Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Bekendmaking kandidaten voor GymPOWER Sport Awards 2017
Bekendmaking kandidaten voor GymPOWER Sport Awards 2017

Bekendmaking kandidaten voor GymPOWER Sport Awards 2017

ROTTERDAM – Uit de vele inzendingen voor de GymPOWER Sport Awards 2017 – waarvoor dank – zijn per categorie drie kandidaten geselecteerd. Hier volgt – door omstandigheden verlaat – de selectielijst alsook de criteria om tot deze keus te komen. Na een laatste stemmingsronde op zondag 4 februari 2018 wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.

 • Sportmoment van 2017

Meest baanbrekend moment in 2017 in één van de artistieke en gymnastische sporten dat ook voor de toekomst het verschil maakte voor de sport zelf, voor betrokkenen en voor al deze sporten in het algemeen.

– Nederlandse delegatie op EK Acrogym. Iedere finale die op dit titeltoernooi behaald kón worden, werd ook behaald. Dit vergrootte internationaal de naam van Nederland als acrogrootmacht in de dop

– De dames van het kunstrolschaatsen en de heren van het Nederlandse rolhockeyteam (dat WK-brons verovert) en vormen één Oranjefront op de World Roller Games in Nanjing, China, en supporten elkaar. De eendracht en samenwerking is succesvol voor de prestaties daar en baanbrekend voor de rollersport in Nederland, hetgeen ook helpt om alle rollersporten in de spotlights van de media te krijgen.

– De Wereldkampioenen Rope Skipping uit Hong Kong komen speciaal naar Nederland om uit dankbaarheid hier clinics en workshops te geven aan scholen en clubs, omdat Eric Herber twee decennia eerder ze heeft leren rope skippen.

 • Sportprestatie van 2017 – Team

Meest memorabele teamprestatie in één van de artistieke en gymnastische momenten dat de media-aandacht op deze sporten hielp vestigen.

– Synchroonduo trampolinespringen Carlijn Blekkink en Tara Fokké wint historisch brons op de Wereldspelen in Wroclaw, Polen

Nederlandse Twirlequipe NBTA, behaalt op EK in Porec, Kroatië, liefst twaalf Europese titels, al kan op één haar na de landenteambeker niet behouden worden.

– Synchroonduo schoonspringen Inge Jansen en Daphne Wils wint historisch brons op de EK in Kiev, Oekraïne

 • Sportprestatie van 2017 – Individueel

Meest memorabele individuele prestatie in één van de artistieke en gymnastische momenten dat de media-aandacht op deze sporten hielp vestigen.

– Routinier Carola Sneekes wint op Safari H, gelongeerd door moeder Marjo Sneekes, zilver en brons op de FEI World Cups Voltige in Mechelen, België, en Parijs, Frankrijk; eerder droeg ze bij als lid dat Team Roy Rogers op het paard Rubin Royal, gelongeerd door Cynthia Danvers, vijfde werd in de EK-finale en daarmee een historisch ticket namens Nederland behaalde voor de Wereld Ruiter Spelen 2018.

Epke Zonderland (inclusief éénarmige reus) en Bart Deurloo redden de eer van het Nederlandse turnen door alsnog op de laatste finaledag knap, zonder blessures, zilver en brons te behalen op rek op de WK turnen in Montreal.

– Pionier Hanka Venselaar pakt met 81,250 punten brons op de WK bij het onderdeel Artistic Poledance. Het scheelde volgens de officiële uitslagen maar 0,25 punt met de dubbele score van de Wereldkampioene Yu Meng Zhang uit China en de nummer twee Polina Volcheck uit de Verenigde Staten (81,500 punten).

 • Sporttalent van 2017 – Individueel en Team

Meest memorabele prestatie van een talent c.q. talenten in één van de artistieke en gymnastische momenten dat de media-aandacht op deze sporten hielp vestigen.

