Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Eerste editie van Dutch Trampoline Open grote aanwinst op internationale sportkalender
Eerste editie van Dutch Trampoline Open grote aanwinst op internationale sportkalender
Foto © Casper Beijn

Eerste editie van Dutch Trampoline Open grote aanwinst op internationale sportkalender

ALKMAAR – Op zaterdag 17 en zondag 18 maart 2018 werd de Dutch Trampoline Open gehouden in sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar. Een sterk bezet toernooi in haar eerste editie, dat goed is ontvangen in de gymsportwereld. Een grote aanwinst op de internationale sportkalender voor Nederland. Team GymPOWER nam een kijkje bij de synchroon- en individuele finales op de zondagmiddag.

Details organisatie en voorbereiding

Sinds de aankondiging vorig jaar werd door alle trampolineliefhebbers in binnen- en buitenland reikhalzend uitgekeken naar de eerste editie. Het organisatieteam dat zich bundelde in de Stichtingen Dutch Trampoline Event en Dutch Trampoline Open heeft haar huiswerk goed gedaan en op alle vlakken de beste troeven ingezet om er een geslaagde missie van te maken. Als je naast de modernste en goedgekeurde trampolines kan beschikken over een mooie wedstrijdlocatie met ideale afmetingen voor het trampolinespringen (11 meter hoog!), zoals die in het gloednieuwe sportcomplex in Alkmaar, dan is je kostje gekocht. Je zag dat de geoliede organisatie in een warm bad is gestapt, omdat gewerkt kon worden met het ervaren en enthousiast vrijwilligerslegioen van thuisclub TV Triffis, – één van de beste gymsportclubs van Nederland en tevens officieel talentontwikkelingsentrum (TOC) voor trampolinespringen als topsport -, dat de klappen van de zweep goed kent door de organisatie van de eigen, goedlopende, jaarlijkse Triffis Cup.

DSC_0192

Foto © Casper Beijn: Cheese, Flowers & Wise Cows corner

Sven Mooij van de organisatie: “We hebben kosten nog moeite gespaard, want je wil dat je vanaf het eerste moment kunt zien wat voor mooi toernooi het is. Dat je met een goede reputatie kan starten. Livestream en videograven die voor promotiemateriaal voor de volgende keer zorgt. We hopen en roepen al een tijd dat het geweldig zou zijn als er een World Cup naar Nederland zou komen, dat hangt niet alleen van ons af maar ook van de KNGU, ik krijg signalen van anderen dat het hier kan. Ideale faciliteiten, mooie zaal, veel vrijwilligers die goed kunnen helpen, hier leren we van. We hebben een paar jaar geleden hier een EK georganiseerd, een proefversie voor dit, hier komt veel meer bij kijken. Ik denk dat het goed geslaagd is, we zijn heel erg blij. Ook heel moe en blij dat het bijna voorbij is, maar met al die leuke reacties, geweldig!” Moeder en mede-organisatielid Alice Mooij: “Zo blij dat wat er op papier stond in de praktijk ook goed is uitgekristalliseerd. Hadden niet meer kunnen wensen.”

De organisatie blijkt ook overlegd met het organisatieteam van de Aalsmeer Flower Cup (AFC), het oudste trampolinetoernooi van Nederland en Europa, dat gaarne bereid was om ze van advies en tips te voorzien. Goede concurrentie maakt je sterker en uiteindelijk gaat het om de sport en de naam en status die je opbouwt in deze sportwereld, niet alleen met prestaties maar ook door je organisatiekracht wereldwijd te laten zien. AFC- en trampolinepionier Ron de Ruiter kwam kijken en was positief over het Alkmaarse initiatief: “Het geeft inspiratie voor elk toernooi in Nederland!” Het hoog aangeschreven certificaat van de internationale gymnastiekfederatie FIG was voor de Dutch Trampoline een kers op de taart, maar de vele grote namen en landen op de startlijst kwamen ook door de goede onderlinge contacten, het aanlokkelijke en goed gepresenteerde aanbod en het feit dat Nederland met de huidige generatie springers, trainers/coaches en juryleden weer een rijzende ster is aan het trampolinefirmament.

