Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Algemeen verslag Dag 1 Groot-NK-Weekend in Ahoy 2018
Algemeen verslag Dag 1 Groot-NK-Weekend in Ahoy 2018
Foto © Theresa Beijn

Algemeen verslag Dag 1 Groot-NK-Weekend in Ahoy 2018

ROTTERDAM – Op zaterdag 23 juni 2018 begon vroeg in de ochtend het Groot-NK-Weekend van KNGU in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy en zeven nabij gelegen sporthallen. Bijna alle sporten die onder de vlag van de gymnastiekunie opereren hebben de kans gekregen om de Nederlandse Kampioenschappen en/of de Ahoy Cup voor de hoogste divisies, klasses, lijnen en (leeftijds)categorieën, dames en heren, hier tegelijkertijd in één weekend te houden. Met in enkele sporten ook deelnemers uit België.

Groot-NK-Weekend en branded content marketing

Foto © Eline Windig

Foto © Eline Windig

Tijdens het Groot-NK-Weekend worden in zeven KNGU-sporten de Nederlandse titels verdeeld: Acrobatische Gymnastiek, Artistieke Gymnastiek (Turnen Dames en Heren), Jazzdanssport, Ritmische Gymnastiek en diverse Trampoline-/springsporten: individueel en synchroonspringen op de grote trampolines, dubbelminitrampolinespringen en minitrampoline(groeps)springen & airtumbling. In het trampolinespringen en het turnen werd ook tegelijkertijd de kwalificatie gehouden voor de Oranjeselecties en/of internationale titeltoernooien voor junioren en senioren  Freerunning was alleen te vinden op het Beweegplein voor kinderen. Rhönradturnen konden we nergens spotten, al stond het vermeld op het persaccreditatieformulier.

Het doel is nog steeds om naast de paar duizend verplicht deelnemende finalisten en hun achterban ook zoveel mogelijk sportliefhebbers naar het Rotterdamse entertainmentcentrum te trekken, zodat er een kruisbestuiving ontstaat waarbij ze ook naar andere, onbekende gymsporten gaan kijken en hun kinderen stimuleren om op het Beweegplein er kennis mee te maken en te testen of het wat voor hen is. De formule van dit jaarlijks sportevenement dat ooit in 2009 begon als warming-up voor het WK Turnen 2010 in Rotterdam Ahoy en als ‘Fantastic Gymnastics’ in de jaren erna is neergezet, werkt nog steeds, maar dit jaar is gekozen voor een andere naam: ‘DC The Finals’, met zwart en oranje als nieuwe huiskleur getuige de vele luchtballonnen en een social media aanpak gericht op de jonge fans, met een hoop ‘branded content marketing’ er tussendoor.

Superdruk in intiemere setting en goed gevulde eerste ring

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Vanmorgen vroeg moest alles nog op gang komen en vooral in het Sportpaleis konden er zeker nog veel meer bezoekers bij. In de andere hallen was het in een intiemere setting superdruk met deelnemers en bezoekers, waarbij je je extra moest inspannen om het overzicht over de diverse wedstrijden te houden. In de loop van de dag trok het aantal bezoekers aan tot een goed gevulde eerste ring in het Sportpaleis, waar ’s avonds vanaf 18:00 uur geturnd en gesprongen werd om de nationale titels door de senior sporters uit de eredivisie of A-lijn. Daarnaast stond uitverkiezing in de Oranjeselecties en kwalificatie voor internationale toernooien op het spel, wat het geheel extra cache gaf en het magische Ahoy-gevoel opriep. In Hal 6 werd tegelijk voor het eerst de Landelijke Dance2Demo gehouden, het jaarlijkse showevenement waar de uitverkoren demogroepen uit de Regionale Dance2Demo hun choreografie mochten presenteren.

