Actueel op GP
Home » GP Actueel » Derde kwalificatie goede springplank voor WK en WAGC in Sint Petersburg
Derde kwalificatie goede springplank voor WK en WAGC in Sint Petersburg
Foto © Yoshida Creative Productions

Derde kwalificatie goede springplank voor WK en WAGC in Sint Petersburg

ALKMAAR – Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd op zondag 7 oktober 2018 sprongen in de trampolinehal van Triffis in Sportcomplex de Meent Bauerfeind topspringers en talenten uit het hele land om kwalificatie af te dwingen voor de WK en de WAGC (World Age Group Competition) die dit jaar worden gehouden in Sint Petersburg, Rusland. Van 7 tot en met 10 november 2018 worden de WK gehouden en van 15 tot en met 18 november 2018 de WAGC.

Nadat op eerdere kwalificatiewedstrijden  al verschillende springers de gestelde limieten hadden gehaald was het 7 oktober extra spannend wie nog meer plaatsing zou kunnen afdwingen en of het behalen van de limieten door de KNGU zou worden gehonoreerd met afvaardiging. Niet alleen de springers waren nerveus. Ook het publiek en coaches hielden regelmatig de adem in

Coach Alice Linthuis (Sparta)

“De kwalificaties waren weer spannend als vanouds. De springers denken vaak dat wij als coaches de rust zelve zijn, maar intussen kriebelen bij ons ook de zenuwen door het lijf. Niet altijd al bij de eerste kwalificaties, maar naar mate de kansen minder worden, ervaren wij toch ook wel de nodige spanning.”

Blessures en herstel

Verschillende Nederlandse toppers zoals Pascal Wiebering (Triffis), Romana Schuring (TVIJ) en Carlijn Blekkink (Flik-Flak) waren het afgelopen  jaar nog afgevaardigd naar het WK in Sofia, Bulgarije en /of het EK in Baku  maar moesten nu vanwege blessures en het herstel daarvan deze kwalificaties noodgedwongen vanaf de zijlijn toezien. Blekkink bezocht de kwalificatiewedstrijden in een nieuwe functie als Projectmanager Trampoline Topsport bij de KNGU

Carlijn Blekkink (KNGU/Flik-Flak)

“Ik vind dit werk heel leuk om te doen. Het sluit heel goed aan bij mijn studie sportkunde waarop ik net ben afgestudeerd. Ik ken natuurlijk het trampolinewereldje. Ik zit nu aan de andere kant en zie alle organisatie die erbij komt kijken, dus dat is heel leuk om nu mee te maken. Je bent zo betrokken en ik kan mijn steentje bijdragen op een ander vlak. Voor synchroon worden de paren in principe gemaakt van de geplaatste sporters en daarbuiten is een kans dat medaillepotentiële synchroonparen hier de mogelijkheid krijgen om dat te laten zien. Dat hebben ze al eerder moeten aantonen. Hier kunnen ze bewijzen of ze daadwerkelijk medaillepotentieel zijn of niet en of het binnen het team past. Ik geef een advies en de technisch directeur (Mark Meijer red. ) heeft in alles de eindbeslissing.

Met mijzelf gaat het goed. Ik ben nog steeds aan het revalideren maar dat gaat naar tevredenheid. Ik ben heel rustig aan weer een beetje aan het springen, de basis weer oppakken en dat vind ik vooral heel leuk. Ik heb er geen tijdsdruk achter, want er is geen protocol voor deze blessure, hoe ik het moet aanpakken. Ik doe het puur op eigen gevoel. Kijken hoe het mentaal en fysiek lukt.”

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN DAMES

Zeven springsters namen vanuit verschillende verenigingen deel aan de WK kwalificaties. Elk met eigen ambities en verwachtingen.

Claudia de Graaf (TSH), huidig wereldkampioene 17-21 synchroon met Floor Meijering (KDO)

“Ook ik ben weer druk aan het trainen en nu wedstrijden doen. De eerste kwalificatie was ook weer mijn eerste wedstrijd sinds de WAGC, november vorig jaar. Het gaat er nu om weer echt het gevoel van wedstrijden op te pakken. Iedereen denkt die springt al meer dan 10 jaar, die heeft het zo weer onder de knie, maar zo’n eerste keer is toch wel weer spannend. De WK-kwalificaties zijn dan weer een mooie eerste stap in het seizoen. Met drie kwalificatiewedstrijden kom je er toch wel lekker in. Je hebt die limiet in je hoofd en ook al is die misschien nog hoog gegrepen, als je geen doel hebt dan sta je voor niks in de zaal. Dat is waar ik naar streef én op de NK synchroon, liefst weer met Floor. We zijn geen grote club, maar richting de WAGC zitten we met elkaar in hetzelfde ritme van de wedstrijden. Zo kun je elkaar ondersteunen.”

