Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » ‘Citius, Altius, Fortius’: Nederlands Kampioen in minder dan 20 seconden
‘Citius, Altius, Fortius’: Nederlands Kampioen in minder dan 20 seconden
Foto © Yoshida Fotografie

‘Citius, Altius, Fortius’: Nederlands Kampioen in minder dan 20 seconden

Videocompilatie met foto’s verslaggevers en fotografen Team GymPOWER in Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – Op 23 en 24 juni 2018 werden ook de Nederlandse Kampioenschappen in het trampolinespringen gehouden in Hal 1 en het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy, in het kader van het Groot-NK-weekend van gymnastiekunie KNGU. GymPOWER-journalist Eline Windig bezocht het evenement, mengde zich tussen het publiek en schreef het verslag over het NK in deze gymsport. Collega Casper Beijn interviewde trampolinespringsters van Veerkracht Amsterdam en TVIJ IJmuiden over hun ervaringen in Ahoy.

‘Citius, Altius, Fortius’

Het Olympische motto (sneller, hoger, sterker) is in bijna geen enkele sport meer van toepassing dan in het trampolinespringen. Hooguit twintig seconden is de tijd die het verschil gaat maken tussen winnen en verliezen. Negen meter hoogte kan een topspringer halen. En om de perfecte oefening neer te zetten is niets minder dan een krachtexplosie nodig.

Trots

De negen meter hoogte halen de jonge trampolinespringers die tijdens ‘Dutch Gymnastics The Finals’ in hal 1 hun oefeningen laten zien, nog niet. De ambitie hebben ze al wel. Familie op de tribune houdt hun adem in. Niet alleen voor de springers is dit spannend. Suzan Geurts  en Mare van Rossum, 9 en 10 jaar, van Orion Putten springen hier hun allereerste NK. Een indrukwekkende belevenis. Het is even wennen zo’n eerste interview maar al gauw komen de meiden los.

Geurts : “We hebben al synchroon gesprongen. We zijn geen sprong vergeten en we gingen tegelijk. Alleen bij de oefening met salto ging ik een beetje heel hard afzetten.” Van Rossum: “Ik ben het meest trots dat we goede oefeningen hebben gesprongen en dat we hier al staan. Soms zegt de trainster iets en dan denk ik oh ja daar moet ik ook nog op letten en dat helpt dan goed.

Roseanne van Boxtel komt met haar vader trots haar medaille laten zien. Ze is zojuist Nederlands kampioen geworden bij de pupillen meisjes DMT. “Ik dacht eigenlijk dat ik derde of vierde of vijfde zou staan, maar ik was eerste. Echt superleuk. Supersupersuperleuk!

Vliegen?

De jonge Elin Doeve (Pro Patria Zoetermeer) haalt vandaag een mooie bronzen medaille  in de klasse E pupillen. Ze is geen spraakwaterval maar haar ouders helpen haar mee om zo goed mogelijk antwoord te geven op die lastige vragen. Doeve “Ik heb hier gesprongen. Alles was goed gelukt. Ik leer het van juf Marguerita [La Vos -RedGP] en juf Rea [Lenders-RedGP]. De achterover tot zit vind ik het leukste” Sommige dingen weet ze heel zeker. Hoe dat nou voelt dat trampolinespringen? Haar moeder helpt  “als vliegen ?Nee”, zegt Doeve beslist. “Dat niet,  gewoon als trampolinespringen

