Actueel op GP
Home » GP Actueel » Eerste olympische teamtickets Tokyo 2020 voor China, Rusland en Japan
Eerste olympische teamtickets Tokyo 2020 voor China, Rusland en Japan
Screenshot Instagram © FIG Gymnastics

Eerste olympische teamtickets Tokyo 2020 voor China, Rusland en Japan

https://www.instagram.com/p/Bphi9XfnD-M/?taken-by=figymnastics

DOHA – Op de eerste finaledag van de Wereldkampioenschappen turnen in Doha, Qatar, werd behalve om de wereldtitel en het andere eremetaal ook om de eerste drie olympische teamtickets gestreden voor de Spelen van Tokyo in 2020. De beste acht landenteams uit de kwalificatieronde voor turners, waaronder ook Team Nederland,  namen het na twee à drie dagen rust nog een keer tegen elkaar op in de WK-finale. De adembenemende titanenstrijd om het goud ging met name tussen China (256,634) en Rusland (256,585), waarbij alles in de strijd gegooid werd om de wereldtitel uit het vuur te slepen. Het scheelde 0,049 punt, een krankzinnig klein verschil. Team Japan probeerde tevergeefs aan te haken (253,744), maar was uiteindelijk wel de lachende derde dat zich mag gaan opmaken voor de prestigieuze en lucratieve thuiswedstrijd over twee jaar.

Wat dat betreft, was het een knotsgekke wedstrijd en een regelrechte thriller zoals het hoort, om van te smullen voor elke turnliefhebber. Groot-Brittannië en Brazilië begonnen sterker aan de wedstrijd en gingen aan de leiding in de top van het klassement. De Britten het beste op vloer en sprong en met een ontketende Max Whitlock op voltige (15,233 punten). De Zuid-Amerikaanse trots deed het goed aan het rek en de ringen met krachtpatser Arthur Zanetti (15,033), maar verknalde de eigen kansen met name op voltige. Japan deed het lang goed en zette de beste prestatie neer op rek, voltige en sprong. Maar nergens een 15+score, ook niet van King Kohei Uchimura. De misser van Wataru Tanigawa op vloer en met name de onwaarschijnlijke val op brug van Yusuke Tanake maakten, dat de eindscore toch niet genoeg was voor het goud of zilver. Terwijl China en Rusland in het begin juist leken te worstelen om erin te komen en grote steken lieten vallen op respectievelijk vloer/rek en voltige/rek.

Naar het eind toe leken de missers van China de deur te openen voor het sterk turnende team van Rusland om het teamgoud weer te grijpen op een WK na bijna dertig jaar. Op drie van de zes toestellen noteerden ze de beste teamscore, waarbij Nikita Nagornyy en Artur Dalaloyan er 15+ scores tegen aangooiden op sprong. Maar over het algemeen maakte het team toch te veel fouten en werd het torenhoge niveau en bijbehorende totaalscore in de kwalificatieronde (258,402 punten) niet gehaald en bleven ze ontroostbaar achter na de wedstrijd. De Chinezen deden hun langgekoesterde hoop vervliegen door er met name op brug met grof geschut op te schieten. De subliem en krachtig turnende Shudi Deng (14,800 punten) en Chaopan Lin (15,133 punten) werden zelfs overvlogen tot de meest overtreffende trap door landgenoot Jingyuan Zou die in moeilijkheid (D 7,00) en uitvoering (E 9,2) excelleerde voor een onwaarschijnlijk hoge totaalscore (16,200). Om bij stil te vallen zoveel nette behendigheid en power!

Over het algemeen was het niveau van de finale, zwaar onder druk van zenuwen en spanning, voor alle teams een stuk lager dan de kwalificatieronde. Team U.S.A. aangevoerd door Sam Mikulak en Yul Moldauer deed het beslist niet gek in de eindronde, maar er ontbrak dit keer iemand in het team om een 15+score of hoger te noteren – zoals Mikulak 15,033 op brug in de kwalificatieronde – om zich in de race om het eremetaal te kunnen houden. De 251,994 punten bleek niet genoeg voor het erepodium, maar wel voldoende om de teams van Groot-Brittannië (248,628), Zwitserland (244,294) en Brazilië (243,994) achter zich te houden. En een goed uitgangspunt om over een jaar dat felbegeerde olympisch teamticket alsnog binnen te harken.

De Zwitser Oliver Hegi nam revanche op zichzelf door zijn misser op rek recht te zetten, maar ging nu de mist in op voltige. Team Nederland dat in de voorronde zelfs als zevende deze finale had weten te bereiken met 245,663 punten, werd nu achtste en laatste. De Oranjeploeg turnde zoals verwacht behoudend voor 240,660 punten dit keer en leek tevreden te zijn met die historische prestatie. Alleen op rek turnde de ploeg zich met Epke Zonderland (14,333) en Bart Deurloo (14,000) in de kijkers met de vierde teamscore op dit toestel.  Hopelijk heeft Zonderland zijn krachten gespaard voor een 15+score komende zaterdag 3 november 2018 in de laatste WK-finale, wil Nederland bij de heren met een medaille huiswaarts keren.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit beelden: screenshot instagram © FIG Gymnastics