Actueel op GP
Home » GP Actueel » Artur Dalaloyan en Simone Biles winnen individuele meerkamptitels in Doha
Artur Dalaloyan en Simone Biles winnen individuele meerkamptitels in Doha
Screenshot Instagram @ FIG Gymnastics

Artur Dalaloyan en Simone Biles winnen individuele meerkamptitels in Doha

Screenshot Instagram @ FIG Gymnastics

Screenshot Instagram @ FIG Gymnastics

DOHA – Op woensdag 31 oktober en donderdag 1 november 2018 konden de beste vierentwintig turners en turnsters van de kwalificatierondes van de Wereldkampioenschappen in Doha, Qatar, weer aan de slag op de turnvloer voor een complete turnwedstrijd in het kader van de individuele meerkampfinales. De heren, turnende op tien toestellen, en de dames, turnende op vier, hielden de toeschouwers en kijkers op het puntje van de stoel met een adembenemende strijd om de wereldtitels en het andere eremetaal. Artur Dalaloyan en Simone Biles wonnen het goud in Doha en hoe. Nina Derwael en Naomi Visser waren een aangename verrijking van het kijkespektakel voor de turnliefhebbers in België en Nederland. 

Individuele meerkampfinale dames

De eindstrijd bij de dames, turnende op vier toestellen, was enerverend en leuk om te volgen. Het was lang onduidelijk hoe het kwartje ging rollen. Het eindresultaat werd uitgemaakt door de honderdste puntjes meer of minder per toestel, toegekend door de jury aan moeilijkheid en vooral uitvoering van de diverse oefeningen. Vooral balk was een scherprechter, waarbij vele aspiraties op een plaats in de top van het klassement sneuvelden door missers op dit toestel. Het erepodium werd uiteindelijk bezet door de Amerikaanse Simone Biles (21) die in haar derde meerkampwedstrijd op rij minder scherp oogde, maar in de breedte genoeg in huis bleek te hebben om zich er doorheen te slepen en de verwachte vierde wereldtitel te pakken (eerste met 57,491 punten).

De discussie over de overwinning van Biles laait hoog op, want ze maakte in haar derde meerkamp op rij na een nachtelijk bezoek aan de EHBO poli wegens een opspelende niersteen, grote zichtbare fouten. Op sprong stond ze haar landing niet, op balk had ze grote wiebels met een val op de koop toe en op vloer stond ze met een voet buiten de vloer. Door haar hoge uitgangswaardes van 6+ op elk toestel (VT D 6,4 E 8,133; UB D 6,2 E 8,525; BB D 6,2 E 7,033; FX D 6,6 E 8,5) hield ze toch voldoende over om met overmacht de titel naar zich toe te trekken. Voorstanders vinden dat ze conform de regels gejureerd is en de titel meer dan terecht heeft verdiend. Tegenstanders vinden dat die regels veranderd moeten worden, omdat turnsters die netter en artistieker turnden zonder de acrobatische power van Biles die haar D-scores zo hoog maken, met lege handen bleven. Het blijft bovendien ook een zorg dat de Amerikaanse met onderdrukte pijn turnt.

Al had Biles niet haar beste dag op de turnvloer, desalniettemin ontkent niemand de klasse van de talentvolle jongedame uit de V.S. De Japanse Mai Murakami turnde zich elegant en zelfverzekerd naar het zilver (55,798) en de tweede Amerikaanse (met Chinese roots) Morgan Hurd (17), de wereldkampioene van 2017, wist zich nog net – met 0,033 punt meer – (55,732) te wringen tussen de bovenste twee en Nina Derwael (18) uit België (55,699) voor het brons. Een topprestatie van de Belgische met een gouden randje in een oersterk veld deelnemers met grote naam en faam, dat meer verdiend had dan een vierde plaats. Met name op haar kroontoestel brug bleef ze met 15,100 punten Biles en ieder ander weer met kop en schouder de baas. De totaalscore van Derwael voor de meerkamp scheelde overigens slechts 0,001 punt met de Russische Angelina Melnikova (18) op de vijfde plaats (55,698) en 0,1 punt met de Franse Melanie de Jesus dos Santos (18) op plaats zes (55,599). De rest van het deelnemersveld bleef onder de 55-puntengrens.

