Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Bram Verhofstad haalt de vloerfinale op zijn eerste WK, Zonderland en Deurloo naar rekfinale
Bram Verhofstad haalt de vloerfinale op zijn eerste WK, Zonderland en Deurloo naar rekfinale
Screenshot video FIG op Youtube

Bram Verhofstad haalt de vloerfinale op zijn eerste WK, Zonderland en Deurloo naar rekfinale

 

MONTREAL – In de vierde en laatste subdivisie in de kwalificatieronde voor de heren kwamen de zes Nederlandse turners in actie op de Wereldkampioenschappen in Montreal, Canada. Voor de meest opvallende prestatie zorgde Bram Verhofstad. Hij wist zich in zijn eerste WK als zevende te plaatsen voor de finale op vloer, zijn specialiteit. Een topprestatie die aantoont dat hij de gestaag stijgende lijn in zijn progressie heeft weten door te pakken naar internationaal niveau. Epke Zonderland en Bart Deurloo voldeden aan de verwachting door zich te kwalificeren voor de rekfinale. 

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Bram Verhofstad toonde zijn bravoure op NK 2017 in Rotterdam Ahoy

Verhofstad die bekend staat om zijn ontwapenende bravoure, kreeg de kans van zijn leven met een herkansing dankzij een ingediende klacht. De vloer zou tijdens de beurt van de Nederlandse heren maar ten dele geveerd hebben, dat is niet zoals het hoort. Eén en ander werd ter plaatse nagekeken door de technici en daarna zouden Verhofstad, Deurloo en ook Schmidt hun vloeroefening opnieuw mogen uitvoeren.

Verhofstad pakte de tweede kans met twee handen aan en haalde er alles uit wat mogelijk was. Hij was in zijn eerste oefening buiten de lijnen van de vloer getreden met zijn karakteristieke stuiterpower en scoorde 13,866 punten. Niet onverdienstelijk maar het bracht hem niet de begeerde finaleplaats. De turngoden waren hem echter goed gezind vandaag, want geheel tegen alle verwachting in werd het protest toegekend en kon hij weer aan de bak. In zijn tweede leven verbeterde hij zijn optreden op de vloer aanzienlijk, zodanig dat hij zeker voor een debutant een wereldscore van 14,433 punten toegekend kreeg door de jury.

Voor de ene was de herkansing een tweede kans, voor de ander deed het hem juist de das om. Eén en ander pakte voor Schmidt namelijk averechts uit. De regerend Nederlands kampioen op dit toestel stond met 14,233 punten voor zijn eerste optreden nog op een reserveplaats, met een piepkleine kans dus op de finale als een andere finalist zou afhaken tussen vandaag en de toestelfinale op zaterdag. Met zijn tweede oefening kwam hij niet verder dan 13,533 punten. Hij zakte weg in het klassement en daarmee ging de kleine kans op een finale definitief in rook op. Deurloo, die juist geklaagd zou hebben over de niet verende vloer, liet het bij zijn eerste oefening.

Op voltige turnden Boudewijn de Vries, Schmidt en Deurloo die het WK op dit toestel opende voor Oranje. Hij turnde een redelijke oefening op voltige met genoeg moeilijkheid , maar de 13,666 punten die hij er aan overhield waren niet genoeg om op een plek bij de beste acht te eindigen. Schmidt en De Vries kwamen niet verder door respectievelijk een en twee vallen tijdens hun oefening op het paard met bogen.

Op brug turnde Frank Rijken een prima oefening maar zijn score van 13,700 punten was niet voldoende om door te dringen in de top acht op dit toestel. De andere twee Nederlandse turners op dit toestel, Zonderland en De Vries gaan allebei in de fout met een val, en kunnen daardoor een hoge klassering en een finaleplaats vergeten.

Op rek weet Zonderland wel zijn oefening goed door te komen. Hij turnde op zekerheid maar wel degelijk en zet daarmee zelfs de gedeeld beste score neer van de kwalificatieronde op dit toestel: 14,433 punten. Deurloo nam het zekere voor het onzekere en volgde het voorbeeld van Zonderland op. Met 14,033 punten moest ie nog lang peentjes zweten tot bijna aan het eind toe, maar uiteindelijk bleek dat voldoende om het in de finale nog een keer te proberen maar dan zal hij voluit voor moeten gaan.

Er deed voor Nederland metterdaad niemand een poging om een meerkampfinale te halen. Op de tweede dag wist niemand de Cubaan Manrique Larduet van de eerste plaats in het voorlopige klassement weg te zetten. Opmerkelijk want in het rijtje in de voorbeschouwing van de internationale federatie FIG werd hij niet genoemd als titelfavoriet. Na zijn verrassende grote doorbraak op de WK van 2015 in Glasgow, moest hij tijdens de Spelen van Rio 2016 geblesseerd afhaken. Met hard werken en een goede voorbereiding staat de Cubaan op dit eerste WK in de nieuwe Olympische cyclus er goed voor. Met sterk oefeningen op alle zes toestellen liet hij zijn klasse nogmaals zien en tegelijk een overtuigend visitekaartje voor de meerkampfinale komende donderdag. Hij zou zich zowaar op eigen kracht weer voor het erepodium kunnen melden. Al moet hij rekening houden met best een aantal concurrenten die er net zoveel aanspraak op kunnen maken, o.a. Oleg Verniaiev en Kenzo Shirai. Het echte vuurwerk komt nog, in de finales.

Vandaag werd nog de eerste subdivisie bij de dames afgewerkt. Morgen volgen de laatste drie subdivisies, met o.a. de vier Nederlandse turnsters. Wordt vervolgd weer. Meer informatie en het wedstrijdverloop in live scores en beeld is te vinden op de website van de FIG en de website van het toernooi. De WK-wedstrijden zijn te volgen via livestream die aangeboden wordt door de Canadese organisatie aan landen die niet rechtstreeks uitzenden. Klik voor de mogelijkheden op deze link. In Nederland zou dat kennelijk alleen mogelijk zijn via de omleiding van het internetsignaal.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Juka Rosales met een bijdrage van © Theresa Beijn | Inzet screenshot video © FIG| Foto Bram Verhofstad op NK 2017 in Rotterdam Ahoy © Maurice Smeets