Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Belangrijke stap gezet door Team Nederland richting Europese top op EK Acrogym 2017
Belangrijke stap gezet door Team Nederland richting Europese top op EK Acrogym 2017
Foto © Casper Beijn

Belangrijke stap gezet door Team Nederland richting Europese top op EK Acrogym 2017

Hala Podpromie Rzeszow

Hala Podpromie te Rzeszow, Polen

RZESZOW – Twee productieve weken voor acroënd Nederland op de Europese Kampioenschappen in de grote Hala Podpromie Rzeszow, Polen, zijn op zondag 22 oktober 2017 op gepaste wijze afgesloten door de junior en senior teams met vier goede optredens tijdens de finales voor mixed paren, damesparen en damestrio’s. In totaal zijn er door deze teams afgelopen week het maximaal haalbare aantal finaleplaatsen behaald, drie keer vier: in elke categorie waarin meegedaan is, in elk onderdeel èn in het allroundklassement. Zoals altijd in gymdisciplines werd er hier onopgemerkt belangrijke sporthistorie geschreven die van doorslaggevend belang is voor de toekomst van de sport. Dat hebben deze teams mooi voor elkaar gekregen en zij deden met hun acropower zeker ook eer aan de kreten #DutchElegance en #DutchGymPower

Kim Vrij-Bokma

Internationaal jurylid Kim Vrij-Bokma

Vooraf waren de verwachtingen voor insiders hoog gestemd. Nederland heeft nu wederom, verspreid over het hele land, een zeer getalenteerde generatie acrogymnasten en dito coaches die, samengebracht in teams met uitstekende chemie,  ieder voor zich in de eigen club hard gewerkt hebben om het niveau omhoog te schroeven en aansluiting te krijgen met de internationale top.  Er zijn ook meer topclubs verschenen op de sportkaart die acro op topniveau in hun aanbod hebben opgenomen.

Er is afgelopen jaar flinke progressie geboekt en daar bovenop aansprekende resultaten geboekt op diverse internationale toernooien, met zelfs deelname aan de World Games in Wroclaw, een zilveren medaille op de FIG World Cup Challenge en niet te vergeten de eerste twee historische WK-medailles in 2016. Internationaal werd er daarom ook uitgekeken naar wat Nederland zou gaan neerzetten op dit EK van 2017. Hardop werd er niets gesteld, want ook in de acrobatische gymnastiek geldt: eerst doen dan juichen.

Wat dat betreft is de missie geslaagd, ook naar de beleving van internationaal jurylid op het EK namens Nederland, Kim Vrij-Bokma. “Het is leuk om op dit niveau te jureren. Technisch is er niet veel veranderd in de nieuwe code, qua Nederland zitten we aardig op de lijn hoe hier gejureerd wordt. Technisch net iets hoger en dat is beter dan andersom, dat je hier lagere scores hier zou hebben dan in Nederland. Om me heen krijg ik ook reacties dat Nederland de laatste tijd sterk is gegroeid.”

Oranjesupporters op de tribune Hala Podpromie in Rzeszow

Voorzitter KNGU Monique Kempf

Voorzitter KNGU Monique Kempf

Voorzitter Monique Kempf van gymnastiekunie KNGU – die de Nederlandse delegatie naar dit EK afvaardigde – was deze week, gepast in oranje outfit gestoken, bij alle finales aanwezig op de tribune: “Ik kijk mijn ogen uit, ik vind dit echt fantastisch. Ik zie allemaal nieuwe dingen, ik leer andere kanten van de gymsport kennen. Ik kijk mijn ogen uit wat de dames en één heer van Nederland hier presteren. Geweldig! Om het Team-NL gevoel kun je hier ook niet heen, want onze Nederlandse kleuren vallen ook in het publiek op, de Oranjesupporters laten zich horen, met toeter en al. We zijn goed bezig om onze teams hier te supporten!” 

Een gelukkige vader en Oranjesupporter op de tribune beaamde na de finale: “Het gevoel is fantastisch! Wat je nou hier meemaakt op zo’n moment, dat die meiden dit voor elkaar krijgen. Na al die jaren elke dag presteren en op dit moment dit eruit halen, net geen derde plek. Helemaal trots op!”

Enthousiaste vader en Oranjesupporter

Trotse vader en Oranjesupporter

In de majestueuze Hala Podpromie in Rzeszow was het een feest voor sportliefhebbers om de Nederlandse acroteams te zien acteren te midden van de Europese topteams op de blauwe vloer met rode omlijsting, in een met smaak ingerichte zaal. Met een absurd klein aantal toeschouwers voor zulk – vrij toegankelijk – kijkspektakel, breed verdeeld over de riante tribunes. Voor Cirque du Soleil shows betaalt men er astronomische bedragen voor, hier kon je een week lang gratis genieten van adembenemende acrobatiek in een constante stroom verblindende showacts.

