Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Artistieke sporten » Toestelturnen » Boeiende turnwedstrijden op de eerste wedstrijddag van het IAG 2017
Boeiende turnwedstrijden op de eerste wedstrijddag van het IAG 2017

Boeiende turnwedstrijden op de eerste wedstrijddag van het IAG 2017

‘s-HERTOGENBOSCH – Op de eerste wedstrijddag van de vijfde editie van het IAG 2017 stonden Turnen Dames, Acrogym en Trampolinespringen op het programma. Boeiende turnwedstrijden voor de liefhebber, maar ook voor vele fotografen en filmers die een hoek opzochten van de vloer Een verslag van de turnwedstrijden in de Maaspoort Sports & Events arena in ‘s-Hertogenbosch.

IAG wedstrijd 1

De junioren en senioren van supplement B mochten vandaag het spits afbijten op het IAG event. Bij de senioren deden er deze ronde vier turnsters mee waarvan de rest van de deelneemsters in Wedstrijd 2 komen. Nikita Miechels en Xinga Gruis lieten direct twee gigantische tsukahara’s gehoekt zien die ook beloond werden door de jury. Helaas blesseerde Nikita Miechels zich bij het inturnen op brug en moest daardoor afhaken. Xinga Gruis liet een mindere brug zien maar was niet uit het veld te slaan. Op balk zette ze een stabiele oefening neer en op vloer een D-score van 5,0. Hiermee staat ze op een voorlopige tweede plaats. Kirsten Bleumink liet een verzorgde vloer zien met mooie acroseries. Zij staat op een voorlopige eerste plaats. Marleen Willebroordse zette twee mooie tsukaharas neer en staat mede daardoor op een derde plaats.

Bij de junioren was er mooi turnen te zien met hier en daar wat uitspattingen. Zo liet Desiree Storm de eerste dubbel salto achterover van de dag op vloer zien en een overslag salto op sprong. Frederique Snijders had een pittige programma op balk met onder andere een zijwaartse salto en losse radslag. Opvallend was de beenspreiding van Cecilia Capozzi op vloer en balk wat terug te zien was in de E-scores en de hoge D-score van 5,3 op vloer neergezet door Elody Peters. Op de eerste plaats is hier geëindigd Desiree Storm. Tweede werd Sharon Ringlever en de derde plaats was voor Elody Peters.

IAG wedstrijd 2

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan de Senioren van supplement A en de tweede helft senioren supplement B. Bij de senioren begon Eva Roos op vloer om daar gelijk een scoren van 13,500 neer te zetten met een d-score van 5,9. Een oefening die slim in elkaar zit en daarmee alles in zich heeft. Uitstraling, verzorgde acroseries en de nodige beenspreiding. Ze hield deze vorm vast de rest van de wedstrijd zoals ze dit bijna het hele seizoen al laat zien. Met 2 goede sprongen, een uitstekende brugoefening en een balk oefening (met wissel half inbegrepen) pakt ze overtuigend het goud. Met een loopsalto voorover op balk en strakke brugoefening was de tweede plaats voor Rianne Kompier. De derde plek ging naar Cynthia Kroon die de gehele wedstrijd stabiel wist te blijven. Opvallend deze wedstrijd waren de sierlijke bewegingen van Debby Bakker en haar unieke sprong over de pegasus namelijk yourchenko.

Bij de Senioren supplement A was het Chantal Peper die het goud omgehangen kreeg. Op sprong wist zij twee keer een dikke 13 neer te zetten en op brug maakte zij een paksalto in haar oefening. Deze lijn zette ze door op balk met een spagaat pirouette en losse radslag. Afsluitende op vloer met een sterke oefening zoals we dat van haar gewend zijn. Het zilver was voor Pien Eising die de hele wedstrijd verzorgde oefeningen liet zien met op sprong zelfs een overslag salto en op balk combinaties als wisselspagaat naar gesloten flikflak en flikflak naar arabier. Tot slot het brons voor Maureen Krijger met stabiele oefeningen all around. Evenals teamgenote Eising maakte zij ook de pittige combinaties op balk als wisselspagaat naar flikflak en flikflak naar arabier.

IAG wedstrijd 3

De derde wedstrijdronde was gevuld met jeugd turnsters van het hoogste niveau die zich konden plaatsen voor the Flanders Cup. Een aantal jeugd turnsters hiervan hebben dit seizoen verplichte oefenstof gedraaid en laten deze wedstrijd keuze oefenstof zien. Maar of het nou eerstejaars of tweedejaars jeugd zijn, ze zijn allemaal hard aan het bikkelen om zowel de d-score als de e-score op te schroeven. Daar horen hier en daar foutjes bij en die waren er ook. Buiten de foutjes werd er ook heel mooi turnen laten zien en een hele hoop moeilijke elementen.

Zo maakte Shadé van Oorschot een mooie paksalto op brug en een reus hele draai perfect binnen de graden gedraaid. De meiden van Topsport Noord lieten op brug mooi turnen zien waar Sarai Huitema en Isatu Barrie zelfs een gehoekte Yeager lieten zien. Lisa van Rozen liet daarentegen weer een kommetje naar handstand zien. Op balk werd er ook pittig turnen laten zien. Onder andere Guusje Majoor en Sarai Huitema lieten arabier flikflak als opsprong zien en Isatu Barrie hurksalto voorover als opsprong. Irene Alornyo wist gymnastisch en acro goed te combineren op balk. Zij maakte heel knap wisselspagaat verbonden met losse radslag en loopspagaatsprong verbonden met zijwaartse salto.

