Actueel op GP
Home » GP Actueel » Céline van Duijn reikt tot halve finale World Cup in Wuhan
Céline van Duijn reikt tot halve finale World Cup in Wuhan
Archieffoto © Maurice Smeets

Céline van Duijn reikt tot halve finale World Cup in Wuhan

WUHAN, China – Céline van Duijn bereikte op dinsdag 5 juni 2018 op de 10m toren bij de dames de halve finale van de FINA World Cup schoonspringen in Wuhan, China. In het sterke veld van 27 deelnemers in de kwalificatieronde wist ze zich als veertiende van de achttien te plaatsen voor deze tussenronde. Een verdienstelijke prestatie die naar meer smaakt.

Van Duijn, één van de sterke kandidaten in de Nederlandse selectie voor een ticket voor de Spelen van Tokyo 2020, sprong een op haar niveau sterke voorronde en behaalde totaal 289,80 punten. De halve finale werd op woensdag 6 juni 2018 gesprongen, waarbij Van Duijn nipt naast de finale greep met een dertiende plaats. De beste twaalf gingen door. Met dezelfde prestatie en score uit de voorronde zou ze de finale gehaald hebben.

Van Duijn begon de halve finale even sterk, maar de tweede sprong ging minder goed dan in de voorronde. Ze toonde haar strijdlust en topmentaliteit door zich goed te herstellen in de laatste sprongen, maar de totaalscore kon ze niet meer voldoende opkrikken. Ze kwam ruim 4,5 punt tekort om de Britse Robyn Birch weer voorbij te streven: 279,05 versus 279,05 punten. Birch was met 278,40 punten in de voorronde doorgestroomd naar de halve finale als achttiende en laatste.

In de zinderende finale moest de regerend Olympisch kampioene Qian Ren (17) uit China het afleggen tegen landgenote Jiaqi Zhang (14). Ren die in Rio de Janeiro de sportwereld op haar kop zette door op haar vijftiende met een sublieme springstijl de Olympische titel te pakken op dit onderdeel, kon Zhang in de voorronde achter zich houden maar verloor in de halve finale haar greep op de wedstrijd door een mindere sprong. In de finale werd Ren door de nieuwe, piepjonge Chinese wereldtopper overklast met liefst tien punten voorsprong: 370,1 punten voor het goud, 360,55 punten voor het zilver.

Pandelela Pamg uit Maleisië, die in de voorronde nog op de twaalfde plaats was geëindigd met 295,70 punten,  consolideerde haar derde plaats in de halve finale en pakte uiteindelijk in de laatste ronde het brons met 349,15 punten. Birch reikte tot de tiende plaats met 284,20 punten.

De deelname van Van Duijn aan de World Cup in China werd benut voor een vierdaagse trainingsstage in Guangzhou. De complete uitslagen staan op de website van de FINA. Meer informatie is te vinden op de website van de KNZB.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto © Maurice Smeets onder persaccreditatie GymPOWER: Céline van Duijn op de Senet Diving Cup 2018