Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Bescheiden rol en waardevolle ervaring voor Nederlandse trampolinespringsters op WK in Sofia
Bescheiden rol en waardevolle ervaring voor Nederlandse trampolinespringsters op WK in Sofia
Screenshot - Triffis TV WK-vlog

Bescheiden rol en waardevolle ervaring voor Nederlandse trampolinespringsters op WK in Sofia

SOFIA – De enige twee Nederlandse senior deelneemsters Carlijn Blekkink en Pascal Wiebering aan de Wereldkampioenschappen Trampolinespringen, Tumbling en DMT van 9 tot en met 12 november 2017 in Sofia, Bulgarije, speelden dit keer een bescheiden rol op dit mondiaal titeltoernooi. Met toch wel weer het beste resultaat in het synchroonspringen, waarbij het gelegenheidsduo met een elfde plaats het tot de derde reserveplaats schopte. De uitzonderlijke wedstrijdervaring tussen wereldtoppers die ze konden meepakken op dit internationaal titeltoernooi was de winst en beloning voor hun deelname. 

De twee Nederlandse springsters, onder begeleiding van trainers/coaches Lennard Villafuerte en Sven Mooij, vertrokken op zondag 5 november 2017 naar Sofia. Na drie trainingsdagen sprongen ze op 9 november jl. hun twee oefeningen in de eerste ronde van de individuele kwalificatie en een dag later samen in de synchroonkwalificatie. Er werden geen (semi)finaleplaatsen behaald en daarmee eindigde dan ook voor beiden het WK-avontuur. Voor de teamfinale kon er niet gestreden worden, want er waren daarvoor bij voorbaat onvoldoende Nederlandse springsters afgevaardigd. Opvallend was de weerbaarheid en het grote incasseringsvermogen van beide springsters die duidelijk ook goed gecoacht werden om met de nodige focus er te staan en na afloop de ervaring te verwerken om toch het beste er uit te kunnen halen.

WK-debuut met persoonlijk record

Blekkink vestigde in haar WK-debuut een nieuw persoonlijk record met 47,775 punten voor een sterke verplichte oefening, die haar voorlopig een mooie zestiende plaats in het klassement opleverde (op de ongeschoonde lijst). De beste 24 springsters in de eerste individuele kwalificatieronde op de geschoonde lijst (twee per land) gingen door naar de semifinale. Ook haar keuze-oefening begon Blekkink sterk maar halverwege kon ze één van de tien sprongen niet geheel als gepland springen, waardoor ze moest improviseren en haar dat punten kostte. Blekkink legt uit op haar Facebookpagina: “[…]Bij de afzet van sprong vijf zakte ik door m’n benen en de fliffis werd een soort 1 3/4 tot rug […]” Ze sprong de oefening wel knap uit, maar die ene mindere sprong haalde haar ook uit de focus waardoor ze alleen nog het beste van kon maken. Ze behaalde uiteindelijk te weinig punten (44,660 punten) om in de race te blijven voor de semifinale.

Gezien de concurrentie in het zwaar bezette deelnemersveld op dit WK dat op torenhoog niveau springt, moet je zorgen dat je in de keuze-oefening je tien moeilijkste sprongen zo hoog en goed mogelijk springt zodat je een zo’n hoog mogelijke score hun neerzetten. Maar in het trampolinespringen kan elk kleine verandering, grote gevolgen hebben. Elk foutje telt dubbel zwaar. Met een totaalscore van 92,435 punten viel Blekkink terug naar plaats 50. Voor Blekkink was de ervaring niettegenstaande de tegenslag toch waardevol. Op haar Facebookpagina schreef ze: “Toch erg tevreden over hoe ik er stond, kalm en met vertrouwen, ik heb genoten!” Ter vergelijking, Sviatlana Makshtarova uit Azerbeidzjan die zich als vierentwintigste kwalificeerde voor de semifinale, noteerde 99,780 punten (verplicht de 41ste score met 46,230 en keuze de 21ste score met 53,550 punten). De wereldtitel ging uiteindelijk op de laatste wedstrijddag, zondag 12 november 2017, naar de Wit-Russische Tatsiana Piatrenia met 56,075 punten voor haar finale-oefening. Het zilver was voor de Japanse Ayano Kishi die 55,740 punten noteerde, het brons voor Sophiane Methot uit Canada die net iets minder puntjes sprokkelde op de grote trampoline (55,490 punten).

