Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Elfde editie van Eurogym sportevent in zonovergoten Luik
Elfde editie van Eurogym sportevent in zonovergoten Luik
Foto © Casper Beijn

Elfde editie van Eurogym sportevent in zonovergoten Luik

LUIK/LIÈGE – Van zondag 15 tot en met donderdag 19 juli 2018 wordt de elfde editie van Eurogym gehouden in Luik, België, georganiseerd door de Franstalige gymfederatie FfG in samenwerking met de Europese gymnastiekunie UEG en de lokale overheden. Het tweejaarlijkse sportevent voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, – een soort continentale ‘Gymnaestrada’ met sportdemonstraties, workshops, fora en shows –  brengt ruim 5.000 gymnasten uit heel Europa bij elkaar, tezamen met hun begeleiders en supporters. Ze ontmoeten in de zonovergoten en uitgestrekte stad aan de Maas vele leeftijdsgenoten met wie ze hun passie voor gymsport delen, treden op in unieke locaties en beleven een zomers weekje volop sportplezier met een gouden randje.

Krachtenbundeling van drie delen van België

Een deel van de groepen was er al op zaterdag 14 juli 2018 voor de eerste European Gym for Life challenge, een uitstekende combinatie waarbij je een mooi voorproefje kreeg voor wat je de week erop kon verwachten. Op zondag 15 juli 2018 begon het Eurogym-sportfeest op het grote plein bij het stadhuis in volle kracht en bij verzengende temperaturen. Tijdens de Openingsceremonie werd in een levensgroot open podium voor de gasten op de overdekte VIP-tribune en de vele duizenden andere toeschouwers een complete show opgevoerd door Belgische show- en demogroepen die bijna alle gymdisciplines in beeld brachten. Intens en bijzonder fascinerend.

Eyecatcher was bijvoorbeeld de vuurwerkshow met rhönraderen uit het Duitstalige Eupen. Zo mooi dat hier gymnasten uit alle drie delen van België de krachten bundelen. De taal van de gymnastiek spreekt iedereen. Zo heeft een groep uit Brussel die we spraken een act voorbereid als porseleinen poppen: “We deden al eerder mee met de voorgaande edities van Eurogym, maar dit is de eerste keer dat we meededen aan de Openingsceremonie. Voor onze dansers is het geweldig en een enorme eer.”

Explosie van kleur, geluid en emotie in de hitte

Het was eerst lang wachten in de verzengende hitte die je naar een goede siësta à la Spanje deed verlangen. Al boden de watertap op het plein en de koele terrasjes tussen het groen en de historische gebouwen er omheen de nodige beschutting en verkoeling. Iedereen stond weer op het been, toen de duizenden juichende deelnemers en begeleiders, achter het muziekcorps aan, in feestelijke en vrolijke parades via de straten van Luik het plein opmarcheerden: één grote explosie van kleur, geluid en emotie. Alle landen zijn vertegenwoordigd door een kleine of grote groep enthousiaste jongelui: opgemaakt en gestoken in de nationale kleuren; zwaaiend met vlaggen en alles wat voorhanden is; luid juichend voor alles en iedereen. Het plezier straalt af van elk koppie en je wordt geraakt door wat elk gymsportevent altijd zo speciaal maakt. De vrolijkheid en passie zijn even aanstekelijk als de dynamische muziektonen.

Florence Lestienne van de organisatie: “Het is hier erg warm, ongewoon voor België, maar alle delegaties werden luid toegejuicht. De marineband en de wielrenband voegden met de live-muziek veel toe aan de sfeer. Het zette de juiste toon.” UEG-mascotte Luigi genoot uiteraard op de eerste rij en was het roerend met haar eens.

Vlammende Openingsceremonie en flashmobs

In een week waarin het sportnieuws beheerst wordt door de prestatie van de voetballende Rode Duivels in Moskou, wordt aan het publiek in hartje stad getoond waar het land internationaal ook om bekend is: demogym met elementen uit de acrobatische, artistieke en ritmische gymnastiek alsook dans, rope skipping, rhönradturnen, teamgym en luchtacrobatiek. In een strak geregisseerd en vlammende Openingsceremonie wordt de één na de andere boeiende act getoond die de toeschouwers in vervoering brengen, met tussendoor flashmobs in de menigte en dansjes door de vrijwilligerscrew op het podium die de massa op de been houden. Een leven lang blijven bewegen is beslist geen loze kreet hier.

Een Vlaamse demogroep: “We zijn hier vijf dagen en geven een demo met gecombineerde acrogym, tumbling en dans. We gaan zelf meedoen aan workshops als rugby, cheerleading en goochelen. De hele week is magisch en één grote verrassing.”