Het niveau van het springspektakel en de spannende strijd om het eremetaal in De Meent Bauerfeind had alle benodigde ingrediënten om de toeschouwers op de tribune en de kijkers thuis aangenaam te vermaken. Het was genieten geblazen voor de trampolineliefhebbers. De sfeer zat er dan ook goed in en niet in de laatste plaats omdat er door de organisatie aan zo’n beetje alles tot in de detail gedacht was. Zoals vers fruit van de Albert Heijn voor de gymnasten; een swingende DJ om alles en iedereen in beweging te houden in de pauzes; trampoline- en springfun op het grote Beweegplein voor alle jongelui tot 15 jaar; een toepasselijke Kiss & Cry corner in de mix zone met Beemsterkazen, wijze koeien en fleurige bloemen; een VIP-pleisterplaats hoog en droog voor prominente gasten; een heuse klompenmaker voor de deur en een echte wensen-lenteboompje; livestream voor de thuisblijvers en liefhebbers op afstand, met als primeur live commentaar van diverse Nederlandse trampolineoppers, o.a. Carlijn Blekkink, Maxim van Zeijl en Roel Teilers; een hotelarrangement annex toeristische toer voor wie van verre moest komen. Om een paar van die opvallende details te noemen.

Door haar aansprekende uitstraling trok het nieuwe toernooi ook de aandacht van sportliefhebbers uit andere disciplines. Zoals Hans Zijp van de Landelijke Technische Commissie Teamgym en Groepsspringen van de KNGU, een heel andere tak van sport bij de KNGU. We spraken hem op de tribune in Alkmaar. “Leuk, de sfeer in de zaal, de verschillende nationaliteiten, de deelnemers en de toeschouwers, alles gaat heel harmonieus en loopt goed door. Ik kijk mijn ogen uit! Aan de reacties van het publiek kun je inschatten wanneer een Nederlander aan de beurt is. Er zit veel variatie in de moeilijkheid van de sprongen. Wat de organisatie betreft, hebben ze het goed gedaan, met leuke dingen voor de toeschouwers en voor de deelnemers. Met speaker en scoreborden is het goed te volgen allemaal. Ruimte voor de sporters, ruimte voor de juryleden, heel mooi verzorgd allemaal, een lust voor het oog. Het is een grote motivatie voor een FIG-wedstrijd voor Teamgym in Nederland. Misschien kunnen we ook een keer zo’n plaatje neerzetten, een idee om advies te vragen bij de trampolinespringers.”

DSC_0154

Foto © Casper Beijn: Piet Bet @ Dutch Trampoline Open 2018

We spraken uitgebreid met Piet Bet van het organisatieteam die uitleg gaf over de organisatie en de visie achter de Dutch Trampoline Open. “Wij willen graag door ontwikkelen qua niveau van de sporters, qua talentontwikkeling en qua organisatie. We liepen er al een aantal jaren tegenaan dat het nationale trampolinespringen als wedstrijdsport niet door ontwikkelt, terwijl het internationaal en ook bij  turnen dames en turnen heren -we hebben drie Olympische gymnastieksporten – wel door ontwikkelt in medailles, in geld, in exposure en onze sport niet. Dat verdriet ons, het houdt je tegen en we zien dat de KNGU dit kennelijk zelf niet kan. Kennelijk, of het nou de landelijke overheid is, sponsoren of de KNGU, het komt niet door. Toen hebben we gedacht, we moeten het zelf maar doen.

We moeten het nationale trampolinespringen maar een boost geven vanuit de regio en vanuit de club. Dat voortouw hebben we genomen. Het gaat ook goed met TV Triffis. We hebben een prachtige accommodatie, een groeiend ledenaantal en op allerlei parameters gaat het goed met ons. Maar ook wij hebben een groep vrijwilligers die je niet op wilt branden en toen hebben we gedacht we richten twee Stichtingen op, Stichting Dutch Trampoline Open en Stichting Dutch Trampoline Event. Daarvanuit organiseren we dit internationale toernooi om internationaal te kunnen geven en ook terug te kunnen krijgen. Als het niet landelijk komt, moet het maar internationaal en met iets op de internationale agenda kun je iets geven aan de buitenlandse delegaties, maar ook aan Nederland. Zo hebben we een topsporttoernooi gestart -dit is de eerste editie-, waarvan het de bedoeling is dat we dat elke twee jaar doen, in het jaar dat er geen Aalsmeer Flower Cup is.”