– Junior Zoë Timmermans, Vice-kampioen van Nederland, krijgt op WK een herkansing bij het onderdeel Ultra Poledance Battle. Ze weet inclusief senior wereldtoppers te verslaan voor de wereldtitel. Eerder zette ze de sport op de kaart, samen met Demi Brama, Nederlands kampioen Paaldansen bij de Jeugd en ook WK-gangster. Samen deden ze duo-optredens in Holland’s Got Talent 2017. Beiden volgen nu een acrobatenopleiding bij Corpus.

– Synchroonduo Claudia de Graaf en Floor Meijering wint verrassend de Wereldtitel op de WK in Sofia, Bulgarije, in de oudste leeftijdscategorie bij de junioren (16-21 jaar)

– Nationaal Duet Junior/Senior Noortje en Bregje de Brouwer, vijfde van Europa met nieuwe PR (81,1 pnt) op hun laatste Jeugd-EK (tweede plaats in techniekwedstrijd), maken overstap naar senioren en leveren een maand later op hun eerste senior-WK een verdienstelijke prestatie met de 17e/18de plaats en nieuwe PR’s boven de 80 punten.

 • Sportinnovatie van 2017 

Meest spraakmakende innovatie die een verrijking is voor de artistieke en gymnastische sporten en het mogelijk maakt dat meer mensen hier kennis mee maken en (beter) mee aan de slag kunnen.

Project Thuis Bewegen van Stichting In Beweging, dat als doel heeft om mensen tussen de 75 en 80+ jaar samen in beweging te brengen en daardoor sociale contacten onderling dichtbij huis de stimuleren. Oorspronkelijk ontstaan bij gymnastiekvereniging Orion Putten, is het project na drie jaar zo’n groot succes gebleken, dat het project structureel en zelfstandig voortgezet kan worden. De gymsport blijkt hiermee daadwerkelijk ook voor deze wat dat betreft vergeten doelgroep in de samenleving een oplossing te leveren om een leven lang met plezier te kunnen bewegen.

–  Stichting Acro-Academy Noord-Nederland: Stichting die in acrogym een werkwijze mogelijk maakte waarbij door het delen van expertise en het aanhouden van een topsportstandaard niet alleen de eigen teams maar ook alle teams in de regio die participeren de voorbereiding en basis krijgen om zich naar een hoger level te ontwikkelen en de acrosport in het algemeen in Nederland te doen groeien. Kinderziektes en obstakels zijn overwonnen en de eerste concrete resultaten en successen zowel regionaal, nationaal en internationaal zijn al in 2017 voldongen feiten. Inspiratie vormende voor andere gymnastische en artistieke sporten die ook een weg omhoog zoeken.

Calisthenics Amsterdam – Deze rauwe ‘straatvariant van het turnen met een eigen karakter en stijl en zonder specifieke toestellen’. Calisthenics is een urban fusionsportstijl waarbij lijf, mind en soul tegelijkertijd getraind worden en het contact onderling, het helpen van elkaar en het sportplezier voorop staat. Jezelf, je lijf en je kracht ontwikkelen op basis van je eigen kunnen en tips van elkaar. Het is laagdrempelig en toegankelijk en resultaten zijn snel te zien. Calisthenics Amsterdam bestaat één jaar en heeft zich een plek veroverd in Amsterdam en in Nederland. Het blijkt een crossroad voor mensen uit vele artistieke en gymnastische sporten die inspiratie zoeken en back to the basics willen om hun eigen sport te versterken en/of te herontdekken.

 • Sportevenement van 2017 

Meest spraakmakend evenement dat een verrijking is op de kalender en een grote bijdrage leverde om de artistieke en gymnastische sporten of één daarvan op de kaart te zetten en te empoweren.

