Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Boeiende senior competitie op Flanders International Team Challenge met één Nederlandse turnster
Boeiende senior competitie op Flanders International Team Challenge met één Nederlandse turnster
Foto's © Mariska Werring

Boeiende senior competitie op Flanders International Team Challenge met één Nederlandse turnster

GENT – Op 10 en 11 juni 2017 werd in de snikhete Topsporthal in Gent door GymnastiekFederatie Vlaanderen de tweede editie van de Flanders International Team Challenge georganiseerd, waaraan junioren- en jeugdteams deelnamen namens Nederland, alsook één senior turnster, Naomi Visser. Team GymPOWER ging een kijkje nemen op de eerste dag. Tegen het begin van de avond was het tijd voor de senioren die verdeeld waren over twee subdivisies. De tribunes waren iets meer bezet dan bij de ochtendwedstrijd van de junioren. Het bood de turnliefhebbers voldoende actie en en kijkspektakel op niveau, al was het waarschijnlijk een teleurstelling om slechts één Oranjeturnster hier in actie te zien, terwijl Team Nederland en Olympisch kampioene Sanne Wevers de halve affiche vormde en geagendeerd stond. Het was eerder prachtig strandweer voor Oostende, maar uiteindelijk bleek ook deze seniorenwedstrijd zeker de moeite van het kijken waard.

Subdivisie 1 senioren

In de eerste subdivisie van de seniorenwedstrijd waren de teams van Ierland, Oostenrijk, Noorwegen, Egypte en Zwitserland te zien. Thea Brogli van Zwitserland viel vanaf het eerste toestel balk gelijk op. Ze opende haar oefening met een wisselspagaat als opsprong naar loopspagaat naar spagaat pirouette 1/1. Met sierlijke bewegingen en een onodi zette ze een goede balkoefening neer. Deze vorm hield ze goed vast op de andere drie onderdelen. Op vloer zette ze elegant haar choreografie neer en op sprong turnde ze een prima yourchenko met hele schroef. Afsluitende op brug met wederom een strakke oefening waar zij ook een markelov liet zien. Niet geheel verwonderlijk dat ze aan de leiding ging in het individuele klassement. In hetzelfde groepje zat de Nederlandse Naomi Visser, gecoacht door trainer Jacky Dollee bij O&O Zwijndrecht. Op balk maakte ze een ruime zijwaartse salto maar had hier en daar ook wat wiebels. Op vloer turnde ze met een mooie uitstraling een huizenhoge dubbelhurk en liet verzorgde gymnastische sprongen zien. Evenals de Zwitserse turnde ook Naomi een prima yourchenko hele schroef. Op brug liet ze wat steken vallen maar turnde desondanks een ruime jaeger gespreid en andere elementen met mooie lijnen. Naomi stond hierna op een voorlopig tweede plek. Derde stond op dat moment de andere Zwitserse Fabienne Studer, die hard haar best deed om haar Zwitserse teamgenoot en Naomi bij te houden. Voor Egypte kwam Mandy (Maghoub) Mohammed in actie, gecoacht door haar trainer Daymon Montaigne-Jones bij SV PAX Haarlemmermeer. Met name op vloer straalde ze en liet een sterke choreografie zien met een temposalto naar dubbel salto.

Subdivisie 2 senioren

Door naar de laatste subdivisie voor de ontknoping met in deze ronde de landenteams: België, Italië, Frankrijk en Spanje. In tegenstelling tot de vorige subdivisie was dit een sterke bezetting. Er was veel moeilijkheid te zien op alle toestellen en de tussenstanden veranderde na elke ronde. Het beste team vandaag bij de senioren was die van Italië met een minimaal verschil met Frankrijk. Op zowel balk, vloer als brug deden ze niet van elkaar onder, maar het verschil werd deze wedstrijd gemaakt op sprong. Waar er de gehele wedstrijd veel yourchenko’s met een hele schroef gemaakt werden (ook door de Franse), onderscheidde Italië zich door yourchenko’s met ander halve schroef te maken en door deze ook nog prima uit te voeren. De Spanjaarden eindigden op de derde plaats met een groter verschil van de nummer twee. Ze lieten hier en daar zeker de moeilijkheid zien maar ten opzichte van de nummers één en twee maakten ze nog teveel fouten. Individueel stond er verrassend genoeg een geheel ander erepodium ten opzichte van de teamuitslagen. Goud ging naar de Belgische Rune Hermans die het thuispubliek in vuur en vlam zette met allround sterk turnen. Het zilver was voor landgenote Maellyse Brassart die een huizenhoge yourchenko met hele schroef liet zien op sprong. Het brons ging naar de Franse Lorette Charpy die het lukte om op vloer een dubbelsalto voorover uit aanloop te springen. Buiten deze highlights kende de wedstrijd nog veel meer hoogtepunten. Zo waren de Belgen nagenoeg foutloos op brug, waar alleen uitgerekend de kersverse Europees kampioene op dit toestel (die ook gehuldigd werd), Nina Derwael, fouten moest incasseren, maar hé mag het met zo’n dik programma. Een aantal Spanjaarden maakte op hun beurt weer een dubbel streksalto af met een hele draai. Ana Perez liet op vloer de serie tempo salto temposalto flikflak naar muchina zien. De Italiaanse Desiree Carofiglio deed daar een schepje bovenop met een dubbel hoeksalto voorover uit aanloop en streksalto naar dubbel hurk. De Franse Juliette Bossu liet zien niet onder te doen voor het vloergeweld en maakte buiten erg mooi gymnastische sprongen ook een temposalto temposalto flikflak naar een bijna drievoudige schroef.

Al met al was het af en toe een foutenfestijn, maar er was vooral veel mooi turnen op hoog niveau te bewonderen. Een lange mooie turndag die zeker smaakte naar meer en vervolgd werd met de wedstrijden op zondag 11 juni 2017 voor de jeugdteams en de individuele finales voor junior en senior turnsters.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de Vlaamse GymnastiekFederatie.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Merel Wilken en foto’s © Mariska Werring met een bijdrage van © Wouter De Leur en © Theresa Beijn