Terwijl buiten de inmiddels beroemde NEP-zendwagens gesignaleerd werden, gingen verslaggevers en persfotografen van GymPOWER op zoek naar allereerst de perstribunes en mixed zones en vervolgens het nieuws en de bijzondere verhalen van deze dag. Met beduidend minder vloggers en mediaspektakel te midden van de toestellen in de arena van het Sportpaleis, was het dit jaar een stuk rustiger en aangenamer om de actie te volgen. Niettemin ontbraken de twee stersprekers van vorig jaar, Hans van Zetten en Eric Boonstra-Holland. Het evenement leent zich uiteraard als geen ander voor een reünie van de gymsportwereld en de KNGU had hier slim op ingespeeld ter ere van 150 jaar gymsport in Nederland – waarin vele fusies van sportbonden in 2000 resulteerde in de fusie waaruit de huidige gymnastiekunie is ontstaan – .

Van Zetten presenteerde dit besloten onderdeel, waarvoor voormalige Olympiërs en WK- en EK-gangers uitgenodigd zijn. Twee bezoeksters vertelden dat ze niet veel meer deden aan de gymsport, maar dit een goede gelegenheid vonden om elkaar na lange tijd weer te zien, samen herinneringen op te halen en kijken hoe het tegenwoordig staat met wat voor hen hun leven en passie was vroeger.

Acrobatische Gymnastiek in Hal 5

Screenshot Livestream Acrogym TV

Screenshot Livestream Acrogym TV

Tot verdriet van velen ook dit jaar niet in het Sportpaleis geprogrammeerd maar werderom in Hal 5. Dat maakt het niet spannender en minder mooi om. Mensen die niet in staat waren om naar Rotterdam Ahoy te komen, konden de NK Acrogym in Hal 5 volgen via Acrogymtv die de complete wedstrijden via internet uitzond. De mensen op de tribune konden live genieten van de teams die stuk voor stuk hun best deden om hun allerbeste oefening op de vloer neer te zetten. En zij zagen ook de dingen die de livestream niet kan vangen: de zenuwen van te voren, de knuffels na afloop…. Het trio Dana Krol, Kaijleigh Sleddens & Lonneke Spieringhs van GV Voorwaarts Veldhoven schotelde het publiek een prachtige dramatische balans oefening voor die met mooie punten beloond werd en ook op de livestream van Acrogym TV stond het er goed op.

De bijzondere verhalen lagen ook hier voor het oprapen. Voormalig topturnster Tessa Gerrits vormt nu een mixed acropaar met Erik Korving, welke namens Gymsport Leiden de nationale titel veroverde in de B-lijn. Dit was de tweede titel voor de fusieclub die in 2017 de krachten van alle gymsportclubs in Leiden bundelde. We spraken een damestrio van Hanze Gym Hattem die heel trots was op hun in Ahoy behaalde medailles, een unicum voor hun club: “We zijn er hartstikke blij mee. We hebben hard getraind met de hele rij trainers en waren hier ontspannen. Heel leuk, want het is de eerste keer in Ahoy. Het smaakt altijd naar meer!” Ook deze club had alle reden om een groot feestje te bouwen met een zilveren en een bronzen medaille. “Onvoorstelbaar! Tweede en derde van Nederland!”, wordt er gejuicht op Facebook.

Jazzdans en Landelijke Dance2Demo in Hal 6

Foto © Han Balk

Foto © Han Balk

In de tot show- & theaterzaal omgebouwde Hal 6 van Rotterdam Ahoy werd het decibellenrecord regelmatig verbroken en aangescherpt tijdens de strijd om de nationale titels voor jazzdansgroepen in verschillende leeftijdscategorieën. De prijsuitreiking rond een uur of 17:00 was net zo overbevolkt als sfeervol en enthousiast. Wat een ambiance weten ze daar ieder jaar weer op te bouwen en te etaleren. Dat alleen al trok vele mensen de lange gang richting Hal 6 toe om nieuwsgierig te achterhalen wat daar viel te doen.

Dance Studio Bennekom pakte in de afgelopen jaren dat GymPOWER het Groot-NK-weekend in Ahoy volgde, al vaak grote prijzen en dit jaar waren ze net zo gefocust: “Eigenlijk is het willen winnen onze motivatie om het goed te doen. Je wil graag bewijzen dat je de beste bent van Nederland. Het allerleukste is om te winnen in een categorie waar je misschien helemaal buiten valt qua leeftijd, want dan laat je zien dat er niet met je te spotten valt. Dat je er sterk staat. We hebben ook showdancegroepen en hiphopgroepen, zondag staan we er dus ook!” Dat wordt het NK Street- en Demodance 2018.