Ook in Alkmaar worden stappen ondernomen om deze Olympische sport de status terug te geven dat deze had in Nederland begin deze eeuw. Bet: Wij denken dat een internationale wedstrijd ook een platform kan zijn voor een heel parallelprogramma, dat misschien wel juist de sport ontwikkelt. Vandaar de Stichting Dutch Trampoline Event, met PR-activiteiten zoals de klompenworkshop. Ook achter het beweegplein zit een gedachte. We willen ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bewegingsarmoede en ongezond eten is volksziekte nummer 1 en daarom delen we hier gratis appels en bananen uit aan sporters en allerlei groeperingen en bieden het Beweegplein aan, dat ook leuk is voor ouders en kinderen die anders uren lang op de tribune moeten zitten. De kleine jeugd kan er stoeien en ravotten, maar het is er begeleid. We hebben het een project gemaakt in samenwerking met de sport- en beweging afdeling van een MBO-school in Alkmaar. Een aantal studenten hebben het opgezet en begeleiden het en maakten de keuzes welke sporten niet, welke wel en hoe maak je het veilig. Ze doen spelletjes en ook een evaluatie, alles vanuit een stageproject. Daarmee maak je ook verbinding met de regio, waarmee je over twee jaar een stage-werkplek bent. Dat weten ze nu al. Zo participeren er drie scholen. Het MBO Heerhugowaard afdeling horeca doet de catering met 80 studenten het hele weekend. Dat ziet er prachtig uit, mooi in ’t pak. En het Regio College Zaanstreek levert de vangers bij het springen. Het voordeel van studenten boven -met respect – andere vrijwilligers als opa’s en oma’s is dat het blijvend is. Studenten documenteren, werken planmatig, leggen verantwoording af, zijn modern en kennen de social media. Dan heeft het ook meer draagvlak en meer structuur.”

Deelnemers en prestaties

DSC_0158

Foto © Casper Beijn: Wensen-lenteboompje DTO 2018

Wat dat betreft was het leuk om te zien dat zo goed als de hele trampolinetop van Nederland hier acte de présence gaf op deze flinke krachtmeting op eigen bodem. Te midden van de internationale toppers – zoals de Britse tweevoudig Olympiër Katherine Driscoll die sinds 2007 vele finaleplaatsen en medailles behaalde op diverse internationale titeltoernooien – stonden de Nederlandse springers met vertrouwen in eigen kunnen op de trampolines, waarbij er mooie prestaties en klinkende resultaten werden geleverd. De bundeling van krachten en de lange adem om jarenlang te investeren in talent op de praktijkvloer zelf, nadat de NOC*NSF en daarmee de KNGU de geldkraan voor de sport dichtdraaide na de Spelen van 2012, betaalt zich langzaam maar zeker uit. Nederland mag trots zijn op haar trampolinesporters en alle clubs en trainers rond Nederland die hen al zover gebracht hebben en nog steeds zonder garanties blijven timmeren aan de weg. De resultaten spreken voor zich, ook die op de Dutch Trampoline Open.

In de teamfinale op de zaterdagavond behaalde Spanje en Frankrijk de beker voor respectievelijk de Age Group Teams en de All Ages (Mix) Teams. Beide haalden nog respectievelijk een derde en tweede plaats in deze twee categorieën, wat de kracht van deze teams op dit toernooi aantoont. Ze hadden topspringers meegenomen en die kweten zich van hun taak in de teamcompetitie (en overigens ook in de individuele en synchrooncompetitie). Turnteam Hessen uit Duitsland werd derde bij de All Ages teams en het team van Hawaii, U.S.A., werd tweede bij de Age Group Teams. De complete uitslagen zijn te vinden op de scoresite Sporttech.io via deze links: Age Group Teams en All Ages Teams.

Het team van Triffis bij de All Ages Teams met Jimmy Demmers, Niamh Slattery en Roel Teillers werd vierde en de teams van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch werden in beide categorieën vijfde werden: de junioren met Julia van ham, Caitlin van den Heuvel en Emre Sörman, de senioren met Luuk Swinkels, Sven Hop en Jackie Lionahr. In de finales op de zondagmiddag werden synchroon twaalf en individueel zeven medailles behaald door de Nederlandse springers, waarbij liefst twee keer – in de categorie 11-12 jaar meisjes – het complete erepodium bezet werd.

DSC_0166

Foto © Casper Beijn: Julia van Ham en Caitlin van de Heuvel

Van Ham: “De EK heb ik niet gehaald en daarom wilde ik hier graag laten zien wat ik kan. Het is best wel goed gegaan, vooral met het team. Van vier springers van een team werden de drie die het beste gesprongen hebben individueel geselecteerd voor de finale. Heel leuk om te doen!” Van de Heuvel: “Er deden hier veel landenteams aan mee, dat is uniek voor Nederland. Je kan heel veel van ze leren. Het was heel bijzonder dat we ons als team voor de finale gekwalificeerd hadden.” 

De Franse coach toonde zich ook dik tevreden met het optreden van zijn team in Alkmaar en kijkt verder vooruit dan het EK in 2018: “Dit is een goed georganiseerd toernooi, de locatie is erg goed. Met nog een maand te gaan voor het EK ben ik heel tevreden met het werk en de resultaten die hier geleverd zijn, waaronder diverse finale- en podiumplaatsen. We zijn zeker blij met de prestatie van Alan Morante, die heeft het heel goed gedaan, maar ook met de junioren en dames. Voor ons was het al bij al een goede trip naar Nederland. We zoeken in ons traject naar de Spelen van Tokyo naar alles wat ons kan helpen. Wat dat betreft is het een goed toernooi en komen we graag terug.”