Van topspringster naar topcoach

Tara Fokké (trainster en coach bij Flikflak) steunt haar pupillen waar ze kan op hun belangrijkste wedstrijd van het jaar. De topsport heeft ze achter zich gelaten maar in een nieuwe rol is ze er dit NK gewoon weer bij. Fokké  “Het is wel een dubbel gevoel voor mij.Dat ik zelf niet op de trampoline sta is gek maar het is mooi dat ik mijn kennis kan overdragen op de springers. Dus dubbel maar wel heel waardevol. Ik ben wel heel blij dat ik hier dit kan doen als coach. Wat ik tegen mezelf gezegd zou hebben als ik daar zou staan als beginnende springer?  Vooral dat ik moet genieten. Je bent zo zenuwachtig. Je wilt het goed doen voor je ouders, voor jezelf, voor je trainer, je wil het voor iedereen goed doen en ik denk dat het vooral belangrijk is dat je plezier moet hebben, genieten dat je op zo’n Nederlands Kampioenschap staat. “

Eindelijk Nederlands Kampioen

In de grote Arena worden gelijktijdig de wedstrijden voor de A jeugd en in de avond voor de A junioren gesprongen. De A jeugd klasse die dit jaar voor het eerste in de Arena en niet in Hal 1 wordt gesprongen wordt bij de jongens overtuigend gewonnen door Ralph van Tilborg (KDO Apeldoorn). Van Tilborg “In de finale was ik nog meer gespannen dan in de voorronde. Ik trilde helemaal maar ik sprong goed en toen werd ik eerste. Ik wist dat ik het kon en dit jaar is het me gelukt. Wat mij helpt om in de flow te komen is naar niet naar andere springers te kijken,  gewoon rustig naar muziek luisteren. Dan wat oefeningen doen en dan begin ik gewoon. Mijn trainer Carmen [Verstraten, RedGP] wijst me er wel eens op dat ik rustig aan moet doen en niet al te gespannen moet zijn en dat helpt me wel heel erg. En nu is het me gelukt Nederlands Kampioen te worden. Eindelijk ben ik er, dat omschrijft dit NK voor mij wel het best

Op de tweede plaats eindigt Cas Westbroek (Flik-Flak Sportclub Den Bosch) die aantoont goed in vorm te zijn,  en het brons gaat naar Tristan Boersma (TSH Heerenveen). Ook hier trotse ouders en familie op de tribune. In de gesprekken op de tribune komen nu ook de mindere kanten aan bod.  Zo worden er tips over goede sportartsen, fysiotherapeuten en therapieën die kunnen  helpen bij hardnekkige blessures  worden uitgewisseld. De jonge sporters trainen soms meer dan 20 uur per week om dit niveau te behalen. Een overwinning op zo’n groot evenement is nooit vanzelfsprekend.

Vriendschap

In de meisjes A klasse is het de winnares van vorig jaar Katie Cowles (Triffis) die ook dit jaar de titel naar weet te behouden. Ze traint dagelijks met haar vriendin en trainingsmaatje, clubgenote Marisa Lema Vigo die hier ook een finaleplaats haalt. Lema Vigo “Ik ben heel tevreden, want ik had niet verwacht dat ik al mijn oefeningen zou uitspringen.Ïk heb heel weinig voorbereiding gehad want ik ben er door een blessure heel lang uit geweest, dus ik was vooral heel onzeker maar het ging uiteindelijk heel goed.” 

Cowles: “Ik ben Nederlands kampioen geworden. Ik had het ook niet verwacht want ik had ook een tijd niet gesprongen vanwege een blessure. De trainingen gingen heel wisselend, goed en slecht. Het inspringen ging ook niet goed maar toen de wedstrijd begon kwam ik in een flow.“  Lema Vigo “ Je hebt ook  gewoon veel steun aan elkaar. Je maakt leuke tijden met elkaar mee en ook moeilijke en je komt er altijd met zijn tweeën weer bovenop en dat is gewoon het mooie van onze vriendschap. Gewoon iedere keer voor jezelf een doel stellen dan houd je het vol.  Ook al gaat het soms niet goed, je werkt naar een doel dus dan blijf je doorzetten.” 

