Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Dag 2 IAG 2014 : Een veelbelovend begin van het herenturntoernooi in ‘s-Hertogenbosch
Dag 2 IAG 2014 : Een veelbelovend begin van het herenturntoernooi in ‘s-Hertogenbosch
foto © Maurice Smeets

Dag 2 IAG 2014 : Een veelbelovend begin van het herenturntoernooi in ‘s-Hertogenbosch

‘s-HERTOGENBOSCH – Vanwege het succes bij het damesturnen vorig jaar, was er dit jaar ook een wedstrijd voor de turners tijdens het IAG 2014. Voor Nederlandse deelnemers was dit toernooi een mooie start op de voorbereiding naar de NK tijdens Fantastic Gymnastics in Ahoy komende maand. Veel nieuwe elementen werden uitgeprobeerd in de oefeningen. Deze wedstrijd is dit jaar een mooi alternatief voor de herenturnwedstrijd die tijdens het Sidijk Gymnastics Tournament niet is doorgegaan.  

Senioren

Na de warming-up en het groot inturnen is het moment dan daar. Naast een aantal senioren en zelfs een turner uit België, waren er vooral jeugdturners aanwezig. Ondanks dat er van deze wedstrijd verder niks af hing, was de spanning van hun gezicht af te lezen. Jermain Grünberg van thuisclub Flik-Flak turnde nagenoeg een foutloze wedstrijd. Met een kleine fout op ringen, maar een fantastische brug oefening die werd beloond met een 13.100, won hij de wedstrijd in de categorie Jeugd 2 Eredivisie. Bradley Noordzij viel helaas op zijn favoriete toestel voltige. Hij ging voor oefening met een hoge moeilijkheidsgraad. Na de Magyar en de Shivado moest hij voortijdig het toestel verlaten. Na zijn val pakte hij zijn oefening weer moeiteloos op en sloot hem goed af. Bradley werd pakte het zilver in de Jeugd categorie voor zijn teamgenoot Gijs Peeters, die de bronzen medaille pakte. Voor Peeters is dit zijn eerste jaar op het hoogste niveau. Dit keer uitkomend voor O&O Zwijndrecht, maar ook trainend bij DOS in Alphen aan den Rijn. 

Junioren

Voor de junior turners was deze wedstrijd echt een oefenwedstrijd. Geen van de turners draaiden een volledige zeskamp. Thom Roeg van de vereniging St. Mauritius uit Volendam stond in de eerste instantie ingeschreven in de Jeugd. De trainers wisten dat deze talentvolle jongen een jaartje ouder was en dus eigenlijk junior is. Zijn onderdeel voltige ging ook bij hem niet helemaal vlekkeloos. Als junior turner liet hij een veelzijdige oefening zien met zelfs een element die je niet bij de Nederlandse junioren zal verwachten. Al viel hij echter met dit element er vanaf, is hij wel een ervaring rijker. Ook Tim Goedkoop en Luuk van den Broek kwamen naar dit toernooi om nieuwe elementen in hun oefeningen uit te proberen. Los van een paar kleine foutjes, kunnen zij tevreden terug kijken naar hun prestaties. Luuk van den Broek turnde als een van de weinige turners op dit evenement zijn voltige oefening door wat dan ook werd beloond met een 12.800 punten.

Eredivisie

In de categorie Senioren 1 Eredivisie mocht Karl Kotszka de gouden medaille in bezit nemen. Er waren in dit niveau maar drie turners die een volledige zeskamp draaiden. Achter Karl eindigden Miesjel van Rooij en Raymond Schonewille respectievelijk, als tweede en derde. Normaal gesproken turnen deze twee turners in de eerste divisie, maar kwamen voor dit toernooi verrassend uit in de Eredivisie. Op brug maakte Kotszka een spectaculair element die de ogen doen openen. Dit helemaal heet de Bhavsar en is een element van hoge waarde en die maar door weinig geturnd wordt. Hiermee onderscheidt Kotszka zich van de andere senior turners. Op rekstok turnde hij prachtige vlucht elementen. Zeker een genot om naar te kijken. Miesjel van Rooij blonk uit op het onderdeel voltige. Daar waar vele turners moeite mee hebben, konVan Rooij zo een score van 13.200 in z’n zak steken. Raymond Schonewille traint, na een afwezigheid van bijna vijf jaar, een aantal keer in de week bij Flik-Flak. Het was dan ook fantastisch om te zien hoe deze turner met plezier op de wedstrijdvloer staat en ook nog eens een hele nette wedstrijd heeft afgewerkt. Ondanks het lange wachten tussen de rondes door, kon iedereen tevreden terug kijken op hun eigen prestaties. De meesten van deze turners zien wij terug op het Fantastic Gymnastics in Ahoy in Rotterdam.

Het smaakt in ieder geval naar meer. Afhankelijk van hoe Hemelvaart volgend jaar valt ten opzichte van de NK en andere wedstrijden, kan het IAG Tournament volgend jaar wellicht op meer clubs uit Nederland rekenen en ook uit het buitenland. Turnen in zo’n prachtige wedstrijdhal annex trainingsfaciliteiten en met voldoende sterke concurrentie is een mooi testmoment om te benutten. Ook leuk voor de Nederlandse turnfans om een extra mogelijkheid te hebben om de goede turners uit binnen- en buitenland in actie te zien.

Kijk voor meer (live) verslagen van de wedstrijden van het IAG 2014 op de Nieuwspagina van GymPOWER op Facebook, het Youtubekanaal en instagram beelden terug te vinden. Meer fotoreportages volgen op de Fotopagina van GymPOWER op deze website.

Artikel GymPOWER | Tekst © Felicia Ronodihardjo en Sandra Krougman | Foto’s © Maurice Smeets