De achttienjarige Niamh Slattery (Triffis) was op de kwalificatie van zondag 30 september de enige deelneemster die de limiet voor het WK wist te behalen. De andere Nederlandse vrouwen Jackie Lionhar (Flik-Flak) , Romee Pol (Sparta Ermelo), Floor Meijering (KDO), Claudia de Graaf (TSH) en Bo Bet (Triffis) gingen onderuit of bleven onder de gestelde limiet steken. In de kwalificatieprocedure was gesteld dat de springers 2 keer aan de limiet moesten voldoen.

Op zondag 6 oktober bleef Niamh Slattery op slechts 0,045 punten van de limiet verwijderd waarmee ze net niet aan de door de KNGU gestelde eis voldeed. EK finaliste Romee Pol (Sparta Ermelo) behaalde deze wedstrijd wel ruim de gestelde limiet maar had deze in de eerdere kwalificaties niet behaald.

Niamh Slattery (Triffis)

“Mijn eerste reactie op vandaag is: jammer. Zo dichtbij de tweede limiet. Ik deed een heel goede verplicht, en dan totaal te weinig: 0,045. Uitspringen was niet genoeg. Je hebt een score om te halen en die haal je niet. Sprong 1 ging heel goed en ik dacht ‘Ik ga er gewoon vol voor en laat zien wat ik waard ben’ na lange tijd eruit geweest zijn. Ik zou er voor zijn als ze toch nog over mijn deelname willen nadenken, maar nu heb ik het niet meer zelf in de hand. Ik ben wel blij hoe het is gegaan deze kwalificatiewedstrijden, alleen als je er vorige keer 1,5 boven zit en nu zo dichtbij eronder, denk je ‘Ja, had  ik die ene sprong nou niet helemaal mijn tenen iets meer kunnen uitstrekken..? Dat is het verschil, als ik net even iets beter stil had gestaan, dan had ik het in één keer gehaald.”

Romée Pol (Sparta Ermelo)

“Ik was wel blij met mijn oefening, maar het is jammer dat het normaalgesproken niet genoeg is. Na wat tegenslag de afgelopen periode wilde ik vooral laten zien wat ik kan.

WK Heren

Roel Teillers bleef  de tweede kwalificatiewedstrijd steken op een score van 105,5  niet genoeg voor de limiet die op 107,995 gesteld was. Ook Milco Abrahams sprong in zijn allereerste jaar als senior een puntenrecord bij elkaar 105, 815  Een score die hem op de Youth Olympic Games, waar hij zich op het EK in Baku net niet voor wist te kwalificeren,maar liefst  tot een tweede plaats in de kwalificaties zou hebben gebracht.

Roel Teillers (Triffis)

Ik stond vandaag 1-0 achter met verplicht. Daar was ik niet tevreden mee, ik maakte een stomme fout. Ik had niet de rust die ik normaal heb. Ik ging er vandaag in met alles of niets, lekker vrij springen. Naar de WAGC mocht ik al, dus ik had geen stress meer daarvoor. Voor de kwalificatie WK blijft het altijd moeilijk. Ik ging na verplicht vol voor de keuze en die ging prima. Zoals hij op de training ook altijd gaat. Dan kom je op 105,5 net als vorige week, net geen PR, maar dat komt door verplicht. Mijn verplicht was 1,5 punt onder wat ik zou moeten halen. Ik weet dus dat er 107 in zit. Het is jammer dat het er niet uit is gekomen. Ik was blij dat Milco na mij ook twee goede scores neerzette en nog net iets hoger uitkwam dan ik. Als je ziet dat een ander goed gaat, doe je er zelf ook een schepje bovenop. Je wil wel de beste zijn. Dat is goed voor het herenspringen. Stiekem hopen Milco en ik dat we naar de WK mogen, maar dat blijft hopen.”

Milco Abrahams (Turnoss)

 “Het voelt wel even lekker om nu boven Roel te eindigen, maar deze wedstrijd gaat vooral om punten halen en kwalificeren. Er is meer het verdriet dat ik mijn punten niet heb gehaald. Ik wist wel dat het niet standaard zou lukken, ik ben op senior niveau nog onervaren vooral met verplicht, dat 4x extra moeilijkheid heeft. Voor wat ik nu kan, is dit ongeveer max. Internationaal zit ik met TOF 16,3 nog een punt achter de anderen, dus daar kan ik best nog punten op winnen. Nog wat meer spieren kweken. Nu toch wel een lekkere wedstrijd gehad met een nieuw PR. 105.815. Klaar voor de WAGC, hopelijk de finale. Maar eerst nog even naar Tsjechië voor de Friendship Cup.