Nederland ontbreekt op Europees gymsportfestival

Verdeeld over de dagen erna kunnen de deelnemers meedoen aan City Performances – sportdemonstraties op grote openlucht podia in unieke locaties verspreid over de hele stad -, workshops om de skills in diverse disciplines bij te spijkeren en fora om actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Eén van die vragen is: hoe overtuig je kleinere en nieuwe landen in Europa om mee te doen? Vreemd genoeg behoort Nederland ook tot dat rijtje. De grootmacht in gymsportland ontbreekt. Gezien de rijke historie in de (demo)gymnastiek, waarbij er altijd wel op een degelijke Nederlandse bijdrage aan een internationaal evenement te rekenen valt, is dat wonderlijk.

Vanuit gymnastiekunie KNGU is er kennelijk geen belangstelling voor dit Europese sportfeest. Deze zomer gaat alle aandacht een maand lang naar de voorbereiding van de turnselecties in Heerenveen en de voorkeur wordt gegeven aan deelname aan de Wereld Gymnaestrada. Lestienne: “In voorgaande edities waren er altijd wel enkele clubteams uit Nederland, maar dit keer niet en dat nu het evenement zo dichtbij is. We hebben een uitnodiging gestuurd, maar het is aan de bond van elk land of ze daarop ingaan.”

Tijdens Eurogym wordt de tweedaagse forumbijeenkomst gehouden en daar wordt besproken hoe grote gymsportlanden als Bulgarije, Wit-Rusland en Roemenië ook te interesseren voor de volgende editie van het sportevenement, dat naar verwachting minstens zal verdubbelen qua deelnemers en activiteiten. Alberto Nunes van de Technische Commissie is van mening dat ook Nederland de volgende keer zeker niet mag ontbreken.

Nederlandse connectie via buurland Suriname

Verrassend genoeg ligt er bij de groep uit Frans Guyana uit Zuid-Amerika een connectie met Nederland. De groep is ontstaan uit een bundeling van krachten van een herenspringgroep en een stel ritmische gymnastes. Een van de trainers heeft in buurland Suriname zijn opleiding genoten en kon daarom in onvervalst Nederlands het verhaal van deze groep vertellen, die duizenden kilometers gereisd heeft om hier, onder de Franse vlag, hun kunnen te laten zien en hun indringende boodschap te brengen over bevrijding van het koloniale verleden en via samenwerking loskomen van de morele schuld van de slavernij: ‘Vrijheid voor alle mensen op aarde!’

Paul Roethof, trainer van de groep, geniet zichtbaar van het optreden: “We hebben in onze act de kracht van tumbling en acrobatiek gecombineerd met sierlijke ritmische gymnastiek. Een manier die past bij onze stijl en waarmee we het beste het verhaal kunnen vertellen en kunnen oproepen tot vrijheid, samenwerking en plezier maken met elkaar.” Jaya Of, choreografe en voormalig ritmisch gymnaste: “Springen en acrobatiek is leuk en attractief, maar je voegt iets toe met een choreografie waarin jongens en meisjes beide een rol kunnen spelen die bij hen past. Het is kleurrijk en slaat aan bij jongeren.”

Discofeest en bezoek Hare Majesteit Mathilde

Dinsdagavond 17 juli 2018 nam een DJ de stage over bij het open podium in de Boverie Gymzone, in een groot park op het eiland in de rivier in het midden van de stad. Er werd er tot laat gefeest en gedanst naar hartenlust of anders gekuierd en gesport langs de rivieroever. Eerder op de dag kwam ook Hare Majesteit Mathilde een kijkje nemen bij de City Performance bij het stadhuis en sprak met deelnemers en organisatie. De modieuze Koningin der Belgen, strak in een onzomers pak, is begaan met projecten en evenementen zoals dit gymsportfestival dat de jeugd in beweging brengt en een zinvolle invulling van hun vrije tijd geeft.

Op de Belgische tv werd er ’s avonds dan ook aandacht besteed aan Eurogym, het Koninklijk bezoek en de impact van het internationale sportevenement op de buiten- en binnenlandse deelnemers en het lokale publiek. “Het is hier sportnieuws dat een plekje verdient tussen de voetballers, wielrenners en andere belangrijke actualiteiten.”

Nog twee dagen te gaan, gevuld met City performances en workshops. Op de woensdagavond wacht nog het altijd voortreffelijk UEG-gala met de beste acts bijeengebracht in een avondvullende show, waarnaar halsreikend uitgekeken wordt. Op donderdagavond de derde en laatste grote show, de Sluitingsceremonie om een mooi weekje voor de gymsporters van Europa af te ronden met een goed gevoel. “Een goede keuze en een bezoekje waard van elke gymsportliefhebber. Geen betere plek om de zomervakantie te beginnen dit jaar!”

Coming up: UEG-gala en Sluitingsceremonie

Meer informatie over de elfde editie van Eurogym in Luik is te vinden op de website van het sportevent. Meer actiebeelden gemaakt onder persaccreditatie zullen te vinden zijn op de social media en worden gepubliceerd in de zomereditie van het GymPOWER sportmagazine.

Artikel en beelden © Sportredactie GymPOWER | Tekst en foto’s © Theresa Beijn | Interviews en overige beelden © Casper Beijn