Actueel op GP
Home » GP Actueel » Een vooruitblik op het nieuwe seizoen met acrogym op de Olympische Spelen
Een vooruitblik op het nieuwe seizoen met acrogym op de Olympische Spelen
Foto's © Martine Hooijenga-Le Duc

Een vooruitblik op het nieuwe seizoen met acrogym op de Olympische Spelen

ROTTERDAM – Het acroseizoen ontwaakt langzaam maar zeker ook in Nederland met trainingen. Vele nieuwe teams die pas gevormd zijn, beginnen elkaar te leren kennen en te bouwen aan het noodzakelijke teamgevoel en vertrouwen om ver te kunnen komen in deze prachtige gymsport.  In de rest van Europa staan na de zomertrainingsstages de eerste toernooien op het programma. Het verschil met andere jaren is, dat  voor het eerst acrogym op het Olympische programma staat. En als extra bonus staat de acrodemoshowgroep Zucaroh uit Oostenrijk in de finale van America’s Got Talent!

Polen beet begin september 2018 het spits af met het toernooi in Zielona Góra. Rusland, Duitsland en Hongarije volgen deze maand nog met een Cup of nationale kampioenschappen. Bij de zuiderburen in België en ook in andere landen in Europa staan er weer, met name in het nieuwe jaar (2019), tal van populaire (inter)nationale toernooien annex FIG World Cups op het programma, met als hoogtepunten de tweede European Games, de Europese Spelen, in Minsk, Wit-Rusland, (14 t/m 30 juni 2019) en de Europese Kampioenschappen in Holon, Israël (21 oktober t/m 3 november 2019).

Ajeugd-JoepRenske-VlugheidenKrachtUden

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Mixed paar Renske van der Burgt en Joep Sauve van Vlugheid & Kracht Uden tijdens NK 2018 in Rotterdam Ahoy

Acrogym op de Olympische Spelen 

Van 6 tot en met 18 oktober 2018 staan in Buenos Aires, Argentinië, de Youth Olympic Games op het programma, de Olympische Spelen voor junior sporters waarbij mixed paren in de leeftijdscategorie 15 tot en met 18 jaar mogen aantreden. Op 7 oktober 2018 de kwalificatieronde met balans- en tempo-oefeningen en op 15 oktober 2018 de finale en medailleceremonie. Elk land ter wereld kon zich kwalificeren hiervoor met één acropaar en vooral Europa zal sterk vertegenwoordigd zijn op deze historische eerste (Jeugd) Olympische Spelen voor de acrosport. In Nederland waren er geen mixed paren in de beoogde leeftijdscategorie, dus ontbreekt Team NL op dit wereldpodium. Desalniettemin reist GymPOWER af naar Argentinië af om in samenwerking met Gimnasia Latina een reportage te maken van dit belangrijke toernooi voor vele artistieke en gymnastische sporten en talenten.

Toernooien in Nederland

Het NK in Rotterdam Ahoy op eind juni 2018 was de laatste acrowedstrijd die in Nederland te bewonderen was tot nu toe. Het eerste internationale toernooi op eigen bodem dit seizoen wordt pas op 23 tot en met 25 november 2018 in De Scharen in Breda gehouden, de Breda Open Acrobatics Cup (BOAC). Een bijzonder toernooi omdat teams er ook voor kunnen kiezen om met slechts één oefening mee te doen, omdat het nog zo vroeg in het seizoen is. In 2019 gevolgd door de Open Zeeuwse Acrobatische Kampioenschappen in Zierikzee (OZAK), de Valentijn Acro Cup in Oosterwolde (VAC), de Open Kampioenschappen West-Nederland in Beverwijk (OKWN) en het International Ascension Gymnastics Tournament in Den Bosch (IAG).

TV-talentenjacht en eindejaarsshows

Wie weet zien we ook een aantal talentvolle acroteams in dé tv-talentenjacht van Nederland, Holland’s Got Talent, die dit keer alle zangers en dansers weten te verslaan. Jaren terug toonde Spellbound dat het kon in Britain’s Got Talent, wie weet Zurcaroh ook die het in de finale van America’s Got Talent op 18 en 19 september 2018 opneemt tegen o.a. de Nederlandse zangeres Glennis Grace.

Hier in Nederland koesteren we het HGT-avontuur van o.a. de demogroep van Agios Vaassen met de ‘vliegende Annie’ en het trio ‘Dawicha‘ van Sportacrobatiek Zwolle en uiteraard Theatrobatics uit van Van der Lei Producties uit Wijnjewoude en het optreden van het onvergetelijke Bossche Flik-Flak trio Elastic Fantastic in Superkids.

>>> De inschrijving voor de nieuwe editie van Holland’s Got Talent 2019 sluit deze maand, dus je kan je nog opgeven! Zie het artikel op deze website en check de GP’s Perfect 10 nieuwsbrief van september 2018.

Daarnaast heb je natuurlijk nog de eindejaarsgala’s, – het Turngala in Sportcentrum Leek, het Turngala ‘Rise & Shine’ in Maaspoort Den Bosch en ook het Univé Gym Gala van de KNGU in het Ziggodome in Amsterdam (sinds 2016 omgedoopt tot ‘Univé – A Touch of Gold’) -, waarin acroteams en -showgroepen die het internationaal en nationaal goed deden de kans krijgen om hun kunnen te laten tonen aan het Nederlands publiek. We zullen het zien!

Alle highlights en details acrosportnieuws op AcroGymPOWER

Onze Sportredactie heeft een compleet verslagplan voor AcroGymPOWER gemaakt om iedereen op de hoogte te houden van alle ins en outs in de acrosport, teams, toernooien en clubs in het nieuwe seizoen. Op het blog (op tumblr) en de social media (Facebook en Instagram) van AcroGymPOWER èn op GymPOWER lees en zie je alle details en highlights! Heb je tips, nieuws en persberichten over acrogym, stuur het in via mail acro@gympower.nl of een PM via de social media.

Artikel © Sportredactie GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc, Bijschrift inzetfoto: het Nederlandse trio Inge  Speerstra, Marieke Hulder en Robin Luinge tijdens het NK Acro 2018 in Rotterdam Ahoy