Actueel op GP
Home » Geen categorie » Column – Back to the basics met het Univé Gymgala zou ‘gouden move’ zijn
Column – Back to the basics met het Univé Gymgala zou ‘gouden move’ zijn

Column – Back to the basics met het Univé Gymgala zou ‘gouden move’ zijn

AMSTERDAM – 29 december 2017, Show 1. Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerde de KNGU, samen met sponsor Univé, in Ziggodome in Amsterdam het grootste gymgala van Europa. Althans zo luidde de reclame en zo schalde de speaker het rond in de muziekarena. Het ‘Univé – A Touch of Gold’ 2017. De Redactie van GymPOWER kreeg dit jaar geen persaccreditatie voor deze show, dus gingen enkele van onze verslaggevers op eigen titel kijken en kwamen met gemengde gevoelens terug. Die gaan pas weer kijken als het eindejaarsfeest van de gymsportwereld weer terug zou keren naar de basis. De keus om er een commerciële tv-show van te maken, is voor vele liefhebbers bepaald geen ‘gouden move’, luidt de conclusie. Eén verslaggever tekende het op, een verslag vanuit het perspectief van kijkers op de tribune.

Gym-Experience-routeOp het laatste moment toch maar kaartjes gekocht ad € 51,75 per persoon om deze show te kunnen zien. Thuis geloot welk kind mee mocht. De rest van het gezin moest thuisblijven. Met zo’n prijzig kaartje op zak waren onze verwachtingen hoog gespannen. Na een lange wachttijd in een lange rij in de vrieskou konden we naar binnen de boel verkennen. Bij de entree een heel plein geëtaleerd met een hoop spelende kinderen op de airtracks van het bedrijf dat een rechtszaak verloor in 2017. Het bedrijf is nog steeds de hofleverancier van gymnastiekunie KNGU dus.

Ojee… Met zo’n duur kaartje hadden we ons ook speciaal aan moeten melden voor de Univé Gym Experience, de alternatieve puzzeltocht die zich slingerde langs verkoopstands en beweegpleintjes tot op de vierde verdieping van het Ziggodome. Ergens op de vierde verdieping was het rhönradturnen verstopt, dat had mijn kind wel willen zien. Misschien gaf HGT-held Olivier Bastinck daar wel een demo. We kwamen de strenge bewakers van de poort echter niet voorbij, dus dat zullen we nooit weten. Een sip kind tot gevolg, maar die hele gymervaring hebben we maar overgeslagen. We mochten niet wachten in de hal, dus op naar ons plekje op de zoveelste ring en vak.

diepe arenaBij binnenkomst van de zaal kregen we gelijk een circusgevoel: links van ons zakken friet met mayo, achter ons de lucht van knakworsten en popcorn. Er waren op de tribune veel lege plekken, maar op een bepaald moment werden er vakken op de bovenste ring gesloten en konden mensen met goedkopere kaarten die plekken opvullen. Gevolg was wel dat niemand elkaar meer kon vinden in de donkere zaal. Naast ons nam plaats de Paralympische Sporter van het Jaar, Jetze Plat. Wat een eer! De atleet en handbiker bleek een los vrijkaartje te hebben gekregen, ergens anoniem op de tribune. Een vreemde plek voor een BN-er uit de sportwereld, vonden we, ook gezien zijn fysieke beperking. Zeker toen midden in het eerste deel van de show een paar grote knallen van trossen ballonnen paniek op de tribune veroorzaakten en mensen naar de vluchtuitgang snelden. Daar moet je nou eenmaal rekening mee houden en op inspelen, gezien de imminente terreurdreiging die dit soort grote evenementen tegenwoordig in de greep houdt.

Romy-Monteiro2Klokslag 13:00 uur begon het circus. Met een grote lichtshow, muziek, gelijk een popconcert. Musicalster Romy Monteiro opende het bal. Eindelijk een nieuwe presentatrice, met een dijk van een stem en die mooi mee danste. Een mooie toevoeging, weer iets anders dan Ellen Ten Damme of Hans van Zetten. Maar kwamen we nou voor het beste uit de gymsporten of was dit een opname voor een tv-show? Cameramannen ‘all over de place’ in de arena. Gevaarlijk storend dichtbij de toestellen, not done in de gymsporten.