Categorie Age Group 11-12 jaar

De twee jonge talenten die Zuid en Noord verbinden, Cas Westbroek van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch en Jouke Windig van TV Triffis Alkmaar, zorgden in de jongste herencategorie (11-12 jaar) individueel voor goud en brons met twee voortreffelijke oefeningen. In een spannende finale met ook springers uit Frankrijk, Italië en België, zette Windig overtuigend de lat op 46,480 punten met een mooie oefening. Westbroek ging daarover heen met 47,030 punten voor een nog strakker uitgevoerde oefening. Alleen Brent Declerck uit België wist zich tussen de twee trainingsmaatjes te wringen met 46,840 punten. Guus van de Besselaar van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch werd in deze finale zesde met 45,125 punten. In de kwalificatieronde hadden de drie Franse deelnemers het klassement aangevoerd in een veld met twintig deelnemers, waaronder ook vijf andere Nederlandse springers. In de synchroonfinale pakte Van de Besselaar samen met clubgenoot Van der Fluit het brons met 113,595 punten totaal, achter een Frans en een Belgisch duo. Xabi Deeben, ook van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, vormde met Hendrik Stries uit Duitsland een koppel, dat de finale bereikte en hierin vierde werd met 108,810 punten.

DSC_0182

Foto © Casper Beijn: Cas van der Fluit, Cas Westbroek en Guus van de Besselaar

Westbroek en Windig hadden dit succes niet verwacht. Westbroek is kort en krachtig van stof op de Kiss & Cry bank bij de affiche met de koeien van de Beemsterkaas: “Ik was al blij dat ik in de voorronde derde was, en nu eerste in de finale al helemaal… Soms spring je goed, soms spring je slecht. Ik voelde me goed vandaag en heb goed gesprongen.” We kunnen nog meer van grote deze talenten verwachten in de toekomst, want dat Windig na een ziekbed en slepende blessure toch derde werd is zeker een knappe prestatie. Trainer/coach Sven Mooij: “Je ziet dan toch dat het eruit komt. Leuk zo’n blij hoofd.”

Bij de meisjes in dezelfde leeftijdscategorie kon zoals gezegd tot twee keer een compleet feestje gevierd worden voor twee keer een één-twee-drietje. Individueel pakte Megan Brouwers van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch het goud met 44,560 punten voor een oefening, waarbij ze ondanks de laagste Time of Flight de hoogste ogen gooide met haar nette uitvoering en big smile. Eline Westhuis van Sparta Ermelo deed het beter qua moeilijkheid en Time of Flight, maar kwam met de uitvoering iets tekort om Brouwers te kunnen kloppen. Het werd zilver met 44,250 punten. Het brons was voor Senna van Gelder van Flik-Flak Sportlcub ‘s-Hertogenbosch, die met 43,825 punten op haar beurt Valerie Bosschart van Sparta Ermelo (met 43.590 punten) op de vierde plaats hield. Joy van Keijzerwaard van TVIJ IJmuiden werd met 42,785 punten zesde in deze finale.

DSC_0170

Foto © Casper Beijn: Senna van Gelder en Megan Brouwers

Sörman over de overwinning van clubgenote Brouwers: “Ik gun het haar heel erg, ze doet altijd zo goed haar best in de trainingen. Volgens mij was ze er ook heel blij mee.”  Brouwers en van Gelder hadden er duidelijk plezier in: “We hadden een goede synchroniciteit en we sprongen allebei netjes.” Ze hopen er ook op de komende plaatsingswedstrijden voor de NK weer te staan.

In de synchroonfinale behaalden Westhuis en Bosschart het goud met 43,110 punten, werden Brouwers en Van Gelder tweede met 42,690 punten en ging het brons naar Nina v.d. Kieboom en Christy Zanden van GV Turnoss met 39,165 punten. Loïs Flight en Celeste van Winkoop van KDDO Apeldoorn werden vierde met 38,805 punten. Op de zesde en zevende plaats eindigden de koppel Melia Pavlopoulos en Jenaya van den Berg van TSH Heerenveen en Marit Brinkman en Mare Hekkelman van KDO Apeldoorn.

