Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Ahoy Cup-turnwedstrijden lokten vele turnliefhebbers naar Rotterdam Ahoy
Ahoy Cup-turnwedstrijden lokten vele turnliefhebbers naar Rotterdam Ahoy
Foto © Yoshida Fotografie

Ahoy Cup-turnwedstrijden lokten vele turnliefhebbers naar Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – Een groot deel van het Groot-NK-weekeinde van gymnastiekunie KNGU op 17 en 18 juni 2017 werd weer ingeruimd voor de heren- en damesturnsport. Zowel in Hal 1a als in het Sportpaleis werden turnwedstrijden gehouden waarbij er door een bevoorrechte selectie turners en turnsters uit vijf divisies c.q. leeftijdscategorieën niet alleen om de Nederlandse titels, maar ook om de Ahoy Cup 2017. Ook voor deze deelnemers een grote eer en onvergetelijke ervaring om hier te mogen staan en voor de winnaars een mooie opsteker op hun sportieve CV waar ze alles voor uit de kast haalden. Een recapitulatie van deze wedstrijden die ook vele turnliefhebbers naar Rotterdam Ahoy lokten.

Ahoy Cup Turnen Dames 2017

In totaal kregen dertig turnsters, die in de eerste en tweede divisie uitkomen, de kans om via de Ahoy Cup hun kunsten te tonen op het hoogste sportpodium voor gymsporters in Nederland. Twintig senior en tien junior turnsters gingen op de eerste dag in Hal 1 in de meerkamp de strijd met elkaar aan voor de Ahoy Cup 2017. Op de tweede dag turnden zes finalisten in het Sportpaleis om de Ahoy Cup per toestel, te midden van de turn- en trampolinesporters en RG-groepen uit de hoogste divisies.

Onder de deelneemsters Bondskampioene tweede divisie senioren Claire Talboom van Devona Wateringen, Vice-kampioene Paulien Bos van Turn Totaal Langedijk en ‘thirth runner-up’ Jasmien de Best van Gymsport Leiden, alsmede Eline Groen van Achilles W.I.L. Almelo, Amber van Oort van Avanti-TURNIVO uit de Brabantse Kempen, Eva Roos van Tabitta Boxtel, Marika Padmos van Delta Sport Zierikzee, Sietske Luijten van OJC Rosmalen, Joleine van Es van KDO Sport Hellevoetsluis en Pamela Holder van Animo Hoogvliet.

Verder ook Bondskampioene bij de eerste divisie junioren Verena Sens van St Mauritius Volendam, Vice-kampioene Bibi Meijer van T.O.S.S. Heemskerk, ‘thirth runner-up’ Raisha Rosario, Hortense Verhoeven en Denise Peperkamp van De Hazenkamp Gymsports Nijmegen, alsmede Lieke Koldeweij van DOS Kampen, Liz Gelderblom en Esmé van Geldorp van O&O Zwijndrecht, Marit van Rabenswaaij van P.i.T. Lunteren, Fréderique Snijders van Turnschool Zeeland, Ilze van der Geest van SV Pax Hoofddorp en Anouk de Vries van T.V.C. Coevorden.

Van de eerste divisie senioren deden mee: Chantal Peper van SV Pax Hoofddorp, Sarah Wind van DOS Alphen aan den Rijn, Hortense Verhoeven en Denise Peperkamp van De Hazenkamp Gymsports Nijmegen, Femke van Brunschot van BredaGym, Lynn Jens van Turnschool Rijssen, Vicky Vercauteren van O&O Zwijndrecht, Tessa van de Kerkhof van HT ’35 Helmond, Daniëlle Klinkhamer van Hercules Beemster en Lisanne Slingerland van KDO Lekkerkerk.

