Actueel op GP
Home » GP Actueel » EK in eigen land inspireert tot vernieuwing en ontwikkeling Showtwirl
EK in eigen land inspireert tot vernieuwing en ontwikkeling Showtwirl
Junior Team Flevo Twilring '94

EK in eigen land inspireert tot vernieuwing en ontwikkeling Showtwirl

NK-Showtwirl-2018

ALMERE – Na de organisatie van de geslaagde Europese Kampioenschappen in eigen land vorig jaar was er veel inspiratie, is er hard gewerkt en goed samengewerkt door sporters, teams en clubs om op de Nederlandse Kampioenschappen 2018 van de NBTA op zaterdag 10 maart 2018 de beste routines neer te zetten. Een creatieve en artistieke sport met een eigen karakter, maar met veel raakvlakken met gymnastiek, dans en show. Met passie en enthousiasme wordt er gewerkt aan de vernieuwing en ontwikkeling naar een modernere versie. Dat kon je allemaal goed zien op de NK in Topsportcentrum Almere, waar niet alleen gestreden werd om de nationale titels maar ook om de EK-tickets. Showtwirl telt volwaardig mee op de sportkalender. 

Met een brede visie neemt Bondscoach Marij Voets de begeleiding op zich van de solisten en teams die zich voor de Europese Kampioenschappen geplaatst hebben en uitgenodigd worden bij de bondstrainingen, zoals op 21 april 2018 bij Sportcentrum Nieuw Welgelegen in Utrecht en later in Maarssen. Doel is aansluiting bij de Europese (sub)top. Dat is ook in deze tak van sport een uitdaging voor de Nederlandse equipe. Hierbij is samenwerking essentieel, vertellen ook coaches en sporters. De NK in topsportcentrum Almere is hiermee een mooie opmaat voor de EK in Porec, Kroatië van 12 tot 14 oktober 2018. We kijken samen met haar naar de routines op de wedstrijdvloer. Voets: “Het EK in eigen land vorig jaar was geweldig. We hebben veel prijzen behaald en podiumplaatsen en het was een enorme vooruitgang op het jaar ervoor. Als je dan in je eigen land die grote stap maakt is dat mooi. Ik hoop dat we dat vast kunnen houden. Het heeft stimulans gegeven. De routines hier op het NK zijn professioneel, goed doordacht, de attributen zien er professioneler uit. Technisch, zowel body als baton zijn er bij de top stappen gemaakt, nu kan ook de verhaallijn mee gaan groeien. Daarbij kan ik in beeld komen.”

Talent, kwaliteit en techniek

Het effect van het EK in eigen land heeft ook gewerkt voor de solisten. Bondscoach Voets: “Ik zag op dit NK dat ook zij erg in kwaliteit en techniek vooruit zijn gegaan. Daar kijk ik prettig op terug.” Femke de Bont,  in 2017 Europees Kampioene en eerder ook deelneemster aan het tv-programma Everybody Dance Now, geeft een groot inspirerend voorbeeld in deze sport. Zo treedt ze graag op, toont haar sport op landelijke media en gaf onder andere coaching bij ‘Everybody Twirl Now’, een speciale dag georganiseerd door Crescendo, Ruinen. Haar artistiek is van hoog niveau en zo zou je de duo-act met partner Lindsay Haneveer, met wie ze in Almere Nederlands junioren-kampioen werd en naar de EK mag, best ritmische twirl kunnen noemen. Hun choreografie was zeer artistiek en ook het werken met baton en attributen, zoals rozen, ging hen heel goed af. Origineel was ook het thema. Standbeelden die ’s nachts tot leven komen en bij dageraad weer een andere vorm aannemen.

