Actueel op GP
Home » GP Actueel » Duits acroduo Kraft & Sebastian triomfeert op 16e Sachsenpokal in Riesa
Duits acroduo Kraft & Sebastian triomfeert op 16e Sachsenpokal in Riesa
Screenshot van Youtube kanaal © AcrogymTV : Michael Kraft en Tim Sebastian van SC Riesa / DSC tijdens hun balans-oefening.

Duits acroduo Kraft & Sebastian triomfeert op 16e Sachsenpokal in Riesa

RIESA – Dit weekend werd in Riesa voor de zestiende maal de Sachsenpokal gehouden, een groot internationaal toernooi voor de A-lijn, met naast deelnemers uit Duitsland ook teams uit diverse andere landen, waaronder ook meerdere WK deelnemers. Voor de liefhebbers was er livestream van het bekende AcrogymTV uit Nederland, dat speciaal hiervoor naar Duitsland afgereisd was. Organiserende vereniging SC Riesa Sportacrobatiek was al maanden bezig met de voorbereidingen en verwelkomde zo’n 200 gymnasten. Het niveau lag hoog en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Met recht, want hier stonden vele WK-gangers op de vloer waaronder bijvoorbeeld het duo Michael Kraft en Tim Sebastian – de verrassende winnaar van het goud op de World Games 2017 – dat op dit thuistoernooi weer triomfeerde met de winst in hun categorie en een all-around monsterscore voor de meerkamp.

Krachtmeting bij senior teams

Kraft en Sebastian, die op de WK van 2018 op koers waren voor een medaille maar in de finale door fouten buiten het erepodium grepen,  deden het hier bij deze thuiswedstrijd (zij stonden er namens SC Riesa/Dresdner SC) een stuk beter, met onder andere de hoogste score van de wedstrijd: 30,030 punten voor hun combi-oefening. Ze kregen echter zeer sterke concurrentie van de Russische Aleksandr Shubin en Mihail Vikhtov van club Veiliki Novgorod die juist met de tempo-oefening weer de sterkste bleken. Uiteindelijk waren het toch Kraft en Sebastiaan die het goud in Riesa behaalden.

Bij de damesgroepen senior geen echte verrassing wat het goud betreft : Hanna Katsuba, Alina Kandziuliova en Krystsina Lishova van de Wit-Russische club Gomei scoorden in de kwalificaties consequent hoger dan hun teamgenoten. Dit trio, dat op het WK nog in de categorie Junioren 13-19 uitkwam, heeft bij de overgang naar de senioren kennelijk de vorm goed kunnen vasthouden. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat hun tegenstanders Sarah Arndt, Anika Liebelt en Vanessa Riffel van Dresdner SC op datzelfde WK al wél in de senioren mee deed. Zij moesten echter genoegen nemen met een derde plaats.

Bij de mixed paren hadden Volodymir Holiak en Anastasia Stetsuk van Vinitsya uit de Oekraïne meer moeite met de overgang naar senioren. Het duo, als enige in hun categorie, wist helaas niet zo te imponeren als ze in Antwerpen gedaan hadden. Het zal nog enige oefening vergen voordat zij in de hoogste leeftijdcategorie net zo kunnen schitteren als bij de junioren. De strijd tussen twee damesparen werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Gloria Leuschner en Annika Steinlein van DJK Eggolsheim.

Screenshot van Youtube kanaal © AcrogymTV : Anastaiia Shepeleva, Sofia Krylova & Varleriia Trishkina van Veiliki Novgorod tijdens hun balans oefening.

Screenshot van Youtube kanaal © AcrogymTV : Anastaiia Shepeleva, Sofia Krylova & Varleriia Trishkina van Veiliki Novgorod tijdens hun balans oefening.

IJzersterke junior teams

Bij de junioren 12-19 ook WK-gangers op de vloer. Duo Mykolai Zemlyanyi en Ivan Khazhanets van Kriwoj Rug (Oekraïne) wisten in april nog knap WK-brons te halen in de leeftijdcategorie tot 18 jaar. Een leeftijdcategorie hoger hoopten zij hier in Riesa op goud, maar die eer ging na een spannende strijd naar Vladislav Glevitski en Samir Mamedov van Veliki Novgorod. Zemlyanyi en Khazhanets moesten genoegen nemen met het brons, want zilver was er voor Nils Beuven en Erik Pohl van ‘thuisclub’ SC Riesa, die in Antwerpen net buiten de finale grepen maar hier goed partij gaven.

Bij de damesgroepen goud voor de Duitse club Dresdner SC, door de mooie oefeningen van Miriam Kott, Hannah Kuhnert en Alexa Krause. Gemengd paar Daniel Blintsov en Xenia Mehlhaff (SC Riesa), het paar dat in Antwerpen buiten het ticket voor de Jeugd Olympische Spelen greep, wist bij deze wedstrijd in de Sachsen Arena van Riesa opnieuw te laten zien hoezeer zij daar op hun plaats geweest waren. Met schitterende oefeningen en onder andere de hoogste technische score van de wedstrijd – een 18,700 voor zowel tempo als balans – konden zij zich opnieuw op de kaart zetten.

