Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Deelnemers Holland’s Got Talent 2019 maken kans op € 50.000,00
Deelnemers Holland’s Got Talent 2019 maken kans op € 50.000,00

Deelnemers Holland’s Got Talent 2019 maken kans op € 50.000,00

Acrotrio DaWiCha in liveshow HGT 2014

Poster-HGT-2018

AMSTERDAM – Holland’s Got Talent bestaat net zo lang als GymPOWER en heeft als tv-talentenjacht door de jaren heen bewezen een mooi podium te bieden voor atleten uit het hele spectrum van artistieke sporten, die hun skills durven te showen. Optreden voor de tv-camera’s en een miljoenenpubliek entertainen is echter iets heel anders dan een wedstrijdoefening voor de jury. Met creativiteit, choreografie, diversiteit, originaliteit, inspiratie èn talent kom je tot een aantrekkelijke showact. Het goede nieuws is dubbel: Holland’s Got Talent 2019 komt eraan en je kunt je sportact deze week nog opgeven voor de audities!

Topcoach Patrick van der Meer uit het schoonspringen verklaarde ooit tegenover GymPOWER naar aanleiding van het succes van turner Jeffrey Wammes in het tv-programma ‘Sterren springen’, waarin BN-ers uit de sport-, tv- en showwereld met elkaar duelleerden vanaf de toren: “Als we blijven zoeken naar talent uit verschillende sporten en deze atleten kunnen uitdagen tot het uitproberen van vernieuwende elementen, maken we veel sporten bekender en geliefder. Het is niet Nederlands om aan iedereen te laten zien wat je kan, maar tv-talenten-shows dagen je ertoe uit en vervullen een belang-rijke rol voor de sport.”

Cover

Daniëlle Bubberman won in 2008, op haar 14de, de eerste editie van Holland’s Got Talent met een adembenemende luchtacrobatiek-act. Toevallig ook het eerste nieuwsbericht indertijd waarmee GymPOWER zich meldde in de wereld van de sportjournalistiek in Nederland. Sinds de eerste editie hebben we de verrichtingen in HGT van de atleten uit de artistieke en gymnastische sporten op de voet blijven volgen. Velen hebben we vooraf, tijdens en achteraf geïnterviewd om hun beleving in beeld te brengen. Bubberman vertelde jaren later in een interview aan GymPOWER: “Zodra ik het promospotje op tv zag, heb ik me opgegeven. Ik wilde laten zien wat ik kon en tv is een goed platform om meer shows te krijgen. Wie in het eerste seizoen wint, blijft mensen het meeste bij. Ik zou het zo weer doen!”

Elke atleet of groep met affiniteit met artistieke en gymnastische sporten of de (lucht)acrobatiek die ver reikte in het programma, heeft stelselmatig de jury beroemdheden en het publiek in de studio en thuis in vuur en vlam gezet. Al waren in het afgelopen decennium zes van de negen winnaars een zanger, Bubberman en de andere twee – hiphopcrew The Fire in 2017 en Double Dutch Fusion (DDF) Crew – bewezen dat je met een kwaliteitsact met de ‘whole package’ de winst kan pakken in Holland’s Got Talent. Bubberman versloeg in 2008 naast het fenomenale Cirque du Twirl met twirllegendes als Michelle Baggerman en Sabina Hoogendijk, de verbluffende B-boys van Hustle Kidz en de jonge pianovirtuoos Oscar Yang liefst drie zangers, niemand minder dan Waylon, Clarissa en operazanger Mario Veltman. Het kan dus wel!

Eind 2017 kruiste sport en zang het pad van ons verslagteam op een bijzondere manier. Tijdens een reportage van GymPOWER bij de eindejaarshow van kunstrijvereniging NSV in Triavium, Nijmegen, bleek deze ook het afscheid te zijn van operazangeres Amira Willighagen, de winnares van HGT in 2013 die voor haar carrière geïmmigreerd is naar Zuid-Afrika. Als (voormalig) kunstrijdster deed ze dat samen met haar broer in stijl: met een choreo op de muziek van één van haar eigen liedjes. Check bovenstaande video van GymPOWER-verslaggever/fotograaf Ineke Klaassen voor een indruk. Voormalig ritmisch gymnaste Bea Lamelas die na een blessure in 2016 meedeed en tot de halve finale reikte met haar acrobatische acts, verklaarde later tegenover GymPOWER: “Het was een goede manier om weer in het ritme te komen.  Als je passie hebt, dan strijd je voor je doel. Ik krijg nog steeds leuke reacties op mijn HGT-acts. Voor mij is dat meer waard dan de show winnen.” 