Categorieën Age Groups 13-14 en 15-16 jaar

In de synchroonfinale bij de jongens namen Thijmen Timmer en Cayden Ham van KDO Apeldoorn de honneurs waar met totaal 114,385 punten voor het zilver. Ze wrongen zich tussen de koppels uit Polen en Italië in. Bij de meisjes was het veld groter en de concurrentie sterker. Renske Groen van KDO Apeldoorn en Tara Buitenhuis van RGV Ruurlo werden in de finale zevende met 37,920 punten. Nienke Bosma en Pleun van den Boogaart van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch werden achtste met 36,340 punten. Het erepodium hier was voor de teams uit Frankrijk, Duitsland en Tsjechië.Bij de jongens individueel in deze leeftijdscategorie twee finalisten uit Nederland: Ralph van Tilborg van KDO Apeldoorn en Richard van Overbeeke van Pro Patria Zoetermeer, die respectievelijk zesde met 46,730 punten en achtste met 44,040 punten werden. De springers uit Duitsland, Italië en Polen zetten bizar goede oefeningen neer om het erepodium te bezetten.

DSC_0197

Foto © Casper Beijn: Mira Stepanova

Bij de meisjes individueel was Mira Stepanova van TV Triffis Alkmaar de Nederlandse heldin die in een oerspannende finale, waarin de scores van de eerste vijf nauw luisterden, beslag legde op het zilver met dezelfde score als Luisa Braaf, de nummer drie uit Duitsland (46,865 punten). Het goud was voor Julia Siepetowska uit Polen met 47,450 punten. Stepanova:Het begon dat het heel goed ging op de WAGC vorig jaar. Ik voelde niet dat ik veel beter was geworden, maar dat bleek wel uit de scores. Ik heb geen hoge moeilijkheid, maar spring wel netjes. Verplicht is daarom mijn beste. Ik was hier als eerste door naar de finale en ben heel blij met mijn tweede plek. Keuze is niet mijn beste ding, maar mijn netheid heeft het toch gewonnen. Ik ben wel bezig met moeilijkere sprongen. Komende maand ga ik naar het EK en hoop het daar goed te doen.”

In de categorie 15-16 jaar met een ijzersterk internationaal veld springers streed Emre Sörman van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch voor Nederland in de finale om het eremetaal. Met 48,635 punten voor een prima oefening kwam hij tot de zesde plaats. De top vier uit Spanje, Portugal en Frankrijk zetten scores boven de magische 50+ punten neer. Met Nard Tieleman van Forza Gymnastica Goes pakte Sörman bij het synchroon springen het zilver met totaal 120,100 punten. Het goud was voor landgenoten Finn Munsters en Van Tilborg (die individueel in een lagere leeftijdscategorie deelnam) van KDO Apeldoorn, die 120,495 punten verzamelden. Ze lieten de duo’s uit Duitsland (derde), Italië en Polen achter zich.

Emre Sörman

Foto © Casper Beijn: Emre Sörman

Sörman over zijn eigen wedstrijd: “Het begin van mijn finale-oefening was niet zo goed, maar ik wist me te herpakken. Je hebt adrenaline en dan komt het weer goed. Ik had geen zenuwen. Ik heb veel wedstrijden gesprongen en daardoor kende ik het gevoel. Het is een mooi toernooi om aan mee te doen, een leuke sfeer en goede tegenstanders die ook naar het EK gaan.”

Bij de dames in deze leeftijdscategorie haalden liefst zes koppels uit Nederland de finale. De Amerikaanse springsters uit Hawaii pakten het goud met 46,770 punten, gevolgd door de tweeling Anke en Tessa Boeve van Sparta Ermelo met 44,505 punten die hiermee een prima prestatie neerzetten. Derde werd een mixed koppel uit de V.S. en Portugal, dat met 43,505 punten het duo Caitlin van den Heuvel en Sophie Stroes nipt van het erepodium afhield (vierde met 43,010 punten). Moeder Karin Menk: “Ze hebben weer laten zien wat ze kunnen en wat er in zit. Dat was goed voor het zelfvertrouwen! Ze kunnen weer vooruit kijken.” 

Caitlin van de Heuvel

Foto © Casper Beijn: Caitlin van de Heuvel

Individueel wisten er geen Nederlandse springsters door te dringen naar de finale. De internationale concurrentie was van huizenhoog niveau. Van den Heuvel, die zich eerder dit jaar kwalificeerde voor de EK met een persoonlijk record, was de beste Nederlandse op de Dutch Trampoline Open met een tiende plaats. (De beste acht stroomden door naar de eindronde.) Van de Heuvel: “Ik had op de eerste kwalificatiewedstrijd al de EK-limiet gehaald met een persoonlijk record van 91 punten, maar moest wel even wachten of er niemand overheen ging. Ik ben er blij mee, want daar komen de beste springers van Europa. Ik hoop er mijn beste score neer te zetten en heel veel van bij te leren.”

