Actueel op GP
Home » Geen categorie » Eerste wedstrijddag EK Acrogym 2017 levert sterke start voor Nederland met vier finaleplaatsen
Eerste wedstrijddag EK Acrogym 2017 levert sterke start voor Nederland met vier finaleplaatsen
Stein Briggen en Britney Bordewijk

Eerste wedstrijddag EK Acrogym 2017 levert sterke start voor Nederland met vier finaleplaatsen

KLIK OP DE FOTO’S OM EEN VERGROTING TE ZIEN

RZESZOW – Ook de Nederlandse Junior II en Senior teams beleefden een prima eerste wedstrijddag op de Europese Kampioenschappen Acrobatische Gymnastiek in de Hala Podpromie in Rzeszow. Op donderdag 20 oktober 2017 werd beslag gelegd op liefst vier finaleplaatsen, het maximaal aantal haalbare. Gelijk hierna deden drie van de vier teams mee aan deze onderdeelfinales met een verdienstelijk resultaat te midden van de oersterke concurrentie uit de grootmachten van Europa in acroland: twee keer vijfde en één keer achtste. Tevredenheid alom dat er ook met daden internationaal aantoonbaar is dat Nederland veel progressie geboekt heeft in deze prachtige tak van de gymsport. Dat geeft vertrouwen voor de komende drie dagen waar de Oranje acroteams nog alle kans hebben een mooi vervolg te geven aan deze sterke start op het EK van 2017. Er werd Nederlandse gymsporthistorie geschreven in Polen.

Voorafgaande aan de finales werd de officiële openingsceremonie van het EK  gehouden, waarbij er o.a. mooie dans- en acroshowdemo’s waren te zien. Een inspiratie om alle deelnemers succes te wensen en bij dit EK ook het dramatische niet te vergeten.  In vervolg op het verslag van de kwalificatieronde bij de Junior II teams, waarin drie teams namens Nederland deelnamen en twee plaatsen in de onderdeelfinales respectievelijk tempo en balans werden behaald, volgde op de donderdagmiddag de kwalificatieronde voor de senior teams, met o.a. de Nederlandse teams: het damespaar Nicole Eykelenburg en Djenti Verbrugge onder coaching van Emil Angelov – lid van de Bulgaarse wereldkampioen herengroep van weleer – en het damestrio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os onder coaching van Jacqueline Martens – Coach van het Jaar in de GymPOWER Sportverkiezing van 2016 -, ieder team uitkomend in het onderdeel tempo.

Vier finaleplaatsen voor Team Nederland

Het senior damespaar Eykelenburg en Verbrugge dat deze zomer naam maakte in acroland met hun optreden op de Wereldspelen, de World Games 2017 in het Poolse Wroclaw, beet het spits af in de kwalificatieronde. Na afloop vertelden allebei, enthousiast als altijd, over hun belevenissen op dit EK. Ze straalden met de schittering in hun ogen van deze grootse ervaring: “We hadden vertraging met de reis hier naartoe. Het was nog spannend of we het tweede vliegtuig zouden halen, maar het kwam goed gelukkig. De eerste podiumtraining was superfijn, toen hebben we onze oefening ook foutloos gedraaid. De tweede podiumtraining gister ook, we hebben lekker getraind toen. Het is heel gaaf om hier op het EK te mogen staan en alle topteams van dichtbij te zien. Echt een hele gave ervaring, die we niet hadden willen missen. De eerste oefening in de kwalificatieronde ging lekker. Een kleine fout in de elementen maar we wisten ermee om te gaan. We zijn voor nu best tevreden. Vanavond in de finale gaan we dat verbeteren, dan gaat het helemaal goed komen!”

In de onderdeelfinale tempo met zes finalisten gisteravond scoorden ze uiteindelijk 25,850 punten voor hun tempo-oefening in deze onderdeelfinale. Het duo werd daarmee vijfde van Europa, een mooie prestatie om bij te schrijven op hun sport-CV en de erelijst van Team Nederland. De dames staan GymPOWER in koor te woord: “We zijn heel tevreden en heel blij! Het ging in de finale stukken beter dan in de kwalificatieronde vanmiddag waar we 24,880 punten behaalden. We hebben ons kunnen verbeteren en hebben ruim een punt erbij in de eindscore. Heel blij mee! Ook heel gaaf om er tussen te staan in zo’n finale.” Verbrugge is nog verbluft: “Ik heb nooit gedacht dat ik dit ooit zou kunnen doen, op een EK staan en dan ook een finale draaien. Gewoon geweldig!”

