Actueel op GP
Home » GP Actueel » Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 2
Battle van WK Doha 2018:  Biles versus Wevers Deel 2
Credit beeld: screenshot livestream © Alkass Sport TV

Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 2

 

DOHA – De gehoopte en beoogde battle ‘Biles versus Wevers’ gaat er, zoals verwacht werd, komen. Op zaterdag 3 november 2018 kunnen we er voor gaan zitten voor de balkfinale van de Wereldkampioenschappen turnen 2018 in Doha, Qatar.  Het belooft een spannende battle te worden en niet zozeer omdat we sinds de laatste Olympische Spelen in 2016 de balkgiganten Biles en Wevers eindelijk weer eens tegen elkaar zien turnen, maar ook omdat de nodige concurrenten inmiddels aan de deur kloppen. Met vier dames die zich in de veertien punten hebben geturnd en maar slechts drie podiumplaatsen te vergeven wordt het echt strijden om een plaats op het erepodium.

Simone Biles zelf turnde wat er van haar werd verwacht. Ondanks dat ze ‘balkvast’ is, was een kleine wiebel zichtbaar maar verder was er weinig aan te merken op haar balkoefening die uitblonk in hoge moeilijkheidsgraad. Bij Sanne Wevers was het tijdens de kwalificaties niet anders, ook zij turnde zoals er van haar werd verwacht en ook bij Sanne ging het om kleine foutjes. Minder foutjes dan bij Biles want Sanne had een aftrek in haar uitvoering van iets minder dan 1,4 punten daar waar Biles 1,6 punten moest laten liggen. Het grote verschil met Biles ligt hem in het feit dat Wevers een hele punt minder in uitgangswaarde had in haar moeilijkheidsgraad.

Wellicht dat we in de balkfinale nog een verrassing van Wevers te zien krijgen en ze met een hogere moeilijkheidsgraad gaat komen om mee te kunnen met het niveau van Biles, maar ook met het niveau van Biles haar teamgenote Eaker. De eerstejaars senior Kara Eaker uit de USA, die op het laatste moment aan het team werd toegevoegd, turnde een verrassende balkoefening tijdens de kwalificatie die een zelfde uitgangswaarde kende als die van Biles. Alleen kende de jury meer aftrek toe in de uitvoering waardoor ze lager dan Biles eindigde maar nog wel met 0,4 punt hoger eindigde dan Wevers in de totale score.

Als Eaker dit niveau weet vast te houden in de balkfinale wordt ze zeker voor Wevers nog een geduchte concurrente. Ook de Chinese Jin Zhang is een geduchte concurrente geworden voor Wevers met een uitgangswaarde van maar liefst 6,0. Aan de uitvoering ontbrak het, waardoor ze in de E-score nogal wat aftrek kreeg. Maar mocht ze de focus hebben in de balkfinale, dan kan de totale eindscore van Zhang nog hoger worden.

Wevers zal dus komende week zaterdag 3 november 2018 tijdens de balkfinale met een oefening moeten aankomen die een hogere D-score gaat kennen en ook nog eens een goede uitvoering gaat hebben om kans te maken als Wereldkampioen op de hoogste trede van het podium te komen. Zeker met de nodige concurrenten die in haar nek hijgen zal de het perfectioneren van de huidige oefening niet voldoende zijn voor een podiumplaats en zal ze een tandje moeten bijzetten in moeilijkheidsgraad om kans te maken op überhaupt een podiumplaats.

Credit beeld: screenshot livestream © Alkass Sport TV

Credit beeld: screenshot livestream © Alkass Sport TV: Sanne Wevers rekent haar oefening na in haar inmiddels beroemde notitieboekje

Het duel Biles versus Wevers ligt nog helemaal open. Op voorhand lijken de troeven vooral in handen van Biles, maar de legendarische Olympische finale uit 2016 heeft ons geleerd dat de race pas is gelopen als de laatste turnster van de balk afstapt. [Althans, met een mooie afsprong tot stand dan ;)]

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Eric Boonstra | Credit beelden: screenshots livestream © Alkass Sport TV en Youtubekanaal © USA Gymnastics