Kwalificatieprocedure en besluit

De spanning hield na de kwalificatiewedstrijden nog even aan. Welke beslissing zou er door de KNGU genomen worden? Grote opluchting en blijdschap heerste dan ook onder springers en coaches toen technisch directeur van de KNGU Mark Meijer zijn beslissing kenbaar maakte. Zowel Slattery als Pol krijgen het WK ticket op basis van in het verleden behaalde resultaten, het ontwikkelplan en met het oog op de Olympische Spelen 2020.  Beide springsters zullen in Rusland hun debuut op een senioren WK maken. Zij zullen op het WK ook voor het eerst als synchroonpaar in actie komen.

Voor Teillers en Abrahams  werd ondanks de progressie die ze laten zien geen uitzondering gemaakt, zij zullen dit jaar niet worden uitgezonden naar het senioren WK maar in plaats daarvan  in actie komen op de WAGC waar ze hoge ogen proberen te scoren.

Ook in de landen om ons heen zie je de focus van de kwalificatieprocedures steeds meer liggen op de lange termijn ontwikkeling van de sport en haar talenten. In  Engeland is er zelfs geen gestelde harde punteneis maar wordt er gedurende een periode voorafgaand aan het WK op wedstrijden en tijdens trainingsweekenden van de nationale selectie gekeken welke atleten in vorm zijn en in staat worden geacht de doelstellingen van het land op dit toernooi te behalen. Hierna bepaalt een selectiecommissie de afvaardiging.

Er is te beargumenteren dat deze wijze van selectie moeilijk objectief te krijgen is, maar bij een sport als trampolinespringen waarbij bijvoorbeeld door een val een limiet missen niet hoeft te betekenen dat een springer niet in vorm is en in staat de gestelde doelen te behalen, is er wel wat voor te zeggen. Ook in de Duitse kwalificatieprocedure wordt gestreefd naar talentontwikkeling. Er staat bijvoorbeeld als apart doel benoemd de jongere generatie te introduceren op het WK en te ontwikkelen in de Olympische cyclus.

Alice Linthuis coach (Sparta Ermelo) zegt hierover

We konden ons prima vinden in de kwalificatieprocedure. We waren wel van mening  dat er iets te veel kansen waren voor de jeugd/junioren en wat te weinig kansen voor de senioren. Ook vinden wij het aantal uitgesprongen limieten minder zwaar moet wegen in de kwalificatieprocedure. Tot slot merken we dat het moeilijk blijft om de juiste periode te vinden om in te kwalificeren. Doe je dat voor de zomer of erna?

Wij zijn erg tevreden met de besluiten die zijn genomen. Alhoewel we graag hadden gezien dat er een voltallige damesploeg senioren was afgevaardigd, als ook de mannen Roel Teillers en Milco Abrahams. Hun limieten waren extreem hoog en als je dan bedenkt hoezeer zij in een jaar gegroeid zijn, dan was deelname aan het WK Senioren een mooie gelegenheid geweest om ze te introduceren op dit niveau. Daarbij zijn wij van mening dat je als land voor je eigen visie moet staan en niet puur moet afgaan op de punten van andere landen.”

Ook coach Sven Mooij (Triffis) is tevreden met de genomen besluiten.

“Ik ben blij met de genomen besluiten in het belang van het Nederlandse trampolinespringen. Jammer dat de mannen niet zijn geselecteerd maar als die zo doorgaan is dat een kwestie van tijd.”

WORLD AGE GROUP COMPETITION (WAGC)

De springers tot en met 21 jaar hadden in 7 wedstrijden verdeeld over 4 dagen de kans om zich in verschillende leeftijdsklasse te kwalificeren voor de World Age Group Competition.

17-21 jaar

Roel Teillers (Triffis) en Milco Abrahams (Turnoss) misten het WK ticket, maar plaatsten zich ruimschoots voor de WAGC in de klasse 17-21 jaar. Zij zullen in deze klasse vergezeld worden door de zestienjarige Jordy Mol (Triffis) die op het laatste kwalificatiemoment naar de directe limiet sprong en zich hiermee plaatste voor zijn allereerste WAGC, en de al meer ervaren WAGC-ganger Daan Bergsma (TSH).