Bijzonder om WK-debutant Naomi Visser (17) uit Nederland hier tussen louter wereldtoppers met grote beheersing de wedstrijd van haar leven te zien turnen, waarbij ze haar positie (zeventiende/vijftiende geschoond) en totaalscore (52,832) in de kwalificatieronde verbeterde naar de veertiende plaats met een nieuw persoonlijk record op een internationaal titeltoernooi (53,332). Een zeer nette prestatie waar je mee thuis kunt komen.

Individuele meerkampfinale heren

De individuele meerkampfinale bij de heren leverde een dag eerder ook spectaculair kijkspektakel op en was spannend tot de laatste snik. De rollen werden omgedraaid na de landenteamfinale. Rusland versloeg China dit keer in de race om het goud. Een tiebreak-beslissing moest er zelfs aan te pas komen om de knoop door te hakken. Het lukte de Rus Artur Dalaloyan daarmee de Chinees Ruoteng Xiao, de wereldkampioen van 2017, te onttronen. Een uitslag dat net zo uitzinnig toegejuicht als betwist werd.

Beide turners hadden dezelfde eindscore (87,598 punten) maar door het verschil in uitvoeringswaarde (E-score: 52,298 versus 51,898) die de jury aan hun oefening toegekend heeft, werd het geen dubbel goud. Xiao bereikte hetzelfde resultaat met minder moeilijkheid, maar de doorslag wordt toegekend aan een hogere score voor de uitvoering van oefeningen. Dalaloyan had zich duidelijk opgeladen in de rustdag na het verspelen van het teamgoud aan China. Hij kon weer breeduit lachen na twee dagen eerder ontroostbaar en volkomen verslagen in een hoekje gekropen te zijn.

Landgenoot Nikita Nagornyy was nu in de individuele meerkampfinale ook de lachende derde met het brons. Hij troefde met 86,331 punten de andere Chinees in deze finale af, Wei Sun, die tot 85,898 punten kwam. De Amerikaan Sam Mikulak reikte met 85,273 punten tot de vijfde plaats. Alle andere deelnemers bleven onder de 85 puntengrens. Bij de heren hadden geen Nederlanders noch Belgen zich weten te plaatsen voor de individuele meerkampfinale op het WK in Doha.

Uitzending finales

Naast de discussie over jurybeoordelingen is wat deze meerkampfinales betreft, ook de oproep aan de FIG versterkt om de livestream uitzending van deze mondiale titelstrijd van geografische restricties te ontdoen, omdat te pas en te onpas, de ene dag wel de andere niet, en zodoende niet altijd en overal het WK te volgen is. Temeer door de regiekeuze en gereserveerde uitzendtijd niet alle oefeningen (altijd en volledig) worden uitgezonden op tv.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 november 2018 worden de tien toestelfinales gehouden voor turners en turnsters, met o.a. Sanne Wevers en Epke Zonderland uit Nederland. Deze worden uitgezonden op tv via o.a. NOS, Sporza en BBC. Het Qataarse sportkanaal Alkass streamt alle finales live zonder restricties via één van haar internetkanalen. De grote vraag is… hoe scherp zal Biles zijn in de voorlaatste toestelfinale op balk zaterdag a.s., waarin ze het onder meer opneemt tegen Sanne Wevers die een week rust heeft kunnen houden terwijl de Amerikaanse in alle zes finales van de turnsters in actie komt.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit beelden: livestream © Alkass Sportchannel, Youtubekanaal © World Gym Doha 2018 en © USA Gymnastics en instagram © FIG Gymnastics