Bij de kwalificatievoorrondes kreeg je de teams van alle deelnemende landen te zien en elke wedstrijddag eindigde met een aantal spannende finales per categorie. Het goed uitgebalanceerde wedstrijdschema maakte zo de lange zit aangenaam en uithoudbaar. Elke dag weer stonden er vier van de vijf Nederlandse teams in beide leeftijdscategorieën (Junior II en Senior) in de eindronde van een onderdeel (tempo of balans) of van het allround klassement.

Te midden van de topteams van grootmachten uit Europa die ook internationaal heel wat in de melk te brokkelen hebben tot  nu toe (zoals Rusland, Groot-Brittannië, België, Wit-Rusland, Oekraïne, Israël, Portugal en ook Duitsland) en verrassend sterke optredens van Azerbeidzjan, Spanje, Frankrijk en – leuk voor het thuispubliek – enkele finalisten uit Polen zelf, stonden de Nederlandse teams hun mannetje. De negen dames en een heer zorgden met hun respectievelijke teams elk voor een opmerkelijke prestatie.

Senior damespaar Nederland Nicole Eykelenboom & Djenti Verbrugge

Nicole, Djenti & coach Emil Angelov

Senior damespaar Nicole & Djenti en coach Emil Angelov

Het senior damespaar Nicole Eykelenboom & Djenti Verbrugge, – het duo dat Nederland mocht vertegenwoordigen deze zomer op de World Games in het Poolse Wroclaw -, zette de beste prestatie neer op de laatste EK-dag met een vierde plaats in de onderdeelfinale Balans.

In hun laatste optreden in vier dagen op rij leken de twee dames alle onzekerheid en zenuwen van zich af te gooien en voluit te gaan met extra vleugeltjes. Ze zetten een overrompelende routine neer waarmee ze een persoonlijk puntenrecord noteerden van 26,680 punten en zelfs twee teams achter zich hielden in deze finale: de damesparen van Oekraïne en van Polen.

Op zich was de algehele concurrentie minder dan in andere categorieën en het gat met het erepodium bij voorbaat niet overbrugbaar, maar feit blijft dat ze hier EK-waardige en verdienstelijke prestaties neerzetten. In de voorgaande twee finales, met hun tempo- (25,850 punten) en combi-oefening (totaal all-around 76,800 punten) waren ze telkens op de vijfde plaats geëindigd. De twee dames vertelden in de mixed zone enthousiast over hun belevenissen op de wedstrijdvloer.

Verbrugge in de mixed zone over hun tempo-kwalificatie : “Ik was vooraf heel zenuwachtig, maar zodra we begonnen ging het veel beter. Alles lukte ook, dus ik ben heel tevreden, ook met de punten die we kregen.” Over de opvallende choreografie: “Eerst hebben we een verhaal bedacht, dat is best moeilijk om het erin te krijgen. Het gaat over heel veel drama.” Eykelenboom vat het samen: “Dat als het samen moeilijk wordt, dan kun je het ook samen oplossen.”  

Junior II mixed paar Nederland Stein Briggen & Britney Bordewijk

Junior II mixed paar Nederland Britney & Stein

Junior mixed paar Britney & Stein

Het junior II mixed paar Stein Briggen & Britney Bordewijk maakte grote indruk met hun optredens en had te maken met een groter en oersterk deelnemersveld in de finales. Virtueel kwamen ze ook het dichtst bij een medaille. In hun laatste onderdeelfinale (tempo) op de allerlaatste EK-dag stegen ze nog verder boven zichzelf uit met een adembenemende routine die een behoorlijk hoge score van 27,610 punten kreeg toegekend van de jury.

Dat de mixed paren uit Azerbeidzjan en Duitsland daar uiteindelijk met respectievelijk 0,09 en 0,07 punt er overheen gingen, was erg verrassend en beetje zuur. Het verschil tussen Nederland en nummers één (België) en twee (Rusland) was eigenlijk ook klein, minder dan een halve punt (0,440 en 0,390). Er had hier op de EK in Polen van alles kunnen gebeuren en de spanning was dan ook te snijden zowel bij de Oranje supporters als bij het duo zelf. “We wachten af, met een goed gevoel, maar we wachten het gewoon af.” 

Met hun combi-oefening behaalden ze op de voorlaatste dag uiteindelijk ook een vijfde plaats met totaal 81,720 punten. Het verschil met het Britse paar op de vierde plaats was slechts 0,23 punt, het verschil met het erepodium was ruim één tot tweeëneenhalve punt. In de onderdeelfinale balans behaalden ze wederom de vijfde plaats met 27,210 punten. Al met al uitstekende prestaties van het mixed paar, dat Zuid- en Noord-Nederland op een bijzondere manier verbindt, die samen met de prestatie van de andere teams op deze EK de weg opent voor meer internationale naam en erkenning voor acroënd Nederland.

