Actueel op GP
Home » GP Actueel » Bart Deurloo uitblinker tijdens interland Oranje versus Zwitserland
Bart Deurloo uitblinker tijdens interland Oranje versus Zwitserland
Foto © Jeroen de Bruin

Bart Deurloo uitblinker tijdens interland Oranje versus Zwitserland

HOOFDDORP – In voorbereiding op deelname aan de komende WK werkte het Nederlands herenturnteam op zaterdag 13 oktober 2018 een tweede interland af. Na de krachtmeting in Gent vorig weekend tegen België en Frankrijk nam de ploeg het ‘thuis’ in Hoofddorp op tegen de Zwitserse formatie. De oefenwedstrijd werd door gasten gewonnen: 250,665 punten tegenover 248,667 punten van Oranje. Individueel bezetten drie Zwitsers het erepodium: Pablo Braegger (82,099), Oliver Hegi (81,700) en Christian Baumann (81,266).

De uitblinker in Hoofddorp bij de Nederlanders was zonder meer Bart Deurloo die als achtste eindigde met 70,934 punten voor een onvolledige meerkamp. In de korte tijd na het EK in Glasgow heeft hij zich goed weten te herpakken na blessureleed. Hij turnde op vijf van de zes toestellen, waarbij hij zijn klasse aantoonde door op vier een 14+score neer te zetten en op de andere die respectabele grens bijna te benaderen: vloer 14,333 punten, voltige 14,467 punten, ringen 14,167, punten sprong 14,000 punten en rek 13,967 punten. Alleen op brug liet hij verstek gaan. Met zijn scores op de twee toestellen was hij de beste van het hele deelnemersveld, met de drie andere zat hij in de top van het individueel klassement.

Voor een verrassing zorgde Bram Louwije die in de individuele meerkamp als beste Nederlander uit de bus kwam met 80,867 punten. Hij excelleerde met name op voltige en brug met twee keer een 14+score. Op voltige zelfs met de hoogste dagscore op dit toestel (14,567 punten) en op brug de op één na hoogste (14,200 punten). Samen met Deurloo zorgde hij daardoor dat Nederland op dit toestel Zwitserland voorbij kon streven met de teamscore. Casimir Schmidt werd zesde in de meerkamp met totaal 80,400 punten en noteerde op sprong de hoogste dagscore met 14,633 punten. Michel Bletterman die sinds lang weer een kans in Oranje krijgt, werd zevende met 78,266 punten. Geen 14+scores maar zijn verdienste is een stabiele meerkamp neerzetten wat hem ook redelijk lukte. Het is te hopen dat zijn worsteling met het paard met de bogen hem geen parten gaat spelen richting WK.

Frank Rijken turnde dit keer slechts vier toestellen waardoor hij tot 52,399 punten kwam voor de elfde plaats in het klassement. Epke Zonderland had zich plots vlak voor de interland vanwege privé omstandigheden afgemeld – waar vrij geheimzinnig over gedaan werd en daarom ook flink op los gespeculeerd werd over mogelijke blessures (hij zat goed ingepakt tijdens de interland in Gent) tot het vaderschap (zijn vrouw Linda zou in oktober uitgerekend zijn) -. (Inmiddels is bekend dat Zonderland op zaterdag 13 oktober 2018 vader is geworden van zoon Bert Eize). Er moest een reserve worden opgeroepen. Anthony van Assche was net als in Gent niet aanwezig, maar Bram Verhofstad kwam wel in actie. Hij turnde op vier toestellen en leek weer nog zoekende naar zijn oude vorm. Hij bracht het totaal tot 50,933 punten en zijn hoogste score behaalde hij op zijn beste toestel, vloer (13,767 punten).

Bondscoach Bram van Bokhoven verklaarde tegenover de pers dat de afwezigheid van Zonderland zaterdag niet storend was voor Oranje, omdat de interland tegen Zwitserland van ondergeschikt belang was. Van Bokhoven vindt dat het Oranjeteam op de goede weg is, ondanks dat het optreden van de heren tijdens de interland in Hoofddorp niet geheel vlekkeloos verliep naar zijn inzicht. Het zou volgens hem echter om incidenten te gaan, die niet gemaakt worden in trainingen. Van Bokhoven zou de Nederlandse selectie binnen een jaar naar een zodanig niveau willen brengen, waardoor de bijdrage van Zonderland niet nodig is voor de definitieve Olympische teamkwalificatie op de WK van 2019 in Stuttgart, Duitsland.

Foto © Maurice Smeets: Epke Zonderland

Foto © Maurice Smeets: Epke Zonderland

Zonderland lijkt zelf zijn kansen op de Spelen van Tokyo 2020 op eigen kracht te willen zeker stellen, want hij zou kennelijk net als Yuri van Gelder – die nog op definitieve toestemming van de KNGU afwacht voor het vervolg van dit traject – van plan zijn om vanaf november 2018 deel te gaan nemen aan de Wereldbekerserie van de FIG om via die weg een eigen individueel Olympisch ticket af te dwingen. Van Bokhoven hoopt wel dat Zonderland op het WK in Doha er wel (nog) bij is, want het Nederlandse herenturnteam heeft zijn 15+ score op rek nodig om bij de beste 24 landenteams te eindigen om zich zo in de race te houden voor Stuttgart 2019 en uiteindelijk Tokyo 2020. “Als Epke er maar op het WK in Doha staat en fit is”, tekende de Leeuwarder Courant op in Hoofddorp uit de mond van de bondscoach. En dat is nou net de hamvraag.

Het Nederlandse herenturnteam reist op donderdag 18 oktober 2018 af naar Doha, waar de Wereldkampioenschappen worden gehouden tussen 25 oktober en 3 november 2018. “Met een goed gevoel”, zegt Van Bokhoven volgens de persvoorlichter van de KNGU. Meer over het WK turnen 2018 in Doha is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Credit filmbeelden en inzet foto © Jeroen de Bruin en andere foto’s  © Maurice Smeets