CameramanNiets ergerlijker dan dit soort ‘zichtvervuiling’ als je naar een show gaat kijken waar je elk detail van wil zien. Wat moesten we eigenlijk volgen, de verknipte beelden op de prominente kubus in het midden boven de lang uitgerekte arena of toch live kijken naar wat op de vloer gebeurde? Uiteindelijk betaal je geen kaartje om naar een scherm te kijken. Dus we probeerden het beste van te maken. Al was het soms turen in de onpeilbare diepte in de verte. Een toneelkijker was geen luxe geweest.

LichtshowDe acts volgden elkaar in hoog tempo op. Het grootste circus van Europa met de grootste showacts uit de hele wereld. Twee keer België, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Wit-Rusland, Israël en nog een paar exoten van overzee. Zijn we verwend, zien we te veel na tien jaar alles op de voet volgen, als geoefend sportjournalist gespecialiseerd in gymnastische sporten en circusacts? Voor de pauze geen enkele foutloze act… Vallen, wiebelen, struikelen en misgrijpen. De megalichtshow verbloemde een hoop.

Je hoopt op zo’n moment als toeschouwer toch wel verwend te worden met adembenemend kijkspektakel van de bovenste plank en schitterende schoonheid om bij weg te dromen. Denkknop op stop, blik op oneindig en genieten maar van het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste, met nog niet ontdekte, ongelooflijke acts, het neusje van de zalm dat de kracht van de gymsporten en acrobatiek en de kruisbestuivingen ermee, blootleggen in één lange heerlijke tinteling van alle zintuigen. Dan ben je in de zevende hemel en vergeet je de grote uitgave voor een kaartje en de reiskosten. In het Ziggodome werden we echter meer afgeleid en verscheurd door de innerlijke worsteling en de knagende twijfels bij de telkens terugkerende afweging of dit allemaal die 103,50 euro wel waard was. Op elke andere wedstrijd of evenement in Nederland zijn de kaartjes beduidend goedkoper en zie je meer en zelfs betere actie dan hier.

Bijvoorbeeld, waarom deze herendansgroep? We hebben in Nederland ook winnaars van televisieshows, Europese en Wereldkampioenen in diverse dansstijlen, op hoger niveau dan dit. De tissudame uit Rusland in haar eentje verloren in de onmetelijke ruimte, wat is de toegevoegde waarde? Er zijn vele voormalige gymnastes in Nederland die showacrobatiek op torenhoog niveau beoefenen en deze show naar onpeilbare hoogtes zouden kunnen tillen. Een ritmisch dansgroepje met wapperende, paarse jurkjes. Zonder lint of bal. Struikelend naar het eind. Slaapverwekkend teleurstellend, vonden de weinige RG-fans die we vonden op de tribune. Een Belgisch acroduo, met een Maria-act, ook niet foutloos. De Britse tumblinggroep. Allemaal gelauwerd met goud, zilver, et cetera, vertelde de stadionspeaker. Hoeveel slordige missers mag je maken in een show? Zoals het niet halen van de landingsmat aan het eind. Ook de afstand tot de arena zaagde het spectaculaire van deze act af. Je zou die adrenaline moeten voelen, bijna kunnen aanraken, mee schroeven de ruimte in. De kubus bood door de aparte manier van filmen, ook geen soelaas hierin. Hadden de springteams uit Nederland, in een sport met een EK-traject en springers die hun hand niet omdraaien voor tripples en andere verbluffende sprongen niet hier een plek verdiend?

Golden-Move-2017Een verademing was het optreden van het showblokje, ‘laat je kunstje zien’. Hoe aandoenlijk knap dat deze zeer jonge kinderen op balk, ringen, rek en vloer in deze arena hun turnoefening lieten zien. Begeleid door Céline van Gerner, die in 2018 zelf een comeback wil maken in de turnarena. Een jong turntalentje stal de show. Op de vraag van Van Gerner ‘Waar kom je vandaan en wat ga je doen?’, had ze een ferm en parmantig antwoord: “Ik kom uit Nederland en ik ga een overslag doen op de evenwichtsbalk.” 

