Actueel op GP
Home » GP Actueel » Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 3

Battle van WK Doha 2018: Biles versus Wevers Deel 3

Screenshot Youtube © USA Gymnastics/Livestream © Alkass.net

Screenshots Youtube © USA Gymnastics/Livestream © Alkass.net: Simone Biles en Sanne Wevers op balk tijdens WK turnen 2018 in Doha

DOHA – Wat een hoogtepunt en droomfinale op balk had moeten worden voor zowel het publiek als de finalisten zelf werd voor bijna alle hoofdrolspeelsters een deceptie. Het werd in Doha, Qatar, het WK van de wiebeltjes en vallen op balk. Het toont daarmee ook aan dat balk altijd een toestel zal blijven waar op voorhand geen harde voorspelling in te doen is en een mentaal toestel is.

Even leek het erop dat de battle Simone Biles versus Sanne Wevers al heel snel in het Nederlandse voordeel zou worden beslecht, toen Biles als eerste turnster op balk dusdanig veel wiebeltjes en oneffenheden ten toon spreidde, dat haar score van 13,600 punten te kloppen leek. Dat Biles op de balk bleef staan was overigens al een bijzonderheid gezien het feit dat bij haar laatste twee optredens op balk tijdens de landenfinale en de individuele meerkampfinale zij er steeds af viel. Aan de andere kant, het valt ook niet mee om met nierstenen te turnen. De hoge D-score van 6,2 punten zorgde er in ieder geval voor dat Biles nog een redelijke totaalscore had van 13,600 punten ondanks de vele aftrek en daardoor lage E-score van 7,4.

De als tweede geplaatste Amerikaanse verrassing Kara Eaker wist ook niet te imponeren in de balkfinale en zag haar kansen op een overwinning al direct verdwijnen tijdens de opsprong op balk, waar ze binnen een seconde weer naast stond. Overigens behield ze wel haar moeilijkheidsgraad van 6,2, dezelfde D-score als Biles tijdens deze finale en tijdens de kwalificatiewedstrijden ook turnde. De uitvoering was echter dusdanig slecht dat ze met een E-score van 6,7333 en een neutrale aftrek van 0,1 (in verband met tijdsoverschrijding) niet verder kwam dan een 12,8333 en daarmee niet in de buurt van Biles kwam.

Het verhaal van Sanne Wevers kennen we inmiddels. De eerste wiebel trad op bij de uitvoering van de naar haar genoemde Wevers-pirouette waarna ze bij de vrije radslag gevolgd door een flikflak naast de balk sprong. Zelf kon ze het ook nog niet bevatten, zeker niet omdat ze deze gewraakte combinatie van elementen de laatste vier maanden foutloos turnde, zoals ze in een interview aangaf. Met een D-score van 5,3 en een E-score van 7,366 kwam ze niet verder dan 12,666 punten voor de zevende plaats, ver verwijderd van Biles en het podium. Alleen de onfortuinlijke Chinese Jin Zhang liet ze dit keer achter zich, die na een flinke worsteling met de balk niet verder kwam dan 11,500 punten. Voor haar turnden de Belgische Nina Derwael (de kersverse wereldkampioene op brug maar hier vierde met 13,466 punten) en de Canadese routinier Elsabeth Black (vijfde met 13,033 punten) zich naar de middenmoot van het eindklassement.

En dan blijken het toch de verrassende concurrentes te zijn, zoals we in deel 2 van ‘Battle van Doha 2018: Biles versus Wevers’ al deze optie open hielden, die uiteindelijk met de winst er van door gingen. Even leek het erop dat de zestienjarige Canadese Anne-Marie Padurariu er met de winst van door zou gaan, nadat ze een fabuleuze oefening turnde met tot tweemaal toe een combinatie van maar liefst drie acrobatische elementen voor 14,100 punten. Op het laatste moment werd ze echter toch nog ingehaald door de tweede Chinese in deze finale, een dolgelukkige Tingting Liu die 14,533 punten noteerde voor een iets moeilijkere en vooral net iets strakker geturnde oefening (D 6,300; E 8,233), waarbij de dekselse Biles dan toch als derde eindigde.

Het werd dus niet de gedroomde finale tussen twee balkgiganten die we vooraf hadden gehoopt. Als er al iets over het onderlinge duel tussen deze twee toppers valt te zeggen, dan is het wel dat Biles dankzij haar hoge D-score (0,9 punt meer dan Wevers) boven de Nederlandse is geëindigd en ze zich daarmee toch naar een podiumplaats heeft geturnd. Toch komen er uit nare dingen soms ook weer positieve dingen voort, zo ook de afloop van deze balkfinale. Immers is er een hernieuwde kans op een nieuwe balkfinale Biles versus Wevers tijdens de wereldkampioenschappen 2019 in Stuttgart. Wevers heeft daarmee een jaar de tijd om haar D-score verder te verhogen en wie weet krijgen we, dichterbij huis, dan wel een zinderde balkfinale Biles versus Wevers te zien. Dan zullen die tribunes zeker weten beter gevuld zijn dan in Doha en oranje gekleurder…

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Eric Boonstra | Credit beelden: screenshots Youtube © USA Gymnastics/Livestream © Alkass.net