Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Buenos Aires 2018 heeft primeur van eerste teamcompetitie gymsporten
Buenos Aires 2018 heeft primeur van eerste teamcompetitie gymsporten
Fireworks come out of the Obelisk to celebrate the opening of the Games with the Olympic flag in the foreground during the Opening Ceremony of The Youth Olympic Games, Buenos Aires, Argentina, Saturday 6th October 2018. Photo: Nyein Su Wai Kyaw Soe for OIS/IOC. Handout image supplied by OIS/IOC

Buenos Aires 2018 heeft primeur van eerste teamcompetitie gymsporten

BUENOS AIRES – De derde editie van de Olympische Spelen voor junior sporters in Buenos Aires is op een speciale manier geopend. De show en het kijkspektakel voltrok zich midden in de hoofdstad van Argentinië en was gratis toegankelijk voor iedereen die erbij wilde en kon zijn. De ‘Youth Olympic Games’ (YOG) duren tot 18 oktober 2018. De grote primeurs zijn o.a. de gymsportteamcompetitie met atleten uit vijf verschillende disciplines (dames- en herenturnen, ritmische gymnastiek, trampolinespringen en acrobatische gymnastiek), waarbij elk team aangevoerd wordt door een wereldtopper en gymsportlegende, zoals turnster Oksana Chusovitina en trampolinespringer Dong Dong. Ook de toevoeging van acrogym aan het Olympisch programma is historisch.

Foto © Maurice Smeets/© 108Sports.online : Dylan Vork op Eindhoven Diving Cup 2018

Foto © Maurice Smeets/© 108Sports.online : Dylan Vork op Eindhoven Diving Cup 2018

Vierduizend toptalenten uit 206 landen tussen de 15 en 18 jaar oud doen mee aan dit sportevenement. De Thaise voetbalselectie, die eerder dit jaar na een benauwd avontuur gered kon worden uit een ondergelopen grot, is speciaal uitgenodigd. De Nederlandse delegatie bestaat uit 41 sporters die uitkomen in 19 disciplines, waaronder (voormalige turner) Dylan Vork in het schoonspringen. Synchroonzwemmen en voltige staan (nog) niet op het programma; kunstrijden wel maar op die van de Winterspelen voor junioren. De Belgische delegatie in Argentinië bestaat uit 32 sporters, uitkomende in 20 sporten, waaronder turner Ward Claeys die zich hiervoor wist te kwalificeren op het Europese kwalificatietoernooi.

De ‘Youth Olympic Games’ is een initiatief van het Internationaal Olympisch Comité @International Olympic , ondersteund door het NOC*NSF. Het evenement dat alles van de Olympische Spelen nabootst, richt zich op junior toptalenten, in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Doel is om hen een boost te geven voor hun sportcarrière door ze op jonge leeftijd in de praktijk kennis te laten maken met de Olympische gedachtegoed zoals baron Pierre de Coubertin het bedoelt heeft: ‘de uitdaging van sport op het hoogste niveau als een individueel streven tot zelfverbetering en een educatief middel ter verheffing van de jeugd’. “Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Essentieel is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.”

Team Nederland op de eerste YOG in 2010 in Singapore bestond uit 36 sporters die meededen aan 10 disciplines, waaronder herenturnen (Karl Kosztka), damesturnen (Tess Moonen) en trampolinespringen (Denise Liefting). In de zomer van 2014 werd de tweede editie van de Jeugd Olympische Spelen gehouden in Nanjing, China. Daar bestond Team Nederland uit 41 talenten die uitkwamen in dertien sporten, waaronder turnster Isa Maassen als enige vertegenwoordigster van de gymsport. Zij verving indertijd de eerder aangewezen Wendy de Jong die geblesseerd raakte. Rotterdam is een tijdje in de race geweest om de derde editie te organiseren. Op de derde editie in Buenos Aires ontbreken de gymsporters uit Nederland. Wel jureert Sanne Schut uit Alkmaar tijdens de trampolinewedstrijden.

Gymnastiekunie KNGU legde desgevraagd uit zich richting de Spelen van 2020 ook met de junioren te richten op het teamtraject. Daarom zijn er überhaupt geen Nederlandse turnsporters afgevaardigd naar het Europese kwalificatietoernooi voor de YOG 2018, dat eind juni gehouden werd in Bakoe, Azerbeidzjan. In de drie andere gymsporten zijn er ook geen Nederlandse junioren uitgezonden. Er was voor het kwalificatiemoment op de WK acro in Antwerpen op voorhand geen junior Nederlands mixed paar in de juiste leeftijdscategorie om mee te kunnen dingen naar een YOG-ticket. Op het EK trampolinespringen strandde Milco Abrahams in de halve finale en miste daardoor in het zicht van de haven de YOG 2018. Of de KNGU ooit overwogen heeft een junior ritmische gymnaste de kans te geven om zich voor de YOG in Buenos Aires te kwalificeren, is ons niet bekend.

Alles over de Youth Olympic Games Buenos Aires 2018 is te vinden op de website van het sportevenement.

Artikel © GymPOWER Sportredactie | Tekst © Theresa Beijn | Foto © Nyein Su Wai Kyaw Soe for © OIS/IOC die deze verstrekte aan geaccrediteerde pers voor nieuwsdoeleinden (de foto is niet bestemd voor commercieel gebruik).