De Bont en Haneveer: “We hadden op Youtube een dansfilmpje gezien waar ze tussen de stenen dansten. Als standbeelden. We zijn de enige in onze categorie, dus bij ons ging het erom de EK-limiet te halen. De act gaan we hierna verder aanpassen, zodat alles precies gelijk is en in ons geval vooral de dans.” Als soliste veroverde De Bont als ‘Dreamcatcher’ ook een EK-ticket. Samen met Haneveer maakt ze tot slot ook deel uit van de Senior Show Twirl Corps, een grote groep die voortkomt uit een samenwerkingsverband tussen de verenigingen Liberation, Crescendo,  Reflex, Amor Musea en xChange Gramsbergen, welke ggrote roep zich met een gevoelig thema ook plaatste voor de EK. Trainster Lydia Dufornaut van De Bont en Haneveer bij Reflex, draagt ook bij aan de grote groep van Liberation: “Het is erg leuk om mee te helpen bij deze grote groep onder Rachida van Liberation. En met elkaar samen te werken met hetzelfde doel, wat ook gelukt is. We gaan ervoor in Kroatië ! Ook met de solisten en ons mooie duo!”

Diverse thema’s en vernieuwing

Showtwirl boeit altijd door de variatie en diversiteit in thema’s en muziekkeuze, die uitgebeeld in uiteenlopende choreografieën, een mooi kijkspektakel opleveren voor de toeschouwers. Ook dit keer weer op het NK 2018 in Almere. Elke routine is een showact op zich, die komisch, romantisch of zelfs dramatisch van aard kan zijn. Als het je raakt en meevoert in het verhaal, dan is de opzet geslaagd.

Humor en potentie had zeker de act van het duo Daniëlle Baardemans en Jalicha van Delft. Al lukte het ze nu niet de EK-limiet te halen, hun act is veelbelovend. Als ze als glazenwassers het samenspel met de trapleer verder weten uit te bouwen, zou volgende keer een EK-ticket best binnen bereik kunnen komen. Van kwalitatief en artistiek hoog niveau was zeker het senior duo Stephanie de Velde Harsehorst en Mariska van der Wal van Flevo Twirling ’94, dat met mooie danslijnen in de choreografie en een prachtig samenspel als Nederlands Kampioen op de EK zeker hoge ogen kunnen gooien.  Het stuk is één en al emotie en dit weten ze allebei goed te verbeelden in hun bewegingen en expressie: “Ik ga in het nummer dood aan een ziekte en sterf in het bijzijn van mijn beste maatje en vriendin. In de act rouwt ze om me, maar blijft toch altijd overal bij me.” De techniek was er mooi bij ingebed. “Er wordt iets gemaakt en dan wordt gekeken ís het mooi, past het bij het verhaal, straalt het uit wat we uit willen stralen…als je in de act bij iemand bent die dood is, moet je ook in de ruimte dicht bij elkaar in de buurt blijven.”

Er zijn grenzen aan wat acrobatisch is toegestaan bij deze sport, maar lifts mogen en het grote voordeel van werken met attributen zou hier dan kunnen zijn dat het lenig op-,  af- en doorheen gaan een prachtig showelement oplevert. Er zijn vele (show)twirlers die vroeger even of langer geturnd hebben of een gymsport hebben beoefend. Dat levert een extra goede basis voor wat ze nu doen, maar zou omgekeerd uiteraard ook inspiratie kunnen geven. Het duo De Velde Harsehorst en Van der Wal vertelt dat één van hen vroeger wel geturnd heeft. “Misschien kunnen wij nog veel van het turnen leren en wie weet zij weer wat van ons.” Het Junioren Exhibition Corps van hun club uit Lelystad die nu drie jaar aan Showtwirl doet, had, gekleed als stewardessen, ook graag een ticket naar  de Europese Kampioenschappen in Kroatië verdiend, maar zij zullen als supporters langs de douane moeten gaan. De club behaalde nogal wat vierde plaatsen, waardoor die twirlsters wel reserve staan voor de EK. Een verdienstelijke prestatie en eervolle plaats, waardoor ze zich wel moeten voorbereiden op eventuele deelname, maar die geen enkele garantie geeft.

