Actueel op GP
Home » Geen categorie » Claire de Ridder wil met Pasca vlammen op haar laatste Wereldruiterspelen
Claire de Ridder wil met Pasca vlammen op haar laatste Wereldruiterspelen
Foto © Casper Beijn

Claire de Ridder wil met Pasca vlammen op haar laatste Wereldruiterspelen

TRYON – Ook voltigeur Claire de Ridder plaatste zich, net als Carola Sneekes en Team Roy Rogers, namens Nederland voor de World Equestrian Games, de Wereldruiterspelen die tot en met 23 september 2018 gehouden worden in het Amerikaanse Tryon, Noord-Carolina waar de orkaan Florence bakken regenwater heeft gedeponeerd in het afgelopen weekend. Het onderdeel voltige staat op 18, 19, 20 en 22 september op het programma van het toernooi dat als WK geldt. Olympische kwalificatie is (nog) niet van toepassing, maar hoe dan ook kijkt De Ridder, die zich opwerpt als ambassadrice van deze artistieke en acrobatische sport, er erg naar uit.

De Ridder: “Het wordt nu allemaal echt. Of je wordt uitgezonden is vooraf altijd de vraag. Op 31 juli 2018 was het zeker en dan ga je alles regelen. En toen vlogen alle paarden vanaf vliegveld Luik, die van ons in de week van 10 september. Zo leuk om al die voorbereidingen te volgen. Er is een filmpje online gezet waarin je ziet hoe dat allemaal gegaan is. En dan zo ver weg, naar de VS maakt het extra bijzonder.”

Voor De Ridder zijn de Wereldruiterspelen net zo belangrijk als een EK of World Cup of andere grote wedstrijden. “De EK volgend jaar in Ermelo bijvoorbeeld is ook bijzonder, juist omdat het dan thuis is. Dit zal mijn laatste WK worden als voltigeur. Ik neem er nog geen afscheid, want volgend jaar is er nog het EK waar ik aan mee doe, maar het einde van mijn actieve sportcarrière nadert. Het zijn mijn derde Wereldruiterspelen. Ze zijn altijd mooi en groots, die in Aken in 2015 waren ook supermooi, één van de mooiste Wereldruiterspelen ooit. Dat zit hem in de hele atmosfeer. Dat maakt je aanwezigheid wel tot een grote prestatie.”

Voltige onderscheidt zich tussen de acrobatische sporten door het teamwork en de wisselwerking aan wederzijds vertrouwen tussen mens en dier. Dat wordt duidelijk als De Ridder erover vertelt: “Mijn paard Pasca is heel cool. Dit is zijn eerste seizoen. Hij heeft een paar kleine wedstrijdjes in de benen en die gingen goed. Ik had nooit gedacht dat hij zo snel vooruit zou gaan. Daarna kwamen de grotere wedstrijden, waarin hij het ook prima deed. We zijn echt naar elkaar toe gegroeid, hij, de longeur en ik. Hij heeft echt een wedstrijdmentaliteit en is er zeker klaar voor. In juli deden we Aken. Dat ging heel goed en hij steeg er boven zichzelf uit. We waren er een hecht team. Mooi, omdat je er allemaal zo voor werkt. Dan is samenwerking zo belangrijk. Pasca wil pieken op wedstrijdmomenten, doet dan zichtbaar extra z’n best en is zoo geconcentreerd. Hij is ook heel grappig. Als we zijn benen nat spuiten, kan hij opeens zijn hoofd naar voren doen om uit de slang te drinken. Hij is een typisch geval van ‘stille wateren, diepe gronden’. Technisch gezien heeft hij een fijne galop en is heel constant. Het is knap als een paard heel constant kan galopperen, heel regelmatig en met een goed evenwicht.”

