat een extra stimulans voor deze EK of staat het op zichzelf? “Het was een goede voorbereiding, maar nu moet je toch opnieuw beginnen, nog steeds hard werken.” Kijken jullie ook naar andere landen nu bij de voorbereiding? Trainster/coach van SAS Margaretha  Plantenga:Ik kijk sowieso graag trainingen, ook voor mezelf, om straks mee te nemen. Je kijkt natuurlijk wel een beetje naar de concurrentie, maar het is vooral genieten van andere landen, vooral Rusland, Groot-Brittannië en België.” Trainer/coach Jorrit Veenstra van AANN: “Daar doe je ook inspiratie van op. Je kijkt sowieso naar de onderdelen, de manier waarop ze trainen, de manier waarop ze zich voorbereiden. Dat is altijd goed om te zien. Je kan er veel van leren.”

Wat is de conclusie van delegatieleider Emil Buijs over de voorbereiding op het EK op the ‘Day Before’? “Ik sluit me helemaal bij wat gezegd is aan.” Is er niet gesproken over te halen doelen? Geen druk? “In zoverre, er wordt gekwalificeerd op finaleplaatsen en dan wil je natuurlijk kwaliteit neerzetten. Het is wat hier gezegd wordt. Als ze gewoon goede oefeningen draaien, dan zijn we uiterst tevreden. Het zijn over het algemeen ook altijd gelegenheidsdelegaties (op een EK acro), na kwalificatie is het ook in een nieuwe samenstelling weer ervaring opdoen. Dat brengt zowel voor coaches, gymnasten en mij elke keer weer nieuwe dingen. We zien dat de sport in z’n totaliteit aan het groeien is en ontwikkelen is. Als we daar als Nederland goed in mee kunnen komen, goede oefeningen kunnen neerzetten en ook nog met een aantal finaleplaatsen naar huis komen, dan zijn we uiterst tevreden.”

Vanaf donderdag 19 oktober 2017 beginnen de kwalificatie- en finalerondes voor de teams in deze oudere leeftijdscategorieën. Voor Nederland doen drie Junior II teams en twee Senior teams mee. Meer over het EK Acrogym 2017, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de websites van de Europese gymnastiekunie UEG en van de Poolse organisatie van het toernooi. Het toernooi is live te volgen via livestream GymTV.online, zie bovenstaand uitzendschema voor de tijden. Dus kijken en in het oranje gestoken aanmoedigen: Go Nederland!

Artikel © Redactie GymPOWER Sportmagazine | Tekst  © Theresa Beijn | Interview en foto’s © Casper Beijn