Shadé van Oorschot sloot haar balkoefening af met een dubbele schroef. Opvallend was dat de jeugdmeiden lieten zien ver te zijn met hun gymnastische sprongen op balk. Op vloer waren er een aantal die voor de dubbel salto gingen, onder andere Anne Fakkel en Lisa van rozen wisten hem te sticken. Shadé van Oorschot liet een verzorgde 2,5 schroef achterover zien op vloer. Ook werd er gedacht aan de uitstraling op vloer. De meiden van flikflak lieten bijvoorbeeld een unieke oefening zien vol expressie. Op sprong waren er ook een aantal uitspattingen te zien Liza van Rozen en Anne Fakkel lieten bijvoorbeeld een knappe overslag salto zien en de eerste Yourchenko’s werden ook gesprongen.

De winnares van deze wedstrijd is Isatu Barrie. Zij bleef de wedstrijd stabiel en netjes turnen met onder andere als highlight de gepakte Yeager gehoekt op brug en een super zuivere wissel half op balk. De tweede plek ging naar Pleun Reinders die strak turnen liet zien. Zij wist vandaag boven de balk te blijven en liet op brug buiten haar mooie houdingen ook een stalder handstand verbonden naar stalder wippertje zien. De derde plek ging naar Zenna van der Lubbe. Zij heeft dit seizoen een aantal wedstrijden aan haar voorbij moeten laten gaan vanwege een blessure. Vandaag liet ze weer een meerkamp zien en hoe. Op vloer maakte ze bijvoorbeeld een temposalto naar dubbel salto en op sprong maakte ze overslag hoeksalto met een halve draai. Haar brugprogramma was niet het zwaarst van de wedstrijd maar met een dubbelstreksalto als afsprong eindigde ze wel met een klapper.

IAG wedstrijd 4

In de laatste wedstrijdronde van de dag mochten de senioren en junioren van het hoogste niveau aantreden. Bij binnenkomst was er op de turnvloer een overvloed aan rode turnpakjes. Turnz Amsterdam is vandaag goed vertegenwoordigd met zowel senioren als junioren. Ook vielen de meiden in het roze met paarse pakjes op. Ook wel de turnsters van Ton Almelo die er fysiek erg sterk uitzagen. Naarmate de wedstrijd vorderde mag ik concluderen dat ze inderdaad ook fysiek sterk zijn en dat er een erg goede basis in zit. De lijnen mogen er zijn, de nette afwerkingen en de uitstraling die ze lieten zien op vloer. Die uitstraling was ook zeker weer terug te zien bij de meiden van Flik-flak met hun unieke choreografie.

Deze wedstrijd waren er ook een aantal trends te zien. De dubbeltwistsalto’s wilde vandaag bijvoorbeeld niet echt mee werken maar Sanna Veerman en Tanishaley Neto wisten hem vandaag wel tot landing te brengen. Ook hadden de yeagers het met inturnen op brug zwaar te verduren, gelukkig is dat merendeel goed gekomen in de wedstrijdoefeningen. Op balk was vandaag de opsprongen arabier flikflak en arabier loopsalto’s erg populair. In de nieuwe code zijn deze opsprongen ook meer waard dus ik geef de turnster groot gelijk. Tilila Oughzou had grote problemen met dit onderdeel bij het inturnen maar met de wedstrijdoefening was dit gelukkig helemaal goed gekomen. Op brug was het de combinatie shaposhnikova naar kommetje tot handstand die veel geturnd werd. Astrid de Zeeuw maakte haar shaposhnikova daarentegen naar losomhandstand halve draai.

Bij de junioren was het vandaag Sanna Veerman die het goud kreeg omgehangen. Op brug blonk ze uit met pittige combinaties en op balk liet ze sterke gymnastische sprongen zien. Buiten dat ze op vloer haar dubbeltwist had geland maakte ze ook 2,5 schroefsalto achterover verbonden naar salto voorover. Kortom een hoogwaardig programma. De tweede plek was voor Bogusia Rossen die op vloer een super programma neerzetten met een muchina gehoekt en ook 2,5 schroefsalto achterover verbonden naar salto voorover. Op brug maakte ze een dubbel strek als afsprong en op balk maakte ze na een geslaagde oefening een dubbel salto af. De derde plaats ging naar Astrid de Zeeuw. Mede door all around sterk en verzorgd turnen, een hoge dubbel salto op vloer, en een overslag hoeksalto op sprong.

Tot slot bij de senioren was het Naomi Visser die met sierlijke bewegingen, mooie beenspreiding, een hoge yeager op brug en een hoge dubbel salto op vloer, op de hoogste treden mocht klimmen. Voor het eerst in de historie schreef een senior turnster van O&O Zwijndrecht het IAG-toernooi op haar naam. Een treetje lager mocht Marieke van Egmond staan. Zij turnde op balk onder andere een onodi en op brug een luxe wipper. De derde plaats was voor Tisha Volleman, die nieuw in haar brugoefening een shaposhnikova naar kommetje tot handstand maakte.

Meer verslagen en reportages van onze verslaggevers en fotografen van GymPOWER Sportmagazine zijn terug te vinden op deze website, onze Nieuwspagina op Facebook en youtubekanaal en ook in de volgende glossy voor abonnees en Vrienden van GymPOWER. Het IAG is in al haar kracht en schoonheid nog te beleven tot en met zondag 28 mei 2017. Meer informatie staat op de website van het evenement.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en verslag © Merel Wilken | Foto’s © Kerima Maduro, © Theresa Beijn en © Bart Treuren (Podiumtraining woensdag 24 mei 2017) | Foto’s © van Yoshida volgen