Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Dag 1 IAG 2014: De eerste spannende avondsessie acrogym van wereldniveau
Dag 1 IAG 2014: De eerste spannende avondsessie acrogym van wereldniveau
Foto © GymPOWER © Maurice Smeets

Dag 1 IAG 2014: De eerste spannende avondsessie acrogym van wereldniveau

‘s-HERTOGENBOSCH – Op Hemelvaartsdag hebben alle deelnemers aan de acrogywedstrijden van het tweede IAG International Tournament hun eerste oefening gedraaid. De youth 9-16 en sporters 11-19 doen vrijdag hun tweede en derde oefening. Voor de age group 10-18 en de seniors is er een avondsessie waarop hun tweede oefening gedraaid werd en daarmee de deelname en plaatsing in de finale ook bekend is.

Guantanamera

De avondsessie begint met de Nederlandse inbreng bij de leeftijdscategorie 10-18, Janniek en Maaike. In het paars-zwart gestoken, lieten zij hun dynamic exercise zien, gejureerd met score 25,500 artistiek een half punt hoger dan technische uitvoering. Bij hun balansoefeniong kwamen zij boven de 26,000 uit. Als eerste geplaatst hadden zich Hannah en Chloé uit Engeland, op de bekende deun van Guantanaméra scoren zij met hun dynamic hoger dan het Nederlandse duo, twee scores boven de 27,000 voor hen. Omdat er zeker wel publiek op deze avond afkomt, is er een leuke sfeer. Ook de turnoefeningen tussendoor tonen geen vaste oefenstofmuziek meer en een eredivisie niveau. Al met al goed voor veel aanmoedigingen in verschillende talen.

Sterk werk

De damesgroepen zijn ruimer vertegenwoordigd en tonen hun balansoefeningen verdeeld over twee blokken. Monaco met twee handstanden op één lage toren en een logotoren en een spreidhoeksteun 2op1 vecht voor een plek hoger dan de zesde waarop zij binnenkwamen. Een andere team uit Monaco volgt, waarbij beide onderpartners handstanden maken of boogjes en de bovenpartner erop zonder tijdfout haar werk doet. Het team van de Franse federatie toont een lage toren met sterk werk van de onderpartner. Het kostuum van de dames is zwart en sierlijk gemaakt door een rokje en bewerkingen van roze en huidskleur. Ze nemen de leiding. Balansoefening van Danisha, Wietske en Charéll is mooi op stemming gebracht door een samenspel van dans en muziek. Zowel artistiek als technisch werd hun tempo-oefening hoger gewaardeerd door de jury. De afgetrainde dames zijn een maand voor hun wereldkampioenschap, maar zien hun concurrentie geen spreidhoeksteun op één voet doen terwijl de middenpartner op één been van de onderpartner staat; hun afsluitende element. Eén tijdfout en ook technisch en artistiek gezien zijn zij de Fransen niet de baas.

Sierlijke armbewegingen

Yasmin, Esther en Sharon toonden met hun tempo-oefening een mooie afwisseling aan elementen; muchina, handstand tot handstand, anderhalve salto achterwaarts en ook een salto gegooid en gevangen door één van de onderpartners. In hun balanselementen zitten weinig fouten en een bovenbalans, zij behouden hun plaats. Uit Maia in Portugal komen de drie volgende meisjes met een origineel splitelement op de handen uitgevoerd. Zij zijn zichtbaar blij met hun acrodans die gezichtsexpressie vereiste om tot een score te komen van 27,500, gelijk aan hun tempo-score! Waar Portugal en Frankrijk opkomende landen zijn in de acrosport zijn de drie volgende dames van de volgende club die langer bestaat dan 25 jaar; Deinze in België. Ze tonen een bovenbalans op hoge toren evenals bovenbalans 2op1. Sierlijke armbewegingen brengen het geheel tot 27,550, ze gaan als tweede de finale in. De dames uit Oostenrijk brengen twee teams in deze categorie op de vloer. Nét boven de 50 punten scoren ze en nemen ze een voorbeeld aan anderen als het om kostuumkeuze, muziekkeuze en elementkeuze gaat

Mooie glimlachen

Drie stuks mixparen vervolgen de show, twee teams België en een paar uit Krems, Oostenrijk. In balanselementen kunnen de jonge dametjes hun lenigheid tonen en de onderpartners hun kracht. Vloeiende lifts verbinden deze elementen aanéén en het publiek laat zich meevoeren door het idee van de choreograaf. De Belgische federatie heeft een naam in mixparen met meisjes die -ondanks de krachtinspanningen- mooie glimlachen tonen en onderpartners die in dans niet onderdoen voor hun vrouwelijke bovenpartner. In de tempo-oefening waren deze inspanningen; streksalto tot pak in de handen en een gehurkte toss-salto tot pak. In de balansoefening toont Belgische Nona een handstand op één arm van Mathias, die zichzelf tot zit brengt. Felblauwgekleurde met felgroengekleurde pakken kleuren het vrolijke muziekje en een hoge score is hun verdiende winst: 55,500 (balans 27,850 en tempo 27,650). Het heren4 uit Groot Brittanië dat op IAG staat strijdt mee om de medailles in Parijs, waar komende maand de wereldkampioenschappen zijn. Geweldig originele verbindingen en vier landingen individueel exact gelijk. Een hele eer dus om ze door het Nederlandse publiek op een appplaus te kunnen trakteren: Lewis, Conor, Charlie en Adam.

