Actueel op GP
Home » GP Actueel » Smeets schrijft: ‘De turnwereld in Nederland is (niet) heilig!’
Smeets schrijft: ‘De turnwereld in Nederland is (niet) heilig!’
Screenshot © video NK Turnen Hoofddorp 2018

Smeets schrijft: ‘De turnwereld in Nederland is (niet) heilig!’

KAATSHEUVEL – 9 juni 2018 – Column Maurice Smeets – Met huivering hebben we afgelopen jaar gekeken naar de VS. Waar voormalig sportarts Larry Nasssar levenslang veroordeeld werd voor het misbruiken van minstens een paar honderd atleten – turnsters, kunstrijdsters, dansers en zelfs een Nederlandse hockeyster die er studeerde -. Op de Universiteit en de gymsportclub waar hij werkte en zelfs in het nationaal trainingscentrum van Team U.S.A., ‘The Ranch’. Dit schandaal is nog lang niet afgewikkeld. Olympisch kampioene Aly Raisman, zelf ook slachtoffer die voorop liep in de strijd om Nassar veroordeeld te krijgen, heeft het Amerikaans Olympisch Comité en de Amerikaanse turnbond, USA Gymnastics, aangeklaagd. Volgens haar moesten deze organisaties wel op de hoogte zijn geweest van Nassar’s praktijken.

Amerikaanse toestanden overal

Dit was afgelopen jaar niet alleen in Amerika te doen. Ook in Canada werd een onderzoek gestart naar een bekende turntrainer die bondscoach is geweest en in IJsland kwam een verhaal naar buiten dat een turnster verkracht is tijdens een internationale wedstrijd in Duitsland. Zowel in Argentinië als Brazilië berichtten de media in april en mei dit jaar over bekende turncoaches die beschuldigd worden door voormalige pupillen van seksueel misbruik toen ze minderjarig waren. De turners komen naar buiten met behoorlijk schokkende verhalen en details. Net als die van Nassar hebben deze rechtszaken grote impact op de internationale sportwereld en krijgen ze veel aandacht in de (sport)media.

Hier in Nederland is er kennelijk niks aan de hand en is het oorverdovend stil. Volgens mij vergeten we om ons heen te kijken. Misbruik in de sport en er verplicht over moeten zwijgen beperkt zich niet tot de V.S. Vorig jaar is er in opdracht van de NOC*NSF door de Commissie De Vries onderzoek gedaan naar seksueel misbruik van sportende jongeren. Daarbij bleek, naar ik begrijp, dat één op de acht sporters minimaal één keer een geval heeft meegemaakt van misbruik, waarbij dit amper tot niet wordt gemeld en als dat al gebeurt er uiteindelijk niks mee wordt gedaan. Sportclubs en sportbonden zijn daar niet op ingespeeld en de hele sportcultuur werkt niet mee aan transparantie en het aan de kaak stellen van misstanden om tot een oplossing te komen. Dat was even schrikken… en toen ging het sportleven weer vrolijk verder.

Bij GymPOWER komen we regelmatig mensen in de sportwereld tegen die naast mooie verhalen ook in hun maag zitten met dingen die ze niet hardop durven vertellen, niet in gehoord worden of die zelfs de mond gesnoerd wordt of represailles moeten vrezen als ze melding durven maken van misstanden. Zijn wij het nieuwe China of Japan waar niemand iets hardop durft te zeggen? Ik heb in 2012 een keer een training van het damesturnteam van Japan in Den Bosch meegemaakt en daar verstuikte een van de turnsters haar enkel. Haar coach verblikte of verbloosde niet. En de fysio of arts durfde niet in te grijpen. De turnster maakte haar vloeroefening af, met tranen in haar ogen, en haar coach negeerde haar gewoon. Uiteindelijk na de training mocht er ijs op, maar de volgende dag stond ze er weer.

De zwijgcultuur in de sport

Kort geleden was er een ‘rekstokgevalletje’ op het NK turnen in Hoofddorp. De stang van de rekstok schoot los, zo leek het op het filmpje. Waarbij de juryleden er met de schrik vrij kwamen en een vrijwilligster van de vereniging gewond raakte aan schouder of hoofd. De sporter die gelukkig niks mankeerde, op waarschijnlijk een hartslag van 200 slagen per minuut na, kon zijn oefening afmaken en werd nog eerste ook. Onder de post op de nieuwspagina van GymPOWER op Facebook reageerden vele geschrokken betrokkenen, sportliefhebbers en volgers. Het zal je maar overkomen, dat zo’n rekstok uit elkaar valt midden op een drukbezette wedstrijdvloer.