Milco Abrahams zal op de WAGC  synchroon bovendien aan de start komen met Luuk Swinkels (Flik-Flak) met wie hij in Baku nog het brons veroverde tijdens het Junioren EK. Teilers zal synchroon springen met Mol.

Daan Bergsma (TSH) over zijn kwalificatiewedstrijd waarin hij naar de directe limiet sprong

Gelukkig. De eerste oefening ging sowieso heel goed. Het is mijn sterke punt om lekker hoog te springen en ook hoge punten op de netheid te halen met mijn stijl. Het was nog een kwestie van goed de keuze uitspringen om de hoge limiet te kunnen halen. Dat lukte vandaag. Ik ben er hartstikke blij mee. Totaal is volgens mij wel een pr. Ik zit in een moeilijke categorie met veel concurrentie uit het thuisland. Je moet het beste uit jezelf halen natuurlijk, maar een top-20 klassering lijkt me wel heel gaaf, ook omdat ik nu 18 ben. We hebben nog een toernooi in Gillingham, Engeland, echt als voorbereiding op de WAGC. Dan kun je je ervoor nog een keer meten met andere internationale sporters. De Spelen zijn natuurlijk het uiteindelijke doel en ik mik op 2024. Dan zit ik op een goede leeftijd.”

In de klasse 17-21 zullen geen dames worden uitgezonden. Gerlissa van der Groep (KDO) nam deel aan de kwalificaties maar wist de gestelde limieten niet te behalen.

15-16 jaar

In de klasse 15-16 jaar wisten routiniers Caitlin van den Heuvel (Flik-Flak), Sophie Stroes (Flik-Flak) , Tessa Boeve en Anke Boeve (beide Sparta Ermelo) plaatsing af te dwingen. Voor de tweeling Boeve en ook  hun ouders nog extra spannend omdat ze beide op de laatste kwalificatiedag nog één keer aan de wildcardlimiet moesten voldoen. Maura de Vos (Triffis) sprong twee keer naar een wildcard maar werd door bovengenoemd viertal voorbij gestreefd.

Caitlin van de Heuvel (Flik-Flak):

 “Ik had al een paar keer de wild card gehaald, maar voor mezelf wilde ik graag de directe limiet halen. Ik ben dus heel blij dat dat vandaag gelukt is. Ik kan nu met een tevreden gevoel naar Rusland toe en proberen daar mijn beste score neer te zetten. Voor verplicht had ik een persoonlijk record (42.820?), mijn keuze kon beter, maar ik had nu toch voldoende punten om de limiet te halen. Mijn TOF wordt ook steeds belangrijker. Ik probeer nu steeds hoger te gaan springen, het is lastig maar wel heel belangrijk. Deze keer was ik ook iets hoger dan normaal.”

Bij de jongens wisten  Emre Sörman (Flik-Flak)  en Nard Tieleman (Forza) zich te kwalificeren. Nard Tieleman was na net hersteld te zijn van griep blij met twee keer verbetering van zijn PR naar meer dan 95 punten.

In deze klasse probeerde  Finn Musters (Springbokken) zich naast individueel ook synchroon samen met Ralph van Tilborg (KDO) te kwalificeren. In principe werden synchroonparen gevormd uit individueel geplaatste springers maar een uitzondering kon eventueel worden gemaakt voor synchroonparen die medaillepotentieel  kunnen aantonen.

Coach Tjerk Egtberts ( de Springbokken) vertelt:

“Finn is vanuit Apeldoorn weer terug op het oude nest. Nu hebben we de mogelijkheden in Soest en Amersfoort ook. Kijken of we ons kunnen mengen tussen de grote jongens. Hij zit nu nog in de klasse 15/16 voor de WAGC, het eerste doel daarna is het NK. Dit is dus de laatste kans om in de klasse  15/16 te vlammen. We hebben de verantwoording bij de Bond ingeleverd die besluit of hij en Ralf synchroon mogen springen. We hebben de scores van afgelopen seizoen bij elkaar gezocht: het aantal uitgesprongen oefeningen en winst op het Dutch Open en op basis daarvan hopen we dat er besloten wordt dat ze mogen springen.”

Helaas wist Musters  zich uiteindelijk individueel niet te plaatsen voor de WAGC en ook de synchroonscores samen met Ralph van Tilborg (KDO) bleken niet voldoende om plaatsing bij de KNGU af te dwingen.

13-14 jaar

De 13-14 jarigen zullen in Sint Petersburg worden vertegenwoordigd door Julia van Ham(Flik-Flak) en regerend Nederlands Kampioenen Jeugd  Katie Cowles (Triffis) en Ralph van Tilborg (KDO).  Julia van Ham draait al even mee in de topsport maar viel tot nu toe steeds net buiten de boot wanneer het op kwalificatie voor een groot toernooi aankwam.  Dit keer sprong ze bij de 2e kwalificatiewedstrijd vol overtuiging naar de directe limiet.

