Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Eensgezindheid in waardering in Ahoy: “Zonder jurypower geen sport!”
Eensgezindheid in waardering in Ahoy: “Zonder jurypower geen sport!”
Foto © Casper Beijn

Eensgezindheid in waardering in Ahoy: “Zonder jurypower geen sport!”

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen : Jury in Sportpaleis Ahoy op een hoog podium

ROTTERDAM – Op 17 en 18 juni 2017 organiseerde gymnastiekunie KNGU haar groot NK-weekeinde, ‘Fantastic Gymnastics 2017’. Op uitnodiging van het project ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ (VSK-KNGU) heeft Team GymPOWER vanuit de GymPOWERstand in het hart van Rotterdam Ahoy het sportplezier en de jurypower in alle sporten vastgelegd met live interviews, wedstrijdbeelden. Voor onze camera’s legden juryleden uit alle takken van de gymsport zelf uit wat ze de power van het jureren vinden en wanneer ze het goed doen. Opvallend was de eensgezindheid in waardering onder deelnemers en bezoekers: “Zonder jury geen sport!” 

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn : Jurypower

“Applaus en waardering voor de juryleden die met dit warme weer iedereen hebben gejureerd, in volle concentratie en met passie voor de sport”, omschrijft voormalig acrogymnaste en bronzen WK-medaillist Anna de Visser die een dag meedraaide bij de stand van GymPOWER.  Die waardering werd alom geuit, of het starters, routiniers, internationale toppers of assistenten waren.

Het was snikheet in het Ahoy-weekend en het op één locatie mixen van NK’s, Ahoy Cupwedstrijden in bijna alle gym- en danssporten die onder de KNGU vallen met diverse soorten activiteiten en beweegfun, een bestuurscongres, een vrijwilligerslegioen en een compleet mediacircus aan vloggers, videografen, fotografen en journalisten, legde ook voor het corps juryleden de druk hoog.

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen : Jureren op grote hoogte

Maar ook juryleden beleven volop plezier bij hun werk en koesteren een grote passie voor hun sport die ze graag willen helpen groeien, bleek uit de interviews. Zoals Anneke van Haren die voor de camera verklaarde een DMT-toernooi voor te bereiden bij haar club, de Novitas DMT Cup 2017 in Apeldoorn, een unicum voor Nederland waar 200 deelnemers worden verwacht. Waar het hart van vol is, straal je uit op elk moment!

Of Anita Teunissen-Lammertink van Turnschool Rijssen, die naast het trainerschap en haar nieuwe taak als Oranjecoach van het herenteam in het EK-traject van Teamgym The Netherlands, ook enthousiast bijdraagt als jurylid zowel bij de KNGU als de NSTB. Internationaal houdt collega Rogier Hellebrand de eer hoog voor Nederland. En zo zijn er in alle sporten vele goede en grote voorbeelden op te noemen, de mooie verhalen zijn onuitputtelijk.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Jureren is topsport

Vaak zijn juryleden de ouders, trainers en voormalige sporters die hun enthousiasme en betrokkenheid doorzetten in deze functie, om hun kennis te delen of juist beter inzicht te krijgen. Ook in het jureren kun je een mooie carrière en status opbouwen die voldoening geeft en de sport helpt groeien en bloeien. De gymsportwereld kent vele, ook internationaal gerenommeerde juryleden die geprezen worden om hun kennis, kunde en inzet en die de Nederlandse gymsporten tot op de Olympische Spelen toe waardig vertegenwoordigd hebben, zoals Jolanda Sap (Ritmische Gymnastiek), Jolanda Hierck (Trampolinespringen), Vincent Remering (Turnen Heren) en Aukje de Jong (Turnen Dames). Het visitekaartje op mondiaal niveau in de gymsport wordt niet alleen afgegeven door de topsporters en -coaches.

Net als elke andere deelnemer in Ahoy hadden de juryleden in elke tak van sport de dag van hun leven, beleefden ze de sportemotie volop mee en deden hun best hun beste performance te geven, de hele dag in wisseldienst zittende of staande achter de jurytafel of hoog op een ladder of podium. Ze nemen hun taak serieus want ze beseffen dat deze van groot belang is voor de groei en bloei van de sport. Je kan heel goed je best doen, maar zonder jurering weet je ook niet waaraan je toe bent. En in feite is jureren ook topsport! Marion Sörman, jurylid Trampolinespringen van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, formuleerde het kort en duidelijk: “Zonder jurycijfers geen medailles!”

