Actueel op GP
Home » Geen categorie » Dance2Show 2015: Vette Moves, Skills, Glitter & Glamour en heel veel plezier
Dance2Show 2015: Vette Moves, Skills, Glitter & Glamour en heel veel plezier
Foto © Han Balk

Dance2Show 2015: Vette Moves, Skills, Glitter & Glamour en heel veel plezier

DEVENTER – In de Deventer Stadschouwburg vond op zaterdag 10 oktober jl. de 37ste door de KNGU georganiseerde Dance2Show 2015 plaats. Drieëntwintig dansgroepen van gymnastiekverenigingen en dansscholen uit heel Nederland waren geselecteerd afgelopen seizoen om hier op dit erepodium hun act nog een keer te laten zien. Een prachtige show werd getoond, gepresenteerd door speakers Dinie Westerhuis en Byron Westmaas.

Acts op een prachtig uitgelicht podium

Uit het ganse land reisden de groepen af naar Deventer. Met dansers van elke leeftijd: van 4 tot 99 jaar, een ieder kon mee dansen. Opvallend dit jaar, allemaal vrouwelijke dansers en één zeer getalenteerde jongen. Hij zat in de eerste groep van Hanze Gym Hattem, die hun stuk – Dancemix Joy – onder leiding van Anne-Marie Huisman vol passie dansten. Het was een leuke avond voor de liefhebbers die volop genoten van de acts op een prachtig uitgelicht podium, choreografieën in uiteenlopende muziekstijlen. Op een hiphopbeat of klassieke muziek of bijvoorbeeld de groep van Meerburg Zoeterwoude onder leiding van Ilona Verhoogt op de zeer emotionele song ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboters of de ontroerend onschuldig act ‘Let goed op, want het is best moeilijk’ op Nijntje’s lijflied van de groep dametjes van Olympus Wijhe onder leiding van Elsemieke Elst .

Spanning omzetten in positieve energie

HanBalk Dance2Show 2015-6041

Foto © Han Balk

Tijdens het lange wachten tussen de podiumtraining en de show werd in de kleedkamers, gangen, het Artiestencafé en de kleine zaal, werd door de begeleiding de spanning bij de deelnemers omgezet in positieve energie. Zoals het hoort, met echte CoachingPOWER. Het is voor deze dansers en groepen heel gaaf om uitgenodigd te worden voor de Show2Dance, als je er echt staat en de laatste loodjes gaan meetellen dan komt het aan op het bezweren van de plankenkoorts om het beste uit jezelf boven te halen op het juiste moment. In de vele gesprekken backstage dat Team GymPOWER.nl samen met Henriët van der Weg van Veilig Sportklimaat (VSK) van de KNGU met deelnemers, begeleiders, choreografen en dansdocenten had, proefden we naast de intense passie voor dans ook het zelfvertrouwen en plezier dat uitgaat van een hecht teamverband en goede samenwerking.

Een heel andere kant van de gymnastiekwereld

Van ’s morgens vroeg werkten de heren van de Democrew van de KNGU gestaag aan de opbouw van het decor, het testen van de muziek- en lichtinstallatie en het klaarzetten van alles wat nodig is achter de schermen om Dance2Show een mooi podium te geven. Uiteindelijk popelde iedereen om de show te zien en stroomde de grote zaal van de Deventer Schouwburg vol om te genieten wat de beste, leukste, grappigste en meest ontroerende acts van afgelopen dansseizoen. Voor wie ze voor het eerst zag, vol nieuwsgierigheid naar wat voorgeschoteld zou worden. Je ontdekt op zo’n avond een heel andere, prachtige kant van de gymnastiekwereld: de prachtige kunst van het bewegen maar dan op muziek. De variatie in stijlen maakte de show mooi.

Feest voor dansers, bekroning van het seizoen

Aan de hand van de getoonde choreografieën kon je zien of de dansdocenten een ballet- of freestyle dance-achtergrond hebben. Bij de allerkleinsten stond de ‘dansjuf’ vol passie in de coulissen te souffleren. Dance2Show is niet alleen het feest van de demodansers, maar ook de bekroning van het seizoen voor de choreografen en dansdocenten. Jonge tieners dansten in kleurige feestelijke kleding op vrolijke opzwepende muziek. De zestienplussers hadden opvallend zware thema’s op gedragen muziek, met een outfit in de bijpassende kleur zwart. Doordringende boodschappen verpakt in de dans over oorlog, pesten, huiselijk geweld, kindermishandeling en de dood. Vooral voor de jongere toeschouwers had de show wat luchtiger gemogen.

Stralende, lichtvoetige, musicalachtige dans

Dans pakt je altijd en neemt je mee in de beweging, elke groep zetten in Deventer hun beste beentje voor. Er waren acts die er bovenuit sprongen. Bijvoorbeeld Mobilee Dance Woerden onder leiding van Maaike van Brienen met Happy. Dat was #Fun #Fun #Fun op het podium. Stralende, lichtvoetige, musicalachtige dans in vrolijke glimmende kleding. Een prachtige afwisseling na een aantal zware thema’s. Veel mooie moves en skills werden moeiteloos ten tonele gevoerd. De blijheid straalde er vanaf! De ‘Tina Turner medley’ van D.E.S. Elst onder leiding van Sharon van de Beek toonde dat dans geen leeftijdgrenzen kent. Een mooie groep die onverwachts toch nog een keer bijeen kon komen voor een allerlaatste optreden. Ze brachten een act met een gouden randje, een mooie rustige choreo op de muziek van oma Tina. Voor de 50+ers in de zaal een vleugje nostalgie van ‘The Queen of Rock ‘nd Roll’. Een tweede groep van Hanze Gym Hattem onder leiding van Helma Heideveld bracht met verve ‘No one’s here to sleep’. Deze act viel op door hun balletchoreo. Er werd weinig liggend op de vloer bewogen, maar echt ‘ge-ballet’ met prachtige lifts. Een heel talentvolle groep.

