Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » EK-sportevent in Glasgow begint met kwalificatiewedstrijden damesturnen
EK-sportevent in Glasgow begint met kwalificatiewedstrijden damesturnen
Foto © Theresa Beijn

EK-sportevent in Glasgow begint met kwalificatiewedstrijden damesturnen

GLASGOW – Na het openingsfeest de avond vooraf in hartje stad, opgeluisterd met optredens van bekende artiesten en een vuurwerkshow, begon op donderdag 2 augustus 2018 het EK-multisportevent met de kwalificatiewedstrijden in het roeien, wielrennen alsook het damesturnen voor de senioren in de imposante en compacte theaterhal van The SSE Hydro in Glasgow, Schotland, UK. Voor de turnliefhebbers een  aangename flashback naar het WK tevens Olympisch kwalificatietoernooi van 2015, dat zo succesvol verliep voor Team Nederland.

Bijna hetzelfde senior damesteam staat hier weer met, maar toen was Vera van Pol reserve en turnde Lieke Wevers mee en nu viel Eythora Thorsdottir op het laatste moment uit door een armbreuk en maakt Naomi Visser haar debuut naast routiniers Sanne Wevers, Tisha Volleman en Céline van Gerner. Oranje komt later op de dag aan de beurt om een gooi te doen naar een podiumplek in de teamfinale en finaleplaatsen op de vier toestellen. Er is dit keer geen individuele meerkampfinale en er wordt geturnd volgens de nieuwe FIG-code voor de huidige Olympische cyclus. We spraken een Belgisch jurylid die gister de podiumtrainingen heeft bekeken en zeer te spreken was over het hoge niveau ervan. “Het geeft vertrouwen voor deze cyclus. Een goede mix van moeilijkheid en netheid in de uitvoering is belangrijk.” Het geeft tegelijkertijd ook aan, dat je hier als team en als toestelspecialist alles moet geven om een plaats in de top van het klassement te veroveren.

In de ochtend met de eerste van de vier subdivisies met daarin landenteams en eenlingen die over het algemeen niet tot de grootmachten en wereldtoppers gerekend kunnen worden was het nog redelijk stil op de tribunes. Al had elke turnster wel degelijk een schare supporters die hartstochtelijk aanmoedigden en applaudisseerden en stond er al vroeg een heel bataljon fotografen met grote telelenzen alle bewegingen vast te leggen. Alhoewel met name kleurloze oefeningen, matige cijfers en ontmoedigende wiebels en vallen de boventoon voerden, toonde af en toe een enkele deelneemster een mooi uitgevoerde en uitgeturnde oefening of knap geturnd (moeilijk of nieuw) element op één van de vier toestellen, wat waardering oogstte bij de toeschouwers en de aanwezige turnliefhebbers waar voor hun geld opleverde. Reis, verblijf en kaartjes voor dit EK in Glasgow is geen sinecure.

Er ontspon zich een boeiend duel tussen Slovenië en Tsjechië, met Denemarken in hun kielzog. Het team van Slovenië, bestaande uit Teja Belak, Adela Sajn, Lucija Hribar en Tjasa Kysselef, was lang onderweg aan de leiding, met sterk en stabiel turnen op alle toestellen en uitschieters op sprong (Belak leidt met 13,816 en Kysselef volgt met 13,699 punten), balk (Belak leidt met 12,600 en Sajn staat tweede met 12,433), maar kwamen net te kort met 142,397 punten. Een protest tegen de score van Belak op balk (eerst 12,200 punten) bleef nog lang na de wedstrijd in behandeling en werd zelfs toegewezen (+0,4 punt erbij), maar kon niet baten. Het team van Tsjechië, bestaande uit Dominika Ponizilova, Aneta Holosova, Kristyna Brabcova, Lusie Jirikova en Sabina Halova, trok nog net aan het langste eind met 143,397 punten. Ponizilova en Holosova wezen de weg, met name hun optredens op respectievelijk sprong (13,466) en vloer (12,833) waren doorslaggevend.