Overal op social media de eigen berichten van dansscholen en -studio’s die trots zijn op hun teams die met een beker naar huis gingen. Step by Step, Eindhoven, Dance Experience: “We dansen vooral voor de lol met elkaar. We zijn nog maar pas samen. We hebben blauwe kleding, omdat dat de kleur van onze dansschool is. Het geeft de kracht van survival weer, op de elementen. Daarin moet je overleven. Keihard vechten. Dat hebben wij ook gedaan. Maar met diverse leeftijden in onze groep passen we toch wel goed bij elkaar.” Danique van ’t Erve van SV Twello: “Ben heel tevreden. Beter dan in de voorronde, vond ik.”  Het aftellen hierna was naar de Landelijke Demo2Dance, ook een dansevent met de beste groepen uit de Regionale Demo2Dances maar dan zonder wedstrijdelement. Alleen het applaus telt. Dat was zo’n avondvullend programma dat we bij het publiceren van dit artikel nog geen beelden binnen hadden van onze fotograaf in Hal 6 op dat moment, Ineke Klaassen. Wel eentje van het NK Jazzdans van fotograaf Han Balk van de kampioenen in de leeftijdsgroep 20+ jaar en ouder, de groep van Dance Studio Janien uit Wierden (foto inzet).

DMT verscholen onder vleugels Trampolinespringen

Screenshot FB © Jurn Booltink

Screenshot FB © Jurn Booltink

Onder de vleugels van grote broer/zus Trampolinespringen stond er weer een enkelvoudige baan uitgestrekt aan het begin van Hal 1 voor het dubbelminitrampolinespringen, beter bekend als DMT, met zelfs ernaast een eigen publieke tribune. Met goede herinneringen nog in de leden aan de Novitas Cup in Apeldoorn, het eerste en enige internationale toernooi in Nederland dat zich wijdt aan het verheffen van deze sport met een WK-status, was het een groot genot om deze gymnasten in de weer te zien. De sport is toch wel wijd vertakt. Onbetwiste kampioenen bij de pupillen: Roseanne van Boxtel van Flik-Flak Sportclub Den Bosch, ; bij de jeugd: Lois de Jager van OSV Synergos uit Sliedrecht, Remo Schrier van Forza Gymnastica Goes; bij de junioren: Marjolein Steman van Cleton Sports en Pepijn Dohmen ; bij de senioren waren dat routiniers Anouk Engelen van GV Turn ’87 Oostburg en Jurn Booltink van Cleton Sports. Dan ben je met recht helemaal happy met je nationale titel en voel je een volwaardig Nederlands kampioen!

De fans van het DMT zijn betrokken en hebben ter zake een eigen visie. Ook in deze gymnastische springsport gaat het om de sprongtechiek waarbij de twist is dat er twee sprongen achter elkaar gedaan worden, waar het trampolinespringen voor tien hoge sprongen per oefening gaat. Nizmawi Rijken: “Vooraf ging ik voor Carmijn Prins bij de dames, die heeft het gewoon. Als haar zelfvertrouwen meer omhoog gaat… Jurn draait moeilijke series, zoals Fliffis, half in-half uit.” Jurylid Anneke van Haren die ook in de organisatie van de Novitas Cup zit: “Volgend jaar wordt het voor onze sport het tiende Nederlands Kampioenschap in Rotterdam Ahoy. Ahoy is iets waar iedereen echt naartoe leeft. De afgelopen werd de strijd beheerst door de battle tussen Robin en Jurn. Robin is vader geworden en intussen gestopt. Daarna ging het vooral tussen Jurn en Guitho. Deze NK echter niet. We hopen ze op onze tiende verjaardag weer tegen elkaar te zien strijden.”

