Actueel op GP
Home » GP Actueel » Céline van Duijn kroont zich tot Europees kampioen in Edinburgh
Céline van Duijn kroont zich tot Europees kampioen in Edinburgh
Screenshot livestreamuitzending LEN

Céline van Duijn kroont zich tot Europees kampioen in Edinburgh

EDINBURGH – Tijdens het EK-sportevent 2018 in Glasgow worden van 6 tot en met 12 augustus 2018 de Europese Kampioenschappen schoonspringen in de Royal Commonwealth Pool in de Schotse hoofdstad Edinburgh. De schoonspringers van Team Nederland, dat in deze Olympisch cyclus onder leiding van bondscoaches Edwin Jongejans en Ramon de Meijer  hard aan de weg timmert om er op de Spelen van 2020 te staan, tonen hier dat ze met recht deze straffe plannen en ambities mogen koesteren. Na verdienstelijke prestaties voor Dylan Vork en Joey van Etten op de 1m plank, een vierde plaats in het mixed synchroonspringen voor Inge Jansen en Pascal Faatz, kroonde Céline van Duijn zich op indrukwekkende wijze tot Europees kampioen.

De sport in het schoonspringen gaat, samengevat, om het maken van verschillende soorten acrobatische sprongen vanaf diverse hoogtes (springplank en toren) met voldoende moeilijkheid en sierlijkheid, waarbij bij de uitvoering gelet wordt of er gesprongen wordt met gesloten benen, gestrekte tenen en in een rechte lijn met zo weinig mogelijk spetters bij de landing in het water. Als bij het trampolinespringen er hoogte gemaakt wordt op de trampoline om hoog in de lucht tot machtige en mooie sprongen te komen, in het schoonspringen duik je de ruimte in om ze te maken.

Europees kampioen 10m toren

Al in de voorronde op de vroege woensdagochtend 8 augustus 2018 verraste Van Duijn – met roots in het turnen –  vriend en vijand door in een veld van vijftien deelneemsters, iedereen achter zich te laten, inclusief de Britse topfavoriete voor de titel en Europees kampioene van 2017, Lois Toulson, die de mist inging bij haar derde sprong. Van Duijn sprong met minder moeilijke sprongen stabieler en wist ondanks wat haperingen in haar vierde sprong 289,65 punten te noteren voor een voorlopige eerste plaats in het klassement èn een finaleplaats. Dat de Nederlandse torenspecialiste tot de Europese top behoort, had ze al  lang bewezen maar hier was al duidelijk dat Van Duijn er klaar voor was om de overtreffende trap te nemen.

Al is het zo, dat je ook in deze springsport, hoe mooi je prestaties in de voorronde ook waren, geen enkele garantie hebt wat het gaat worden in de finale. Ieder van de twaalf finalisten begint met een schone lei en gaat voor een plek op het erepodium. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Toulson zich in de finale alsnog ging herpakken, maar bij de vierde sprong in de finale ging het wederom mis. Ze eindigde uiteindelijk zelfs op een teleurstellende vijfde plaats met 292,20 punten. Voor de Oranjesupporters was het flink billen knijpen, maar eigenlijk was dat meer om welke kleur medaille het zou worden. Geen getwijfel of het wel of niet ging lukken. Er stond hier een jongedame onverschrokken en vol zelfvertrouwen in eigen kunnen te springen die wist dat ze voor het eremetaal ging.

Een bijna vlekkeloze score in de voorronde is altijd moeilijk te verbeteren, maar het lukte Van Duijn er een flink schepje bovenop te gooien en haar klasse aan Europa te tonen, met een totaal van 319,10 punten als resultaat, gemiddeld bijna 64 punten per sprong. Het was een boeiende, spannende en tactisch goed gespeelde wedstrijd, waarin de Nederlandse het heft in eigen handen nam en het bij de laatste sprong afmaakte. Met een eerste sprong van 56,0, een tweede van 56,9, een derde van 56,8, een vierde van 63, en een laatste van 70,4 punten schoof Van Duijn gestaag van zesde naar vierde naar tweede tot de eerste plek. Haar laatste sprong was ongenaakbaar, wat een power! Met een voorsprong van liefst 4,1 punten op nummer twee, de Italiaanse Noemi Batki, volbracht ze de topprestatie die met een gouden griffel bijgeschreven mag worden in de Nederlandse sportannalen. Derde werd de Duitse Maria Kurjo met 308,15 punten.

Het meest ontgoocheld na de finale op de 10m toren zal de Oekraïnse Sofia Lyskun zijn, die mooie en fenomenale sprongen had (drie met een 70+ score), maar bij haar startpositie in de derde sprong de handstand moest onderbreken wat haar twee punten aftrek per jurylid en een zekere podiumplek kostte.

Vierde plaats mixed synchroonfinale 3m en voorronde 1m plank

Begin van de middag vond de finale in het mixed synchroonspringen 3m plank plaats waaraan namens Nederland het duo Inge Jansen en Pascal Faatz deelnam. Ook zij wisten in een spannende en boeiende wedstrijd de Oranjesupporters op het puntje van de stoel vast te beitelen. Met 278,10 punten voor vijf prima sprongen brachten ze het tot de vierde plaats. Geen medaille maar wel een mooi visitekaartje voor Nederland op dit podium.

In de mixed team finale op de eerste wedstrijddag, maandag 6 augustus 2018, traden Dylan Vork en Joey van Etten aan in de voorronde van de 1m plank voor heren. Vork, bezig aan een topseizoen met inmiddels ook het Nederlandse ticket voor de Jeugd Olympische Spelen op zak, maakte indruk in zijn debuut op het EK met vijf sterke sprongen op rij. Hij maakte daarmee een mooie kans op de finale met de beste twaalf, maar zijn laatste, zesde sprong ging mis en met 286,60 punten moest hij zich in het sterke veld met 27 deelnemers met de 17de plaats tevreden stellen.

Van Etten had vier hele goede sprongen, maar een mindere tweede sprong zette hem al vroeg op achterstand. Doordat ook zijn laatste, zesde sprong mis ging, eindigde hij op de 24ste plaats in het klassement met 271,50 punten. Er is nog werk aan de winkel voor beiden, maar ze lieten hier op dit internationale podium in Edinburgh zien, dat ook bij de heren rekening gehouden moet worden met Nederland.

Tot zondag 12 augustus a.s. wordt er nog meer gesprongen in Edinburgh om de Europese titels en eremetaal. Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van het EK-sportevent 2018.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn | Screenshots livestreamuitzending LEN