Redelijke oefeningen en verbeterpunten

Wiebering eindigde in haar tweede WK een stuk hoger dan Blekkink. Ondanks een lagere score van 45,560 punten voor haar verplichte oefening (48ste score), behaalde ze een beter eindresultaat (44ste met 95,895 punten) dankzij een beter uitgesprongen keuze-oefening (45ste score met 50,335 punten). Doch na afloop was ze matig tevreden over haar individuele optreden in Sofia. In de dagelijkse WK-vlog van Triffis TV van haar thuisclub in Alkmaar zei ze: “De oefeningen gingen redelijk. Ik kan niet helemaal tevreden zijn, maar wel dat ik ze uitgesprongen heb. Ik weet nu mijn verbeterpunten en daar ga ik keihard aan werken.” Beiden richten zich hierna op hun eerste gezamenlijke synchroonoefening ooit tijdens een wedstrijd. Wat een moment om dat dan op een WK te doen. Wiebering veroverde samen met Kirsten Boersma op de WK van 2015 in Odense met 82,100 punten een plaats in de synchroonfinale waarin ze zesde werden. Daarmee verdienden ze het Nederlandse ticket voor de Wereldspelen van deze zomer in het Poolse Wroclaw, waar Carlijn Blekkink samen met Tara Fokké beslag legden op een historische (bronzen) medaille, het grootste succes van senior Nederlandse trampolinesporters in de afgelopen tien jaar.

De cirkel is rond zeggen ze dan, maar dit is eerder een rondje in cirkels. Wiebering en Blekkink haalden tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden als enige twee de torenhoge WK-limiet die de KNGU heeft gesteld en konden daarom hier in Sofia ook als gelegenheidsduo aan de bak met het synchroonspringen. Uiteindelijk werden ze, met 82,600 punten voor een prima oefening, dertiende op de ongeschoonde lijst, elfde op de geschoonde (één per land). De beste acht synchroonparen gingen door naar de finale. De klassering van het duo leverde zelfs een officiële derde reserveplaats op. In theorie betekende dat een minieme kans op de finale. Er hadden zich drie synchroonduo’s moeten afmelden voor de finale, maar dat gebeurde niet.  Sowieso is het niveau bij het synchroonspringen duizelingwekkend hoog. Ter vergelijking, het tweede team van China kwalificeerde zich als eerste met 91,600 punten, het eerste team van Canada kwalificeerde zich als achtste met 86,300 punten. Blekkink op haar Facebookpagina: “Met zo weinig training kunnen we hier tevreden mee zijn. Blij met de nette oefeningen en mooie ervaring!”

Heren, DMT, Tumbling en WAGC

Voor het trampolinespringen bij de heren en de onderdelen DMT en Tumbling zijn geen Nederlandse senior sporters uitgevaardigd naar de Wereldkampioenschappen in Sofia. Voor de liefhebbers is er volop springspektakel te zien, zoals die van de Amerikaanse DMT-er Austin Nacey die zelfs met een ‘quadrupel’ in zijn series zich toch tevreden moest stellen met het zilver. De Rus Mikhail Zalomin troefde hem af met 0,5 punt meer (78,800 punten). De video van USA Gymnastics van zijn finale-oefening op Facebook is inmiddels – binnen een dag – meer dan een half miljoen keer bekeken. De Belgische Tachina Peeters wist zich te plaatsen voor de finale met de beste zeven vrouwelijke tumblers ter wereld en werd zesde met een totaalscore van 66,000 punten (eerste serie 32,800 punten en tweede serie 33,200 punten). Ter vergelijking, de Chinese Fangfang Jia die de Russische Anna Korobeinikova met 0,2 punt klopte, noteerde 72,300 punten voor de wereldtitel.

Van 16 tot en met 19 november 2017 wordt de World Age Group Competition gehouden, het zgn. officieuze WK voor jeugd- en junior sporters uit de drie springdisciplines. De KNGU vaardigt hier liefst 24 springers naar toe. De verwachtingen zijn iets hoger gespannen, aangezien dit een groep springers betreft die ondanks hun jonge leeftijd veel ervaring heeft mogen opbouwen in de afgelopen jaren, ook met deelname aan de voorgaande WAGC. Ook dit toernooi in Sofia is op afstand te volgen via diverse media, o.a. die van de internationale gymfed FIG, van de Bulgaarse organisatie van het WK-toernooi en de WAGC, alsook de Facebookpaginas van de LTC Trampolinespringen van de KNGU en Jong Oranje Trampolinespringen.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Inzet screenshot © WK-vlog van Triffis TV | Archieffoto’s © Yoshida Fotografie