Veelvuldig op wedstrijden

België toont zich op het IAG als best vertegenwoordigde land met 24 teams, verdeeld over zeven clubs. Zes clubs in Nederland leverden 19 teams. Vorig jaar waren beide landen nog samen, maar tijdens deze tweede editie kregen ze gezelschap van Oostenrijk, Monaco, Frankrijk, Groot-Brittaninië en Portugal en dus groeit het IAG. Nikki en Eline zijn 19 en 16, zij strijden samen met Lauri (24) en Marieke (15) om het goud. Alle vier de sporters trainen in België en zijn zeer aan elkaar gewaagd. Ze trainen bij twee verschillende clubs, maar treffen elkaar veelvuldig op wedstrijden en ditmaal scoorden Nikki en Eline op dynamic boven de 28, waardoor zij als eerstgeplaatst morgen hun combined exercise starten.
De minimumleeftijd bij de senioren zorgt ervoor dat groepen ruimer vertegenwoordigd zijn dan de paren, een 16-jarige til je immers langer en gooi je hoger met twee dan in je eentje. Zeven teams senioren startten vanmiddag al met hun balance exercise. Floor, Cynthia en Ratna verzorgen de Nederlandse inbreng. Dit seizoen is gebleken dat de senioren die aanwezig zijn gaan strijden om de medailles in Parijs (op de WK). Een enorme eer dus voor de drie uit Nederland om door hen als concurrent te worden gezien.

Topniveau

 

Uiteindelijke doorstroom naar de finale: 1. Groot-Brittannië 2. België 3. Portugal 4. Portugal 5. België 6. België. Om deze volgorde te wijzigen, zullen de Belgische drie morgen hun uiterste best doen op de uitvoering van hun bovenbalans. Het verschil tussen de eerste drie is klein. Arne en Vincent vertegenwoordigen de heren in de seniorencategorie, ook zij reisden af van België. De jury beloonde eerst hun balance exercise hoger dan 28 en vervolgens hun dynamic exercise hoger dan 27. Door dynamic zonder grote fouten te tonen, zetten zij de lat voor zichzelf hoog. Morgen gaan we hun combined zien. Alfredo en Mariana uit Portugal plaatsten zich met het Engelse paar Dominic en Alice en de Belgen Yana en Solano voor de finale. Een zinderende strijd. 29,670 scoorden Yana en Solano op hun dynamic en dan is het bijna de vraag of ze hun eigen concurrent zijn of die van de andere twee duo’s, maar Alice en Dominic blijven onwaarschijnlijk dichtbij. Daarmee is iedere stap, iedere zucht, iedere motion een plaats waard. Je ziet ze genieten van de strijd, maar ook in opperste concentratie en dat maakt de balance exercises zo ontzettend prachtig. Topniveau en topsporters die het beste uit elkaar halen. Ultralenige Alice bezorgde haar partner zo weinig wiebels in de verre mex op één arm met één teen op haar hand. Mossel, potlood hoog, diepe mex met benen achter de armen, draaien naar zit… Hoewel Yana en Solano hoger scoorden op balance dan op hun dynamic, gaan ze als tweede de finale in. 30,205 voor Alice en Dominic, ze gaan als eerste de finale in! Het verschil is drie tiende, een verschil dat in de finale goed gemaakt kan worden in de combinatie-oefening. Overigens is dit in de jeugd niet het geval, de jury zet voor hen de teller op 0.

Afsluiter

En dan, de afsluiter: vier heren, 2 minuut 30 seconden en hun dynamic elementen op volgorde.
1. toss strek met dubbele schroef tot basket, overstap naar twee heren op basket en tripple salto gehurkt tot landing op de grond, overpak tot zwaai aan handen en voeten met 2 ¼ hurksalto achterwaarts tot ruglig.
2. Tripple hoek tot stand
3. toss strek met schroef tot basket, strek dubbele schroef van basket tot basket, gelinkt met anderhalve hoeksalto voorover tot handstand, gelinkt met 1 ½ salto achterwaarts tot hurkhang, hoeksalto terug tot handstand, handstand tot handstand voorwaarts gegooid.
4. Dubbelstrek met viervoudige schroef vanaf basket met extra werper tot stand.

Kijk voor live verslagen van de acrowedstrijden van het IAG 2014 op de Twitter en Livestream van onze samenwerkingspartner Acrogym TV, die via de website van GymPOWER te volgen zijn. Ook zijn op de Nieuwspagina van GymPOWER op Facebook, het Youtubekanaal en instagram beelden terug te vinden. Meer fotoreportages volgen op de Fotopagina van GymPOWER.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Mascha Bredenhoff | Foto’s © Maurice Smeets