Fit zijn, tweede kans en creativiteit

Showtwirl onderscheidt zich van andere gymnastische sporten ook door het feit, dat de twirlsters langer doorgaan met het beoefenen van hun sport. Als volwassen dames en zelfs ook als moeders staan ze hun ‘mannetje’ op de wedstrijdvloer. Jolijn Seel deed zelfs haar act in een kraambed. Belangrijk is ook bij deze sport dat je fit bent. Daisy Jonker, zelf ook fitness-instructrice, toonde dat aan met haar routine op de flitsende tonen van ‘Maniac’ uit Flashdance, waarmee ze een tweede plaats veroverde bij de sterke categorie ‘Solo Show senior’. Dat ze net eindigde achter de bijzondere act van Tessa Adam, die op de vorige EK al knap zevende werd, kan ze respecteren. In Kroatië zijn er weer nieuwe kansen. Jonker: “Ik vind mijn tweede plek een mooie beloning voor het harde werk de afgelopen maanden. Na een zwaar jaar, met bevalling, ben ik blij dat ik fit was voor de NK. Het nummer lag dicht bij mezelf.”

Voor pre-teen Nederlands Kampioene Anissa Soussani, gecoacht door twirltopper Sanne Copier, zal de EK in elk geval een enorme ervaring zijn. Lily Meijvogel, Nederlands kampioene Juvenile, kan als elfje naar de EK. ‘Mijnwerkster’ Rilana van Egteren was de trotse winnares bij solo junioren. Van Egteren, gecoacht door Diana Wijnants, Nicole Nederstigt èn haar moeder: “De sport is tegenwoordig heel anders geworden en dat maakt het bijzonder. Op de muziek komen we nu met eigen thema’s. Bij mijn mijnwerkers-act begint het ritmisch en daarna wordt het meer klassiek en mooi. Je ziet allerlei acts, van serieus tot grappig en met spectaculaire attributen. Vroeger letten ze vooral op de attributen en nu is het meer lenigheid en batontechniek. Meer sport. Het lijkt al meer op turnen. We doen verschillende bewegingen die hierbij passen. Als mensen vragen wat deze sport is, zeg ik meestal een soort ritmische gymnastiek met een baton in plaats van een lint. Lifts, illusions, koprollen mogen wel, maar salto’s niet. Ik kijk op instagram heel veel naar de video’s van andere gymnastische sporten. Showtwirl is een hele mooie en spectaculaire sport.”

Van Egteren vindt het leuk dat ze showtwirl kan combineren met de andere tak van de sport, het ‘gewone’ twirl, waarvan het niveau hoger ligt: “Het is mooi als je je plaatst voor de EK want de concurrentie is daar groot. Ik hoop dat ik deze EK kan afsluiten als mijn tiende. Dan stop ik met showtwirl. De EK vorig jaar in eigen land was heel bijzonder, iedereen uit Nederland kon komen kijken, er was een fantastische sfeer. Ik werd toen tweede met het duo met Anissa van Inspiration, daarvoor kregen we een beker. Verder werd ik als soliste net vierde.” In zoveel jaren in de sport heeft ze haar ogen goed de kost gegeven. Voor de beste verenigingen op dit NK,  kom je wel uit bij Inspiration en KNA Noordwijk, vindt ze. “Het hangt wel af van de categorie, want bijvoorbeeld Mobilé heeft weer een hele goede groep.” Haar zus Fleur van Egteren plaatste zich eveneens met Amber Donkers als Peter-Pan duo als Nederlands Kampioen voor de EK. In huis valt daar dus wat te vieren. Bij de club Doskanale ook: “Trots op alle meiden, Amber en Fleur Nederlands kampioen en een EK-ticket!

Groepen, formatiewisselingen en timing

Bij groepen zijn de formatiewisselingen erg belangrijk. Bondscoach Voets: “Je ziet het als er niet bij iedereen evenveel techniek is en of ze zenuwachtig zijn, want dan gaan er basisdingen mis. En die beheersen ze wel. Bij marching dansonderdelen is de timing belangrijk en daarin zijn Europese toplanden als Tsjechië sterk. Ons doel moet zijn ‘zo min mogelijk drops’. Als je zegt ‘twee mag wel’, leg je de lat te laag, maar als je zegt dat je uitgaat van ‘zero drops’, ben je ook niet realistisch. Op de training weet je wat je aankan. Zijn we zo goed dat we ons de penalties kunnen permitteren of is het zo close met de andere groepen dat we voor clean moeten gaan.” Er kan nog meer groei komen in het deelnemersaantal bij de groepen, vindt Voets. “Bij de groepen lijkt het alsof ze in de wedstrijd meer willen laten zien dan op de training, maar ik denk dat je pas risico’s kunt nemen als je vooral clean bent. Techniek staat altijd bovenaan. De uitstraling is er wel en de creativiteit hebben ze ook. Maar dat hebben andere landen ook en dan komt het aan op de techniek. Alle juryleden herkennen dat.”

