Actueel op GP
Home » Geen categorie » Celine van Duijn blijft gefocust na eerste Europese titel
Celine van Duijn blijft gefocust na eerste Europese titel
Foto © Maurice Smeets/© GymPOWER

Celine van Duijn blijft gefocust na eerste Europese titel

EINDHOVEN – Op 8 augustus 2018 werd schoonspringster Celine van Duijn in de Royal Commonwealth Pool in het Schotse Edinburgh Europees kampioen op de 10m toren. Drie dagen nadat Sanne Wevers in The SSE Hydro in Glasgow de tweede Europese titel in het damesturnen voor Nederland behaalde, legde de vroegere pupil van turntrainer Marcel Wevers – de oom van Sanne – ook beslag op de tweede Europese titel in het schoonspringen bij de dames. Nota bene onder begeleiding van coach Edwin Jongejans, de broer van die vorige Europees kampioen, Daphne Jongejans. In één klap stond Van Duijn in de spotlights en plots ook in de agenda van menig sportjournalist en tv-programma. Door haar onverwachte prestatie werd eindelijk de volle aandacht gevestigd op haar sport. Dat vindt ze voor nu het belangrijkste. 

Van Duijn (25) blijft nuchter en relativeert het grote succes op het internationale titeltoernooi. “Deze EK-titel heeft geen toegevoegde waarde. De kwalificatie voor de Spelen is pas vanaf volgend jaar. Dus ik kan zeker geen rechten ontlenen aan deze titel, maar het is wel een goede impuls. Het zou mooi zijn als het een beetje meetelt. Maar Nederland heeft toch zijn eigen kwalificatienormen. Het is een stap, nee een sprong in de goede richting.” Van Duijn toont ook haar topsportmentaliteit, ze blijft gefocust op het ultieme doel. “Ik wil nog zoveel bereiken. Dit is pas ’t begin. Ik ben nog lang niet klaar en nog niet tevreden met mijn huidig niveau. Ik ben nog niet waar ik wil zijn en wil nog meer verbeteren. Maar het is wel leuk dat je op tv en zo je verhaal kan delen met anderen en iedereen zo kan motiveren. Schoonspringen wordt zo populairder en dat is mooi.”

Kenners die de sport al langer volgen vinden haar succes op het EK geen verrassing en wijzen naar haar talent, trainingsarbeid en de progressie die ze de afgelopen jaren geboekt heeft. Van Duijn legt desgevraagd aan GymPOWER uit, dat ze zelf ook wel verrast is met het Europese goud. “Ik had het nu nog niet zien aankomen. Op de vorige EK was ik nog tiende en in deze finale hadden zes deelnemers kans op een medaille. Een finale blijft een momentopname in mijn sport. Aan een goede kwalificatieronde kun je geen conclusies verbinden. In de finale gaat iedereen een tandje scherper en beter. Dat lukte me ook, met dezelfde sprongen als in de voorronde.”

Te midden van de Europese elite in Edinburgh ging ze uit van eigen kracht en haalde het beste uit zichzelf naar boven op het moment suprême. Voor de kijker stond ze zelfverzekerd op die toren te springen. “Ik voelde dat niet van binnen, maar voor de meesten leek het wel zo.”   Van Duijn vertelt GymPOWER over de coachingpower van Edwin Jongejans, over het voortraject en haar voorbereiding richting de EK, alsook over de speciale tactiek die ze geleerd heeft om zich te focussen in de wedstrijd. Dat deed ze ook in Edinburgh, waar ze ook nog de allerlaatste sprong van de wedstrijd maakte. Van Duijn: “Ik klom het water uit, keek naar het scorebord, zag m’n score en een één achter mijn naam! Ik was zó blij! Ik ging gelijk op mijn coach af, het was super. Echt te gek!”

Op de Amsterdam Diving Cup van 2014 werd de toen nog 20-jarige Van Duijn getipt als talentvolle schoonspringster met een grote toekomst. Ze kwalificeerde zich dat jaar voor haar eerste EK, die zomer in Berlijn, waar ze een finale hoopte te halen op de 1m plank en samen met Joey van Etten in het teamevent voor het eerst mocht springen van de Bondscoach van toen, Balasz Ligart. Het zou ook haar eerste ervaring zijn met de 10-m toren op een EK. “ Normaal de 1-meter en 3-meter plank spring, dat is dus wel een uitdaging”, vertelde Van Duijn ons toen. Ze haalde toen ook herinneringen op aan haar turncarrière, haar oude clubs GymXL Amersfoort en Turnlust Huizen en haar prestaties op NK’s en het SVOD-FAME Open. “Turnen was een geweldige tijd. Het was mijn alles. Vanaf dat ik kon lopen was ik elke dag in de turnhal te vinden.”

Als voormalig turnster, weet ze hoe belangrijk netheid is. Had ze daar in de EK-finale in Edinburgh ook voordeel van? Van Duijn: “Schoonspringen is een mooie sport waarin je goed elegantie kunt laten zien. Hoe eleganter, hoe netter. Ik had inderdaad vijf stabiele sprongen en geen grote fouten. Met één foutje loop je al een medaille mis. Dat gebeurde nu niet.”  Net als in 2014 vindt ze het belangrijk dat haar sport alle aandacht krijgt en positief in beeld komt. Ze toont haar betrokkenheid bij haar collega-schoonspringers van Team Nederland die het hele seizoen en ook in Edinburgh streden om prestaties en resultaten te leveren die hen en de sport verder kunnen brengen. De opmars van talent Dylan Vork, het synchroonspringen met Inge Jansen, de kwalificatie voor de World Series, alles heeft haar aandacht. Voor nu geniet ze van haar zomervakantie. “Het is goed om even iets anders te doen. Kracht opdoen, want volgend seizoen wordt nog zwaarder en ik wil goed uitgerust er aan beginnen.”

Lees het uitgebreide interview van GymPOWER met Celine van Duijn in de zomereditie van het GymPOWER Sportmagazine.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Interview © Casper Beijn | Foto © Maurice Smeets