Actueel op GP
Home » GP Actueel » Dubbelslag China op Olympische titels trampolinespringen bij YOG 2018
Dubbelslag China op Olympische titels trampolinespringen bij YOG 2018
Foto © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC

Dubbelslag China op Olympische titels trampolinespringen bij YOG 2018

BUENOS AIRES – Op zondag 14 oktober 2018 vond in het America Paviljoen in het Olympic Park in Buenos Aires, Argentinië, de finales plaats voor junior meisjes en jongens in het trampolinespringen. De beste acht springsters en springers namen het tegen elkaar op in de strijd om de Olympische titels en het andere eremetaal. Het werd een dubbelslag voor China, waarbij Xinyi Fan en Fantao Fu hun favorietenrol met verve en wat geluk waarmaakten.

Meisjes 

Foto © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC: Xinyi Fan

Foto © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC: Xinyi Fan

In de kwalificatieronde op 8 oktober 2018 had Fan al, met 99,100 (totaal voor verplichte en keuze oefening) en een straatlengte voorsprong op de rest van de concurrentie, haar visitekaartje afgegeven. In de finaleronde kwam ze als laatste in actie en toonde overtreffende trap in excellentie. Doch met een wat heet schoonheidsfoutje, want de laatste sprong van een verder bijna vlekkeloze serie van tien landde ze plots tot zit.

Het maakte uiteindelijk niets uit, want hoe dan ook wist Fan met 52,560 punten de ontketende Jessica Pickering uit Australië achter zich te houden. De Time of Flight en de H-score van de Chinese trokken het euvel met de D- en E-score recht.

Pickering die in de kwalificatieronde 94,250 punten  (voor verplichte en keuze-oefening) op het scorebord zette, kreeg in de finale totaal – met een aftrek van 0,2 strafpunt – 51,645 punten. Dat was genoeg om zich weer stralend op de tweede plaats te wringen en de sterk springende Russische Vera Beliankina (51,435 punten) achter zich te houden. De Spaanse Marina Chavarria deed een heldhaftige poging op de grote trampoline, waarbij ze met 50,985 punten de Japanse Yuki Okuno (50,760 punten) in het eindklassement nipt voorbij streefde, maar het was uiteindelijk niet voldoende voor een medaille (vierde).

Fantao Fu CHN competes in the Trampoline Gymnastics Men's Final in the America Pavilion, Youth Olympic Park. The Youth Olympic Games, Buenos Aires, Argentina, Sunday 14th October 2018. Photo: Jonathan Nackstrand for OIS/IOC. Handout image supplied by OIS/IOC

Foto © Jonathan Nackstrand: Fantao Fu

Jessica Clarke uit Groot-Brittannië volgde met niet haar beste score ooit, 49.410 punten, en behaalde daarmee de vijfde plaats. Emily Mussmann uit Zwitserland, in de kwalificatieronde nog derde, moest in de finale inleveren en behaalde met 48,855 punten de zevende plaats. De Amerikaanse Alyssa Oh zag haar aspiraties ten onder gaan door op de mat te landen en werd achtste.

Jongens

Was het in de kwalificatieronde op 8 oktober 2018 nog de Wit-Rus Ivan Litvinovich die de lakens uitdeelde en soeverein aan de leiding ging met stijlvolle en krachtige sprongen, in de finale maakte Fantao er korte metten mee en greep hij alsnog naar het Olympisch goud met 58,030 punten. Litvinovich belandde zelfs met 57,150 punten op de vierde plaats en bleef met lege handen achter.

Wat dat betreft, was het een complete stoelendans in de finale. De grote belofte uit Portugal, Ruben Tavares, in de kwalificatie nog derde zakte nu naar de zesde plaats met 56,510 punten. De Brit Andrew Stamp greep zijn kans en belandde met 57,475 punten zelfs op de tweede plaats. Derde werd de Oostenrijker Benny Wizani 57,430 punten die zichzelf daarmee een mooie bronzen medaille bezorgde.

Robert Vilarasau uit Spanje werd vijfde met 56,995 punten. Liam Christie werd zevende met 52.995 punten. Nikita Babyonishev werd met 52,190 punten achtste en laatste in de finale. Meer info, inclusief de uitslagen, is te vinden op de website van de YOG BA 2018.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn  | Foto’s © Jonathan Nackstrand for OIS/IOC