Senior damestrio Nederland Mariska van de Water, Pleunie van Mook & Fem van Os

Senior damesgroep Pleunie, Fem & Mariska

Senior damestrio Pleunie, Fem & Mariska

Het senior damestrio Mariska van de Water, Pleunie van Mook & Fem van Os had naar dit EK een grote belofte meegenomen voor Nederland na hun zilveren medaille op de FIG World Cup Challenge vorige maand in Lissabon. Tussen het zware geschut en spektakel van de wereldtoppers in dit deelnemersveld uit Rusland, Groot-Brittannië en Wit-Rusland, wist het trio in de onderdeelfinale balans (met 27,070 punten) een mooie vierde plaats te bereiken.

Na afloop straalde het trio tijdens het interview in de mixed zone: “Het ging supergoed, het voelde echt heel fijn. Mooie hoge score, we zijn er blij mee. Zo hoort het op een EK, je moet knallen op je hoogtepunt en dat doen we! Voor de finale gaan we de kleine dingetjes verbeteren en dan hopelijk net zo’n score neer te zetten.”

Met hun combi-oefening in de all-aroundfinale wisten ze wederom een uitstekende vierde plaats te bereiken (80,390 punten). Ook hier nog een flink gat met het erepodium, maar wel mooi dichterbij gekropen. Op de laatste EK-dag leek het trio in de laatste finale, met het onderdeel tempo, ietwat in te boeten op haar stralende acropower en eindigde met 26,340 punten verrassend op de zesde plaats. Dat hoeft niets af te doen aan het totale plaatje van de prestatie die de groep neerzette op dit EK. Al met al kunnen ze tevreden zijn met hun optreden in Rzeszow. Ook zij hebben de internationale acrogymwereld laten zien dat Nederland aan een groeispurt bezig is in deze sport.

Junior II damestrio Nederland Mare Blaam, Famke van Wieren & Lisanne Hulder

Junior II dametrio

Junior damestrio Mare, Lisanne & Famke

Het junior II damestrio, bestaande uit Mare Blaam, Famke van Wieren & Lisanne Hulder heeft de vuurdoop als team op het EK goed doorstaan. Met drie finaleplaatsen werd wederom niet alleen het eigen talent onderschreven maar ook de kracht van de acrosport in Nederland. Met hun combi-oefening weet de damesgroep in een veld van twaalf teams met 81,060 punten de zevende plaats in te nemen.

In de onderdeelfinale tempo eindigt het trio als achtste met 26,320 punten. In het laatste optreden op de laatste EK-dag kregen de drie dames in de onderdeelfinale balans, – met louter topteams, een teleurstellend Rusland op plaats vijf en een verrassend sterk Frankrijk op plaats drie -, 26,740 punten toebedeeld voor de zevende plaats, waarbij ze wel Wit-Rusland knap achter zich wisten te laten.

Hun gedrevenheid verwoordden ze in hun reacties op hun optredens. Ze plaatsten zich op de tweede wedstrijddag met 27,340 punten voor de balansfinale, een prachtige score voor een dito oefening. Ze straalden na afloop bij de bank in de mix zone: “Het voelt heel goed! Weer een nieuw persoonlijk record, hard werken wordt beloond! We hebben alles gegeven, honderd procent!” Na de tempofinale waarin de score minder was dan in de kwalificatie: “Het was leuk om in de finale te staan, maar het is jammer van de score.” Uiteindelijk na afloop van het EK zijn ze er met recht trots op binnen een jaar tijd dit voor elkaar te hebben gekregen. 

Junior II damestrio Nederland Sidney de Vente, Aimée Tent & Melissa Beekhof

Junior damestrio

Junior damestrio Aimée, Sidney & Melissa

Door de landenregel van de UEG werd tot drie keer toe voor het vijfde voor Nederland meegereisde team – het andere trio in de junior II klasse – een finale onhaalbaar. Voor Trio SAM, bestaande uit Sidney de Vente, Aimée Tent & Melissa Beekhof, was het desalniettemin toch wel een mooi EK waarbij de dames op gepaste wijze afscheid van elkaar en (voor de twee onderpartners) van de sport namen.

Na afloop van hun laatste oefening in de kwalificatieronde van vrijdag vertelden ze in de mixed zone ontspannen, met een lach en een traan, over hun EK. Het ging wel goed, het ging echt lekker, het was gewoon leuk! Het is geweldig om te knallen op een EK. Gelukkig kwam er wel uit wat we wilden, absoluut. Op de vloer geef je alles, dan ben je bezig met je oefening en niet met de anderen tegen wie je het opneemt en dat daar een ander Nederlands team tussen zit.”