Foto © Casper Beijn

Foto © Casper Beijn: afscheid Peter Garrelts

De achterkant van het gelijk bestaat hier uiteraard ook. Gymsporten zijn jurysporten, juryleden en sporters zijn en blijven mensen. Je hoeft het niet eens te zijn met een score en er kunnen beoordelingsfouten gemaakt worden.  Het belangrijkste is dan de waarde van het jureren te blijven inzien en het respect voor elkaar op te blijven brengen. Er zijn daarom procedures en regels opgesteld waarin de normen voor beoordeling en jurering, het aantekenen van protest en de omgang met elkaar op en naast de wedstrijdvloer in goede banen geleid wordt om fairplay en sportplezier te garanderen. Gymsport is voor galante en nette mensen met fatsoen, die elkaar het succes gunnen en meewerken dat de beste wint.

Er wordt ook geïnvesteerd in jaarlijkse bijscholingen om de kwaliteit in het jureren op peil te houden. Uiteindelijk leert de discipline van de sport je een definitieve beoordeling te accepteren en respect te houden voor de jury: “Blijf altijd lachen!” Het mooie is dat als je in dialoog kan gaan met juryleden ook een andere kant van het jureren bovenkomt: de coachingpower. Je kunt van juryleden veel leren over de sport en je voordeel mee doen!

Bij de GymPOWERstand werd met medewerking van VSK-KNGU en Dermagiq uit waardering en erkenning prijzen uitgedeeld aan juryleden en sporters die hun verhaal kwamen vertellen over Jurypower:  een beker, t-shirt, een pet, een schrijfblok of een beauty-pakket, zoals Aleida Hoffman uit het Trampolinespringen. Ook voor de juryleden die op deze editie van Fantastic Gymnastics in Ahoy afscheid namen na een lange en verdienstelijke carrière in dienst van de sport, zoals Peter Garrelts uit de Ritmische Gymnastiek die na 47 jaar jureren definitief stopt en een waardig afscheid kreeg in Ahoy, in het harnas achter de jurytafel. Bondsraadslid Luc Swiers legde het belang van deze juryleden voor de gymsporten uit aan de hand van het voorbeeld van Mennie Wubs uit Stadskanaal die in mei 2017 op 74-jarige leeftijd na 55 jaar trouwe dienst aan de sport afscheid nam als jurylid turnen.

Foto © Theresa Beijn

Foto © Theresa Beijn : Aleida Hoffman met prijs

Casper Beijn, coördinator van de GymPOWERstand in Ahoy: “Zo vaak krijgen juryleden geen beker, terwijl ze zich jarenlang enorm inzetten voor de sport en sporters en bijdragen om Nederland op de kaart te zetten en te houden, ook als we geen delegatie kunnen sturen naar een internationaal titeltoernooi of geen topprestaties worden geleverd. Ze verdienen alle waardering. In het nieuwe seizoen gaan we weer op zoek naar JuryPOWER, ook in de andere sporten bij andere sportbonden die GymPOWER verslaat en volgt. Als je de GymPOWERstand ziet, kun je ook jouw verhaal komen doen. We brengen het graag in beeld!”

Meer zien en lezen van het verslag van Team GymPOWER over FG 2017? Kijk op Facebook @ Team Gympower op FG in Ahoy of zorg dat je het GymPOWER Sportmagazine 2017-04 te pakken krijgt 😉

Artikel en visuals: © Stichting GymPOWER/GymPOWER Sportmagazine | Tekst en redactie artikel:  © Theresa Beijn | Interviews: © Casper Beijn | Foto’s bij dit artikel: © Ineke Klaassen, © Maurice Smeets, © Casper Beijn en © Theresa Beijn | Video © Stichting GymPOWER – Beelden video: © Team GymPOWER bij FG 2017 in Rotterdam Ahoy (zie onderschrift op Youtube voor lijst namen Teamleden GymPOWER die meewerkten aan dit beeldverslag) – Edit filmpje: © Casper Beijn en © Anna de Visser