Het aantrekkelijke van dit toernooi is dat het alle gebruikelijke verhoudingen en verwachtingen door elkaar gooit, wat leuke en spannende wedstrijden oplevert waarbij de einduitslag alle kanten op kan gaan. Leeftijd, categorie en verdienste doen er in feite niet echt toe, het gaat om wie de meest stabiele en netste meerkamp kan neerzetten. De turnliefhebbers die eerder in het jaar de wedstrijden in de eerste en tweede divisies bezocht hebben, weten dat ook op deze niveaus er aardig geturnd wordt. Met turnsters uitkomend voor de vele clubs uit heel Nederland die al jaren de turnsport in de volle breedte en hoogte dragen, gaf dit Ahoy Cup-toernooi het damesturnen op Fantastic Gymnastics de nodige glans en smaak waar het de NK eredivisie dit jaar aan ontbrak. Wellicht had daarom ook de meerkamp van de Ahoy Cup een podium in het Sportpaleis verdiend.

Foto © Yoshida Fotografie: Sarah Wind in Sportpaleis Ahoy

Foto © Yoshida Fotografie: Sarah Wind in Sportpaleis Ahoy

In de meerkamp maakte Wind haar seizoen helemaal goed door met 51,650 punten de Ahoy Cup te winnen. Ondanks een slepende blessure wist Wind zich eerder in het seizoen met de eerste plaats in de halve finale alsnog te plaatsen voor de NK eerste divisie op 10 juni 2017 in Duiven, maar daar greep ze uiteindelijk net naast het erepodium met een vierde plaats achter het trio Denise Tan (Bondskampioene), Anne Klein (Vice-kampioene) en Peper (derde). In Hal 1 van Rotterdam Ahoy versloeg een stralende Wind puur op turnpower Peper nipt met 0,025 punt verschil (51,625 punten).

Tan en Klein deden op dat moment mee aan het grote NK in het Sportpaleis, alsook Nadieh van Pol van Jan van Weert die als twaalfde eindigde op de NK 1e divisie. Eerste divisie junior Sens zorgde voor een klinkende verrassing door de sterke concurrentie nipt voor te blijven en beslag te leggen op de derde plaats met 50,975 punten. Het beste resultaat voor de tweede divisie senioren op de Ahoy Cup werd behaald door Bos die met 48.300 punten, een verbetering van haar score van de de NK tweede divisie (48,225), twaalfde werd.

Het viertal Rosario (50,850), Verhoeven (50,850), Peperkamp (50,250) en Brunschot (50,150) kwam net tekort voor een plek op het erepodium van de Ahoy Cup meerkamp, maar zou een dag later van zich doen spreken bij de toestelfinales. De eerste plaats op sprong met 13,575 punten was voor senior Vercauteren; tweede werd Klinkhamer met 13,162 punten die het succesjaar van Hercules Beemster in stijl bekroonde; derde werd eerste divisie junior Anouk de Vries met 12,962 punten. Op brug werd Peper eerste met 12,675 punten, net voor Peperkamp (12,200) en Wind (12,075). Rosario werd eerste op balk met 12,125 punten, gevolgd door Van Brunschot (12,050) en Groen (11,850).  Tot slot pakte Peper nog een keer de eerste plaats met één van de mooiste vloeroefeningen op Fantastic Gymnastics 2017 die terecht beloond werd met 14,150 punten. Sens werd hier tweede met 13,675 punten en Rosario derde met 13,150 punten.

Ahoy Cup Turnen Heren 2017

In de superdrukke Hal 1 werd ook door de turners op zes toestellen geturnd om de Ahoy Cup. Geen Districtsteams en Toestelfinales maar wel meerkampwedstrijden op vier verschillende niveaus. Op zaterdag kon een mix van in totaal zesendertig senior en junior heren uit de eerste, tweede en derde divisie met keuze-stof turnen, waarbij negen zich uiteindelijk afmeldden. Op zondag kon een mix van in totaal  zesendertig pupillen en instappers uit de Talenten- eerste, tweede en derde divisie met voorgeschreven stof turnen, waarbij elf zich uiteindelijk afmeldden. Ze vertegenwoordigden hun oude of nieuwe clubs die al eeuwen rotsvaste vestingen zijn in de herenturnsport, maar – altijd leuk om te ontdekken – ook wel vele verenigingen die verrassend ook deze gymsport in hun sportaanbod (nog) blijken te hebben of een comeback maken.

