Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Eerste gymsportteamcompetitie op YOG 2018 in Buenos Aires
Eerste gymsportteamcompetitie op YOG 2018 in Buenos Aires
Foto © Juka Rosales/© Gimnasia Latina

Eerste gymsportteamcompetitie op YOG 2018 in Buenos Aires

Foto © Ivo Gonzalez for OIS/IOC

Foto © Ivo Gonzalez for OIS/IOC: Team ‘Simone Biles’

BUENOS AIRES – De eerste gymsportteamcompetitie ooit op Olympische niveau werd op woensdag 11 oktober 2018 beklonken tijdens de Olympische Spelen voor junior sporters – de  ‘Youth Olympic Games’ (YOG) – in Buenos Aires, Argentinië. Na vier dagen kwalificatiewedstrijden in vijf verschillende disciplines konden de eerste gymmedailles worden uitgereikt en kon de IOC-vlag met de vijf ringen de lucht in onder de tonen van de bijbehorende hymne. De drie teams op het erepodium waren alle drie toevallig vernoemd naar drie turnlegendes: Simone Biles, Max Whitlock en Oksana Chusovitina.

Team ‘Simone Biles’, dat het Olympisch goud verdiende door de 293 punten die ze gezamenlijk behaalden bestond uit het mixed acropaar Mariela Kostadinova en Dimitrov Panayot uit Bulgarije;  de turners Ruan Lange uit Zuid-Afrika, Krisztian Balazs uit Hongarije en Nazar Chepurnyi uit Oekraïne; de turnsters Tamara Anika Ong uit Singapore, Nhu Phuong Pham uit Vietnam en Alba Petisco uit Spanje ; ritmisch gymnastes Talisa Torretti uit Italië, Daria Trubnikova uit Rusland en Yelyzaveta Luzan uit Azerbeidzjan; trampolinespringer Liam Christie uit Australië en trampolinespringster Xinyi Fan uit China.

Er werd historie geschreven door sporters, continenten en gymsporten met elkaar te verbinden op één internationaal podium. De 144 sporters uit diverse landen, die zich hadden gekwalificeerd in de acrobatische gymnastiek (mixed paren), de artistieke gymnastiek (dames- en herenturnen), de ritmische gymnastiek en het trampolinespringen werden vooraf ingedeeld in twaalf multidisciplinaire mixed teams van dertien sporters ingedeeld. Daarbij is er een wedstrijdformat gebruikt, – zoals in Nederland als sinds 2013 op het IAG Sportevent bedacht en toegepast is -, dat bestempeld wordt als de toekomst van de gymsport.

Tijdens de kwalificatierondes tijdens de eerste vier dagen van de YOG streden de sporters uit de vijf gymdisciplines in simultaan gehouden wedstrijden in dezelfde sporthal om een plek in de finales van de eigen sportcompetitie, doch ook om hun eigen team een felbegeerde eerste Olympische titel of medaille te bezorgen. De teams werden vernoemd naar legendarische Olympische en wereldkampioenen uit alle vijf gymdisciplines: Simone Biles (damesturnen), Max Whitlock (herenturnen), Oksana Chusovitina (damesturnen), Anna Bessonova (RG), Dong Dong (Trampolinespringen), Alina Kabaeva (RG), Yang Wei (herenturnen), Kohei Uchimura (herenturnen), Nadia Comaneci (damesturnen), Yevgeny Marchenko (acrobatische gymnastiek), Rosie Maclennan (trampolinespringen) en Maria Chernova (acrobatische gymnastiek).

 

Het initiatief om deze unieke teamsportcompetitie te houden op de YOG 2018 in Buenos Aires heeft veel teweeg gebracht op de wedstrijdvloer en in de gymsportgeschiedenis, indachtig de Olympische gedachtegoed en het doel van dit sportevenement dat de jonge deelnemers een boost wil geven in hun ontwikkeling als mens en sporter. Voor het eerst kreeg acrogym op internationaal vlak erkenning door een gelijkwaardige rol naast de andere gymdisciplines met een Olympische status en voor het eerst hadden sporters uit meerdere continenten en disciplines een (grotere) kans op een Olympische titel of medaille.