Screenshot FB © Trampolinespring Flik-Flak

Screenshot FB © Trampolinespring Flik-Flak

In de Arena een beetje verloren tussen de turntoestellen, was het bij het Trampolinespringen, het individueel en synchroonspringen op de grote trampolines, in elke leeftijdscategorie en in elke van de vijf klasses erg spannend wie er beslag zou leggen op de nationale titels. Het is op zich al een sport waar je nooit vooraf garanties kan geven dat wat je getraind hebt en kunt er ook uitkomt, maar ook omdat je bij alle dertig mogelijke sprongen (voorronde met verplichte en keuze-oefening, met daarna de finale) de mist kan ingaan en het dan keihard einde verhaal is. Er gebeurt veel in deze sport de afgelopen jaren en er is inmiddels een grote talentvolle generatie opgestaan in alle klasses en leeftijdscategorieën, bij de dames en de heren. Dat maakte de NK-titelwedstrijden van dag 1 in Ahoy onvoorspelbaar en des te spannender. Uiteraard strekt het tot eer voor alle medaillisten die het erepodium haalden, ook voor de individuele en synchroonspringers van de BCDE-lijn.  De hoogste gaat altijd naar de kampioenen in de A-lijn. Bij de jeugd Katie Cowles van Triffis Alkmaar, Ralph van Tilborg van KDO Apeldoorn, bij de junioren Caitlin van den Heuvel van Flik-Flak Den Bosch en Milco Abrahams van Turnoss Oss. Morgen wordt gestreden om de knikkers bij de senior springers, zowel individueel als  synchroon.

Individueel springen en Airtumbling

Niet alles wat springen is, is te vangen onder één vlag, maar in Hal 3 van Ahoy stonden er in een nog geliktere, beter afgeschermde hal dan voorgaande jaren alles spik en span uitgespannen. Goed dat er extra ruimte ingeruimd is voor deze sport, want het aantal deelnemers met publiek erbij kan aardig oplopen en concurreren met de dansgroepen. Ook hier zijn er meer disciplines tussen hemel en aarde en klinkende kampioenen: junior Annelies van Dijk en senior Tim Jansons, Niek Hulst van TVC Coevorden , Sasha Kuiper en Lorraine Mantiri en Iris Gosink van TVC Coevodren.

Guitho de Wolff, die op de Nederlandse kampioengroepsspringen individueel tumbling de nationale titel pakte.: “Het voelde heel goed. Ik heb afgelopen jaar heel weinig kunnen trainen. Druk geweest met school. Ik wilde graag nog meedoen aan het NK, dat het dan nog steeds lukt en dat het er nog steeds in zit, ja, aar ben ik wel heel blij mee. Ik stond er gewoon. 25.55 is een hele mooie score, Ik moet eens nakijken of het een puntenrecord is” Damian van den Broek van GV U.D.I deed het prima als eerstejaars senior en werd in de zware categorie van Guitho knap vierde. “Spannend. Het ging goed. Ik heb net een deal gemaakt dat ik me mag opgeven voor het EK Teamgym.” Een andere kampioen was Tim van Utteren van Turn Totaal Langedijk die goud haalde met airtumbling, zilver op de pegasus en het brons op minitrampoline.

Lotte de Jonge van TVC Coevorden deed het heel goed op minitrampoline en was blij Nederlands kampioen te zijn. Vooraf genoeg ontspannen zijn hielp haar zeker op deze NK. Van Dijk van Turnschool Rijssen pakte de titel met overmacht en zag het heel netjes springen uitbetaald. GV Olympia Kapelle maakte er een waar feestje van. Een uitstapje van vier dagen met de hele club. Sintayehu van der Wilt wist dit knap te vertalen in de winst in zijn categorie.

