Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Bart Deurloo en Casimir Schmidt behalen drie finaleplaatsen op EK Turnen 2017
Bart Deurloo en Casimir Schmidt behalen drie finaleplaatsen op EK Turnen 2017
Foto © Maurice Smeets

Bart Deurloo en Casimir Schmidt behalen drie finaleplaatsen op EK Turnen 2017

CLUJ-NAPOCA – Vandaag 19 april 2017, op de eerste wedstrijddag  van de Europese Kampioenschappen toestelturnen in het Roemeense Cluj-Napoca turnden de heren hun kwalificatieronde. In een hoog tempo werd het lange dagprogramma afgewerkt, waarbij de Nederlandse turners tussen 13:00 uur en 20:00 uur in actie kwamen in de tweede en derde subdivisie. Met een verdienstelijk resultaat: Bart Deurloo en Casimir Schmidt kwalificeerden zich voor de meerkampfinale vrijdag en Deurloo komt nog in actie op zondag in de rekfinale. Een primeur voor Nederland op deze EK was ook dat de toepassing van de ‘Smart Rings 2.0‘, ontwikkeld door InnoSportLab  uit ‘s-Hertogenbosch, hier ook bij deze senior turnsters is gebruikt na de introductie bij de junioren vorig jaar. 

De kwalificatie was, uitzonderlijk voor het turnen, live te volgen via livestream van Eurovisionsports.tv, al volgde de regie een eigen plan wanneer ze wie lieten zien op welk toestel. Al bij al een lange, zenuwslopende zit voor wie alles wilde en kon volgen op een doordeweekse werkdag. Er werd door de heren mooi geturnd, waarbij er af en toe het nodige risico genomen werd om zich te kunnen verheffen boven de massa.  Een voorbeeld was Daan Kenis van België die zonder blikken of blozen in een magistraal begonnen rekoefening er drie vluchtelementen uitgooide om vervolgens verderop bij een volgend simpeler vluchtelement mis te grijpen. Het kostte hem enige minuten meer dan normaal om zijn teleurstelling te verkroppen en verder te gaan om het af te maken zoals het hoort. Uiteindelijk wist hij zich samen met landgenoot Maxime Gentges de meerkampfinale te bereiken. Een groot genoegen om weer een groot aantal van de beste turners ter wereld aan het werk te zien. Zoals Oekraïner Oleg Verniaiev, de Europees kampioen en – op een haar van Japanner Kohei Uchimura na – bijna Olympisch kampioen op de Spelen van Rio. Hij turnde wederom een sterke meerkamp en eindigde de kwalificatie als beste met een score van 85,966 punten. Ook bijzonder was uiteraard routinier Marian Dragulescu, de 36-jarige legende die voor eigen publiek zich weer wist te kwalificeren op zijn kroontoestel, sprong. Aan de ringen bewees Olympisch kampioen Elefterios Petrounias dat er voorlopig niemand om hem heen kan.

Michel Bletterman en Casimir Schmidt kwamen in de tweede subdivisie in actie. Alleen de beste twee meerkampers van één land gaan door, mits ze in de top 24 eindigen van de geschoonde lijst. Bart Deurloo is op dit moment, gezien waartoe hij in staat is en mits fit en in vorm, onbetwist de beste meerkamper van Nederland. Voltige maakte het grote verschil in het duel tussen Schmidt en Bletterman om een plaats in de meerkampfinale. Het paard met de bogen is het meest lastige van de zes toestellen in het herenprogramma. De twee incasseerden beiden een val, Bletterman kwam tot 11,900 punten, Schmidt hield iets meer over 12,300 punten. Schmidt deed met een topscore voor een goede vloeroefening (14,322 punten) een gooi naar de vloerfinale, maar dat lukte uiteindelijk toch niet. Het niveau op dit onderdeel was torenhoog. De beste oefening voor Bletterman was op brug, maar ook met 14,666 punten haalde hij uiteindelijk niet de beste acht op dit toestel. Hij behaalde totaal 78,831 punten voor de meerkamp, Schmidt sloot af met 81,115 punten. Dat laatste bleek genoeg om als tweede Nederlander de meerkampfinale vrijdag te turnen.

In de derde en laatste subdivisie turnden Bram Verhofstad, Boudewijn de Vries, Anthony van Assche en Bart Deurloo. Op vloer turnde Verhofstad in zijn debuut in Oranje op een EK naar vermogen een prima oefening voor 13,966 punten. Aan het rek turnde De Vries 13,333 punten voor een nette oefening. Van Assche had zijn dag niet en noteerde aan brug (11,100 punten) en aan de ringen (13,700 punten) lage scores voor zijn doen. Aan de ringen ging hij met de afsprong in de fout wat zijn eindscore niet ten goede kwam. Deurloo sluit de markt voor Team Nederland met twee finaleplaatsen. Met 81,231 punten kwalificeert hij zich als  beste Nederlandse meerkamper voor de finale en op rek schaft hij zich de mogelijkheid om revanche te nemen op de gemiste kans op de EK van 2015 in Montpellier. Terwijl Deurloo zich graag wil bewijzen op zijn favoriete toestel en voor een medaille en eeuwige glorie kan gaan, besprak Epke Zonderland dezelfde avond nogmaals bij De Wereld Draait Door zijn plan voor dit najaar om met een oefening van vijf vluchtelementen op de WK in Montreal een gooi te doen naar een nieuwe wereldtitel. Deurloo heeft in ieder geval in Cluj-Napoca twee keer de kans om zijn eigen droom waar te maken.

Het Nederlandse damesteam bestaande uit Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman, Kirsten Polderman en Sanne Wevers, komt op donderdag 20 april 2017 in actie tussen 12:30 en 17:00 uur. De meerkampfinales voor heren en dames zijn op vrijdag en de tien toestelfinales zijn verdeeld over zaterdag en zondag. Je kunt alles live volgen via Eurovisionsports.tv. Wie graag Hans van Zetten de wedstrijden hoort verslaan, kan in ieder geval de finales volgen via de livestream van de NOS.nl.

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de websites van de Europese gymnastiekunie UEG en van het Europese titeltoernooi in Cluj-Napoca.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto’s © Maurice Smeets