De verbroedering en samenwerking op de wedstrijdvloer was diep ontroerend, wetende hoeveel het gekost heeft de afgelopen tien jaar om bruggen te bouwen en muren te slechten. Zo nieuw en zo onvoorstelbaar vooraf deze teamcompetitie, dat je je er geen idee van kon vormen, hoe het zou zijn en wat het zou betekenen. Tijdens de kwalificatiewedstrijden in de hemelsblauwe setting van de YOG in de gymsporthal in het Olympic Park in Buenos Aires viel langzaam maar zeker het kwartje. Het was mooi om alle vijf gymsporten voorbij te zien komen, telkens een aantal onderdelen om en om in dezelfde sporthal, waardoor je tegelijk van ze allemaal kon genieten en de unieke skills kon bewonderen .

Je kon zo duidelijk zien wat deze gymsporten van elkaar onderscheidt en toch ook verbindt. De vreugde en trots van de junior atleten die een plek op het erepodium en – soms voor het eerst – een Olympische titel of medaille veroverden voor, is onvergetelijk. Het is niet alleen de beloning voor een hun inzet en prestatie, maar het moet ook een grote stimulans zijn voor hun sport, land en leeftijdsgenoten. Je zal als turnster van Singapore later kunnen navertellen dat je ooit op de Spelen stond met andere legendarische gymsporters in ‘Team Simone Biles’ en het Olympisch goud naar huis mocht meenemen.

Pijnlijk was des te meer dat Nederland, de internationale grootmacht in gymsportland, ontbrak in alle vijf sportdisciplines en dus ook in de teamcompetitie. Desgevraagd gaf de KNGU-persvoorlichter – die nu zelf wel aanwezig is in Buenos Aires – de uitleg namens technisch directeur Mark Meijer, waarom er geen turnsters en turners namens Nederland aan het kwalificatietoernooi voor de Youth Olympic Games eind juni in Bakoe, Azerbeidzjan, deelnamen. “De komende periode wordt er zowel bij de junioren als de senioren volledig ingezet op het teamtraject. Omdat de YOG een individueel evenement is, paste dit niet in ons programma.” Over de andere sporten is  er geen uitleg gegeven, maar is er ook niet naar gevraagd.

Wat het trampolinespringen betreft, kon op het EK in het voorjaar van 2018 gesprongen worden om een YOG18-ticket, waarbij Milco Abrahams heel dichtbij kwam maar deze nipt miste. Wel is daardoor Sanne Schut als jurylid gevraagd. Nederland had geen mixed acropaar in de juiste leeftijd ten tijde van het kwalificatiemoment op het WK van Antwerpen in april 2018, dus bij voorbaat was deelname hieraan ook niet aan de orde. Wat ritmische gymnastiek betreft, – de Olympische gymsport die bij de KNGU al jaren zelden in aanmerking komt voor uitzending naar internationale titeltoernooien -, heeft ook niemand namens Nederland deelgenomen aan het kwalificatiemoment tijdens de Grand Prix van Moskou in februari 2018.

Rotterdam was jaren terug in de race met een bid voor de Youth Olympic Games van 2018. Zou het anders zijn geweest als dit sportevent hier zou zijn gehouden nu? Wellicht geven de beelden en resultaten van de historische gymsportteamcompetitie op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 genoeg vertrouwen en motivatie om deelname aan dit belangrijk sportevenement weer op de kalender en in de planning te zetten. Zeker als dit volgens de IOC en de FIG het wedstrijdformat is voor de (Olympische) toekomst van de gymsporten.

De uitslag van de gymsportteamcompetitie op de Youth Olympic Games 2018 in Buenos Aires, inclusief alle teamleden en hun uitslagen, is te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Foto © Juka Rosales/©Gimnasia Latina