Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Dag 1 IAG 2014: Damesturntoernooi groeit verder in kwantiteit en kwaliteit

Dag 1 IAG 2014: Damesturntoernooi groeit verder in kwantiteit en kwaliteit

Foto © GymPOWER © Maurice Smeets

Foto © GymPOWER © Maurice Smeets

‘s-HERTOGENBOSCH –  Het IAG 2014  kon qua damesturnen dit jaar naast een groter aantal deelnemers ook rekenen op nationale toppers uit de (Jong) Oranjeselecties, die het toernooi glans gaven. Terug van de EK pakte Vera van Pol dit testmoment richting NK mooi mee, net als clubgenote Noël van Klaveren – die een respectabele comeback maakte na een aantal maanden rust – en Annabelle Schmidt die bewees goed op de weg terug te zijn en straffe plannen te hebben voor de nabije toekomst. Er turnden ook talenten van andere clubs en publiekslievelingen van de thuisclub, in de diverse leeftijdscategorieën. Het geheel was fantastisch voor de die-hard fans die zo een extra wedstrijd op de kalender krijgen om naar uit te kijken. Leuk was ook dat Chantysha Netteb als begeleidster meekwam met de selectie van Bato Haarlem. 

Eerste wedstrijdronde

’s Morgens vroeg was de aftrap voor de kleintjes in de prachtige wedstrijdhal van Maaspoort Sportevents, die ingericht was voor zowel het turnen, acrogym als trampolinespringen. De meisjes turnden de eerste wedstrijd in zes verschillende catagorieen, instap N1 en N2, Pupillen 1 N1 en N2, en Pupillen 2 N1 en N2. Bij de instappers N1 waren maar twee deelneemsters (beiden va Turnschool Zeeland ) die bijna niets voor elkaar onder deden. Na drie ronden was er nog steeds een verschil van maar 0,2 punt. Vloer moest uiteindelijk het verschil maken. Milou Poppe maakte uiteindelijk het verschil en won het goud met 45.600 punten; Nadine Poppe behaalde het zilver 45.450 punten.

Bij de Instap N2 sprong winnares Sterre Verhage van Flik-Flak Sportclub er met kop en schouders bovenuit. Dat kwam vooral door een prachtige brug oefening die goed was voor 13.200. De tweede plaats was voor clubgenote Guusje Willems die het verschil maakte met haar sprong voor 13.700 punten. De derde plaats was voor Feline Struijken van ETV Olympia, die een hele constante wedstrijd turnde. Bij de pupillen 1 N1 gingen de nummer één, twee en drie ook lang gelijk op, maar vloer maakte daar een einde aan. Moira Jozwiak van Turnschool Zeeland had de beste vloer en brug en verdiende zodoende goud met 49.800 punten. Het zilver was voor Pascale Habraken van ETV Olympia (48.350), het brons voor Noa Claus van Bato Haarlem (47.900).

Bij de Pupillen 1 N2 sprongen Marit Reijnders en Madinah Tuharea ver voor de rest uit. Beide meisjes turnen met een enorme uitstraling en strakke lijnen. Het zwaaien zoals Madinah zo spontaan deed in Breda na haar vloeroefening bleef voor eigen publiek uit, maar haar lach was nog hetzelfde. De twee dames wisten met zeven punten voor de nummer drie te eindigen, Grietje Willems van ETV Olympia. Het verschil met nummer vier Chanella Boucherie van Turnschool Zeeland was overigens maar 0,05. Bij de Pupillen 2 N1 besteeg Amber Horsting (Bato Haarlem) het hoogste podium met 1,5 punt voorsprong op clubgenote Sanna Bezuijen. Beide turnsters straalden vooral op vloer maar het grote verschil werd gemaakt op brug waar Amber haar voorsprong pakte. Net voor Juliette Pijnacker van TurnZ Amsterdam Gymnastics die derde werd.

Thuisclub Flik-Flak Sportclub deed opnieuw goede zaken in de categorie Pupillen 2 N2. Met een gouden en bronzen medaille kleurde het podium oranje. De eerste plaats was voor Jara Vennix 56.300 en de derde plaats voor Julie Klijn 54,500, het zilver was voor Wendy Gebraad 55.750 van MTV Middelburg. Opvallend waren de zeer strakke oefeningen van Klijn op brug (14.700) en Gebraad op balk (15.050). De prijzen werden uitgereikt door Netteb.

Tweede wedstrijdronde

Na de lunch volgde de tweede wedstrijdronde waarin de turnsters uit de categorieën Jeugd N1, Jeugd N2 , Supplement C, Supplement B en Supplement A turnden. Eve de Ruiter, die overigens ook nog jarig was won met overmacht het goud in de Jeugd N2. De turnster van Flik-Flak behaalde twee superscores op brug en vloer. Haar eindscore kwam op 54.125, de tweede plaats was voor Ilse van Rijswijk (Turnschool Zeeland ), 49,250. In deze categorie namen maar twee deelneemsters deel. De jeugd N1 kende 4 deelneemsters. Opvallend was de mooie dubbel salto van brug van Tilila Oughzou (TSA). De nummers één en twee deden niet veel voor elkaar onder maar een prima balk van Frederique Snijders (turnschool Zeeland) zorgde dat zij er met het goud vandoor ging (50.300) het zilver was voor Tilila Oughzou(TSA), 48.675. Het brons voor Jacky Bonnet (TSA) 47.850.