Categorieën Age Group 17-21 jaar en Senioren 17+

In de hoogste leeftijdscategorie bij de junior heren was het Jordy Mol van TV Triffis Alkmaar die de honneurs waarnam voor Nederland in de individuele finale. Tussen het internationale springgeweld van springers uit Groot-Brittannië, Spanje, Israël, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland werd hij knap vijfde met 49,295 punten. Synchroon wist hij samen met clubgenoot Martijn Reus de vierde plaats te bezetten met 40,520 punten. Het duo Joep van de Wetering en Luuk Swinkels van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch werd zesde met 30,635 punten.

Bij de dames eindigden de vier teams uit Nederland (met ook springsters van Omnigym Assen en De Springbokken) op plaats vijf tot en met acht. Gina van den Brink en Tamar Foppen van Sparta Ermelo waren de beste op plaats vijf met 41,475 punten. Individueel haalden ook vier Nederlandse springsters in de finale: Gerlissa van de Groep, Danielle Boogaards, Femke van der Venne en Annemijn Cornelissen. Van de Groep was de beste met 47,730 punten voor de vierde plaats.

Gerlissa van de Groep

Foto © Casper Beijn: Gerlissa van de Groep

Van de Groep: “Van de zomer was ik bijna gestopt. Ik kreeg gezondheidsproblemen en kon nauwelijks meer trainen. Het gaat nu iets beter, ik ben aan het opbouwen en had eigenlijk niets van deze wedstrijd verwacht. Ik sprong iets gemakkelijker, want ik heb de oefening maar een paar keer kunnen trainen. Het lukte maar niet, maar op de wedstrijd stond ik er wel. In de finale kan het alle kanten op, dit is al een boost voor mijn motivatie. Het is ook leuk dat ik daarnaast de synchroonfinale haalde met Niamh. Ik vind het fijn dat de sfeer zo goed is hier. Het is net een feestje eigenlijk, wel heel leuk!” 

Tot slot werd de eerste editie Dutch Trampoline Open 2018 beslecht met het vuurwerk in de senior categorie, wat de hele zaal ademloos en muisstil deed vallen. Bij de heren drongen er geen springers door naar de individuele finale. Allan Morante uit Frankrijk (1e met 58,565 punten), David Vega uit Spanje (2de met 57,575 punten0 en Loïc Lenoir uit België (3e met 57,415 punten)schreven geschiedenis met fenomenaal goed uitgevoerde oefeningen voor torenhoge scores om u tegen te zeggen.

DSC_0206

Foto © Casper Beijn: Jimmy Demmers

Jimmy Demmers van TV Triffis Alkmaar kwam nipt 0,195 punt tekort voor deze finale. “De score in de voorronde was niet goed genoeg. Ik kwam twee tiende te kort met mijn negende plek. In de teamfinale heb ik de oefening nog een keer kunnen doen en toen ging ik met twee punten over mijn eigen oefening heen. Dus het had echt wel gekund, het zat in die laatste vier sprongen. Die had ik een stukje netter moeten springen, dan had ik het gehaald.”

Demmers hoopt zeker in de toekomst nog mooie dingen te laten zien, al wordt hij niet uitgezonden naar de EK volgende maand. “Als je kijkt naar de Nederlandse top, dan zou ik op EK horen te staan. Is een prachtig toernooi in Alkmaar. De organisatie komt een groot compliment toe, dat ze het met elkaar zo goed hebben kunnen organiseren. Ik hoorde het van alle nationale teams en internationale springers die hier gekomen zijn, de Britten, de Spanjaarden, de Fransen, juryleden zijn ook dik tevreden. Helemaal super!”

Synchroon maakten twee koppels duidelijk dat Nederland ook bij de heren wat te zoeken heeft op het internationale podium. Sven Hop en Milco Abrahams van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch/Turnoss Oss pakten het goud met 47,880 punten. Daan Bergsma en Bram Marskamp van TSH Heerenveen pakten het zilver met 44,510 punten. Ze lieten de koppels van Frankrijk (3de), Spanje en Duitsland achter zich.

Moeder Hilde Abrahams: “Milco, volgende week 17, heeft hier bewust voor de uitdaging gekozen om nu bij de senioren uit te komen. Zo mag hij meer moeilijkheid springen en dat is echt wel zijn ding. Volgend jaar wil hij als senior naar de WK. De limiet van 103,5 punten is mogelijk. Hij heeft zich nu als junior gekwalificeerd voor de EK in de hoogste leeftijdscategorie, met zes punten boven de limiet, en zijn doel is, al wordt het moeilijk, zich te kunnen plaatsen voor de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires door op een plaats bij de beste vijf landen te eindigen.”