Bij de damesparen een ongelijke strijd tussen twee teams die in Antwerpen beiden nog in de categorie Junior 1 stonden. De Poolse Kamila Vryskiewicz en Izabela Krasuska van UKS Targowek Warschau bleken echter in de categorie Junior 2 geen partij voor de Oekraïense Valeriia Kobets en Viktoriia Kozlovska van Krowoj Rog. Deze wisten zeer overtuigend het goud te winnen. In deze categorie het enige herenviertal van de competitie. Savelli Osipau, Alaksai Minkou, Ihar Kalbasau en Malvei Prankevich van Gomei uit Wit-Rusland zetten hier verdienstelijke oefeningen neer.

Ook in de Junioren 1 (hier 11-18 jaar) knappe oefeningen. Bij de herenparen wist de Oekraïne hun tegenstanders te overtreffen door de oefeningen van Danylo Stetsiuk en Bohden Pohranychyl van Vinitsya. Trio Veranika Hardzeichyk, Lizaveta Shuliakouskaya en Darya Khorava (Minsk) had in hun categorie duidelijk de overhand, en de andere trio’s konden hier niet voor grote verrassingen zorgen. WK-gangers Florian Borcea-Pfitzmann & Samira Rawolle van Dresdner SC bleven in april – waar de punten heel dicht bij elkaar lagen – nog op de vijftiende plaats in de kwalificaties steken, maar hun scores bleken op dit toernooi genoeg om de hoogste trede van het erepodium te mogen betreden.

Opvallend in deze categorie was ook Erik Fleischmann, die in april in Antwerpen nog herenpaar was maar nu met Lilia Sadoun namens TV Ebersbach Uhingen deelnam als mixed paar. Gezien de foutjes moeten hij en zijn nieuwe partner nog wat aan elkaar wennen. Damespaar Laura Karcmarzyk en Pia Buttjes (Oldenburger TB) wisten ondanks een tijdfout in balans een nette wedstrijd neer te zetten, en hoewel ze hun scores van het WK niet wisten te evenaren was het genoeg voor de winst.

Spannende strijd bij de jeugdteams

Bij de jeugdteams geen WK-deelnemers en beduidend minder indrukwekkende scores. Toch maakte dit de wedstrijd niet minder spannend. Ivan Bohdan en Dzianis Karpovich van TAGSS Minsk scoorden hoger op balans en Albrecht Kretschmar en Tobias Vitera van SC Riesa / DSC juist weer hoger op tempo, dus moest alles in de finale beslist worden. Door een mooie oefening verdiende Rusland uiteindelijk het goud.De damesgroepen maakten het erg spannend door qua scores dicht bij elkaar te blijven. Trio Darya Bayarovich, Valerya Leuchanka en Yana Dzerkach van TAGSS Minsk wist de kleine voorsprong van de kwalificaties vast te houden in de finales en daarmee het goud voor de neus van hun concurrenten weg te kapen.

Bij de mixparen bleek de strijd om de hoogste trede van het erepodium voornamelijk een tweestrijd te zijn tussen Leonard Preuß en Leni Scherenberger van BC Eintracht Leipzig en Jonas Neumüller en Helene Künzel van SV Concordia Erfurt. Bij Preuß en Scherenberger ging het in de finale fout en de grote aftrek gooide het duo meteen naar onderen in het klassement, zodat het goud voor Neumüller en Künzel was. Bij de damesparen nauwelijks tegenstanders voor Jana Semenchenko en Lilly Marsch. Het duo zette zich in de kwalificaties al duidelijk neer door telkens ruim boven de dichtstbijzijnde concurrentie te scoren, en hield die positie gemakkelijk vast tijdens de finale met een mooie oefening. De teams er onder maakten de strijd om het zilver en brons nog wel spannend, en spannend maakt het altijd leuk voor het publiek.

Screenshot van Youtube kanaal © AcrogymTV : de winnaars van de meerkamp.

Screenshot van Youtube kanaal © AcrogymTV : de winnaars van de meerkamp.

Naast de ‘gewone’ medailles werd er ook een meerkampmedaille – de hoogste totaalscore over drie oefeningen – per leeftijdscategorie uitgedeeld. Bij de jeugd waren het Semenchenko en Marsch die deze prijs in ontvangst mochten nemen. Bij de Junioren waren de gemengde paren het sterkst : Junior 1 winnaar was het duo Borcea-Pfitzmann en Rawolle, terwijl bij de Junior 2 teams zoals verwacht Blintsov en Mehlhoff prachtige scores neergezet hadden. Niemand kon echter op tegen de punten van senior herenpaar Kraft en Sebastian dat maar liefst 88,140 punten wist neer te zetten. Een monsterscore voor de heren.

Al met al een wedstrijd die voor het publiek genoeg acrogymspektakel bood, en voor de deelnemers weer een prachtig meetmoment was om te kijken waar zij op de internationale vloer stonden ten opzichte van andere landen. Gezien de enthousiaste reacties en de goede organisatie wordt nu al weer ook uitgekeken naar de volgende editie van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beelden: screenshots livestream © AcrogymTV; Bijschrift foto inzet: : Michael Kraft en Tim Sebastian van SC Riesa / DSC tijdens hun balans-oefening.