Julia van Ham (Flik-Flak)

“Mijn kwalificatie ging best wel goed. Het was mijn doel om gelijk direct te halen. Want drie keer wild card is mooi, maar ik heb best veel zenuwen dus ik was blij dat ik gelijk direct had gehaald. Dat ik van de druk af was. Het was mijn beste wedstrijd tot nu toe. Dus ik was heel blij en zowel mijn verplicht als mijn keuze ook. 89,4 nooit eerder gehaald, dus ik was wel blij. Ik heb heel veel zin in Rusland. Om mijn scores verder te verbeteren. En het is een hele mooie ervaring, ook om de rest te zien en de anderen uit mijn categorie. En met mijn beste vriendinnen, dat maakt het ook heel leuk. We hoopten al dat we met z’n drieën zouden gaan en dat gaan we nu ook.”

Ook Nederlands kampioen bij de jeugd Ralph van Tilborg sprong de tweede kwalificatiewedstrijd naar de directe limiet.

Ralph van Tilborg (KDO)

 “Vorig seizoen ben ik voor het eerst naar de WAGC geweest. Dát heeft me heel veel motivatie gegeven om nog harder te trainen. Dit seizoen moest ik pauzes nemen omdat ik last had van mijn rug en dat heeft me nog meer gemotiveerd om nóg harder te trainen. Om beter terug te komen dan ik was. Constant trainen: elke training een aantal keuzes uitspringen, verplicht uitspringen, en op die manier is het denk ik zo goed gegaan. Vandaag heb ik een nieuwe keuze, met full-half uit gestrekt. Dat vind ik een mooie sprong. Ik hoop net zo’n mooi toernooi te hebben als vorig jaar. Dat was echt geweldig. Vanmiddag hoop ik me met Finn te plaatsen voor synchroon, als dat mag.”

11-12 jaar

In de klasse 11-12 jaar wordt dit de eerste WAGC voor Remo Schrier (Forza), Guus van de Besselaar (Flik-Flak) en Megan Brouwers (Flik-Flak). Remo Schrier, drievoudig Nederlands Kampioen op DMT, zal als enige Nederlander zowel op DMT als op de grote trampoline uitkomen.

Remo Schrier (Forza)

“De kwalificatiewedstrijden gingen goed, maar van te voren had ik nooit gedacht dat ik het zou halen. Voor Sint Petersburg is mijn doel om twintig sprongen te springen en boven de 87 punten halen
Het combineren van de twee sporten  is niet zo moeilijk. Ik vind het wel leuk om ze alle twee te doen. Dubbelmini had ik wel een beetje gedacht dat ik de limiet zou kunnen  halen, want ik sprong de limiet van vorig jaar. De limiet was dit jaar was nog hoger gelegd, maar Ik moest alleen moeilijkheid springen.”

Cas Westbroek (Flik-Flak), Senna van Gelder (Flik-Flak), Eline Westhuis (Sparta Ermelo)  en Valerie Boschart (Sparta Ermelo)  hebben al ervaring opgedaan in 2017 bij de WAGC in Sofia Bulgarije.

Eline Westhuis (Sparta Ermelo) vertelt over de kwalificatiewedstrijden

“Het was toch wel weer spannend. Vorig jaar heb ik het ook gehaald, dus ik wist wel een beetje wat ik moest verwachten. En dan is het gewoon weer ervoor gaan. Dit jaar vond ik het toch moeilijker want de punten moesten hoger, maar ik heb het wel gehaald. Mijn moeilijkste sprong was dubbel anderhalf. Ik kon vandaag nieuwe dingen uitproberen, die ik ook graag op de WAGC wil gaan doen. Een beetje kijken wat er nog meer in zit.”

Hoop en verwachtingen

Springers en coaches kijken er alvast naar uit om in Sint Petersburg mooie resultaten neer te zetten. Verschillende sporters zullen ter voorbereiding nog in actie komen op wedstrijden in Tjechië en Engeland.

Alice Linthuis coach (Sparta Ermelo)

“Wij hebben nooit echt verwachtingen, maar wel hoop. Wij hopen dat al onze springers hun puntentotaal van de voorronde weer verbeteren ten opzichte van de laatste keer”

Meer informatie is te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Eline Windig | Interviews © Casper Beijn | Foto ’s © Yoshida Creative Productions onder persaccreditatie van GymPOWER