Make each day your masterpiece…: Emre Sörman en alle andere geïnterviewde toppers op de Dutch Trampoline Open 2018

Jackie Lionahr en Floor Meijering

Foto © Casper Beijn: Jackie Lionahr en Floor Meijering

Bij de dames werd bij synchroon ook dezelfde zet gedaan. Jackie Lionahr en Floor Meijering, een mixteam van Flik-Flak en KDO Apeldoorn, grepen het goud met totaal 42,570 punten. Gerlissa van de Groep en Niamh Slattery, een mixteam van KDO Apeldoorn en TV Triffis, grepen het zilver met 42,260 punten. Het derde Nederlandse team in deze finale, bestaande uit Romee Pol en Romana Schuring, kon de oefening niet volledig uitspringen en werd vierde. Individueel ging het hele Nederlandse publiek uit z’n dak voor Romana Schuring, die op dit cruciaal moment een voortreffelijke oefening neerzette voor 52,170 punten, waarmee ze het brons binnenhaalde. Het goud ging verrassend naar de Spaanse Noemi Romero, die met 53,760 punten voor een sublieme oefening niemand minder dan de Britse superster Katherine Driscoll klopte die tot 53,680 punten kwam. Jackie Lionahr werd vijfde en Niamh Slattery zevende. Moeder Caroline van den Berg: “Niamh deed het prima dit toernooi. Heerlijk dat ze zonder blessure vrijuit kan springen.”

Foto © Yoshida Fotografie

Foto © Yoshida Creative Productions: erepodium synchroon senior dames DTO 2018

In de finales kwam het er soms niet uit, maar eerder in de kwalificatieronde deden de Nederlandse springers zeker van zich spreken. Van de Heuvel en Van de Ham: “We zijn heel trots op Jackie, die zich als tweede plaatste voor de senior finale op de Dutch Open met 101,525 punten.”  Iedereen is lovend over de regerend Nederlands kampioen, die zich net als Schuring, Pol en Pascal Wiebering gekwalificeerd heeft voor het EK. Schuring: “Jackie was in de voorronde bizar goed. Ze heeft twee wereldoefeningen gesprongen. Ze heeft de wedstrijd van haar leven gesprongen. Van 101 punten kunnen wij allemaal dromen. Jackie maakt het nu waar, terwijl de Europese top hier aanwezig is. Diep respect!”

Lionahr is ook blij over haar optreden in de voorronde: “Ik ben er ook erg trots op. Je wil dan in de finale eigenlijk net zo goed springen en dat zit je dan wel dwars. Je hoeft niet perse één, twee of drie te worden, maar je wil vooral laten zien dat je het kan. Ik spring met minder moeilijkheid en daar kom je in de finale minder ver mee. In de inspringhal zag ik al dat de andere dames gewoon te goed waren. Het is lang geleden dat ik in de finale belandde en daarin ook mijn oefening uitsprong. Ik kan er trots op terugkijken. Met Floor samen eerste met synchroon, dat was ook erg onverwacht. We gingen erin met ‘We gaan kijken hoe ver we komen’. We hadden niet zo veel geoefend. En dan beland je uiteindelijk op het podium als nummer één, dat is heel vet. Op het EK ga ik er ook voor om alles te laten zien wat ik in huis heb.”

Meijering, reserve voor het EK: “Ik ben ook heel blij, zo’n medaille is best wel zwaar eigenlijk. Als je het niet verwacht, is het extra leuk. Als je favoriet bent, word je heel zenuwachtig. Wij waren allesbehalve zenuwachtig en hadden ook gewoon een klein beetje lol op de trampoline. Dat maakt het ook wat nuchterder. De EK ga ik kijken vanaf de bank, via de livestream.” Trainer/coach Lennard Villafuerte: “Het wordt een spannend EK, we hebben teams waarvan ik denk dat we er een mooi resultaat mee kunnen neerzetten als we de komende vier weken verder aan werken. Laten zien dat we goed bezig zijn in Nederland, dat zou heel mooi zijn. Dat we aantonen dat we goed aan het opbouwen zijn en wat we daadwerkelijk kunnen.

