Actueel op GP
Home » GP Actueel » Duimen voor slagen wereldrecordpoging handstand in Drachten
Duimen voor slagen wereldrecordpoging handstand in Drachten
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Duimen voor slagen wereldrecordpoging handstand in Drachten

DRACHTEN – Na het geslaagd evenement van de Drachtster Gymnastiek Combinatie (DGC) afgelopen zaterdag 7 juli 2018, waarbij 594 deelnemers tegelijkertijd een handstand maakten en daarmee de poging om Nederland het Guinness World Records Book in te krijgen een reële kans leek te hebben, moet er toch flink geduimd worden. Er blijkt namelijk in mei dit jaar ook al een poging te zijn gedaan in IJsland om het oude record uit 2006 uit de boeken te krijgen met 607 deelnemers. Saillant omdat de organisatie in Friesland zelfs een deelnamestop en reservelijst heeft moeten instellen door de overgrote belangstelling. GymPOWER-sportjournaliste Martine Hooijenga-Le Duc was op locatie en tekende op wat er in het Thalenpark in Drachten gebeurde.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

De bedoeling was om met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd een handstand te maken. Het huidige Guinness Book of Records record dateert al van 17 september 2006: toen deden 399 mensen tegelijkertijd een handstand in Wevelgem, België. In 2017 waren er 427 mensen die tegelijk een handstand deden in San Francisco. Dit record staat wel genoteerd bij de World Record Academy maar niet officieel in het Guinness World Records Book.

De organisatie van DGC wilde dan ook geen enkel risico lopen bij het verbeteren van het wereldrecord: het doel dat ze zich gesteld hadden was minimaal 500 deelnemers die tegelijkertijd een goede, volgens de regels geldende, handstand maakten. Daarom lieten ze de inschrijvingen doorlopen tot 625 deelnemers. Een deelnamestop werd aangekondigd om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Omdat de handstand binnen tal van sporten een rol speelt, stroomden de aanmeldingen van sporters van allerlei verenigingen in de (wijde) regio binnen.

Er stonden op de dag zelf meerdere enthousiastelingen bij de overbelaste inschrijftafels af te wachten of er nog plekken over zouden zijn: zij hadden zich op een reserveplek laten zetten voor als iemand uitviel. Zo wist de organisatie zich verzekerd van voldoende deelname! En het werd dan ook een daverend succes: na de eerste telling van de formulieren van de stewards (de deelnemers waren verdeeld in vakken van vijftig deelnemers, die geteld en gecontroleerd werden door stewards, en er werden foto’s gemaakt ter controle) bleken maar liefst 594 van de deelnemers tegelijkertijd met de voetjes in de lucht te hebben gestaan.

Het nieuws werd door de vrijwilligers met gejuich ontvangen. “Het was ons doel om heel Drachten op zijn kop te zetten!”, vertelde trainster Aukje Salters van DGC die zeer tevreden terugkijkt op het evenement, “En dat is ons zeker gelukt!” Al vóór de recordpoging zat de sfeer er dan ook goed in. Hoewel het soms even wachten was bij de inschrijftafels, waren de deelnemers allemaal uitgelaten en gemotiveerd. Van het randprogramma werd dan ook volop gebruik gemaakt. De sfeer was levendig en vrolijk, men had er zin in. De werkgroep had dan ook alles uit de kast getrokken om het evenement zo gedenkwaardig mogelijk te maken.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Zo’n zeventig vrijwilligers werden ingeschakeld om alles in goede banen te leiden. Sportwethouder Roel Haverkort trad op als bijzonder inspecteur; voormalig Oranjetunster [en thans danser bij het Demoteam Dansstudio Drachten – RedGP] Lisa Top werd bereid gevonden om voor al die honderden deelnemers de warming-up te verzorgen; diverse gymnastische verenigingen verzorgden demonstraties van hun sporten vóór en ná de recordpoging en er werden veel andere activiteiten verzorgd zoals tumblingbanen, een freerun-arcours en springkussens.

Zo werd het evenement naast een recordpoging ook een heus feestje voor alle deelnemers – die ook nog eens allemaal een T-shirt kregen ter ere van hun deelname aan dit wereldrecord – èn voor organiserende vereniging DGC zelf. De organisatie was dan ook erg dankbaar voor het enthousiasme van de sponsoren, zonder wie het evenement natuurlijk geen doorgang had kunnen vinden. Het evenement was een ludieke en creatieve manier om het sportseizoen van de club af te sluiten. In plaats van de traditionele uitvoering of onderlinge wedstrijd ging een groep vrijwilligers deze uitdaging aan: een officiële recordpoging op poten te zetten.

Daarmee zetten ze hun eigen vereniging èn Drachten nadrukkelijk op de kaart, met hopelijk een nieuw wereldrecord! Een dag later poste de organisatie op haar Facebookpagina de ontdekking dat er eerder dit jaar al een wereldrecordpoging is geweest in IJsland met net iets meer deelnemers. “Hiervan waren wij (helaas) niet op de hoogte. Deze poging is (nog) niet goedgekeurd, dus wij gaan uiteraard ook zo spoedig mogelijk ons bewijs insturen en dan is het duimen draaien tot we blaren hebben. Ondanks deze uitdaging hebben we gisteren natuurlijk iets prachtigs beleefd met z’n allen. Duimen jullie mee?!”

Alle officiële (Engelstalige) formulieren van de stewards en de speciale getuigen als ook het beeldmateriaal, – onder andere vanuit een hoogwerker genomen voor het overzicht -, worden nu opgestuurd naar Guinness Book of Records ter controle. Die moet dan beslissen of het opgestuurde bewijsmateriaal afdoende is voor officiële opname in het recordboek. Maar of dit nu wel of niet gebeurt: de prestatie is overduidelijk geleverd en de organisatie mag met recht trots zijn op dit voor Nederland unieke evenement!

Meer informatie over de wereldrecordpoging handstanden van DGC Drachten is te vinden op de Facebookpagina en website van de club, alsmede op Facebookpagina van de Wereldrecordpoging Handstand Drachten 2018 en op de Facebookpagina van Guinness World Records.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Verslag, interview, inzetfoto en beelden video © Martine Hooijenga-Le Duc