Cowles ” Het is zo’n leuke sport om te doen. En al die mensen die er voor je zijn. Het is gewoon vet cool als je dan terugkijkt. Ik heb gewoon een dubbel gedaan. Ik heb dat gedaan. Ik ben nu in de Arena. Het is ook een doel dat je hier weer wil zijn. Ook omdat het zo moeilijk is, als je een oefening uitspringt is het gewoon zo’n geweldig gevoel en dat is ook waarom je door wil gaan. “ Lema Vigo “ Je weet hoe het vroeger was en als je een blessure hebt en je wilt weer dat het wordt zoals vroeger dan streef je daarnaar. “

Op de tweede plaats in de A jeugd meisjes  eindigt het sterk springende Sparta-talent Eline Westhuis en Mira Stepanova (Triffis) springt met mooie oefeningen naar het brons.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Wat deden die twee dames op de tweede ring van het Sportpaleis van Ahoy?! Dit waren de twee HD-juryleden die de horizontale verplaatsing bij het trampolinespringen beoordeelden: of de springers in het midden van de grote trampoline bleven landen tijdens hun oefening met een serie van tien sprongen. Buiten het middelste vakje met het rode kruis springen levert 0,1 tot 0,3 punt aftrek op, afhankelijk waar je per sprong belandt op de trampoline. In Hal 1 zaten de HD-juryleden op de hoge scheidsrechtersstoelen voor het tennis.

Overwinningen en puntenrecords

In de avond springen de A junioren hun wedstrijd. Waren de  tribunes in de ochtend nog leeg, nu is het druk in het Sportpaleis. Met de eredivisie herenturners op de achtergrond werken de trampolinespringers nauwkeurig hun oefeningen af.

Milco Abrahams (Turnoss) maakt zijn favorietenrol waar en sleept de titel binnen. Runner up is Jordy Mol (Triffis). Het brons gaat dit jaar naar Emre Sörman. Abrahams “De wedstrijd was heel spannend. Van tevoren verwachtte ik ook wel dat ik eerste zou worden, maar het moest nog wel goed gaan. Het was niet mijn beste wedstrijd maar wel voldoende. Het woord dat mijn NK het beste omschrijft? Eindelijk! Om bij de beste van Nederland te horen is inzet denk ik wel het belangrijkste, ook plezier wel. Plezier en motivatie dat moet je wel hebben en dat heb ik eigenlijk altijd. Door freestyle erbij te doen heb ik ook wel meer plezier in het springen.” 

Dat hij ook freestyle trampoline springt heeft zowel voordelen als nadelen, denkt Abrahams. “Voordeel is vooral veel air awareness. Stel ik zit in een oefening en ik weet niet waar ik ben, dan kan ik altijd wel op mijn voeten of op mijn rug of buik neerkomen zodat ik niet op mijn nek land. Nadeel is denk ik wel dat de netheid er iets aan ten onder gaat maar niet heel erg ofzo. Je moet gewoon goed kunnen switchen tussen die twee dingen, als je het door elkaar gaat halen dan gaat het niet goed. No fear, mijn slogan, dat gaat voor mij vooral over niet nadenken over vallen of angst ofzo. gewoon geen angst en ervoor gaan vooral met  speelsprongen en nieuwe dingen. Maar ik kan niet goed tegen donkere kleinere ruimtes en spinnen vind ik ook niet echt chill.

Jordy Mol (Triffis) , een aantal jaar geleden was hij nog voetballer, heeft zich in relatief korte tijd ontwikkelt tot een junior die goed presteert in de A  klasse. Mol “Dit was een super NK! Ik heb een nieuw puntenrecord neergezet met individueel. Mijn coach Sven Mooij heeft gezegd dat ik er vol zelfvertrouwen moest staan.”