Katherine Driscoll

Foto © Casper Beijn: Katherine Driscoll

Tweevoudig Olympiër Katherine Driscoll die op haar 32ste een inspiratiebron is voor de jonge generatie in Groot-Brittannië en wereldwijd: “Voor mij was het belangrijkste om de nieuwe onderdelen van mijn oefening uit te proberen en de resultaten mee terug te nemen naar de training. Ik ben al wat ouder, dus heel veel nieuws kan ik niet toevoegen, wel meer trainen op hoogte (de Time of Flight), door veel krachttraining en in de gym te trainen met gewichten. Leuk dat ik er nog bij het Brits team bij kan zijn en de jongeren met raad en daad kan bijstaan.” Driscoll en de Britse ploeg moesten in Alkmaar veel tegenvallers incasseren, maar ze bleven professioneel. Ook de Britse coach: “Het was een hele mooie competitie, de wedstrijd was goed georganiseerd. De plekken voor de sporters zijn goed ingericht. Als het kan komen we graag terug.”

Romée Pol

Foto © Casper Beijn: Romée Pol

Romée Pol (21), die vorig jaar na een lange sabbatical tot grote vreugde van de trampolineliefhebebers een comeback maakte in de sport en zich nu geplaatst ziet voor het EK : “Ik heb het geluk gehad dat ik vorig jaar nog een keer op de WK met de junioren kon mee springen, dat was heel gaaf. Dat was laten zien: ‘Kijk, ik ben weer terug!’ Als derde doorgaan naar de finale, was wel een doel en mooi voor mij. De stap dit seizoen naar de senioren is bijzonder voor mij. Ik heb tot nu toe alleen als junior wedstrijden gedaan. Voor mij is mijn eerste EK als senior een uitdaging om te kijken waar ik op de Europese kaart sta. Ik vind het sowieso interessant om erheen te gaan, ook voor de ervaring. Het doel is om bij de top 24 te eindigen, een finaleplaats zou mooi zijn. Bij trampolinespringen gaat het om het momentum. Als je je goed voelt en je kan er voor gaan, dan moet je je uiterste best doen. Ik spring samen met Romana, net als hier op de Dutch Trampoline Open. Belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Dit weekend in Alkmaar was voor het eerst kijken hoe het is om een triffis in je oefening te doen. We hebben met vertrouwen hier kunnen laten zien, wat we kunnen en waar we in Nederland naar toe werken in de toekomst. Op het EK en daarna.” 

Trainster/coach Alice Linthuis: “Goed voor Nederland zo’n mooi toernooi als dit, het is een mooie voorbereiding voor de EK. Onze springers hebben hier lieten zien wat ze waard zijn. Mooie finales in een mooi internationaal deelnemersveld. We zijn tevreden en geeft zo toch een mooi visitekaartje af. Goed ook dat trampolinetalenten weer terugkeerden naar de wedstrijdarena, zoals Romée Pol. Die gaat er echt voor op het EK. We hebben met haar gesproken over de samenwerking en dat was precies wat ze wilde. Het is nu goed uitgepakt. Dat is  het voordeel als je volwassen bent, dan weet je heel goed wat je wil. Ze moet lekker gaan springen, dan zien we waar we komen.” 

Jackie Lionahr, Romana Schuring en Floor Meijering

Foto © Casper Beijn: Jackie Lionahr, Romana Schuring en Floor Meijering

Romana Schuring is na de finales uitgelaten met het brons en het goud. Voor haar was de Dutch Trampoline Open een mooie eye-opener. “Ik ben blij dat ik individueel derde ben, maar vooral dat mijn oefening goed ging en voor het eerst 13,5 moeilijkheid! Dit toernooi was vooral een toernooi waar we het al graag goed op wilden doen. Verplicht ging goed, keuze hebben we nog niet veel op getraind. Het ging er voor mezelf om dat het nu goed ging. Als het nu niet goed ging… Vorig seizoen had ik nog wel eens, dat ik een sprong kwijt was. Dat heb ik nu helemaal niet gehad, dat is wel fijn. Op het EK gaan we niet alleen voor individueel en synchroon, maar ook voor de teamscore voor Nederland.”

De Dutch Trampoline Open geeft een mooie aanloop naar het EK, is iedereen het over eens. De lat is voor Nederland hoog gelegd in Alkmaar: “Nothing less than excellence was expected!” Het smaakt alleen maar naar meer.

Meer informatie is te vinden op de website en de Facebookpagina van de Dutch Trampoline Open. De uitslagen zijn te vinden via deze link. Meer van de beelden en de interviews, alsook de beelden van ons team in Alkmaar is te vinden op de social media dan wel in de volgende editie van het GymPOWER Sportmagazine (met de uitgebreide interviews met o.a. Piet Bet, Romee Pol en Katherine Driscoll).

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, redactie en edit video actie © Theresa Beijn | © Casper Beijn (interviews en filmbeelden, foto’s en edit video), © Jeroen de Bruin (filmbeelden video actie) | Foto’s wedstrijden © Yoshida Fotografie (@ instagram) en © Eline Windig (persinformatie vanuit organisatie)