Foto © Maurice Smeets: Quattrobar Piratenact op Turngala Leek 2016

Foto © Maurice Smeets: Quattrobar Piratenact op Turngala Leek 2016

Het optreden in HGT 2016 van twintig stoere turners uit Groningen, Friesland en Drenthe, is een prachtig voorbeeld van hoe je sport kan ontwikkelen tot show. In 2012 en 2016 vond de eigen turnbond de act met een zelf ontworpen stellage met vier rek-stokken niet aantrekkelijk genoeg voor het eigen gymgala, maar het miljoenenpubliek van HGT oordeelde anders. De spectaculaire rekstokact gooide ogen en bleek gigantisch populair. Het was een regelrechte knaller! Kopman Henk Koster: “We kunnen allemaal turnen, trainen er ook voor. Het zijn geen technische hoogstandjes als die van Epke Zonderland op de Spelen of de EK/WK, maar het is ook niet simpel. Het moet perfect op elkaar afgestemd zijn om er een dynamische showact van te maken.” Een succesvol optreden in het Turngala Leek – dat haar vijfde editie beleeft op 10 november 2018 – en een grote tv-show in Italië bewees dat HGT Quattrobar onbetaalbare bekendheid en publiciteit had bezorgd.

Foto © Maurice Smeets: Michelle Baggerman op NK Twirl 2015 van de NBTA

Foto © Maurice Smeets: Michelle Baggerman op NK Twirl 2015 van de NBTA

Er zijn nog zoveel meer leuke sportacts voorbij gekomen in Holland’s Got Talent die ook vele epische tv-momenten opleverden: de ‘vliegende Annie’, Boy in het vurige rhönrad, de walljumpers uit Apeldoorn, Theatrobatics, de RG-groep van Wilskracht, powergirl Mizai Kobi, Sophie & Jessie synchroon op de trampoline, Olivier Bastinck, paaldanssporters Melissa O’Neil en dochter Enya, Zoë & Demi, Tatjana van Onna, Hanka Venselaar en haar kubus, ex-groepsspringster Mira Gleisberg & Ilan met tissu, Tobith & Jasmijn op de tweewieler, trio Dawicha, mixpair DaRo, vele freerunners en slackliners en nog veel meer. Op Youtube kun je bijna alle HGT-acts vinden. Zo leuk om ze allemaal terug te zien en je nog een keer te verwonderen om alle talent en skills. Er ontbreken nog veel acts uit artistieke en gymnastische sporten op dit tv-podium: synchroonzwemmen, voltige, teamgym/groepsspringen, RG, kunstrijden, kunstrolschaatsen, schoonspringen, rope skipping, damesturnen! De obstakels waren tot nu toe vaak nog te groot, de setting ontbrak of de tijd was er nog niet rijp voor.

Het goede nieuws is: er komt weer een nieuw seizoen aan. De editie van Holland’s Got Talent 2019 wordt gepresenteerd door Humberto Tan, dansliefhebber bij uitstek, die Johnny de Mol vervangt en de jury wordt versterkt door Paul de Leeuw – al eeuwen grote liefhebber van gymnastische en artistieke sporten – die Gordon vervangt. Dansgoeroe Dan Karaty en Chantal Jansen en Angela Groothuizen – beiden met ruime ervaring als musicalster/zangeres, presentator en actrice – blijven. De winnaar van HGT 2019 legt beslag op een prijs van liefst € 50.000,00. Dat is een mooi bedrag om je sport- en showcarrière een goede boost te geven!

Whatsapp-HGT-20180832_02374In de special GP’s Perfect 10 van september 2018, ter ere van het tienjarig jubileum van GymPOWER als sportnieuwsmedium, staat een bloemlezing opgetekend van alle topacts die voorbij kwamen in Holland’s Got Talent in de afgelopen jaren. Ze gaven zichzelf en hun sport onbetaalbare publiciteit en bekendheid en de sport- en showliefhebbers een onvergetelijke kennismaking met hun passie en sport-skills.  Heb je de nieuwsbrief in je mail gemist of wil je het nog een keer op een rij zien, dan kun je hem gratis aanvragen via info@gympower.nl. Meer informatie is ook te vinden op de Facebookpagina van Holland’s Got Talent.

Ook jouw skills & sport tonen aan een miljoenenpubliek? Ga ook voor een auditie bij Holland’s Got Talent 2019! De opnames beginnen al over een maand, dus meld je deze week nog aan! Dat kan door je aan te melden via wwww.rtl.nl/hgt of via whatsapp: 06-52493483. Meer info kun je krijgen van talentscout Marco van Os, marco@bluecircle.nl, telnr 020-2356089. Geef GymPOWER een seintje dat je mee wil doen en wanneer je auditie is, dan volgen we je avonturen op de voet. Ook als je tips wil voor je act of samen wil werken met andere sporten om er een totaaltheaterstuk van te maken. We brengen jou en je sport graag in beeld!

Artikel © GymPOWER | Auteur tekst © Therry da Silva| Interviews © Casper Beijn, © Sabine Monden en © Petra Hoogkamer en een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto’s: inzet © Marcel Timmermans: Zoë & Demi tijdens auditie, © Maurice Smeets: Quattrobar @ Turngala Leek 2016 en Michelle Baggerman @ NK Twirl NBTA 2015; © Casper Beijn: Daniëlle Bubberman bij Circusfestival Amsterdam 2017; © Bart Treuren: Tobith & Jasmijn tijdens wieleractdemo op NK Paaldansen 2017  | posters © Holland’s Got Talent | Video © Ineke Klaassen van eindejaarsshow NSV Nijmegen onder persaccreditatie van © GymPOWER | Grafische vormgeving © Juka Rosales