Bij de junioren meisjes wordt een spannende strijd gestreden. Tessa Boeve (Sparta Ermelo)  springt een strakke finaleoefening en zet daarmee de toon. De als eerste geplaatste Caitlin van den Heuvel (Flik-Flak) zal moeten laten zien wat ze waard is. Bijna gaat het mis, Van den Heuvel moet flink aanpassen maar springt koelbloedig door en houdt daarbij haar netheid vast. De spanning op de tribune is te snijden en de ontlading is groot wanneer de jurypunten verschijnen en Van den Heuvel de nieuwe juniorenkampioene is. Tessa Boeve grijpt het zilver en Femke van de Venne (Turnoss) behaalt met een nette oefening het brons.

Onverwachte resultaten

Zondag is het de beurt aan de A senioren. In de ochtend wordt de synchroonwedstrijd gesprongen. Bijna typisch voor het trampolinespringen verloopt dit niet zoals van tevoren verwacht en gepland. Jackie Lionahr (Flikflak) en Floor Meijering (KDO) blijken het meest stabiele paar en mogen daarmee de overwinning vieren. Tweede wordt het paar Romée Pol (Sparta) en Romana Schuring (TVIJ) gevolgd door een onverwacht succes voor het paar Ashley Kuijper en Nadia la Vos (Pro Patria) met brons.

Voor la Vos is het haar laatste NK tussen de A senioren dames in de Arena. La Vos “Sinds dat ik 12 ben, ben ik geblesseerd aan mijn schenen. Ik loop zo erg achter op de rest van de groep en het is ook niet heel erg leuk meer omdat ik constant pijn heb en ik merk nu ook dat ik andere blessures ga krijgen omdat ik gewoon niet op niveau ben. Dus heb ik besloten om te stoppen met wedstrijden.” Ze is een aantal keer Nederlands Kampioen geworden in  de E tot en met de B.

La Vos: “Mijn moeder wilde niet dat ik aan topsport zou doen want ze heeft het zelf meegemaakt. En nu sta ik hier toch bij de A senioren in de Arena dus dat is wel bijzonder. Ik ben altijd al een doorzetter geweest. Als iets niet goed gaat dan moet ik het nog een keer doen en dan beter. En dat heeft er eigenlijk toe geleid dat ik hier nu voor de laatste keer op een NK sta, synchroon en met pijn maar ik ben er wel blij mee. Om in de Arena te staan dat is echt geweldig. Ik heb er gewoon geen ander woord voor. Het is fantastisch!”

Van de wedstrijden gaat ze het teamgevoel het meeste missen. “Dat je met zijn allen op een wedstrijd staat. We hebben een hele fijne groep.  En zelfs de zenuwen ga ik  een beetje missen. Mijn nieuwe doel is volgend jaar mijn diploma halen en dan hopelijk aangenomen worden op de HvA bij de studie Forensisch Onderzoek. Daar ga ik me volledig op focussen

Bij de heren prolongeert het duo Roel Teillers en Jimmy Demmers (Triffis) overtuigend de titel. Het zilver gaat naar Daan Bergsma en Bram Marskamp (TSH) De geblesseerde Chris Moerman (Triffis) springt met zijn enkels ingetaped met Melvin Dokter (SV Omnia 2000) naar het brons.

De jeugd heeft de toekomst

Waar de blauwe matten in de Arena zich regelmatig opdringen  aan de senioren springsters weten de A jeugd en junioren springers zich in Hal 1 goed staande te houden bij hun synchroonwedstrijden. In de klasse A jeugd meisjes springen Megan Brouwers en Senna van Gelder (Flik-Flak)  een fantastische finaleoefening, met een score van 43,610 zouden ze hun senioren collega’s in de arena verslagen hebben. Ook Eline Westhuis en Valerie Bosschart (Sparta Ermelo)  springen fenomenaal als synchroonpaar met een finalescore van 43,430

Na juryoverleg over het reglement wordt besloten dat de score van alle drie de gesprongen oefeningen en niet van alleen de finaleoefening telt voor plaatsing. Hiermee worden Westhuis en Bosschart  tot winnaars uitgeroepen. Jammer genoeg is dit pas nadat van Gelder en Brouwers de gouden medaille al om hun nek gevoeld hebben. De twee meiden van Flikflak tonen zich uiterst sportief en dragen de medailles en titel over naar de twee Spartaspringsters. Het brons gaat in deze klasse naar Iris Schrier en Nienke Bosma (Forza en Flikflak).