Ja, zij, de andere turnkids met hun ‘gouden move’, alle turnselectiegroepen van diverse leeftijden en de twee trampolinespringsters kwamen uit Nederland. Alle overige sport- en circusacts kwamen uit de hele wereld, o.i. niet altijd met de kwaliteit in huis om het predikaat van de show waar te maken: het grootste gymgala van Europa, dat zal niet op het aantal deelnemers slaan.

Sisteract-Balkoefening-met-live-zangDe naam ‘Gymgala’ is gedropt en het geheel is in een ander jasje gegoten en ge-upgrade naar een soort tv-show. Maar waar kwamen de gasten op de tribune voor? Na een kleine rondvraag hoor je toch het meest: voor de Nederlandse turners en turnsters! Het leukste van deze show voor de fanatieke turnliefhebbers waren toch de balkoefening van de zusjes Wevers, begeleid door een gitarist en live zang van Romy Monteiro, de rekbattle en de ringendemo. Deze acts kregen allemaal stuk voor stuk een reuze applaus, de rest werd o.i. lauw ontvangen.

Ook waren er fans die Yuri van Gelder misten aan de ringen. Apart dat ze de Nederlands kampioen ringen en showman bij uitstek, jarenlang het uithangbord van de KNGU als Mister Gymgala, niet uitnodigden voor dit event.  Uit de selectie, uit het oog, uit het hart blijkbaar, of hij kan er ook voor bedankt hebben natuurlijk. “Ik hang steeds tussen grote waardering en respect voor zijn doorzettingsvermogen… Hij mag dan zijn fouten gemaakt hebben, maar is nog steeds een fantastisch sterke gymnast. En het zou toch moeten gaan om sportprestaties en niet wie je persoonlijk aardig vindt of niet…”, zei een acrofan.

BasketbalpotjeDe trampolinefans waren blij dat de sport na 2015 weer op het programma stond met twee toppers die op basis van hun prestaties afgelopen jaar het verdienden hier te staan. Op zich heel dapper dat ze het toch deden, want door het ongeluk van hun collega en clubgenote die voor deze show trainde, was het begrijpelijk dat ze minder risico namen en de moeilijkheid van de sprongen beperkt hielden. Het was zeker oké, maar het werd niet de showact die je zou willen. Daar hadden we wel op gehoopt in zo’n grote arena, maar ja die grote kubusscherm in het midden hé. Dat was niet berekend op hoogvliegers.

De grote trampolines stonden daarom een beetje in een hoekje van de grote arena verstopt en zo kwam de act ook niet helemaal uit de verf en kregen de sporters en sport niet de glans die ze toekwam na alle successen afgelopen jaar. Vonden de trampolinefans die we tegenkwamen op de tribune. Overigens, waarom waren de junior Oranjespringsters die synchroon de Wereldtitel veroverden in 2017 niet uitgenodigd of hebben we dat gemist? De combi van trampolinespringen met basketbal was wel grappig en ook dat rope skipping een comeback mocht maken, terwijl het al jaren geen KNGU-sport meer is. Leuk!

LichtjessfeerNa de pauze kwam de sfeer er goed in, maar voor de tweede keer zorgde een storing in de computers voor een vervelende onderbreking in de show. De Oranje helden bleven eindeloos hangen, verzurend in benarde poses. Na lang wachten moesten ze van de stadionspeaker weer terug de coulissen in. Daarbij bleek dat het eigenlijk een soort tv-opname is geworden en niet een echte (gymsport)show, want anders zou het adagio opgaan: ‘the show must go on’, doorgaan en afmaken!

Het publiek vermaakte zichzelf in de extra ingelaste pauze door er de Kerstsfeer in te brengen met het schijnen en wiegen van de verlichte mobiele telefoons. Redelijk ongemakkelijk maakten de turners en turnsters van Oranje een dansje op de vloer. Anthony van Assche had de meeste dansskills als heer en uiteraard Eythora Thorsdottir  als dame – van een studente aan de Lucia Marthas academie kun je niets anders verwachten -. Samen zouden ze een mooi duo zijn bij de volgende ‘Dance Dance Dance’ tv-talentenjacht. Al blijkt het nog steeds een brandende vraag van vele turnfans: waarom moeten (alle) turnsporters perse een dansact opvoeren? Je vraagt ook geen dansers om te gaan turnen op deze show?