Het senior damestrio, de Nederlands kampioen van 2017, dat op de onlangs gehouden FIG World Cup Challenge 2017 in het Portugal hoge ogen gooide met het behalen van zilver in een internationaal stevig deelnemersveld, wist ook op het EK in Polen te bewijzen dat ze geen eendagsvlieg zijn en wel degelijk tussen de internationale elite in deze sport en categorie horen. Met 26,040 punten kwalificeerde de damesgroep zich als zesde voor de onderdeelfinale tempo, dat komende zondag 22 oktober a.s. op de laatste EK-dag wordt gehouden. Ook voor het allround klassement waarbij ook eremetaal te verdienen valt, was hun puike optreden een goede opsteker. Desgevraagd verklaarden de drie dames aan GymPOWER: “Vandaag hebben we het spits afgebeten. We zijn zeker niet ontevreden. We hebben onze tempo-oefening gewoon goed gedraaid en hebben ons met z’n drieën erdoorheen gesleept. We gaan de komende dagen hard werken om te laten zien dat we meer kunnen dan dit!”

In de onderdeelfinales voor de leeftijdscategorie Junior II eerder op dezelfde donderdagavond kwamen de twee Nederlandse finalisten in actie, waarbij net als bij de senioren ook Voorzitter Monique Kempff van het Bestuur van gymnastiekunie KNGU gestoken in een passend outfit tussen de supporters zat om de Oranje sporters aan te moedigen. Het mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk, dat zich met 26,810 punten als vijfde wist te kwalificeren voor de onderdeelfinale balans, deed er een flink schepje bovenop in één van de spannendste finales van de dag en behaalde ruim 27,210 punten. Zelf waren ze nog niet geheel tevreden met hun prestaties op deze eerste wedstrijddag op het EK. Briggen in een nuchtere analyse tegenover GymPOWER na de kwalificatie: “Het ging wel oké, maar we scoorden hier minder dan op de Lisboa International Acro Cup 2017, waar we 27,560 punten scoorden. Maar een vijfde plek en een finaleplaats hier op het EK is ook niet slecht. We hebben geen foutjes gemaakt en bleven rustig op de vloer. Op zich zijn we hier wel blij mee.” Bordewijk had nog wel een reden om heel blij te zijn met dit optreden: “Het is mijn eerste keer op een EK, het is heel gaaf om hier te staan!”

In een zwaar bevochten finale met zwaar geschut van oppermachtige grootmachten België en Rusland ging het mixed paar van Nederland het gevecht aan om de bronzen plak met de Duitse winnaars van de World Games en de grote beloften uit Israël. Uiteindelijk werd de derde plek bezet door het verrassende mixpaar uit Azerbeidzjan.  Met 27,210 punten verbeterde het Nederlandse duo hun score maar handhaafden de vijfde plaats. Gesteund op de tribune door o.a. de moeder van Briggen en de zus van Bordewijk die zelf ook geacroot heeft: “We zitten hier heel trots te wezen. Vijfde is knap, vierde had wellicht ook in gezeten, want vanmorgen in de kwalificatieronde waren ze beter dan Duitsland. Wij zijn hier heel blij mee en er komen nog twee kansen, dus we houden gewoon de hoop erin!” Briggen en Bordewijk reageerden zelf na de finale als volgt tegenover GymPOWER: “We kunnen niet meer dan tevreden zijn, de vierde plek was inderdaad wel dichtbij, maar een derde plaats zat er niet in. Azerbeidzjan was gewoon te goed.” Die vonden dat hun kikkerachtige mascotte hen geluk had gebracht.

In de andere onderdeelfinale tempo in de Junior II leeftijdscategorie met een Nederlandse finalist, het trio Mare Blaam, Famke van Wieren en Lisanne Hulder, geoacht door Jorrit Veenstra, ging het ook flink heftig aan toe met het vuurwerk. Ongelooflijke prestatie van dit jonge trio om hier te staan tussen de wereldtoppers uit Europa en hun ding te doen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Je zal maar tussen Portugal, Rusland, Israël, Oekraïne, Wit-Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk staan. Wat dat betreft erg leuk dat in zo’n finale door de nieuwe twee-één-landenteamregel teams uit acht verschillende landen de kans krijgen zich op het hoogste niveau te profileren, zo ook Nederland. Al betekende het voor de twee Nederlandse teams wel een zustermoord in de kwalificatieronde, wat het onderlinge duel op dit EK op zich een extra dimensie gaf. Het team bestaande uit Sidney de Vente, Aimée Tent en Melissa Beekhof, gecoacht door Margaretha Plantenga, conformeerde zich met het resultaat in hun afscheidstoernooi en waren aanwezig om hun landgenotes aan te moedigen in de finale. “We zijn heel blij hier gestaan hebben en zijn tevreden met de behaalde score van 25,980 punten onze tempo-oefening. We waren het eerste aan de beurt en hebben alles gegeven. We hebben er een goed gevoel achteraf en laden ons op voor de tweede oefening morgen. Voor nu gaan we naar de finales kijken en de andere teams aanmoedigen.”