Vanwege blessures nemen er in de klasse A jeugd jongens geen andere synchroonparen deel. Cayden Ham en Thijmen Timmer (KDO) laten mooie oefeningen zien en worden daarmee Nederlands Kampioen in deze klasse.

De A junioren meisjes klasse wordt net als vorig jaar gewonnen door de sterk springende Anke Boeve en Tessa Boeve (Sparta) Dani Mooibroek (Sparta) springt  met Femke van der Venne (Turnoss)  naar zilver en Daniëlle Bogaards en Jessica Bogaards (Omnigym Assen)  winnen brons. Bij de A junior jongens springen Joep van de Wetering en Luuk Swinkels (Flik-Flak) met een dikke punt verschil naar het goud. Finn Munsters en Ralph van Tilborg (Springbokken en KDO) behalen zilver en Martijn Reus en Jordy Mol (Triffis) het brons.

Video & interviews met Veerkracht Amsterdam en TVIJ IJmuiden  © Casper Beijn

Twee mooie bekers

In de namiddag volgt in de Arena de spannende ontknoping van de Senioren in de A klasse. Want hoe constant er  het hele jaar door al gepresteerd is, tijdens de 20 seconden in de Arena moeten de springers het nog wel laten zien.

Bij de senioren dames worden spannende oefeningen met hier en daar noodzakelijke aanpassingen gesprongen.Nederlands Kampioene 2017 Jackie Lionahr (Flikflak) kan door een val in haar keuzeoefening geen finaleplaats behalen. Pascal Wiebering (Triffis) is hier en daar wat instabiel maar zet in de finale toch een goede score neer voor een voorlopige eerste plaats. In voor het publiek zenuwslopende seconden lukt het Romana Schuring die score met 0,8 punten te verbeteren. Tenslotte ziet Schuring haar synchroonpartner Romée Pol (Sparta) de winst naar zich toetrekken. Pol die, sinds ze het springen na een aantal jaar pauze weer heeft opgepakt, is helemaal terug aan de nationale top. En ook internationaal begint ze al aardig aan de weg te timmeren, getuige haar finaleplaats op het EK.

In de A senioren herenklasse werd deelgenomen door een paar kersverse senioren. Eén van hen, Bram Marskamp (TSH), wist het uiteindelijk tot het podium te schoppen. Hij behaalde het brons. De twee trainings- en synchroonpartners van Triffis, Nederlands Kampioen 2017 Jimmy Demmers en Roel Teillers streden om het goud en zilver. Teillers bewees goed in vorm te zijn en troefde Demmers met een sublieme finaleoefening goed voor een score van 54,890 af. Teillers  “De wedstrijd ging super goed, ik zat de hele dag al in een lekkere flow die ik tot aan het eind wist vast te houden met als resultaat 2 mooie bekers. Die twee bekers maken het wel waard. Behalve van mijn ouders en trainer natuurlijk krijg ik ook veel ondersteuning  van mijn nieuwe sponsor die ik het afgelopen jaar heb gekregen, namelijk het energiebedrijf Engie. In de toekomst wil ik een oefening springen met de moeilijkheid netheid en hoogte van de wereld top, dit NK was een mooie stap richting die oefening. “

Alle overige uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel en beelden © Sportredactie GymPOWER o.g.v. persaccreditatie verstrekt door KNGU | Tekst incl. interviews © Eline Windig | Video GP @ Beeldspraak Ahoy 2018 – Trampolinspringen incl interviews © Casper Beijn | Foto’s (inclusief compilatievideo) © Yoshida Rosenboom, © Maurice Smeets, © Ineke Klaassen, © Eline Windig en © Casper Beijn