Supplement C werd een onderonsje van ETV Olympia, alle vier deelneemsters kwamen van deze vereniging. Jennifer Matthijsen (eerste met 45.350) een goede vloer, Britt Verrijt (tweede met 45.150) had een goede brug, Lisa Matthijsen (derde met 43,325) had een goede sprong, . Uiteindelijk waren de verschillen klein. Supplement B was een beetje internationaal getint met drie Belgische deelneemsters uit Berkenbosch. De Belgische Laura Achten ging er met de hoogste score op sprong vandoor 13,475. Sophie van Beek van TurnZ Amsterdam Gymnastics scoorde het beste op brug 12.400 en balk 11.550 en vloer was voor Lotte van der Linden-Vooren van K&V Opmeer, 12.300. Uiteindelijk was het goud all-round voor Van Beek (49,100), het zilver voor clubgenote Bibi-Janne Kooistra  47,150 en het brons voor Van der Linden-Vooren (46,825).

In supplement A waren 3 deelneemsters waarvan 2 van het Belgische Berkenbos. De turnsters gingen drie toestellen gelijk op, tot twee van de drie duidelijk hun dag niet hadden op brug. Natasha Jacobs had haar dag wel en liet naast overvliegen door de handstand ook een tKatchev zien. Natascha Jacobs nam het goud mee nam naar België 47,675. Het zilver was voor De Hazenkamp turnster Carlijn Brands die definitief afscheid neemt van het wedstrijdturnen (45,875) en verder gaat met haar carrière als jurylid. Het brons ging ook naar België: Julie Lemmens met 42,575.

Derde en laatste wedstrijdronde

In de avond vond de eredivisiewedstrijd plaats voor de Jeugd , Junioren en Senioren. Wellicht met veel afmeldingen van verschillende verenigingen, maar het was qua niveau toch wel de bekroning van een lange dag turnspektakel. Bij de Jeugd liet Tanishaley Neto van Flik-Flak Sportclub (eerste met 46,025 punten) een sprankelende oefening met moeilijkheid zien op vloer. Benieuwd wanneer we die full in in de wedstrijd gaan zien. Mooie score van 12.775 punten. Alysha Senders van Sta Paraat Hasselt (gedeeld tweede 45,050) was de enige die op brug boven een 10,000 wist te scoren, niet door grote moeilijkheid maar door technisch clean en strak turnen. Nikki Broeksma wist moeilijkheid en mooi turnen te combineren op balk dat leverde een score op van 12.100 punten. Zij wist ook op het zilver te bemachtigen met hetzelfde aantal punten als Senders.  Sanna Veerman van TurnZ Amsterdam Gymnastics (derde met 43.925) viel op vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, maar oogde wat moe waardoor de gebruikelijke sprankel een beetje miste in haar oefening, wat misschien haar foutjes verklaart. Haar overslag salto op sprong was daarentegen huizenhoog met een mooie stabiele landing.

Het goud bij de eredivisie junioren op brug ging naar Tisha Volleman, – de Jong Oranjeturnster van Flik-Flak Sportclub die onlangs haar eerste EK turnde- , overvliegen keurig door de handstand, jeager en full in backout afsprong. Ze werd ook eerste met 50,150 punten. Chiara Frisina Fauste scoorde het hoogste op sprong met een prachtige overslag salto gehoekt met een halve draai 13.575 punten. Ze werd tweede met 48,425 punten. Ook Pien Jansen van Bato Haarlem had een uitgangswaarde van 5.0 en scoorde hoog, 13,150 punten. Op balk ging de hoogste score naar clubgenote Dana de Groot, 12.500. Frisina Fauste en Mandy Maghoub (12.250)  werden tweede en derde met hoge uitgangswaardes op dit toestel. Maghoub werd derde met 47,925 punten. Op vloer ging het goud naar Jansen 12.975. Ze oogde licht en sprankelend, met een mooie dubbel salto en 2 1/2 schroef. Naomie Pieschel kreeg het zilver, wat is dat een krachtige turnster. Dubbel twist, dubbel salto en 2/1 schroef.

Bij de senioren ere divisie turnden maar drie turnsters de volledige meerkamp. Regerend Nederlands kampioene Vera van Pol van TurnZ Amsterdam Gymnastics (eerste met 53,500) scoorde de hoogste punten op brug, balk en vloer met stabiel en mooi turnen. Clubgenote Noël van Klaveren (tweede met 50,500) claimde sprong met een yurchencko half tot op de pegasus strek met ½ draai voorover. 13.875. Voor Van Klaveren was het duidelijk een wedstrijd om er weer in te komen na een zware periode. Ze is groter geworden en toont veel volwassener. Op brug en balk misten er nog elementen en combinaties, op vloer deed zij dubbelstrek met de veiligheid van de trainer ernaast. Maar ze zag er ook tevreden uit met haar prestaties wat een mooi gezicht was. Annabelle Schmidt van Bato Haarlem is ook nog in de opbouw na het overwinnen van lang blessureleed en liet een prima brug en balk zien. Denise Bresser van Flik-Flak Sportclub kwam tot 43,300 punten voor het brons.

Kijk voor meer (live) verslagen van de wedstrijden van het IAG 2014 op de Nieuwspagina van GymPOWER op Facebook, het Youtubekanaal en instagram beelden terug te vinden. Meer fotoreportages volgen op de Fotopagina van GymPOWER.

Artikel en foto’s © GymPOWER | Tekst © Letty Kamper | Foto’s © Maurice Smeets voor © GymPOWER