Denemarken, met een fel coachende trainer die bleef inpraten tegen haar turnsters, behaalde uiteindelijk 129,696 punten. Twee senior turnsters Mette Hulgaard en Emilie Winther van Denemarken vertelden aan GymPOWER na afloop: “Mooi dat je aan Europa kan laten zien wat je kunt als vertegenwoordigers van een klein turnland. De junioren kunnen nu aansluiting maken. Wij moeten als hun voorbeeld hard blijven werken. De meesten van ons komen uit Kopenhagen. Bijzonder dat de hele wereld binnenkort ook naar ons toekomt!” In 2021 worden de Wereldkampioenschappen turnen in de Deense hoofdstad gehouden.

Klemen Bedenik,  coach uit Slovenië, blijkt in de jaren ’90 een lange tijd actief te zijn geweest als trainer bij een club in Nederland. Dat zou Santpoort zijn geweest, waarmee hij twee keer Nederlands kampioen werd. “In Slovenië zijn we trots op de progressie die we geboekt hebben in de afgelopen jaren, met de medailles die behaald zijn op wereldbekerwedstrijden als bewijs. Thuis zetten we in op de beste trainingslocatie met de beste middelen voor het nationale team en hier hopen we dat het harde werk bekroond kan worden met een plaats in de individuele toestelfinales.” Individueel zette Jonna Adlerteg uit Zweden op brug de lat van de hoogste dagscore voorlopig op 14,600 punten met een strak uitgevoerde oefening. Landgenote Jessica Castles deed dat op vloer met 13,100 voor een sierlijke oefening waarmee ze op de vloer straalde.

Vanaf 14:15 uur Nederlandse tijd kabbelde de tweede subdivisie voorbij met de landenteams van Oekraïne en Polen, Letland, Finland, IJsland, Slowakije,Turkije, Oekraïne en Oostenrijk, af en toe flink opgeschrikt door een val of ongewoon harde alarmbel die gebruikt wordt om te waarschuwen voor de tijdslimiet. Oekraïne met 153,163 punten en Polen met 145,429 nestelden zich zoals verwacht in de top van het landenteamklassement en streefden Tsjechië en Slovenië voorbij, waarbij Team Finland zich nog verrassend tussen die twee wrong. Opvallend was het optreden van Marta Pihan-Kulesza (31), vrouw van een turner die ook uitkomt voor Polen en vorig jaar bevallen van een dochter die zich nu als nationaal kampioen weer meldt voor de Europese Kampioenschappen. Ze is weer helemaal terug en haar optreden in de kenmerkende sierlijke turnstijl was verdienstelijk te noemen, met een voorlopig derde plaats op vloer (12,700) en vijfde plaats op balk (12,433). Pech voor Marlies Maennersdorfer van Oostenrijk, die blesseerde zich op sprong en werd, met een 0-score, volledig ingewikkeld op een brancard weggedragen.

Op sprong voegde Sani Maekelae uit Finland zich met 13,583 punten op de derde plaats van het voorlopige klassement, waarbij de beste acht op het eind van de vier subdivisies een plek in de toestelfinale kunnen opeisen. Belak en Kysselef uit Slovenië gaan nog steeds aan de leiding. Op brug nestelde Diana Varinska uit Oekraïne zich met 13,800 punten op de tweede plaats, achter Adlerteg uit Zweden. Varinska staat eerste op balk met 12,733 punten, landgenote Valeriia Osopova staat derde met 12,500 punten. Varinska staat vierde op vloer met 12,666 punten. Geen overtuigende optredens gezien die ons zal bij blijven tot in mensenheugenis. Het vuurwerk op dit EK wordt vanaf nu verwacht. Op naar de derde divisie met Nederland, Noorwegen, Spanje, Azerbeidzjan, Portugal, België, Griekenland en Israël (één turnster) vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd. Meer volgt later.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn en © Jeroen de Bruin