De Nederlandse finalist was achteraf heel gelukkig met hun optreden in de kwalificatieronde, terwijl ze nog niet wisten of het genoeg was voor de finale: “Het ging goed, we zijn hier heel blij mee! We hebben een persoonlijk record met 26,820 punten. Toch wel een halve punt hoger dan in de kwalificatie voor het EK.” Wat denken ze zelf, hoe het hun gelukt is zo ver te komen? In koor: “Focus! …en een stuk adrenaline ook wel.” Uiteraard ook het harde werken het hele jaar door, dat kwam er nu uit. “Ja, pieken wanner het moet hé, op het juiste moment! Het is zo leuk om hier te zijn op het EK en dit mee te maken. We genieten ervan om iedereen te zien ook, zoveel hele goede tegenstanders hier!” Uiteindelijk noteerden ze 26,320 punten in de finale wat heb op de achtste plaats hield, te midden van de Europese elite die adembenemende oefeningen liet zien op torenhoog niveau. Deze onderdeelfinale kreeg ook nog een onwaarschijnlijke ontknoping, waarbij de Portugese supporters helemaal uit hun dak gingen toen bleek dat hun trio het oppermachtige Rusland versloeg met wederom op dit EK een bijzondere inbreng van de beruchte tie-break rule. Met voor beide landen de totaalscore van 28,100 punten werd het verschil bepaald door de hoogte van de E-scores, de door de jury toegekende uitvoeringswaarde voor de netheid waarmee de oefening en elementen zijn uitgevoerd. Iets wat net als bij het toestelturnen en de RG in de nieuwe FIG-code meer waard is dan grote moeilijkheid en waar teams uit alle landen mee worstelen om een gepast antwoord op te vinden. In Rzeszow maakte de beslissing in ieder geval   een orkaan aan enthousiasme maakte zich los bij alle Portugezen en acrofans in de zaal.

De delegatieleider van Team Nederland namens gymnastiekunie KNGU, Emil Buijs, was een tevreden mens na de eerste dag op het EK in Polen: “Tevredenheid heerst, de supporters hebben genoten op de tribune. Geweldige prestaties, er zijn vier finaleplaatsen en mooie plekken in het eindklassement behaald in de finales vandaag. Voor het mixpaar was hun finale-oefening de beste prestatie van vandaag. Het trio raakte met een klein foutje achterop in een sterk deelnemersveld en werd achtste, maar dat ze de finale haalden was al een geweldig resultaat. Petje af!”

Andere landenteams uit Europa op eerste EK-dag

Voor de rest gebeurde er natuurlijk van alles op deze Europese Kampioenschappen in Rzeszow, waarbij de opkomst op de tribunes van de Hala Podpromie behoorlijk tegenvalt in tegenstelling tot de EK voor Age Group teams (Junior I en Jeugdteams) vorige week. Zeker gezien het feit dat de toegang gratis is en het niveau stukken hoger ligt bij deze oudere leeftijdscategorieën. Dat het toernooi uitstekend in beeld wordt gebracht door liefst twee livestreams zou geen obstakel moeten opleveren voor meer toeschouwers. Het thuispubliek moedigde wel enthousiast alle Poolse deelnemers en kreeg wat dat betreft een bonus met het senior damespaar Martyna Wojnar en Malwina Sala in de onderdeelfinale tempo. De oefening liep niet helemaal naar wens en de score van 22,240 punten leverde hen geen kansen op het eremetaal, maar de ervaring om in een EK-finale te staan in eigen land moet onbetaalbaar voor ze zijn. Het verhaal van het mixpaar van Moldavië, dat voor het eerst deelnam aan een EK raakt ook diep en verdient respect.  Voor hen was deelnemen veel belangrijker dan winnen. Ze vertellen hoe blij ze zijn hier te kunnen staan op het EK en te kunnen trainen en acroën met deze faciliteiten hier in Rzeszow. In eigen land moeten ze het doen met beperkte trainingsomstandigheden, zonder acrovloer en met turnmatjes.

