Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Alle drie Nederlandse teams doorstaan test richting EK Teamgym 2018
Alle drie Nederlandse teams doorstaan test richting EK Teamgym 2018
Foto's © Casper Beijn: Team Nederland met alle drie ploegen en begeleiding

Alle drie Nederlandse teams doorstaan test richting EK Teamgym 2018

NIJVERDAL – Op zaterdagavond 31 maart 2018, op de vooravond van Pasen, werd in sporthal Kruidenwijk in Nijverdal de EK-test gehouden voor de drie Nederlandse teams in het KNGU-traject richting de Europese Kampioenschappen Teamgym. Een groot leger Oranjesupporters op de goed bezette tribune moedigde luid en enthousiast de gymnasten aan om het beste uit zichzelf te halen. Als er al zenuwen waren, werden die goed overwonnen want de uitslag luidde dat alle drie gaan: het junior en het senior mixed team en het senior damesteam. Er viel duidelijk een last van de schouders. De definitieve aanloop kan worden ingezet naar het EK dat in oktober gehouden wordt in Lissabon, Portugal.

Bovenal was de EK-test in Nijverdal een sfeervolle inspiratiedag voor de teams. Alle gymnasten, coaches, juryleden en de leden van de Landelijke Technische Commissie Teamgym & Springen van de KNGU kwamen eerder op de dag bij elkaar voor een gezellige teamsessie. Met name het senior mixed team benutte dit samenzijn vooraf voor de teambuilding, het senior damesteam en het mixed junior team deden het achteraf. Oranjecoach Anita Teunissen-Lammertink van het senior mixed team legt het belang hiervan: “Zo kunnen we elkaar beter leren kennen, wat zeker helpt om elkaar te steunen en te motiveren als het er om gaat, zoals tijdens deze EK-test.” Tijdens de wedstrijd kon je zien, dat dit een goede uitwerking had. De sporters waren gefocust op hun eigen optreden, maar daarna leefden ze mee met hun collega’s van de andere teams. Het harde werken is voor hen in de trainingshal en op de wedstrijdvloer om in het najaar te kunnen schitteren in Lissabon. De coaches en begeleidingsstaf zetten in het traject er naartoe alle zeilen bij dat ze dan het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sfeervolle inspiratiedag, teambuilding en supporters

Fijn ook voor de teams was de warme en enthousiaste aanmoedigingen van het verrassend grote publiek, straks ook de ‘dertiende man’ en grote troef voor Team Nederland op het EK. Geen uitbundigere schare Oranjesupporters te vinden in KNGU-land dan in deze tak van de gymsport, maar dit hoort er ook echt bij en kan tot de honderdste macht, indachtig de heerlijke herinnering aan het overstelpend pandemonium waar we getuige van waren op het EK van 2016 in Maribor, Slovenië. Velen, aanwezig ondanks het tijdstip en de locatie, waren van verre gekomen om de gymnasten en teams te steunen bij hun missie. Zo ook Bastijn van Gageldonk, voormalig Oranje-international, die vorig jaar na het NK tijdens Fantastic Gymnastics in Ahoy – waar hij ook individueel Nederlands Kampioen werd -, afscheid nam van zijn actieve sportcarrière.  Je kon in Nijverdal merken welk voordeel het heeft, dat het landelijk samengestelde teams zijn met gymnasten van diverse clubs uit heel Nederland, waardoor ze kunnen rekenen op een brede achterban. De spanning gaf de adrenaline een boost, maar ook het kijkspektakel dat alle groepen leverden met hun adembenemende sprongenseries en ontroerende dansacts, was een bonus voor elke toeschouwer. Oranjecoach Kyra Konings: “De focus zit er goed in. Ze zijn zenuwachtig, maar het is goede spanning.”

Er werd door alle drie teams na het inspringen per toestel een groepsoefening gedaan op drie van de traditionele toestellen van het groepsspringen – minitrampoline, springtoestel en (air)tumblingbaan -, maar ook een groepsdans op de vloer. Gestrekt, gehurkt, gehoekt, geschroefd, voorover, achterover, dubbel, tripple…  Alle bekende elementen uit de sprongtechniek kwamen voorbij in vogelvlucht, in steeds sneller oplopende moeilijkheid met als extra dimensie dat dit achter elkaar gedaan werd door elke springer in het team. Eerst de hoofdselectie, daarna de reserves. Elke keer een serie sprongen die de zintuigen en het hart van de kijker en liefhebber sneller doet kloppen. Doch netheid is ook bij deze sport alles, in lijnen en landing. Beaamde ook Oranjecoach – en ook voormalig Oranje-international – Boy Kuiper van het senior mixed team: “Goede landingen en uitstraling, daar gaan we voor!” Dat blijkt ook het huiswerk dat alle drie teams mee kregen van de jury na deze EK-test. Er moeten het komende half jaar puntjes op de i gezet worden.