Bij de choreografie van de vloeroefening van de heren wordt geen muziek gebruikt, dus hier geen herhaling van hetzelfde deuntje dat de hele dag in je hoofd blijft rondzingen. Voor zover één en ander te volgen was in de wirwar in de arena in Hal 1 ontspon zich een boeiend kijkspel voor de toeschouwer, waarbij het bij tijd en wijle leek alsof elke turner in de eerste plaats een stevig duel met zichzelf uitvocht om hier het allerbeste uit zichzelf te halen. Al met al waren ook hier de sterren uit de ‘Class of the Future’ van deze tak van de gymsport alvast te bewonderen.

Met keuze-stof op niveau drie ging het op zaterdag om twaalf senioren – Kevin Kootstra en Frank Nederhoed van WIK-FTC Heerenveen, Stef van der Starre van Turnlust Geertruidenberg, Max Koops van Exalto Sport Lunteren,  Jasper Versantvoort van Tensor Turnen Weert, Thijs Oosterling, Jordy Hagestein en Bart de Ruiter van O&O Zwijndrecht, Twan Hopstaken van GV Den Akert Geldrop, Nick Hurkmans van Turn4U Utrecht, Lars Boerrigter en Jorn Boerrigter van DOS Kampen – en zes junioren – Sjouke Boersma van WIK-FTC Heerenveen, Chip Palasthy van Turnlust Huizen, Thomas Kok van O&O Zwijndrecht, Bart Graus van Voorwaarts Veldhoven, Niek Hulst van TVC Coevorden en Boyd Bindels van Saturna Alkmaar.

Met keuze-stof op niveau vijf ging het om (omgekeerd) zes senioren – Jordy Noordam van KDO Sport Hellevoetsluis, Viktor Bruinen van Het Turninstituut Hoogezand-Sappermeer, Huub Hulscher van De Hazenkamp Gymsports Nijmegen, Bram Eppingbroek van Penta Winterswijk,  Silvan Fokkens van Slank en Kwiek Voorschoten en Wytse Tiesnitsch van WIK-FTC Heerenveen – en twaalf junioren – Luuk Huernink en Dennis Swinkels van O& O Zwijndrecht, Tijn van der Zwan van Prins Hendrik Vught, Max Pennings van Turnlust Geertruidenberg, Sjoerd Vermeulen van Hellas Tiel, Coen Linn en Abel Brasse van Turn4U Utrecht, Björn Nelemans van Dynamo Roosendaal, Bryan van den Outenaar en Tim van der Zwan van CGV Scheveningen/STHW, Vinay Mpiana van Voorwaarts Veldhoven en Diede Rozeboom van SV Pax Hoofddorp.

Met verplichte stof op niveau zeven ging het op zondag om twaalf eerste en tweede divisie pupillen – Alex Ravens van STTH Hollandscheveld, Yoran Rein en Lode Philippi van St Mauritius Volendam, Sam Boon van Total Gymnastics Bunschoten, Jelle Versluis van TOOS Waddinxveen, Joram Brouwers van Dynamo Roosendaal, Lasse Kamans van Turn4U Utrecht, Casper van Campen van Voorwaarts Veldhoven, Cas Lambrechts van SHJ Drunen, Syl ter Veer en Nathan Theuns van SV Pax Hoofddorp en Matthias Franzen van Slank en Kwiek Voorschoten – ; en zes Instappers uit de Talentendivisie – Cas Klein van St Mauritius Volendam, Beyam Zonga van Turnz Amsterdam Gymnastics, Luca Scheper van Topsport Noord/Turnteam Drenthe, Kenji Paizs van O&O Zwijndrecht, Wytze Bouwmeester van Turn4U Utrecht en Sami Soleban van Saturna Alkmaar -.

