Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Beste Nederlandse voltigeurs strijden om eremetaal op eerste echte NK

Beste Nederlandse voltigeurs strijden om eremetaal op eerste echte NK

ERMELO – Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni werden voor het eerst in de geschiedenis de Nederlandse Kampioenschappen gehouden in het KNHS-centrum in Ermelo. De allerbeste voltigeurs van Nederland uit de hoogste klassen streden om de Nederlandse titels. Tegelijkertijd werd er ook een CVI1* gehouden voor zowel senioren als junioren. Bij de senioren kroonde Carola Sneekes zich tot de eerste Nederlands kampioen individueel en Team Roy Rogers werd dat bij de teams. Bij de junioren won Lotte Geelhoed de eerste individuele Nederlandse kampioenstitel en bij de juniorenteams het eerste team van Manege Pothoven.

Er werd gevoltigeerd in de volgende categorieën: Teams klasse ZZ, Teams Junioren, Solo’s klasse ZZ dames en heren, Solo’s klasse Junioren dames en heren, Pas-de-Deux klasse ZZ en Pas-de-Deux klasse junioren. Tot vorig jaar waren deze hoogste klassen onderdeel van de Hippiade. Voor de lagere klassen wordt het Bondskampioenschap gehouden tijdens dit paardensportevenement, dat gehouden zal worden op 24 en 25 augustus 2018 in Ermelo.

Senioren en junioren solo

Screenshot openbare FB-post © Ruiters in Oranje met foto's © Arjen van der Spek

Screenshot openbare FB-post © Ruiters in Oranje met foto’s © Arjen van der Spek

Na ‘vetcheck’ van de deelnemende paarden en aansluitend de loting werd op vrijdagavond gestart met de plicht voor de klasse ZZ solo dames en heren. Alle andere onderdelen kwamen op zaterdag aan de beurt. Alleen de klasse ZZ-solo kwam op drie onderdelen in actie, alle andere wedstrijden werden beslist over twee onderdelen, een plicht en een kür. Sneekes behaalde op het leenpaard ‘Game Boy’, gelongeerd door Cynthia Danvers, 7,555 punten voor het goud en de Nederlandse titel.

Met het oog op komende deelname in Team Nederland aan de Wereldruiterspelen 2018, de ‘FEI World Equestrian Games‘ die voor voltige tussen 16 en 23 september 2018 gehouden worden in de Tryon International Equestrian Center in North Carolina, V.S., heeft Sneekes uit voorzorg haar eigen paard Safari H rust gegeven omdat hij met een lichte blessure kampt. Ondanks dat ze maar enkele keren op ‘Game Boy’ heeft getraind, ging het goed op het NK met het beoogde resultaat.

Roxanne Ruigrok veroverde het NK-zilver bij de senioren met 6,726 punten op het paard ‘Jazz Time Son’, gelongeerd door Jeroen Rijpstra. Joske van Koelen pakte met 6,677 punten het brons op het paard Kjeld, gelongeerd door Manon Swanenburg. Geelhoed won het goud bij de junioren met 7,633 punten op hetzelfde paard, dat ook gelongeerd werd door Swanenburg. Renske van Schaik op het paard CSI, gelongeerd door Cynthia Danvers, werd tweede met 7,299 punten. Rik Bierling noteerde 7,191 punten voor het brons op het paard Cédric, gelongeerd door Mariëlle van Dijk.

Senioren en junioren teams

Screenshot openbare FB-post © Cynthia Danvers

Screenshot openbare FB-post © Cynthia Danvers

Bij de senioren teams ging de strijd tussen drie teams. Team Roy Rogers op  het paard Rubin Royal, gelongeerd door Cynthia Danvers, – die ook een historisch ticket op zak heeft voor de Wereldruiterspelen 2018 – maakte de favorietenrol helemaal waar. Met 7,583 punten legde het team beslag op de Nederlandse titel. Het eerste team van Groenendaal op het paard Troubadour, gelongeerd door Manon Swanenburg, behaalde 6,770 punten voor het NK-zilver in wat hun afscheidswedstrijd als team bleek. Het eerste team van De Wittegheit op het paard Wim, gelongeerd door Meta jans, behaalde met 6,753 punten voor het brons. Bij de juniorenteams noteerde het eerste team van Manege Pothoven op het paard Bangko, gelongeerd door Maaike Langelaan 5,292 punten voor het goud en de titel.

CVI1* met drie landen
Gelijktijdig met het NK vond in Ermelo ook een internationale CVI1*-wedstrijd gehouden, waaraan voltigeurs uit drie landen deelnamen.  De Nederlandse Ashley de Haan won de junioren 1* rubriek op het paard Desire met Sandra Jansen aan de longe. Heleen Brans en de Poolse Aleksandra Mazinska wonnen de Pas-de-Deux senioren rubriek met hun nieuwe paard Dutch Better Z, met Nienke de Wolff aan de longe. Mazinska won ook in de senioren 1* rubriek bij de solo’s op het paard Dutch Elliot Z met eveneens De Wolff aan de longe. De Fransman Nicolas Bretagne won bij de senioren heren op het paard Charlie W met Caroline Rabot aan de longe.

EK-afvaardiging Nederland

Na het NK-weekend in Ermelo maakte bondscoach Diana van Klaveren de samenstelling van Team Nederland bekend, dat zal afreizen naar het EK Voltige voor junioren dat van 1 tot en met 5 augustus gehouden wordt in Kaposvar, Hongarije. Bij de solo’s is gekozen voor Nederlands kampioen Lotte Geelhoed en vice-kampioen Renske van Schaik, alsook Annebeth Kubbe die in Denemarken werkt en traint bij toptrainer/coach Lasse Kristensen en op de paarden Klintholms Ramstein, French Kiss en Guinness uitstekende internationale resultaten behaalde op de CVI’s dit jaar in het Zweedse Flyinge (4e), Krumke (6e) en Ermelo (7e). Bij de heren is gekozen voor Arthur Seidel die op 17 juni 2018 op het paard Smaragd, gelongeerd door Kristensen het goud won op de CVIJ2* in Krumke, Duitsland. Charlotte Seidel staat reserve. Van Klaveren verwacht dat er met deze solo voltigeurs finaleplaatsen behaald kunnen worden op het Jeugd-EK. Ook het Nederlands juniorenteam reist af naar Hongarije. Het nationale team dat al twee jaar zich in een traject voorbereidde op deelname aan het EK, bestaat uit: het paard Iolet, longeur Matty Irausquin en voltigeurs Geertje van der Meer, Dorien Luteijn, Naomi Ruitenbeek, Quinn Wonneberg, Lut Oltmans, Anouk Bangamu Arachchige en reserve Emma Veggelers. Op de CVI in Krumke liet het team grote progressie zien, waarbij het als beste buitenlandse team eindigde achter de teams van gastland en grootmacht Duitsland.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen van de NK en de CVI1* op de websites van CVI Nederland en de KNHS en de Facebookpagina Ruiters in Oranje.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en archieffoto (inzet) © Theresa Beijn | Screenshots openbare FB-posts © Ruiters in Oranje en © Cynthia Danvers met foto’s van © Arjen van der Spek