Turngala Leek (4e editie in 2017)- De jaarlijkse eindejaarsshow blijft trouw aan het succesvolle concept met diepe roots in de artistieke en gymnastische sporten en biedt de doelgroep – gezinnen met kinderen – gepast entertainment door te kiezen voor een gebalanceerd en actueel programma met gedegen presentatie, live zang/dans en echte showacts van (inter)nationale en regionale toppers, talenten en artiesten, waaronder ook voormalige gymnasten. De combinatie met een kolossaal overdekt beweegplein met spel en sport van elk type, maakt het een uniek evenement op de kalender.

Novitas Cup Apeldoorn DMT – De organisatie – vanuit Novitas Apeldoorn, van dit uniek, internationaal toernooi in Nederland is een belangrijke stap in de verdere emancipatie van deze volwaardige gymsport. het dubbelminitrampolinespringen, om het een eigen gezicht en status te kunnen geven in Nederland, waar het tot nu toe in de schaduw van het trampolinespringen onzichtbaar bleef. Het heeft moed, veel werk en inspanningen gekost om zo’n baanbrekend initiatief te nemen en er zijn verbeterpunten, maar het toernooi stond als een huis en uitgekeken wordt naar de volgende editie. Op zich was het ook een eervolle huldiging van alle DMT-liefhebbers en pioniers die er allemaal bij waren.

– Voorster Dansdagen – Een langlopend evenement dat uitgegroeid is tot een compleet weekend met vijf topshows waarin demodansgroepen uit heel Nederland het nieuwe jaar in stijl beginnen. Een bijzonder evenement voor dansers, beginners en gevorderden uit een brede doelgroep, met een solide en enthousiaste organisatie, voortgekomen uit SV Twello, die een kwalitatief hoogwaardig aan de uitverkochte zalen weet voor te schotelen. Heerlijke danspower op z’n sterkst, alleen voor het applaus, zonder wedstrijdelement en zonder de lat of de grens waar dan ook te leggen, maar wel met plezier en kwaliteit op elk niveau.

 • Sportcoach van 2017 

Trainer die met echte coachingpower (positief coachen met inzicht en visie, waarbij de ontwikkeling van de sporter centraal staat en blijft) een grote bijdrage leverde aan de prestaties van sporters die de artistieke en gymnastische sporten of één daarvan op de kaart hielp zetten.

Kate Sarisska, werkt met haar team bij BATO Haarlem al jaren in stilte aan een grote, sterke basis en doet goed werk voor het regionale en nationale damesturnen.

Iris Roffel en trainersstaf Acro Academy Noord-Nederland, haar gedachte en inzet voor de Acro Academy in samenwerking met de trainersstaf, werpt duidelijk vruchten af.

Lennard Villafuerte, de trainer/coach van Carlijn Blekkink en Tara Fokké die ze begeleidde naar het grootste succes van het trampolinespringen in twee decennia, maar weet haar ook te redden en erger te voorkomen bij de ongelukkige val tijdens de training.

 • Sportpersoonlijkheid van 2017 

Een sportambassadeur waardig; iemand uit de artistieke en gymnastische sporten die deze sportwerelden en de media dicht bij elkaar gebracht heeft, wat positieve invloed heeft voor betrokkene en voor alle sporten en deze een goed imago bezorgde.    

 

–  Trampolinespringster Carlijn Blekkink, beleefde een sportjaar met uitersten,  – hoogtepunten op Wereldspelen, WK, Turngala Leek en DJ Armin Only show; zware nekblessure door een val -, maar toonde aan te allen tijde een ambassadeur van de sport te zijn en te blijven.

– Routinier Yuri van Gelder (34) weet na de gemiste Olympische finale van Rio 2017 nog steeds de jongere generatie te inspireren door zijn kalme doorzettingsvermogen, vergevingsgezindheid en passie voor het turnen; niemand heeft hem kunnen breken.

– Pascal Kempers van Zoka en van Beweegpower, duikt overal op in de wereld van de gymnastische en artistieke sporten; positief ingesteld mens, kent iedereen, altijd gezellig en goed bezig; een inspirator voor jong en oud.

 • Troostmoment van 2017 

Een hartverscheurend moment dat grote gevolgen had voor betrokkenen en hun sport, waarbij ze een extra hart onder de riem verdienen. 