Met verplichte stof op niveau negen ging het om (omgekeerd) twaalf eerste en tweede divisie instappers – Jesse Oosterveer, Noah van Buuren en Teije Smits van Donar Den Haag/STHW, Micha Broere van GV Barendrecht, Kiran Selij en Tijs Schumacher van Saturna Alkmaar, Omar F Touh van O&O Zwijndrecht, Thijn van Dongen van Turn4U Utrecht, Lucas Post en Christiaan van Gent van FIT ’84 Amstelveen, Nick Vissers van SV Pax Hoofddorp en Mik Lamers van SV Twello – en zes derde divisie pupillen – Djef Spies van Sparta Veenendaal, Thijs Eijkelenboom van GV Barendrecht, Niek Oliver van Slank en Kwiek Voorschoten, Stijn den Engelsman van Saturna Alkmaar, Senna Malestein van Total Gymnastics Bunschoten en Kevin Giesberts van GV Best.

De eerste, tweede en derde plaats op niveau drie waren voor Oosterling (75,567 punten) en de broers Lars (74,783 punten) en Jorn Boerrigter (73,583 punten); op niveau vijf waren die voor Rozeboom (70,734 punten), Linn (69,800 punten) en Nelemans (69,217 punten). De eerste, tweede en derde plaats op niveau zeven waren voor Ter Veer (112,350 punten), Theuns (102,050 punten) en Fransen (100,900 punten); op niveau negen waren die voor Schumacher (106,650 punten), Smits (106,500 punten) en Van Buuren (106,350 punten).

Ahoy Cup Districtsteams 2017

Terwijl vele turnsters die de eerste editie in 2013 meemaakten, dit jaar debuteerden of in herhaling gingen op de NK in het Sportpaleis, turnden de vijfentwintig uitverkorenen vroeg op de zaterdagochtend 17 juni 2017 de wedstrijd van hun leven in Rotterdam Ahoy. Voor de vijfde keer werd hier een wedstrijd georganiseerd met teams bestaande uit turntalenten uit de vijf KNGU-districten op niveau N1 Instap. Dat betekende op alle toestellen verplichte oefeningen, waarbij bijvoorbeeld bij het onderdeel vloer de turnsters die in actie kwamen dezelfde choreografie op dezelfde muziek lieten zien. De focus waarmee deze piepjonge talenten turnden, ontroerde en maakte het leuk voor jury, supporters en andere kijkers.

Elk team bestond uit vijf meisjes, waarbij de beste vier scores telden voor het bepalen van het eindklassement. Na drie keer de derde plaats en een keer de tweede plaats legde Team Zuid eindelijk beslag op de Ahoy Cup voor Districtsteams. Het team, – bestaande uit Jadey Walda, Elin Antens, Lizzy Stolwijk, Imke Schellekens en Micaele van Dorst -, deed dat met een score van 216,400 punten. Dat was lang niet genoeg om het record uit 2016 van het team van Zuid-Holland te verbreken dat indertijd 220,350 punten bij elkaar turnde. Dit jaar moest Team Zuid-Holland, – bestaande uit Tara van Osnabrugge, Zoia Vasseur, Sascha ’t Hart, Mirthe Dijkstra en Amberly Breetveld -, zich met 213,975 punten zich tevreden stellen met de tweede plaats.

Ook Team Mid-West, – bestaande uit Siena Poots, Jasmijn Nauta, Nika van der Velden, Tisha Westerlow en Lola Keet -, zakte een plaats en werd derde met 210,950 punten. Dat was genoeg om Team Noord – bestaande uit Iris van der Wolde, Sofie van den Berg, Keyling Elling, Chayenne Bosch en Chloé van der Veen -, nipt (vijfde met 210,825 punten) en Team Oost, – bestaande uit Isabel Rayman, Serphil Boeschen Hospe, Suuz Burks, Isa Jannink en Nora Hofstede -, ruim (vierde met 204,975 punten) achter zich te houden. Al met al een mooie wedstrijd voor de turnliefhebbers waarmee je eigenlijk al een inkijkje kreeg in de ‘Class of the Future’ in deze tak van de gymsport.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto © Yoshida Fotografie: Sarah Wind in Ahoy