Actueel op GP
Home » GP Actueel » Classic Pole Competition ADC al een nationale klassieker
Classic Pole Competition ADC al een nationale klassieker
Credit beeld © Studio ADC/Classic Pole Competition 2018

Classic Pole Competition ADC al een nationale klassieker

VLEUTEN – Sinds de vele successen op het WK van dit jaar staat de paaldanssport in Nederland echt op de kaart. Eén van de grotere wedstrijden is de Classic Pole Competition ADC die wederom op 14 oktober 2018 werd gehouden. Jonge talenten en ervaren paaldansers streden in de categorieën Paaldansen, Pole Art, Pole Comedy en Pole Drama om de eer en de medailles. Studio ADC heeft een wedstrijdformat waarin veel vaardigheid in zowel acrobatiek, lenigheid als uitstraling uitgebreid en met hoge kwaliteit aan bod komt. Organisatrice Amanda de Caluwe was zeker enthousiast over het hoge niveau.

Bij het Paaldansen zetten Josien, Marieke en Tatyana bij respectievelijk 30+ en 40+ unieke prestaties neer. De jongere deelnemers waren vooral heel enthousiast, maar zeker ook goed. Bij Pole Art was het duo Tirsa en Eva topklasse (zie video hierboven). Zij toonden de kracht van acrobatiek bij hun act. Marie-Sophie zette in de originele categorie Pole Comedy een act neer die iedereen nog lang zal heugen. Bij Pole Drama wonnen Nadine en Romy met een klasse-act. Hier kregen Rowanie en Nathalie een speciale prijs voor de mooiste act: “We zijn zo blij en dankbaar!”

De atleten bestreken het hele podium waarop twee palen stonden. Een spinning pole, die  meedraait en een static pole waarvan het de bedoeling was dat je ze in evenwicht gebruikte. De spinning pole is daarbij het moeilijkst, maar deze werd door de deelnemers goed benut. De Caluwe: “Tirsa en Eva zijn zo goed! Volgende keer kunnen we de prijs vooraf al opsturen. Van de dansers van Maira Dance uit Dordrecht valt op hoe lenig ze zijn. Je ziet dat ze van Irina komen. De atleten van ADC vallen op door flow, uitstraling en gepointe voeten. Ik heb nog nooit zoveel atleten zien huilen van blijdschap omdat ze het zo bijzonder vonden.”

De organisatie kijkt tevreden terug op wederom een geslaagd evenement. De Caluwe: “Het was super en alles liep zo goed. Het is mooi om te zien hoe de wedstrijd qua kwaliteit van de eerste tot deze derde editie is gegroeid, net zoals het paaldansen in de hele breedte in Nederland beter en professioneler wordt.” Deze wedstrijd die vooral draait om flow is uniek in zijn soort, omdat alle aspecten van het paaldansen de aandacht krijgen. De Caluwe: “We willen zien dat je goed kan paaldansen, hoe de transitions verlopen, de beweging van vloer naar paal. En dat je een act neerzet, waarbij het niet gaat om attributen maar om jou en het podium.”

Het is geen sinecure om zo’n sportwedstrijd in goede banen te leiden. De Caluwe: “Presenteren was dan ook een vak apart bij deze wedstrijd. Ik was heel blij met mijn vader, die de muziek heeft gecheckt, op verzoek aangepast en opnieuw gemixt. Over de muziek is bij deze wedstrijd heel goed nagedacht. Je ziet bij iemand gelijk of de muziek bij hem of haar past. Of er vrolijke passen komen of dat het een serieuze, ernstige boodschap is. Daar is erg van genoten!

Er deden ook sporters uit België mee en atleten met een anderstalige achtergrond. De Caluwe: “De wedstrijd heeft nu dus al echt een internationaal karakter. Zonder Liset en alle topvrijwilligers had ik dit niet kunnen organiseren. We maken ons op voor de volgende wedstrijd van onze dansstudio op 14 april 2019 met het thema ‘Fairy’, dus dat wordt nog sprookjesachtiger. De inschrijving is al bijna vol!”

Meer info over de Classic Pole Competition ADC 2018 en 2019 is te vinden op de Facebookpagina en de website van Studio ADC.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden © Studio ADC/Classic Pole Competition