De finales hier zijn ook heel gaaf om te zien, vertelden ze in koor. “Dat in alle categorieën waar Nederland in meedeed, we een finale hadden, mogen we allemaal trots op zijn. Die prestaties nemen we mee naar Nederland terug, die zijn echt goed. Voor ons nemen we het speciale gevoel en de ervaring mee hier op het EK onze laatste wedstrijd samen gedraaid te hebben. Met een persoonlijk record, dat is echt cool!”

Senior damespaar België Noémie Lammertyn & Lore Van Den Berghe

Belgisch damespaar

Senior damespaar België Noémie & Lore

Medailles zijn er niet op het EK behaald voor Nederland. De definitieve uitslagen verdeeld tussen de vierde en de achtste plaats in het klassement, duiden dat er nog een gat met de Europese top valt te dichten. Doch er is hiermee, – opgeteld bij het maximale succes van de Age Group teams een week eerder -, dus wel een overtuigend internationaal naamkaartje gedeponeerd.

Wat in de gymsportwereld net zo belangrijk is als het uitbouwen en verfijnen van de techniek, artisticiteit en netheid van je routines. “Hard work pays off”, is niet voor niets een veel gehoorde uitleg voor het behaalde succes, zoals van het Britse junior herenpaar Callum Portugal-Walker & Kieran Blower met hun gouden medaille na een klinkende overwinning op de concurrentie.

Het Belgische senior damespaar Noémie Lammertyn & Lore Van Den Berghe behaalde ondanks ontzettend goede oefeningen en hoge scores zowel in de onderdeelfinales tempo en balans als allround met hun combi-oefening een zilveren medaille. Ze moesten het afleggen tegen het oppermachtige duo uit Rusland, Daria Guryeva & Daria Kalinina.

De dames uit België die volgend jaar voor het WK in eigen land hopen op te gaan, maakten indruk met o.a. hun choreografie over twee schaakkoninginnen in de tempofinale. In de mixed zone legden ze uit: “We hebben ons best gedaan, we zijn verguld met de zilveren medaille. Het is fantastisch! We waren toch wel blij, want we waren als derde gekwalificeerd. We hebben geen foutjes gemaakt in de dans en hebben een mooie score gekregen. Hier zijn we tevreden mee. Het Russische paar is gewoonweg een stukje beter.”

Delegatieleider senior en junior II Teams Nederland Emil Buijs

Emil Buijs namens Team Nederland

Delegatieleider Nederland Emil Buijs

Emil Buijs was na de afgelopen week met Team Nederland in Rzeszow een tevreden delegatieleider: “We hebben er voor Nederland maximaal uitgehaald wat er in zat, volle bak. We hadden er vooraf alle vertrouwen in en de doelstelling voor dit EK is ook volledig behaald wat ons betreft. We zaten heel goed in de competitie, er heerste een relaxte sfeer, de teams kunnen terecht tevreden zijn.”

De resultaten zijn naar verwachting, al moeten ze het wel op het moment zelf nog waar weten te maken, legde hij in de mixed zone uit aan GymPOWER. “Zowel junioren als senioren hebben goed mee kunnen komen. Ze kenden hun eigen kracht en hebben hun best gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een gelukje hoort er dan bij, maar je weet   dat het geluk van de één is de pech van een ander. In alle categorieën een finaleplaats is een heel mooi resultaat en prima prestatie.”

Er is een grote stap vooruit gezet voor acroënd Nederland. Iedereen in binnen- en buitenland weet het nu zeker: we kunnen er komen. De kunst is dit succes door te pakken en gezamenlijk verder uit te bouwen. Het volgende doel voor deze uitdaging ligt besloten in het traject richting WK 2018 in Antwerpen, dat komende twee maanden haar beslag zal krijgen. Het zou  mooi zijn als dat mooie motto in Rzeszow, ‘Go Nederland go!’, nog lang blijft naklinken.

De complete uitslagen van de finales zijn te vinden op de website van de Europese Gymnastiekfederatie UEG. Het EK was te volgen via de livestreams van GymTV.online en de Olympic Channel . Acrogym staat voor het eerst op het programma van de Youth Olympic Games tijdens de editie van 2018 in Buenos Aires. Meer informatie over het EK 2017 is te vinden op de website van het EK-oernooi en van de UEG. Meer van ons verslag op het EK 2017, inclusief meer wedstrijdbeelden en achtergrondverhalen, is te lezen en te bekijken in de vijfde editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2017.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, verslag, interviews en beelden verzorgd door © Theresa Beijn, © Martine Hooijenga-Le Duc en © Casper Beijn