NK & Ahoy Cup Ritmische Gymnastiek

Bij Ritmische Gymnastiek in Hal 5 werd het voor iedere divisie spannende wedstrijden. Sanne Faber pakte verrassen het zilver, tussen Yasmin van Es van de gloednieuwe RDG Academy  en Berfin Özan die alles deed om de door haar zus vacant gelaten titel te pakken. Faber is euforisch en is iedereen dankbaar die in haar geloofde, schrijft ze trots op haar FB bij e : “Wauw wie had dat durven dromen en wat een jaar! Ups en downs maar er staan op het juiste moment. Pieken wanneer het moet! Blessures, teleurstellingen, een lach en een traan, maar wat ben ik blij met het resultaat! Mijn dag kan niet meer stuk! Zilver op het NK! Met dank aan Evelien, Etteke, Karin, Lisette en Tessa voor hun tips, steun, vertrouwen en motiverende woorden afgelopen jaar! Zonder jullie had ik dit echt niet gekund! Ik ben jullie eeuwig dankbaar! “

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

Zoë Lichteveld nam na even zovele GymPOWER-jaren, met genoegen afscheid van de sport: “Vandaag super mooie oefeningen gedraaid op het NK! Ben super trots dat ik hier mijn RG carrière in Sportpaleis kan afsluiten. Ben met deze mooie oefeningen achtste geworden van Nederland op A lijn niveau. Ik wil mijn liefste trainsters bedanken om mijn grootste droom uit te laten komen! Lizzy Speelmeijer en Tamyra Houterman bedanken hun coach Wendy Kalkman-Hornstra: “Bedankt voor alle superjaren die we samen hebben mee gemaakt. Ik heb er zo van genoten en je hebt me zo goed geholpen. Van kleins af aan tot nu in Ahoy. Bedankt voor de steun en plezier!” Zo waren er nog veel mer verhalen. Elisabeth Avtyan van GV De Badhoeve was ook zeer goed bezig. Ze pakte het zilver bij de Benjamins.

Artistieke Gymnastiek: Turnen Dames en Turnen heren

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn

De enige sport die zich op de wedstrijdkalender van de KNGU de verengelste afkorting aanmat ‘DC The Finals’, was wederom alom de meest nadrukkelijk aanwezige, in Hal 1 en het Sportpaleis, NK en Ahoy Cup-wedstrijden. En dan toch nog een laatste afscheidsspeech voor Boudewijn de Vries die 14,200 punten neertelst (voor)laatste voltige oefening uit z’n sportcarrière, waarna hij direct door kan naar de dopingcontrole. Een verrassing voor velen,wat ze ook bij andere sporten aan den lijve ondervonden. Epke Zonderland turnde drie toestellen en fotograaf Yoshida wist hem in volle vlucht schitterend vast te leggen. Frank Rijken, tweede achter Duelloo: goed geturnd. Ward Claeys was één van de goede Belgische troeven was er ook in Ahoy, die ook nog een Youth Olympic Games ticket in Bakoe.

Foto © Mariska Werring

Foto © Mariska Werring

Foto © Yoshida

Foto © Yoshida

Reina Beltman maakte een indrukwekkende comeback: haar eerste wedstrijd in drie jaar. Twee maanden geleden zag het er nog helemaal niet naar uit dat ze deze wedstrijd kon turnen. Céline van Gerner turnde een bijzonder mooie en strakke oefening. Pleun Reinders pakte namens Turn4U Utrecht  een mooie medaille. Het was apart om de RG-oefeningen en vloeroefening van het dameturnen naast elkaar te aanschouwen, want des te meer viel op de mooi op de muziek gepresenteerd. De artistieke waarde op grond van de interpretatie daarvan maakt het verwonderlijk en de moeite waard om de RG-oefeningen beter te bewonderen. Het werd een mooi rijtje heren en dames op de erepodia, met een grote staat van dienst. Om even te zwijgen over alle wapenfeiten die in Hal 1 geleverd zijn door turnsters en turners de hele dag door in diverse Ahoy Cup-wedstrijden, met als één van de hoogtepunten de jaarlijkse Districtsteams.

Er valt nog veel meer te zeggen en te tonen over deze eerste dag in Ahoy, maar dat komt allemaal later wel. Voor nu laten we het bij deze impressie. Later meer gespecificeerde verslagen per sport. Nu eerst op naar Dag 2 van het Groot-NK-wetend van de KNGU in Ahoy. Bijna eenzelfde sporten, iets ander programma, net zoveel sportplezier.

Meer informatie inclusief de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en beelden © Team GymPOWER