Afwisseling met gastoptredens, crossovers met dans

HanBalk Dance2Show 2015-6061

Foto © Han Balk

Tussendoor werd de show afgewisseld met een aantal acts die de verbondenheid met andere KNGU-disciplines toonde. Het duo SUPERKIDS-finalisten Max van Langen en Zilver Schmitz van KDO Apeldoorn deden onder leiding van Brenda Wagensveld en Marcel Verstraten een flitsende synchroonact op de grote wedstrijdtrampolines. Dansen in de lucht, synchroon sprongen hoog en gracieus, een pas de deux met twee grote springtalenten. “Het was leuk om te doen. Toch is dit weer iets anders dan we eerder hebben gedaan. Er waren erg veel mensen. Het was spannend, want het licht ging maar niet aan. Trampoline op muziek is anders dan een wedstrijdoefening, en past best bij deze dansavond.” Boy Looijen en Laura Stullich van Acrobatic Wheel Sensation, Wereldkampioenen en artiesten in het rhönradturnen, maakten indruk al dansend samen in twee raderen in combinatie met acrobatiek. Een mooi visitekaartje voor deze KNGU-sport. “Dit is leuk om te doen. Je bent toch onderdeel van één gymfamilie en daarom voelen we ons ook verbonden. Het is leuk om je sport te kunnen laten zien en leuk dat er zo meer uit de KNGU-vijver wordt gevist waarmee kennis gemaakt kan worden.”

Optreden Nederlands Kampioen en afscheid van Los Zand

De dansgroep van Dance Studio Bennekom, die Nederlands Kampioen in de categorie A t/m 13 jaar tijdens Fantastic Gymnastics 2015 – het Groot-NK-weekeinde van de KNGU in Ahoy Rotterdam –, mocht onder leiding van Sjoukje van den Hul acte de présence geven met een mooie, goed geoliede dansact. Ook hier kwamen de ouders graag kijken. De moeder van danser Mariska van den Bosch had een mooie laatste statement: “Ik heb zelf met veel plezier gedanst toen ik klein was. Ook de nieuwe generatie heeft de ‘golden spark’. Het is belangrijk dat ze met plezier dansen. Bij een wedstrijd is er natuurlijk meer spanning, maar hier is het vooral leuk om je te kunnen laten zien.” Tenslotte werd iedereen in de zaal toch wel een beetje heel stil van de dansgroep ‘Los Zand’ onder leiding van Petra Vorstenbos die ‘Neverending’ bracht. Na dertig jaar de hele wereld doortoeren, tot aan Japan toe, een laatste optreden. Een finaledans met toepasselijke naam, want de groep houdt op te bestaan maar de indruk en herinnering die ze achterlaten is blijvend. Dansers op een wat rijpere leeftijd die hun hebben sporen verdiend op het hoogste niveau en dat toonden ze in Deventer. Je werd er blij van. Jazzdans puur sang, alles klopte: de muziek, de kleding, het samenspel. Diep ontroerend, kippenvel!

Elke act verdient een eigen stukje recensie

HanBalk Dance2Show 2015-5823

Foto © Han Balk

Eigenlijk verdient elk van de 27 acts die de revue passeerden tijdens de 37ste editie van de Dance2Show 2015 in de Deventer Stadsschouwburg een eigen stukje recensie. In ons live verslag op Twitter hebben we gestreefd ze die te geven in tekst en beeld.  Ze hebben allemaal op hun eigen niveau laten zie dat dans leeft binnen de KNGU en dat dit op een brede interesse in heel Nederland kan rekenen. In de pauze en na de show was er volop gelegenheid in het sfeervolle lounge om na te praten over de show, de acts en de fusion met andere dansstijlen. De roep is er toch wel om het eigen karakter van de jazzdans overeind te houden, dat zich kenmerkt door vorm, bewegingen, soort samenspel en boodschap. De KNGU heeft dans omarmd als nieuw speerpunt en begint in november met choreograaf Roy Julien aan het project Headspin. Wij zijn reuze benieuwd wat we in dit seizoen aan nieuwigheden zullen zien tijdens de regionale Dance2Demo en wat dat brengen zal op de volgende Dance2Show.

Verslaggeving Team GymPOWER.nl

Tot zover onze indrukken backstage bij Dance2Show 2015. In de tweede GymPOWER Special van dit jaar gewijd aan CoachingPOWER meer over de interessante verhalen en interviews die Team GymPOWER.nl mocht hebben in de Deventer Schouwburg. Een live verslag is te vinden op de social media van GymPOWER.nl (Twitter-Facebook-Instagram), fotoreportages zijn te vinden op de website van onze fotograaf Han Balk en op die van KNGU-fotograaf Jan de Koning. Meer informatie over de Dance2Demo’s in het nieuwe seizoen is te vinden op de website van de KNGU.

Verslag © GymPOWER.nl in samenwerking met LTC Dans van de KNGU |Tekst, beelden en interviews © Casper Beijn, © Petra Hoogkamer © Charlotte Speelman, © Kerima Maduro, © Theresa Beijn met een bijdrage van © Henriët van der Weg VSK/KNGU | Foto’s © Han Balk