Het United Parade Corps Desiree N.N.O. dat een samenwerking aanging met de Yellow Rainbows liet zien dat er in Europa veel te halen valt. Hun act boezemde vertrouwen in en de club toonde met het kampioenschap van het B-seniorenteam aan dat er nog steeds rekening met Katwijk, één van de bakermatten van de twirlsport, gehouden moet worden. Showtwirl Corps Mobilé, Bosschenhoofd, dat met een enorme keuken op de vloer à la ‘Heel Holland Bakt’ de act ‘Heel Holland Twirlt’ swingend neerzette, mag ook naar de EK. Trainster Wilma Dirken: “Als enige in de categorie ben je al eerste, het gaat er dan nog om voldoende punten te halen om naar het EK te mogen. We hebben bij de vereniging wel de doelstelling ‘het beste uit jezelf halen dat er in je zit.’ Voor de één is dat op een wedstrijd 67 punten te halen en voor een ander zo hoog mogelijk in de intermediate komen. Maar het gaat erom dat je bij ons lekker kunt trainen!”

Vorig jaar deden ze mee aan de EK in Almere met een team van negentien twirlsters. Op de NK was dat toen nog niet allemaal af, maar ze mochten met een wild card, op uitnodiging van de NBTA, toch naar de EK in eigen land. “Na hard werken in de voorbereiding werden we op de EK tweede. We waren super blij! Op dit NK doen we met een team van vijftien twirlers ‘heel Europa bakt’ met muziek die ook bij het thema en het programma past.”  Voor hun juvenile team, nu twee jaar bezig en ook Nederlands Kampioen, is de EK niet van toepassing. De Juvenile groepen moeten volgens beleid van de Technische Commissie van de bond, NBTA Nederland, nu eerst verder doorgroeien voordat zij voor een EK in aanmerking kunnen komen.

Ook het juniorenteam van Revenge Twirling Overdinkel werd met het thema ‘Afrika’ Nederlands Kampioen. Onze verslaggever sprak één van de leden van deze groep in de mixed zone vlak na de routine. Ze vertelde dat ze voor de eerste keer meedeed aan het NK en dat dit nummer conditioneel toch nog wat anders is dan de kortere acts die ze gewend waren. Trainster Jacqueline Visser van Revenge reageerde via Facebook en legde uit: “Dit was onze vijftiende NK . Ook de meiden op de vloer hadden al NK-ervaring, op twee na. De routine duurde nog geen twee minuten en was zeker niet langer dan anders! De dames trainen al een half jaar met een large team, dus deze is veel korter.” Bij de senioren teams werd Younique met het diep rakende thema ‘Verlaten’ Nederlands kampioen. Na afloop van het NK kwam er veel emotie los en werden de behaalde resultaten door vele clubs voor hun succesvolle teams en twirlsters flink gevierd .

De mooie act van het Senior Show Twirl Corps, gevormd uit een combinatie van vele verenigingen, vindt Bondscoach Voets een goede ontwikkeling voor de sport. “Ook bij de andere onderdelen. Bij samenwerking zie je sportiviteit, aanmoediging. Daar groei je allemaal van. Je leert van elkaar als je voor elkaar open staat. Ook komt er meer teambuilding en ben je meer Nederland als team. Samen sta je sterk. Dat is dit jaar bij zowel twirl als majorette duidelijk geworden en zo kun je ook een stap naar Europa maken. Wij zijn geen Tsjechië met grote verenigingen. Wij moeten in Nederland elkaar wel opzoeken om sterk te staan. Dan kunnen we met vertrouwen naar het EK in Kroatië!”

Meer informatie over de sport Showtwirl en het NK (inclusief uitslagen) is te vinden op de Facebookpagina en de website van de NBTA Nederland. Meer informatie over de EK Showtwirl 2018 in Porec, Kroatië, is te vinden op de website van NBTA Croatia.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, beelden en interviews © Casper Beijn