Focus, landingen, dansmoves en jurybeoordeling

De groepsvloeroefening is pas sinds enkele jaren een plek aan het veroveren in deze sportwereld in Nederland. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar langzaam maar zeker komt de sport in balans en tot haar recht. Het inzetten van professionele choreografen die met kennis van zaken de gymnasten gericht een combi van dans, gym en acro aanbieden die bij hen past, is een slimme zet geweest. Serginho Gefferie, dansdocent en choreograaf van het senior mixed team: “Je ziet dat ze het beginnen te pakken, de oefening werd goed uitgevoerd. Dansen is een taal die vanuit je hart komt. Als je het van kinds af aan gewend bent, dan is dat anders. Dan heb je de basis van het dansen en ritmisch bewegen meegekregen. Voor deze gymnasten is de vloeroefening een extra uitdaging in het EK-traject. Ze moeten nu alles bijspijkeren, met verschillende soorten danstechniektrainingen. De vloeroefening bestaat grotendeels uit elementen uit deze lessen. Het zijn wel ‘movers’, mensen voor wie beweging belangrijk is en die beweging begrijpen. Dat scheelt alweer. Je maakt een choreografie die bij ze past en waar ze mee aan de slag kunnen. We hebben nog een half jaar te gaan om de puntjes op alle i’s te krijgen, dat gaat gewoon lukken. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Elke oefening werd door het jurypanel, met o.a. internationaal jurylid Rogier Hellenbrand, gejureerd volgens de nieuwe UEG-code die straks ook toegepast gaat worden op de Europese Kampioenschappen en die scherp let op de uitvoering van de oefening en de sprongen door elk teamlid. Het mixed junior team behaalde totaal 42,20 punten (Springen 13,75, Airturmbling 15,80 en Vloer 12,65); het senior mixed team behaalde totaal 43,40 punten ( Springen 14,15; Airtumbling 15,95; Vloer 13,30); het senior damesteam behaalde totaal 41,05 punten (Springen 13,50; Airtumbling 14,80; Vloer 12,75). De opluchting was groot toen elk team toch de kans werd gegund op het doorzetten van de ‘Road 2 Lissabon’. De jury lichtte GymPOWER achteraf toe: “Niemand heeft aan de ultieme kwalificatie-eis voldaan, maar de afspraak was dat er een gebied was waarover gesproken kon worden. Bij alle drie de teams zagen we dat de potentie ruimschoots aanwezig is om ons land goed te vertegenwoordigen in Portugal, maar we hebben de teams ook op het hart gedrukt dat ze met name aan de afwerking moeten werken, dat ze alles stabiel moeten krijgen. Want er waren nu eigenlijk te veel vallen, zeker op minitrampoline, bij sprongen die deze groep eigenlijk moet kunnen en waarvan we ook overtuigd zijn dat ze die kunnen en waarvan de trainers zeggen dat ze tijdens de training steeds goed gemaakt worden. Maar ja, dat moet ook nog op een wedstrijddag. Onder druk.”

Op naar eerste finaleplaats voor Nederland

Het bijzondere van het senior mixed team is dat ze nog maar drie maanden in deze samenstelling bezig zijn in het EK-traject van de KNGU. Eind 2017 moest er na diverse afmeldingen springers geworven worden voor een nieuw team. Ze doorstonden de test en verzamelden genoeg punten bij de jury om zich ook te plaatsen voor het EK in Portugal. Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar hun besluit staat vast: ze gaan voor de eerste finaleplaats ooit voor Nederland. In feite zou dat ook gelijk Europese sporthistorie zijn, want er zijn weinig tot geen West-Europese landen die dat voor elkaar hebben gekregen op senior niveau. De Scandinavische landen zijn heer en meester in deze teamgymsport die een hoge mate van synchroniciteit en samenwerking vereist naast techniek, netheid en artisticiteit.  Ook het senior damesteam en het mixed junior team, die al langer bezig zijn in het EK-traject, gaan voor die finaleplaats. Met meer rust en zekerheid tot nu toe dan het senior mixed team, maar zeker ook met dezelfde overtuiging dat het kan.

