Actueel op GP
Home » GP Actueel » Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 1
Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 1
Screenshot YT © Full Gymnastics : Podiumtraining Sanne Wevers op WK turnen Doha 2018

Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 1

DOHA – Eindelijk na twee jaren zien we de twee hoofdrolspeelsters uit de balkfinale van de Olympische Spelen van Rio 2016 weer tegenover elkaar staan op de Wereldkampioenschappen turnen in Doha, Qatar. Althans, daar gaan we voorzichtig van uit. Pas na de kwalificatieronde van zaterdag 27 en 28 oktober 2018 zullen we zeker weten of beide dames zich daadwerkelijk plaatsen voor de balkfinale, maar eigenlijk is de hele turnwereld hier al over uit.

 

Tot een hernieuwde krachtmeting tussen beide giganten is het sinds de laatste Olympische Spelen niet meer gekomen. Biles nam een rustpauze en liet zich niet zien op de grote wedstrijden maar is sinds dit jaar weer bezig met een rentree op het wereldpodium. Wevers had na de olympische spelen moeite met het oppakken van een oefening conform de nieuwste FIG code en zette in 2017 niet haar beste resultaten neer.

Beide dames zijn inmiddels weer terug op het oude niveau en lijken geduchte tegenstanders te worden. De podiumtraining liet zien dat als Wevers en Biles zich plaatsen het een hele interessante balkfinale kan gaan worden. Sanne Wevers met haar sierlijke stijl versus Simone Biles maar haar krachtelementen. Beide dames proefden voorzichtig aan de balk tijdens de podiumtrainingen en lieten zeker nog niet het achterste van hun kiezen zien.

Biles gaf met al haar elementen in de oefening al wel een visitekaartje af maar gedurende de podiumtraining ging er nog genoeg mis en waren de elementen nog niet helemaal tot in de puntjes af. De bekende kleine wiebeltjes en onzekerheden die voor tienden aftrek kunnen zorgen en net het verschil gaan maken tussen een eerste of tweede plaats. Ook voor Wevers was hetzelfde van toepassing, een val na een dubbele pirouette en ook her en der de bekende kleine wiebels en onzekerheden. Dit mag ook nog tijdens de podiumtraining.

Komend weekend moet het dan echt gaan gebeuren en zelfs dan is er de kans dat beide dames nog niet alles wat ze in hun mars hebben zullen laten zien, het blijft naast turnen ook een strategisch en psychologisch spelletje. Naast Wevers en Biles zijn er nog andere directe concurrenten maar op voorhand wordt verwacht dat deze voor de derde plaats zullen moeten strijden. Echter elk klein foutje kan er voor zorgen dat deze concurrentie onverwacht op een hogere trede op het podium eindigt.

Morgan Hurd uit de VS, de verrassende wereldkampioene van 2017 bij afwezigheid van Biles, is een geduchte concurrente op balk en wat te denken van de rentree van voormalig wereldkampioene balk Aliya Mustafina uit Rusland. Deze laatste heeft goed gekeken naar de oefening van Wevers en we zien dan ook een soortgelijke balkoefening, die echter in de uitvoering tijdens de podiumtraining niet in de buurt kwam van de uitvoering van Wevers.

Een ding is wel zeker, de hele wereld hoopt op een finale balk met zowel Sanne Wevers als Simone Biles en komend weekend zullen we tijdens de kwalificaties gaan zien of dat dit jaar, halverwege de termijn naar de nieuwe Olympische Spelen richting Tokyo 2020,  gaat gebeuren voor het eerst sinds die laatste roemruchte Olympische finale die Wevers het goud opleverde.

De kwalificatiewedstrijden van de dames zijn semi live te volgen via de sportzender van de Qatarse Sport TV Alkass.net.

Artikel voor © GymPOWER | Tekst © Eric Boonstra | Credit beelden: Youtube © Full Gymnastics en © Fanny Villedieu.