– Het abrupte afscheid van Anna de Visser van de acrosport

– De diskwalificatie van NTO Maasland voor de NK (en daardoor de WK) vanwege het besluit van de trainster gezien alarmcode rood

– Geen Olympische kwalificatie voor de Nederlandse kunstrijders na heroïsche strijd, grote progressie en grootse daden

 • Sportjournalist van 2017 

Wie in 2017 de meest spraakmakende reportages, interviews, columns en artikelen schreef over artistieke en gymnastische sporten, met een breed perspectief onder het motto ‘onafhankelijk, objectief, enthousiast en authentiek’.

Justin Stook, allround sportjournalist, specialiteit Ritmische Gymnastiek; opvallend: grote datakennis, internationale vraagbaak.

Martine Hooijenga-Le Duc, allround sportjournalist, specialiteit Acrogym; opvallend: grondigheid, objectiviteit en integriteit.

Casper Beijn, allround sportjournalist, specialiteit Dans & Artistiek; opvallend: interviewtechnieken, groot netwerk, empowerment.

 • Sportfoto van 2017 

Welke foto van artistieke en gymnastische sporten is de meest spraakmakende, vanuit een breed perspectief om sport, nieuwsfeit en/of de schoonheid en emotie van de actie in beeld vast te leggen.

– Maurice Smeets: ‘Persvrijheid’, Yuri van Gelder en trainer Hassan Zazzouz in toevallig geleend GymPOWERshirt op NK turnen 2017 tijdens FG in Rotterdam Ahoy; “Where the press is free and Team GymPOWER able to report, all is safe.”

– Ineke Klaassen: Teampower’, Warming-Up De Dolfijn op NK Combo 2017 in Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven; “We rise by lifting others; strong people do not put others down, they lift others up.”

Yoshida Fotografie:  ‘De schreeuw’; Rotterdamse flyer wordt hoog boven de bases de lucht in gegooid tijdens tweede Voorronde van de NK Cheerleading 2017 in Zwolle; “Flying Dutch Woman; symbolisch voor de groeispurt van de sport.”

 • Sportvideo van 2017 

Welke video van artistieke en gymnastische sporten is de meest spraakmakende, vanuit een breed perspectief om sport, nieuwsfeit en/of de schoonheid van de actie in beeld vast te leggen.

 

– Marta Prus, Over the Limit (Film over Olympisch kampioene Margarita Mamun)

Sven Mooij, Triffis TV, eigen Youtube-kanaal – Valladolid World Cup 2017

Zilver Schmitz, ‘Jumping Jack ft Movecrew, Team Tantum, Boaz’, eigen Youtube-kanaal

 • Blooper van 2017 

Het grootste dieptepunt of het meest gênant moment van het jaar in de gymnastische en artistieke sporten, dat een hele koude douche bezorgde aan alle betrokkenen

– Het gat in de vloer dat ontdekt wordt na de kwalificatieronde van Team Nederland op het WK turnen in Montreal, waar opvallend veel sporters zich zwaar blesseerden. Bram Verhofstad mocht na de reparatie zijn vloeroefening opnieuw doen en reikte tot de vierde plaats in de WK-finale.

– Het uitnodigen van vlogger Enzo Knol in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy tijdens het Groot-NK-Weekeinde van de KNGU, Fantastic Gymnastics 2017, waarbij voor de vakmedia en fotografen, de persfaciliteiten niet tot slecht geregeld waren, waarna lawine klachten volgt via de NSP.

– De KNGU verwijst op haar website clubs met vragen naar de Salesmanager van Airtrack Factory (ATF) om uitleg te geven over de door ATF verloren rechtszaak en de veiligheidsmededeling die op haar site geplaatst moest worden op bevel van de Rechtbank te Arnhem.

We wensen alle kandidaten veel succes!

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst met info Vakjury GymPOWER Sportawards 2017