Wat je echter de haren te berge doet rijzen is, dat als je de spontane reacties mag geloven, het lang niet de enige keer is geweest in Nederland dat een wedstrijd opgeschrikt werd door een plots opspelend levensgevaarlijk mankement aan een toestel. Op de website van de KNGU werd melding gemaakt van het ongeluk in Hoofddorp als een ‘incident’. De betrokkenen werd veel sterkte toegewenst bij het herstel en er zou een onderzoek plaatsvinden om dit in de toekomst te voorkomen.  Als we ooit hier nog iets over horen, zal mij dat enorm verbazen.

Zijn wij echt zo’n meelopend volk geworden dat wij niks meer durven zeggen of bang zijn om misstanden aan de kaak te stellen? Wanneer gaan we het hebben over het op alle vlakken echt veiliger maken van het sportklimaat en de sportomgeving? Als het al te laat is? Gaan we dan zeggen: “Wij wisten van niks. Ons is niks opgevallen. Wij hebben het niet geweten!” Is dat de doofpottactiek waar we anno 2018 (weer) voor kiezen?  Ik hoop op de dag dat hier in Nederland een ‘Aly Raisman’ opstaat, die een boekje open durft doen over de onveilige situaties in de sport die meer een trend vormen dan een incident zijn. De turnwereld in Nederland is (niet) heilig!’

Maurice Smeets

———————————————-

 

Bronnen:

https://www.nocnsf.nl/blog-gerard-dielessen-onafhankelijk-onderzoek-naar-seksueel-misbruik-in-de-sport

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/amerikaanse-sportarts-misbruikte-ook-nederlandse-17/ar-BBIPl2b?li=BBoPOOe

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2160221-zwemtalent-na-seksueel-misbruik-ik-heb-jaren-stilgestaan.html

https://www.ad.nl/buitenland/60-jaar-cel-voor-arts-olympisch-turnteam-vs-wegens-kinderporno~ac85a426/

https://www.ad.nl/buitenland/turnarts-die-kampioene-simone-biles-misbruikte-veroordeeld-tot-175-jaar~a39f16a8/

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/1199816406826531/

https://www.clarin.com/sociedad/conocieron-detalles-denuncia-abuso-entrenador-gimnasia_0_SkcyXBGof.html

http://www.kngu.nl/nieuws/rekstokincident-bij-bondskampioenschap-turnen-heren-in-hoofddorp

Post Scriptum

Maurice Smeets, vader van twee kinderen waarvan één geturnd heeft, is sportfotograaf en vindt dat de sporten en sporters die GymPOWER volgt, het verdienen dat ze ook goed in beeld worden gebracht. In 2016 en 2017 won hij de GymPOWER Sport Award voor Beste Kunst- en Nieuwsfoto van het jaar. Naast het maken van prachtige sportfoto’s heeft hij zich ontwikkeld als auteur en toont te beschikken over een brede belangstelling, een eerlijk analytisch vermogen èn een kritische pen, met oog voor alles wat zich afspeelt om hem heen in de sportwereld. Zijn columns staan in de digitale en papieren edities van GymPOWER Sportmagazine. 

Op de GymPOWER-inspiratiedag ‘GymIT!’ op 30 juni 2018 zal ook aan dit thema ‘hoe maken we de sportomgeving veiliger voor iedereen’ aandacht geschonken worden via opiniepanels met ervaringsdeskundigen – sporters die het zelf hebben meegemaakt en er een oplossing voor hebben gevonden – voor respectievelijk trainers, jongeren en ouders, de theatervoorstelling ‘Flikflak’ en de clinic van de Academie voor Sportkader van de NOC*NSF. De Nederlandse sportkoepel stelt speciaal voor ‘GymIT!’ hulplijnen open voor wie gelijk contact wil met een daartoe opgeleid vertrouwenspersoon, voor een luisterend oor en, wanneer de behoefte daar toe er is, het samen ondernemen van de benodigde actie.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Foto inzet: screenshot filmpje NK TH 2018 in Hoofddorp