weg_calendar-of-events-copyDe 31-jarige voltigeur benut elke kans om haar sport onder de aandacht te brengen en uit te leggen hoe het voltigeren in elkaar steekt. Bekend maakt bemind. Er wordt een verplichte (plicht) en een keuze-kür gedaan, op een choreo op muziek met een combinatie van turnen en acrobatiek uitgevoerd door één of twee voltigeurs of een heel team, op een galopperend paard dat in de juiste cadans wordt gehouden door een longueur. De ultieme uitdaging in de sport is het een keer op te kunnen nemen tegen een topturner die er heel goed in is. De Ridder vertelt wat voltigeurs kunnen en doen: “Er zijn een paar sprongen, verdeeld in categorieën. Bij voltige telt een moeilijke flik-flak bijna hetzelfde als een handstand met kwart draai, zolang ze netjes worden uitgevoerd. De afsprong levert ook punten op, maar de meeste voltigeurs hebben er één in dezelfde categorie met de vereiste moeilijkheid. Mijn vriend sprong wel een moeilijker afsprong, schroefsalto af. De handen aan de grond levert veel meer aftrek op dan een moeilijke afsprong. Je kan dan soms beter voor een makkelijkere afsprong kiezen.”

Voltige deelt veel meer dan de naam met de gymsport. Als klein kind heeft De Ridder ook geturnd en ziet daarom de raakvlakken. “Als zesjarige bleek ik wel aanleg voor te hebben. Ik ben niet zo van duursporten, ben wel helemaal gek van paarden, dus het werd al direct voltige. De combinatie met gymnastiek maakt het wel heel leuk. Ik weet nog dat ik minitramp met handstand over de kast geweldig vond. Iedereen in Wassenaar in mijn buurt hockeyde, dat vond ik niks. Ik zocht iets bijzonders. Later kwam het gevoel voor theater erbij, het ‘verkleden op een thema’. Je kunt bedenken wat je wilt en hoe je het wilt. In mijn kür beeld ik Malala uit, het meisje dat de nobelprijs ontving. Via via kreeg ik contact met iemand die hier speciaal muziek op maakte voor de technische test. Muziek helpt om een kür nog beter te maken. Als je alle bewegingen goed op de muziek doet heb je een goede kür en heb je veel punten voor je artistiek.”

De Ridder kan terugkijken op een lange en verdienstelijke sportcarrière, maar weer één laatste keer vlammen in Tryon. “Mijn eerste Wereldruiterspelen was in 2006 in Aken met het team. Dat was het walhalla. In 2014 in Caen deed ik solo mee. Ik had toen net mijn enkel gebroken en het was puur overleven. Nu wil ik graag laten zien wat ik kan. Het doel is de finale halen en het daar zo goed mogelijk doen, de top-15 dus en dan kan er alles gebeuren. Ik heb de klassering inmiddels een beetje los gelaten. Bij de dames senior zit alles dicht op elkaar, de top-6 en ook de subtop eronder. Het is dus bijna onmogelijk iets te voorspellen. Eén wankeltje kan drie plaatsen lager betekenen.”

Informatie over de voortgang van de Wereldruiterspelen 2018

De Wereldruiterspelen 2018 kenden vanaf het begin een chaotische start, wat verergerd is door de komst van de orkaan Florence uitgerekend in dat gebied. Zondag 16 september 2018 is het programma voor andere disciplines definitief geschrapt vanwege de barre weersomstandigheden en de ondergelopen arena’s door het overdadige regenwater. De vraag is nu of de voltigewedstrijden kunnen doorgaan. Paarden, voltigeurs, longueurs en andere begeleiders maken het goed en hebben droge voeten gehouden. Meer informatie over de deelname van Team Nederland aan de Wereldruiterspelen Tryon 2018 is te vinden op de Facebookpagina’s van de Nederlandse federatie KNHS /Voltigevereniging (met link naar de websites) en van de internationale federatie FEI (inclusief Facebookpagina en livestream). Ook via de Facebookpagina en website van het toernooi zelf.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Auteur tekst en interview © Casper Beijn | Screenshot video YouTube © Michiel Zelvelder: Claire de Ridder als Malala tijdens CVI 2018 in Ermelo