Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Dak ging eraf in Luik bij eerste Europese Gym for Life Challenge
Dak ging eraf in Luik bij eerste Europese Gym for Life Challenge
Foto © Theresa Beijn

Dak ging eraf in Luik bij eerste Europese Gym for Life Challenge

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

LUIK – Op zaterdag 14 juli 2018 werd, voorafgaand aan het Eurogym sportevent, in het Olympisch sportcentrum van Cointe in Luik, België, de eerste Europese Gym for Life Challenge (EGFL) gehouden. Met name de Franstalige gymfederatie van België tekende voor de organisatie, in samenwerking met de gemeentelijke en provinciale overheden van de Waalse stad en onder auspiciën van de Europese gymnastiekunie UEG.

In tropische temperaturen lieten ruim 800 gymnasten van 12 tot 90 jaar uit twaalf Europese landen, verdeeld over 37 demo- en showgroepen, op de wedstrijdvloer hun kunnen zien in choreografieën waarin gymnastische elementen, dans en acrobatiek de boventoon voerden.

Het dak ging eraf bij elk optreden tijdens deze happening, die alle deelnemende landen, disciplines en teams de kans gaf om hun gympower op hun mooist te tonen. Liège is definitief de ‘place to be now’ voor elke (gym)sportliefhebber.

Nieuw concept UEG en organisatie in Luik

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Voormalig turntalent Florence Lestienne uit Brussel, werkzaam als hoofd PR & Communicatie in de organisatie van het tweeledige sportevenement in Luik, is zichtbaar enthousiast en dankbaar met het resultaat van twee jaar voorbereiding. “Het is veel werk, maar heel leuk. We hopen dat iedereen veel plezier heeft en zich hier goed zal vermaken. Luik is een prachtige stad die ik door mijn werk hier beter heb leren kennen en waarderen.”

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Tina Gerets van de UEG (uit België) toonde zich ook tevreden met de eerste editie van dit evenement in België. “Voor een eerste keer dat deze wedstrijd georganiseerd wordt, is het aantal deelnemende landen, groepen en sporters al een groot succes.” De kwaliteit en impact van deze showacts geeft zichtbaar een boost aan de deelnemers èn de toeschouwers. De koppeling van de EGFL met de elfde editie van het Eurogym sportevent in Luik maakt het extra interessant en goed bezet. Gerets: “Er zit vier jaar tussen de World Gym for Life Challenges, dus goed dat er in Europa zo’n evenement tussenkomt.”

Lestienne en Gerets vinden het geweldig dat naast Eurogym ook de EGFL Challenge hier in Luik georganiseerd kon worden. “Het EGFL is een nieuw concept van het UEG dat het competitiedeel naar de gymzaal brengt, waarbij deze gymnasten vaak geen wedstrijden doen. Je ziet niet zo vaak groepsoptredens en het is mooi, dat ze alle gymdisciplines combineren, zoals acrogym, turnen, ritmische gymnastiek maar ook dans, aerobics en piramides. Het geeft een bijzondere energie, waarmee iedereen blij is om er deel van uit te maken.”

Historische context en bijzonder juryformat

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Tegen de historische context van de Belgische stad kunnen ook dertien groepen uit Luik zelf geschiedenis meeschrijven. Een vlaggendraagster van België in de Openingsceremonie glunderend: “Mooi om als Luikse mee te lopen. Hier zijn we allemaal vrienden. Zo gezellig!” België 32, een groep ritmisch gymnastes, kreeg brons voor hun routine, waarmee ze een sprookje schiepen: “In onze groep gebruiken we veel ballen, van grote tot kleine tennisballen. Het was inderdaad wonderlijk en sprookjesachtig. Net als om bij dit evenement te zijn in ons thuisland een sprookje is.”

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Elke getoonde routine tijdens de EGFL werd door een panel van ‘evaluatoren en feedbackers’ beoordeeld volgens de volgende criteria: de entertainmentwaarde; de originaliteit, diversiteit en innoverende dimensie; de kwaliteit, techniek en veiligheid; alsook de algemene indruk en uitstraling. “De mimiek tonen die past bij de routine”, noemde een evaluator het. In principe dezelfde waarden waar, in meerdere of mindere mate, ook naar gekeken wordt door de jury van artistieke en gymnastische sporten bij reguliere sportwedstrijden.

Zodoende kreeg elke groep een ereprijs die naar mate van de toegekende kwaliteit uitgedrukt werd in goud, zilver of brons. Daarmee was elke groep een winnaar. Lestienne: “Daarbovenop kregen ze feedback van het panel met internationale experts, over wat ze deden op de vloer.” Extra prijzen waren er voor het beste optreden, gewonnen door Portugal 12 en 13, en het beste kostuum door de groep uit Azerbeidzjan. Noord-Europa was uiteraard hier goed vertegenwoordigd. De acrogroep Denemarken 08 legde uit: “We houden in Scandinavië erg veel van gymdemo’s. We hebben hier vier maanden voor getraind en vinden het geweldig om hier te zijn!” 

Van ‘wannabee’ tot aliens, peststoelen en spiderrobots 

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

IJsland 05 die brons had, kreeg met hun aanstekelijke act op de klassieker `Wannabee` van de Spice Girls het predicaat brons en had ook een bijzonder verhaal te vertellen. De groep komt uit een heel klein dorp in IJsland. Zelfs in eigen land vinden ze het al bijzonder dat ze in dat dorp überhaupt  gymnastiek hebben. “Leuk om je dan aan heel Europa te kunnen laten zien hier, als groep uit een klein dorp van een klein land. We gaan leuke workshops doen deze week op het Eurogym sportevent, veel mensen ontmoeten, wie weet wel een nieuw idool of een nieuwe coach. We kunnen altijd nieuwe coaches gebruiken!” Noorwegen 11 had ook brons: “Het is leuke entertainment en de gymnasten leren er zoveel van door hier te zijn. We waren ook bij de Wereld Gymnaestrada hiervoor in 2015, in Helsinki. Alle andere sporten zijn zo inspirerend, het is belangrijk dat er nu een Europese versie is, want zo kan de demosport blijven groeien.”