ZurcarohVan de ‘bijsporten’ naast turnen kwam alleen acrogym echt goed uit de verf, maar met name door buitenlandse groepen. Ondanks het feit dat de Nederlandse teams schitterden in oktober dit jaar en één van de beste EK’s ooit hebben gedraaid met het behalen van het maximaal aantal finaleplaatsen die te behalen waren. Met de historische deelname van een team aan de Wereldspelen in Wroclaw. Oké, de laatste WK-kwalificatiewedstrijd stond een dag later gepland in Den Bosch, maar dat is een kwestie van planning en afstemming binnen de KNGU toch?  Zucaroh, de 53-koppige Oostenrijkse acrodemogroep in Hawaiiaanse sferen en Wereldkampioen demogymteams van 2013, zorgde voor een fijn einde van de show, prachtig!

Hierna vertrokken we met onze mixed feelings uit de circusarena en lieten ons meevoeren in de mensenstroom naar de uitgang. Daar kregen de kids een voorgedrukt A5-je in de hand gedrukt door de medewerkers van Ziggodome, tussen de schuifdeuren bij het naar huis gaan. Koel en koud, hun helden, hun droom op een voorgedrukt kant-en-klaar laminaatje. Waar zijn de tijden gebleven dat de kinderen hun sporthelden konden benaderen en aanraken voor een handtekening, wat het ‘Univé Gymgala’ in de afgelopen twintig jaar het grootste gymsportfeest van Nederland heeft gemaakt, waar iedereen het hele jaar door naar uitkeek?

Percentage-Poll1Percentage-Poll2Ruikend naar popcorn, friet en knakworsten keerden we huiswaarts om tot de conclusie te komen dat de € 51,75 p.p. exclusief reiskosten wel erg veel geld was voor dit vertoon. Bij de verhoging van de KNGU-contributie is aangegeven dat we daarmee de Olympische successen van het topturnen mogelijk maken, maar dat we daarna ook nog de hoofdprijs moeten betalen om ze op de eindejaarsshow van de KNGU te kunnen zien, is best jammer. De nieuwe naam laat zich zo anders verklaren: ‘A Touch of Gold’ is onbetaalbaar. Vele schrikbarende polls onder jonge gymfans op de social media – de grootste doelgroep van deze eindejaarsshow – hadden ons eigenlijk vooraf al gewaarschuwd. Volgend jaar gaan we deze show na tien jaar toch maar overslaan.

HandtekeningenOf het moet zo zijn dat het Univé en de KNGU in hun samenwerking terug gaan naar de basis, naar het echte Univé Gymgala in accommodaties die een kleinschalige, intieme en leuke show van hoge kwaliteit in drie regio’s mogelijk maken. Waar alle Nederlandse sporthelden centraal staan en waar een iedere beurs met het hele gezin weer gewoon kan komen kijken naar het beste en de besten van de sport, met enkele prominente en hoogwaardige gastacts uit het buitenland. Met echte battles zoals in de beginjaren, – het Duel der Giganten -, met Europese, Wereld- of zelfs andere Olympische kampioenen. En wie weet wat voor moois mogelijk is als je samenwerkt met andere sportbonden om alle gymnastische en artistieke sporten op de kaart te zetten en alle sporthelden te eren.

Het wordt dan waarschijnlijk niet op tv uitgezonden, maar dan heb je in ieder geval wel een gouden show waar iedereen uit elke sport graag naar wil komen kijken. Zoals het Univé Gymgala van de KNGU bedoeld is, namelijk inspirerend samen sport ervaren en je helden van dichtbij bewonderen.

Deze column wordt gepubliceerd in de laatste editie van 2017 van het GymPOWER Sportmagazine.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en beelden gemaakt en verstrekt op eigen titel door enkele van onze verslaggevers