Actueel op GP
Home » Geen categorie » Damespaar Eline De Smedt en Nikki Snel pakt tweede wereldtitel voor België
Damespaar Eline De Smedt en Nikki Snel pakt tweede wereldtitel voor België
Foto © Vlaamse gymfed GFV

Damespaar Eline De Smedt en Nikki Snel pakt tweede wereldtitel voor België

PARIJS – Het damespaar Eline De Smedt en Nikki Snel uit België zijn er op vrijdag 11 juli 2014 in geslaagd de wereldtitel te veroveren in hun categorie op de WK acrobatische gymnastiek in Parijs. Onder leiding van de Oekraïnse coach Sergey Tretjakov maakten ze grote indruk met hun wonderschoon optreden, zowel op de jury als op de toeschouwers. De wereldtitelstrijd op duizelingwekkend topniveau zorgt voor adembenemend spektakel voor het publiek op de tribunes en de kijkers thuis.

Favorietenrol

Al in de kwalificatieronde op donderdag met acht teams wisten De Smedt (16) en Snel (21) hun favorietenrol waar te maken door zich als eerste te plaatsen voor de laatste ronde met sublieme oefeningen voor totaal 84,055 punten. Meer dan een punt voorsprong op Wit-Rusland (82,890) en Rusland (79,170). In de finaleronde op vrijdag waren ze weer overtuigend beter dan de rest. De Smedt en Snel deden een schepje bovenop en scoorden 28,525 punten voor een foutloze oefening die hen het goud bezorgde. Het is de tweede wereldtitel voor België in de jonge historie van de acrosport.

Andere finalisten

Het Russische damespaar Valentina Kim en Elizaveta Dubrovina wisten het Belgisch duo nog enigszins in het spoor te blijven met 26,980 punten voor het zilver. Het Wit-Russische koppel Marharyta Bartashevich en Viktorya Mikhnovich maakte een misser (26,415) en zag de verrassende sterke Françaises Claire Philouze en Lea Roussel voorbij komen die het thuispubliek trakteerden op het brons met 26,575 punten. Een andere sterke nieuwkomer in deze finale waren het acroteam van Noord-Korea die ook in de acrobatische gymnastiek in de wereldtop aanklopt. Kum Hwa Jong en Hye Song Kim nestelden zich op een vijfde plaats (25,600), gevolgd door Anastasiia Verenova en Ella Bogdanova op de zesde plaats (25,455).

Herenpaar en finales zaterdag

Het Belgisch herenpaar Vincent Casse en Arne Van Gelder werden nipt vierde in een spannende finale. Ze kwamen maar 0,08 punt tekort voor het erepodium, dat bezet werd door de duo’s uit Rusland, Wit-Rusland en Groot-Brittannië. Ze wisten wel de heren uit China en Oekraïne achter zich te laten. Morgen zaterdag 12 juli worden de finales gehouden voor de mixparen,  de damesgroepen (met drie gymnastes) en de herengroepen (met vier gymnasten). België heeft nog twee teams in de race voor een medaille.

Solano Casamajor en Yana Vastavel hebben als derde de finale bereikt bij de mixparen, achter de Russen en de Britten. Als er één team de grootmachten kan benaderen dan is dat van België, als alles klopt in hun optreden morgen. Hetzelfde geldt voor de damesgroep Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor die ook de finale als derde haalde, achter de Britten en de Russen. Het wordt weer vuurwerk en adembenemend spektakel in de finale. Zeker ook bij de herengroepen, waarbij de teams uit Rusland, China en Groot-Brittannië weer eens alles uit de kast moeten halen tot op de duizendste punt om elkaar te overtroeven. Opvallen is het optreden van het viertal uit Bulgarije dat oude glorie voor hun land herstellen en als vierde de finale ingingen.

Meer informatie, filmpjes, foto’s, de complete uitslagen en livestream zijn te vinden op de websites en social media van het toernooi en van de internationale gymfed FIG.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Redactie GymPOWER | Info en foto © Vlaamse gymfed GFV