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Griekenland, het land met het grootste aantal deelnemende groepen, had bijzondere acts uit verschillende gymdisciplines van zeer goede kwaliteit. Opvallend was ook hoe ze als één man achter elke groep gingen staan tijdens de wedstrijd en bij de prijsuitreiking: “Hellas! Hellas! Hellas!”

Griekenland 03, een groep met vierendertig leden waaronder ritmisch gymnastes, turners en acrobaten, lieten een geniale act zien met aliens, waarin zelfs een gigantische UFO als turntoestel geïntegreerd werd. Het leverde hen een zilveren beker op. “We hebben veel werk gestoken in de kostuums en het vinden van het thema. Maanden zochten we naar een thema, dat goed genoeg was om te presenteren. Het doel was om het ruimteschip de lucht in te laten gaan, maar dat kon hier niet. Net als ET voelen we ons thuis, omdat we hier bij elkaar zijn. Voor ons gaat het niet om het resultaat, het plezier is het belangrijkste.”

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

De dames van Italië 02, wonnen goud met hun geweldige performance van `stoelaerobics`, waarbij ze het thema`pesten op school` heftig in beeld brachten. Ze leefden zich uit in hun rol aan beide kanten en aan het eind bij de prijsuitreiking zagen ze dat beoordeeld met de hoogste waardering van het jurypanel.

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

De gouden medaille bracht de dames in euforische sferen. “We zijn zo blij met deze prijs! Natuurlijk hebben we onze schoolervaringen, maar het pesten was theater. In ons team is er alleen maar vriendschap. Hier zijn we vrienden geworden met de dames van Noorwegen. Erg leuk!” 

Frankrijk had onder andere een groep met een poweract, gekleed als robots met een soort spidermanpakken aan. De act was krachtig en overweldigend en zocht de uitersten van het menselijk kunnen op. Zelf zoeken ze de toekomst van de gymsport toch niet in mens vervangende machines. “Als gymnasten hopen we altijd menselijk te blijven.”

Cultureel erfgoed en de gymnastische taal

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Zeer bijzonder was het optreden van de groep uit Frans Guyana (buurland van Suriname in Zuid-Amerika), ook optredend onder de Franse vlag, dat op deze ‘Quatorze Juillet’ (14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk) aandacht vroeg voor het slavernijverleden en opriep tot ‘liberté’  (vrijheid) voor alle mensen op aarde. In hun act met een combinatie van krachtige acrobatiek en sierlijke ritmiek welke een bronzen beoordeling kreeg, lieten ze heel Europa zien wat hun cultureel erfgoed is waarmee ze ook andere (buur)landen op het Zuid-Amerikaans continent inspireren.

De groep wil graag met de hele wereld  via respect voor elkaars normen en waarden als eenheid een nieuw tijdperk inluiden. Mooi dat zo’n boodschap gebracht wordt in een challenge voor sportief talent en gymnastische skills! “Dat is waarom ons team graag de reis van duizenden kilometers maakte om mee te doen aan deze Gym for Life Challenge.” 

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Eén van de laatste groepen na een lange dag met podiumtrainingen en wedstrijdrondes, was Portugal 46, een groep 55+ers (inclusief een swingende superoma van 89!) die steps, dans en fitgym in een aansprekende choreografie liet zien en daarmee het brons in de wacht sleepte. Alhoewel het merendeel van de deelnemers en toeschouwers jongelui waren van tussen de 12 en de 30 jaar, kon iedereen de inspanningen van deze groep erg waarderen en werd de hal net zo goed bijkans afgebroken toen ze de switch naar de steps maakten in hun epiloog op American Land van Bruce Springsteen.

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Foto © Theresa Beijn/© GymPOWER

Na afloop ontmoetten we ze moe maar euforisch bij een groepshug in de mixed zone. Dan blijkt dat gymnastiek een taal is die elke barrière in leeftijd en cultuur overstijgt. De groepssfeer en het teamgevoel is hun sterkste troef: “Deze wedstrijd is voor alle leeftijden vanaf 12 jaar, maar er zijn weinig groepen met ouderen. Er kunnen er veel meer meedoen zoals onze groep. De meeste van ons zijn gestopte sporters en sommigen hebben zelfs nooit eerder een gymnastische sport gedaan. Samen trainen we twee keer per week. We vinden het fijn om te reizen en anderen te ontmoeten. Dat is onze motivatie. Voor ons is het echt wel Gym for Life! Gymsport is voor je hele leven.”

EGFL Challenge en Eurogym Luik 2018

Meer informatie over de eerste European Gym For Life Challenge is te vinden op de website van de EGFL 2018. Meer informatie over Eurogym, die tot en met donderdag 19 juli 2018 in Luik  wordt gehouden (inclusief City Performances op diverse grote open podia in de stad en het altijd uitgelezen UEG-gala met de beste acts), is te vinden op de website van het sportevent. Meer actiebeelden gemaakt onder persaccreditatie zullen te vinden zijn op de social media en worden gepubliceerd in de zomereditie van het GymPOWER sportmagazine.

Artikel en beelden © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto’s © Theresa Beijn | Interviews en overige beelden © Casper Beijn