In een bijna geheel verlaten mixed zone,  – de persruimte waarlangs de rode loper liep die de gymnasten na hun oefening en de Kiss & Cry corner geleidde tussen wedstrijdvloer en trainingshal of kleedkamers -, spraken we vele deelnemers. Bijvoorbeeld met bijna alle Belgische deelnemers, van ervaren krachten tot jong talent  uit het land dat zich de voorafgaande jaren ontpopt heeft als grootmacht in deze tak van de gymsport en zich nu voorbereid op de organisatie van de Wereldkampioenschappen Acrogym van 2018 in de Lotto Arena in Antwerpen. Gemeenschappelijk hadden de Belgische acrobaten dat ze heel veel trainingsarbeid en -uren aan de dag leggen om op het EK te kunnen verschijnen. De heren vier kreeg met een komische noot de handen van het publiek op elkaar. De damesgroep junior was vooral blij met deze ervaring op het EK. Het senior herenpaar verbeterde zich na de kwalificatieronde balans zo sterk dat ze in de finale van duizelingwekkend niveau nog een serieuze bedreiging werden voor de Russen. Ze stegen van plaats drie met 28,680 punten naar plaats twee met 29,080 punten, waarbij ze en passant het Duitse duo met 0,01 punt van het zilver afhielden. (Duitsland komt overigens op dit EK ook sterk voor de dag!) Het senior damespaar van België behaalde ook zilver in de finale met o.a. het Nederlandse duo Eykelenburg en Verbrugge, met een zeer knappe en fascinerende choreografie met bijpassende outfits. Ze beelden de twee koninginnen uit het schaakspel uit, die één voor één de juiste zet deden. De beroemde Bondscoach Sergey Tretyakov van België met Russische roots oogde tevreden na afloop met de prestaties van al zijn teams en was uiteraard gros op alle medailles en de Europese titel van het Junior II mixpaar Marte Snoeck en Bram Röttger, in dezelfde categorie als het Nederlandse duo Briggen en Bordewijk: “This feels good. We are not going to celebrate yet. The competition goes on. We will celebrate it on Sunday.”

Wat dat betreft, vergeleken met het EK voor Age Groups teams vorige week, verving België op de eerste dag Groot-Brittannië in het duel met Rusland om de Europese titels. Op de Junior II dames- en herengroepen na, waarbij de Britse dames een bronzen medaille verdienden achter Rusland die verslagen werd door Portugal en de heren een tweede positie (vanwege te weinig deelnemers in deze categorie buiten mededinging om ereprijzen) innamen. De Russen hebben in ieder geval op de eerste dag al hun revanche. Portugal sleepte uiteindelijk maar één medaille uit het vuur, – het damestrio bestaande uit Joana Moreira, Rita Ferreira en Beatriz Carneiro -, maar kon ook trots zijn op de jonge Portugees Miguel Moraes Vaz die als Bondscoach van Oostenrijk dit land ook hier op het EK op de acrokaart helpt zetten Het land vervult ook in deze tak van de gymsport haar Cinderella-droom in het acrosportuniversum. Na jaren van anonimiteit breken ze met behulp van de Portugese Bondscoach dit jaar plotseling door op internationaal niveau. De successtory die voor de hard werkende gymnastes in de senior damesgroep van Oostenrijk zijn beslag kreeg met een finaleplaats op de World Cup Challenge en naar verwachting ook hier op het EK. Het werd nog heel spannend voor de eerste onderdeelfinale tot en met de laatste snik van de kwalificatieronde. Het publiek leefde mee met het heroïsche trio en hielp ze nagels bijtend in afwachting van de ontknoping in de kwalificatieronde in hun categorie wat betreft de eerste onderdeelfinale tempo. Uiteindelijk leverde 25,700 punten net geen finaleplaats, maar wel een eerste reserveplek op, vlak achter het Nederlandse trio dat wel doorging. Het is nog niet voorbij, het EK duurt tot en met zondag.

Op vrijdag 20 oktober 2017 is er de tweede dag met kwalificaties en finales, waarbij wederom ook alle vijf Nederlandse teams in actie komen. De complete uitslagen van de finales zijn te vinden op de website van de Europese Gymnastiekfederatie UEG. Het EK is te volgen via de livestreams van GymTV.online en de Olympic Channel (acrogym staat op het programma van de Youth Olympic Games 2018 in Buenos Aires). Meer informatie is te vinden op de website van het EK-oernooi en van de UEG. Meer van ons verslag op het EK 2017 is te lezen en te bekijken in de vijfde editie van het GymPOWER Sportmagazine

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto inzet © Theresa Beijn met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc en © Casper Beijn (beelden en interviews)