Oranjecoach Rick Oude Wesselink heeft er alle vertrouwen in: “Dit zijn hele talentvolle gymnasten die er hard voor werken en er vol voor gaan. Ik ben er trots op dat ik ze met mijn collega’s mag begeleiden op de weg naar het EK. Die finaleplaats kan er zeker in zitten, de focus en de passie is er, het doel hebben we op het vizier. We stomen gewoon door. Op vloer willen we graag laten zien dat de dans er goed in zit en aan alle eisen voldoet. We hebben nog een half jaar, voor nu ben ik zeer tevreden.” Gymnast Martan Poortman van het junior team: “Je moet voorzichtig zijn met de enkels, want het is geen verende vloer.” Gymnaste Stevie Waalewijn van het senior team: “De sprongen op de harde toplaag is toch wel pittig. Maar we stonden alles wel gewoon.” Gymnaste Michele Sprenger van het senior team, momenteel woonachtig in Zweden en speciaal voor deze EK-testdag overgekomen: “De druk van het snel achter elkaar moeten is er nu niet meer, dus het is vrijer springen. De EK in Portugal zou mijn eerste worden. Geweldig!”

Vertrouwen, zenuwen, rillingen en de puntjes op de i

Het was na de wedstrijd nog even wachten op de uitslag en het oordeel van de KNGU, zeker voor de supporters op de tribune want de teams kregen het eerst te horen in de kleedkamers. Jammer dat je het niet op een groot scherm live kon volgen, maar het trapsgewijze gejuich dat vanuit de catacomben van sporthal Kruidenwijk binnen sijpelde voorspelde al wat komen ging. Na de bevrijdende woorden van presentator Jacob Pekelsma van de LTC kon iedereen elkaar in de armen vallen en de wedstrijdvloer oprennen met bloemen en cadeautjes. Oranjecoach Angelique Smit-Nijen Twilhaar: “We begonnen met nogal wat zenuwen, ook bij het begeleidingsteam. Er is nog verbetering nodig. Ze hebben nog niet allemaal laten zien wat ze kunnen. Maar het enthousiasme was er.” Trainer Hans Zijp, die enthousiast de rol van speaker op deze EK-dag op zich had genomen: “Ik zei niet voor niets dat de rillingen over mijn rug liepen. Het enthousiasme waarmee ze sprongen en op dit niveau, daar word ik zelf ook enthousiast van.”

Uitgelaten stond iedereen na de wedstrijd nog even binnen na te praten en bij te kletsen. Na het succesvolle meetmoment kon ieder een eigen feestje vieren. Het senior damesteam en het mixed junior team, die hetzelfde begeleidingsteam hebben en samen trainen, sloten de dag gezamenlijk af in het Kulturhus in Nijverdal, gelegen naast sporthal Kruidenwijk. Daarbij waren ook ouders aanwezig, alsook één van de Oranjecoaches en aantal leden van het senior damesteam. De meesten uit dat team moesten nog ver reizen om thuis te komen. De deur ging rond 00:00 uur dicht en de terugreis kon aangevangen worden om Pasen te gaan vieren, om na het weekend te beginnen met een heel nieuw hoofdstuk van het traject richting EK 2018.

Crowdfundacties voor teams en gymnasten richting EK 2018

Trots, blijdschap, dankbaarheid, sportplezier… Met de stimulans van deze geslaagde EK-test kunnen de teams en hun supporters weer aan de slag om de droom waar te maken. Dat houdt nog vele trainingsuren in en hopelijk ook wedstrijdervaring opdoen op internationale toernooien en wellicht nationale wedstrijden. Maar ook het inzamelen van fondsen om de kosten voor reis-, verblijf- en deelname aan dit voorbereidingstraject en het EK zelf in Portugal mogelijk te maken. Van gymnastiekunie KNGU krijgen ze de Oranje-trainingspakken om zich namens Nederland te presenteren en wordt het inschrijfgeld voor het EK betaald. Alle andere kosten moet elk  lid van de Oranjedelegatie zelf dragen. Vele Oranjegymnasten hebben daarom individuele crowdfundacties lopen om hun EK-droom te verwezenlijken, zoals Marian Thijssen-Grooten (zie FB-post met video hieronder), Marije Beverdam, Annelies van Dijk, Leonie Marsman, Yaëlla Dukers, Stevie Waalewijn en Sophie van Beek. Naast het in beeld brengen van hun sport en hun doelen, geven deze acties ook een gezicht aan de strijd die deze topsporters en Oranje-internationals leveren voor erkenning, steun en waardering.

Er zijn vele mogelijkheden voor het sponsoren en steunen van deze drie teams om ze metterdaad succes toe te wensen. Bijvoorbeeld met de centrale crowdfundactie van Team Nederland EK Teamgym 2018 op Doneeractie.nl. Kijk voor alle informatie op de Facebookpagina en website van ‘Teamgym The Netherlands’ en de Facebookpagina  ‘EK Teamgym Nederland’ [Klik op de onderstreepte blauwe letters om de link te volgen.] 

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Interviews, foto’s en filmbeelden © Casper Beijn